piątek, 18 listopada 2011

Chleb piwny na proszku do pieczenia

z domowym dżemem dyniowo-jabłkowym, poezja!


Super szybki i prosty w przygotowaniu.
Bardzo delikatny i mięciutki, przez co w strukturze podobny do ciasta,
więc tak jak ciasto - lepiej kroić grubsze kromki/kawałki.
Najlepszy z masełkiem i słodkimi dodatkami.
Z ulubionym dżemem z powodzeniem może zastąpić ciasto do kawki czy herbatki.




Składniki
przepis z książki "Upiecz swój chleb" Barbary Jakimowicz-Klein

  • 40 dag mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru pudru
  • 5 dag masła
  • 375 ml piwa

Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, sól i cukier. Dołóż masło w płatkach, rozetrzyj je z mąką. Zrób wgłębienie w wlej piwo. Wyrób szybko miękkie ciasto i zagniataj 1-2 minuty na gładką kulę. Ciasto włóż do natłuszczonej formy [u mnie silikonowa]. Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 210°C, następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze 20 minut. Przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia.



jak to u mnie - nie mogło zabraknąć wersji pełnoziarnistej
ta opcja z kolei lepiej wypada w wersji wytrawnej  

P.S. Piwo w smaku i zapachu jest niewyczuwalne.



38 komentarze:

Amber pisze...

Kasiu,właśnie potrzebny mi ,szybki chleb'.
A ten na piwie do tego.Pieczywo na piwie jest super puszyste.
Pozdrowienia z szarej Warszawy!

Kaś pisze...

Amber, polecam, bo jest równie szybki jak puszysty.
pozdrowienia z równie szarych okolic Łodzi :)

Maggie pisze...

Troche mi sie kojarzy z tym irlandzkim chlebem na sodzie. Szybki i na pewno pyszny!

kachna pisze...

super przepis :)
pozdrawiam



http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

agnieszka pisze...

Przepis brzmi zachęcająco ;)

Daria Anna pisze...

Ale pięknie pękł, tak naturalnie. A przepis widac bardzo łatwy. Czy czuc w nim bardzo wo, bo ilość jest dosyć znacząca.

Daria Anna pisze...

Chodziło mi o piwo, zjadło literki.

Monika pisze...

Ciekawy ten piwny chlebek;)chyba będę musiała wypróbować;)

Karmel-itka pisze...

raczyć się takim chleb... raj dla duszy i ciała!
wspaniały bochenek ;]


poza tym...
zapraszam do zabawy! przyłączysz się?
http://slodkakarmel-itka.blogspot.com/2011/11/tell-me-about-yourself.html

Kaś pisze...

Daria Anna, nie czuć piwa. zapach jest ...hmm lekko słodki? bardzo przyjemny, na pewno nie "piwny" :)

Kaś pisze...

Karmel-itka., dziękuję za wyróżnienie :)

slyvvia pisze...

Próbowałam kiedyś chleba na sodzie, niestety nie wyszedł. Ten wygląda wspaniale :)

Dusia pisze...

Wow! świetny bez drożdżowy przepis! Ale czad:)

Dominika pisze...

To mi przypomina piwne bułki, które kiedyś robiłam :) bardzo fajny chleb!

Angelika Szostak pisze...

Fajny, szybki przepis ;) na proszku do pieczenia jeszcze nie piekłam chleba;)

Sue pisze...

Nigdy nie próbowałam jeść chleba do kawy, no ale taki chleb musi być boski ;3
A świetny- bo nie ma przy nim dużo roboty :)

Nemi pisze...

Podoba mi się ten przepis:) Chętnie z niego skorzystam:) Ten dodatek piwa niezwykle mnie intryguje:)

Lovelykate pisze...

Świetny przepis. Chętnie wypróbuję w wersji pełnoziarnistej :)

Kamila pisze...

Porywam i już :)

pieczarka mySia pisze...

super przepis :)

klliisiaa pisze...

ciekawy przepis, na pewno kiedys wypróbuję, bo co tydzień pieczemy w domu chleb :) są znacznie lepsze niż te ze sklepu!

ANNA pisze...

To ja poprosze takiego "browarka" na śniadanie :)

Dusia pisze...

O nie wierzę wyszedł mi mój pierwszy chleb:) Dziękuję za przepis, na dniach u mnie na blogu będzie:)

aga pisze...

fajny chlebus:) dla mnie ta wersja pelnoziarnista jest bardziej kuszaca:)

Kaś pisze...

Dusia, cieszę, że wypróbowałaś przepis a jeszcze bardziej, że chlebek wyszedł :) czekam na wpis :)

judik1119 pisze...

O takim chlebku jeszcze nie słyszałam:-) Wygląda smakowicie:-)

Anonimowy pisze...

Podoba mi się ten przepis, zapiszę do wypróbowania. :)

Ivka pisze...

Myślę, że to przepis dla mnie. Może jestem gapa i nie doczytałam ,ale w jakiej wielkości foremce piekłaś?

Kaś pisze...

Ivka, wybacz, zapomniałam o wymiarach :) 24 cm na 10 cm - tak mniej więcej

Biedr_ona pisze...

Z dodatkiem proszku do pieczenia? Mhm, ciekawe :-))


www.przysmakiewy.pl

Anonimowy pisze...

Rewelacyjny :) Zobaczyłam go na "dusiowa w kuchni" i nie mogłam nie zajrzeć do "inspiracji" :) Oczywiście zrobiłam też. Pozdrawiam i zapraszam do siebie! Magda

www.smallthings.blox.pl

Kaś pisze...

Magda, fantastycznie, że i Tobie posmakował :)
pozdrawiam!

Adrijah pisze...

Właśnie się piecze :) Jak się uda (bo nie wyszła gładka kula, ciasto wyszło lepkie i lekko lejące) i nam zasmakuje, zrobimy też pełnoziarnisty :)

Kaś pisze...

ciasto rzeczywiście jest lepiące, tylko trochę gęstsze niż na typowe, słodkie ciasta - ale jak pisałam, ten chlebek przypomina ciasto :)

Adrijah pisze...

Jednak wyszedł lekki zakalec, ale to nic, bo i tak zjedliśmy go bardzo szybko :) teraz trochę pokombinowałam, przeliczyłam proporcje i piekę pełnoziarnisty, ale z pełnoziarnistej mąki... w automacie do chleba :) niech się piecze, a ja wracam do nauki :)

Kaś pisze...

Adrijah, No szkoda, ze zakalec sie pojawil, ale ciesze sie, ze mimo to szybko zniknal :)
jesli uda sie maszynowa wersja, i to pelnoziarnista, bardzo chetnie ja poznam!
pozdrawiam

Adrijah pisze...

My nie żałujemy :) zakalce są ok ;) a maszynowa, pełnoziarnista wersja jak najbardziej się udała :) i jest tutaj http://breakfast.blox.pl/2012/01/Chleb-piwny-na-proszku-do-pieczenia.html

Kaś pisze...

O dziękuję za linka! Po powrocie sie za niego zabiore
pozdrawiam!

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add