Kolejna odsłona pierniczków, tym razem ze szwedzkim rodowodem.
Cieniutkie i kruche.
Ich słodko-korzenny smak jest wzbogacony ostrzejszą nutką pieprzu.
Do schrupania.
Szwedzkości nigdy dość, więc pierniczki w foremkach z każdy-wie-którego-sklepu.
Wybaczcie dużą liczbę zdjęć :) ale były naprawdę wdzięcznym obiektem.
Składniki
robiłam z połowy porcji
przepis od Amber z blogu Kuchennymi drzwiami; pochodzi z książki The Scandinavian Kitchen ,Camilla Plum
- 1 szklanka masła w temperaturze pokojowej
- 2 1 / 2 szklanki cukru
- 3 / 4 szklanki śmietany kremówki
- 3 / 4 szklanki syropu kukurydzianego [użyłam syropu klonowego]
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki mielonego imbiru
- 4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 4 łyżki kakao w proszku
- 4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 2 płaskie łyżeczki czarnego pieprzu
- około 8 szklanek mąki
Utrzeć mikserem masło i cukier. Dodać śmietanę, a następnie pozostałe składniki z wyjątkiem mąki. Dodać mąkę i mieszać tak, aż ciasto przestanie być lepkie, nie dłużej. Zagnieść ciasto na blacie lekko posypanym mąką, a następnie ukształtować go w kulę, zawinąć go w folię, i zostawić w lodówce do następnego dnia.
Rozgrzać piekarnik do 175 ° C.
Wałkować ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni i wycinać foremkami różne kształty. Jeśli ciastka są przeznaczone do wieszania, otwory przebić w górnej ich części. Ułożyć ciasteczka na papierze do pieczenia i przełożyć na blachę. Piec w piekarniku do uzyskania złotego koloru na brzegach, około 10 minut.
Udekorować ciasteczka lukrem. [Lub nie :)]
W zamkniętych pojemnikach można je przechowywać przez kilka tygodni.
do zawieszenia na choince |
51 komentarze:
cudne wyszły :) Też się do nich przymierzałam ale w tym roku chyba sobie juz odpuszczę :) W przyszłym im nie daruję :)
I love these cookies!!! I'll try to translate the recipe :D
Merry Christmas!!!
xxx
Pyszną masz gromadkę!
Świetne reniferki. ;)
Też miałam je robić ale pomyślałam że teraz szybko nie zmiękną i zrobiłam takie szybkie;)
Te naprawdę fajnie się prezentują, za rok już na pewno muszę zrobić;)
DarkANGELika, one nie mają mięknąć :) w kruchości ich uroda
pieprz?a jak nie dam pieprzu?
a dlaczego nie dać? pieprz nadaje pierniczkom bardziej wyrazistego charakteru, ale w żadnym razie nie jest palący ani nie gryzie się ze słodkim smakiem
to tylko płaska łyżeczka, choć oczywiście możesz pominąć :)
Z pieprzem?! :D
O z pieprzem, to coś dla nas Wspólniczko! :D
Prześliczne!
wyglądają nieziemsko dobrze!!! podziel się :D taką wiewrę to bym schrupała hihi zapraszam do siebie!
Ślicznie wyglądają i jak widać można tworzyć z nich obrazki! :)
przesłodko wyglądają te renifery :)
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Może za rok skuszę się na ten pierniczkowy przepis. W tym - gotowy zapas ciasteczek czeka w pudelkach :) Pozdrawiam - Patka
Tyle chrupania! Uroczo wyglądają:)
Piękne zdjęcia i smakowite ciasteczka! Może w tym roku ja też zrobię pierniczki na choinkę...
Ale ładne! Chyba w przyszłym roku, będę musiała się zaopatrzyć też w te foremki :)
mam pytanie co do Lebkuchen, lukrowałaś je tego samego dnia? czy następnego?
Pozdrawiam!
Nie ma to jak foremki z ikei :) łosie są super:)
Też je robiłam i nawet mamy identyczne foremki. :)
Koniecznie do wypróbowania:) Wspaniale wyglądają:)
W tym roku akurat nie robiłam, ale do tej pory gościły u nas na choince.
:)
uwielbiam takie pierniczki.
zaraz sama zabiorę się za robienie ciastek albo pierników.
kurczę, bardzo mi się podoba u Ciebie!
Piękne Ci się Kasiu upiekły!
I tyle kształtów.Cudne!
Też chcę te foremki! Ale ostatnio do Ikei jakoś mi nie po drodze :O
pyszności :0
ja jutro się biorę za pierniczki! :)
Jakie tam wybaczcie ilość zdjęć, jak ładne są to trzeba pokazywać;)
U mnie w tym roku paperlakorów brak... A Twoje mają tyle uroku...:). Wybieram dolnego lewego łosia łapka trzymanego:)
czy pepparkakorów bo toż to język można połamać;)
Ślicznie wyglądają:-) Słyszałam o tych pierniczkach ale nigdy ich nie robiłam, Twoje bardzo zachęcają:-)
Takie zdjęcia to ja mogę oglądać całymi dniami :)
Śliczne te ciacha :) Lisek podbił moje serce :)
Ojojojoj, nie byłabym w stanie oprzeć się, by odgryźć głowę takiemu korzennemu reniferowi, a później całą resztę... Czy to czyni ze mnie osobę do szpiku złą? ;D
Świetne! :D Ciekawe, z dodatkiem pieprzu. Może za rok się skuszę, jak zaopatrzę się w takie urocze foremki :) Ja mam w domu inwazje pierniczków z leżakującego ciasta.
vinka, lebkuchen lukrowałam na drugi dzień, ale myślę, że spokojnie możesz je polukrować tego samego dnia kiedy już porządnie ostygną
Zaytoon, w żadnym razie :) ja dokładnie tak zaczynam chrupanie tych reniferów :D
pierniczki jeszcze raz polecam, jeśli nie w tym roku, to koniecznie w następnym!
dziękuję wszystkim za odwiedziny i pozdrawiam!
Modne pierniczki :D
Piękne renifery! :)
Slicznosci, tylko widze, ze jeden los juz poroze zgubil;)
Chciałam je w tym roku robić, ale czasu mi nie starczyło... chyba już po świętach będę piec :)
Uwielbiam cienkie i kruche pierniczki! A do tego ciekawe foremki :)
uwielbiam je! w tym roku zrobiłam już dwa razy, bo błyskawicznie znikają ;)
Super te łosie są:D fakt, niezwykle fotogeniczne te pierniczki:)
Gdyby nie to, że jestem totalnym antytalentem kucharskim, chętnie bym takie przygotowała;)
Pięknie Ci wyszły :) życzę Ci zdrowych i szczęśliwych Świąt :)
No proszę, renifer ze szwedzkim rodowodem i to do schrupania :) Świetne!
Wesołych Świąt!
Uroczo! Rodzinnych i spokojnych świąt!
Ja uwielbiam gotować i piec, ale dzisiaj to bylo szaleństwo :D a ty co piekłaś? wesołych świąt!!
to ja poproszę przepis na pierniczki i to coś a la tort :D bo za tydzień mam urodziny i szukam torta! ja piekłam kilka serników i taki przekładaniec z galaretką :D dodam na dniach przepis :D
świetne foremki masz i uwielbiam pepparkakor ! <3
W kuchni mam wiele foremek do ciast/ciasteczek, ale jakoś jeszcze nie zdążyłam 'dorobić' się takich kształtów ;-p Muszę koniecznie to nadrobić ;-)
www.przysmakiewy.pl
Cudowne i moje ulubione :)
w zeszłym roku niemal cała choinka upstrzona była tymi pierniczkami - nie tylko wyglądała bosko ale i pachniała piernikiem całe święta :)
pozdr :)
Zamiast bombek w tym roku zawisną na mojej choince pierniczki :)
Pani Fotograf Gotuje, polecam, akurat te pierniczki sprawdzają się idealnie - były u mnie rok temu, będą i w tym :)
wygląda przepięknie:) pyszności:) mniam mniam:)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!