Może nie mogą się równać z tradycyjnymi ciastkami, ale myślę, że są dla nich ciekawą alternatywą - a na pewno zdrowszą i lżejszą.
Dla wielbicieli pełnoziarnistych wypieków, ale nie tylko - moim 'testerom', fanom tradycyjnych słodkości, również posmakowały.
Składniki:
przepis z książki "Wypieki dla diabetyków" B. Macho i T. Schlag, widnieją pod nazwą 'herbatniki'
- 80 g margaryny
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- 2 łyżki pełnotłustego mleka
- 2 łyżki niskosłodzonego dżemu [dałam zwykły]
- 20 g pestek słonecznika [u mnie dodatkowo orzechy]
Margarynę [koniecznie w temperaturze pokojowej] utrzeć z cukrem na pienistą masę. Nie przerywając ucierania, dodać jajko. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i partiami dodawać do masy na przemian z mlekiem (do robienia tego ciasta najlepiej użyć miksera ręcznego lub robota kuchennego).
Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, cienko rozwałkować (na grubość ok. 2 mm*) i wyciąć z niego 46 figur o średnicy ok. 5 cm.
Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Każde ciastko posmarować dżemem, posypać pestkami słonecznika. Piec 20 minut w nienagrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 220 stopni**.
* u mnie trochę grubsze, dlatego też musiały się dłużej piec i trochę się przypiekły po bokach
** odruchowo nagrzałam wcześniej piekarnik i wkładałam blachę do już nagrzanego
W 100 g - 358 kcal. W sztuce (11 g) - 39 kcal. Dane z książki.
36 komentarze:
Na zdrówko! :D
A czemu to nie mogą się równać... Zdrowe i pełnoziarniste mają swój niezastąpiony smaczek. ;)
noresay, przy całym moim uwielbieniu dla wypieków pełnoziarnistych nie postawiłaby znaku równości między nimi a tradycyjnymi ciastkami :) ale trzeba przyznać, że smaczne są!
Uwielbiam pełnoziarniste ciasteczka, Twoje wyszły śliczne ;)
Nie no, moim zdaniem są dużo smaczniejsze i ciekawsze od tradycyjnych zapychaczy :)
ale słodziutko wyglądają i pysznie
Pełnoziarniste bardzo lubię, a te mają jeszcze dżem i orzeszki. Pycha!
I am seriously drooling... oops, now w/ pic
uwielbiam pełnoziarniste ciastka!:)
Kasiu jakie pyszności! Uwielbiam wszelkiej maści ciasteczka
coś dla mnie :D
To są najlepsze ciasteczka..a jak mają pesteczki i inne zdrowe dodatki to odrazu lżej na duszy ,ze jemy cos zdrowego ..Pozdrawiam noworocznie..
Jak dla diabetyków, to najlepiej byłoby je posłodzić cukrem trzcinowym i faktycznie użyć zwykłego dżemu, bo "niskosłodzone" mają albo fruktozę albo słodziki, więc już lepszy jest biały cukier. Koniecznie upiekę dla Taty :)
Çok beyendim eline sağlık.
Bardzo lubię takie wypieki, świetnie wyglądają :)
Mam w planach upieczenie podobnych ciasteczek. Od czasu do czasu można dorzucić coś zdrowszego do słodkości :)
uwielbiam takie ciasteczka :)
Kasiek znów szaleje z mąką pełnoziarnistą:) śliczne małe cuda:)
pochrupalabym sobie takich lakoci:)
Chciałabym ich spróbować :-)
Super, zdrowym słodyczom mówię głośno TAK!
Bardzo pysznie wyglądają te ciasteczka !:)
muszą być pyszniutkie:)) uwielbiam pełnoziarniste:)wszystko!
uściski!
J
Pychotka! Lubie takie :)
ze słonecznikiem to z wielką przyjemnością zjadłabym :)
Bardzo pysznie się prezentują:)
Bardzo ciekawa propozycja, chętnie wypróbuję jak będę miała wolną chwilę :)
z książki dla diabetyków?
już wiem, co mogę piec dla koleżanki :)
E tam nie mogą. Dla mnie takie są zdecydowanie lepsze.
Świetn ciasteczka! Porywam jedno!:)
ciacha muszą być pyszne :)))
Jestem wielką fanką takich ciasteczek i również wszystkim polecam! :))))
super wyglądają, właśnie doszłam do wniosku, że dawno nie piekłam ciasteczek :)
Wprost idealne do pochrrupania ;-))
www.przysmakiewy.pl
Śliczne maleństwa ;)
mniam mniam! zjadłabym wszystkie na raz! :)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!