Drożdżowe ♥
Jeśli zostały Wam białka po ostatkach, proponuję wykorzystać je na tą babkę.
Drożdżowa, aromatyczna, bardzo puszysta!
Jest lekko wilgotna, dzięki czemu zachowuje świeżość nawet drugiego dnia.
Bardzo polecam.
Składniki
przepis znaleziony na blogu Moje Domowe Kucharzenie; "źródło pierwotne" - Cukrowa Wróżka
- 50 dag mąki
- 1 szklanka mleka
- białka z 6-7 jajek [szklanka]
- 1 całe jajko
- 3 dag świeżych drożdży
- niepełna szklanka cukru
- 130 dag masła
- szczypta soli
- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub opakowanie cukru wanilinowego
Drożdże rozpuścić w połowie szklanki ciepłego mleka, dodać po łyżce mąki i cukru, a następnie wymieszać.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, żółtko, cukier, ekstrakt waniliowy i resztę mleka. Miksując dolewać stopione masło.
Białka (łącznie z tym z jajka, z którego mamy żółtko) ubić na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Powoli połączyć z ciastem, delikatnie mieszając, aż powstanie gładkie, niezbyt gęste ciasto.
Formę do babki z kominem (lub dużą keksówkę) wysmarować masłem/margaryną i wysypać mąką.
Ciasto przelać do formy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 min. Pieczemy ok. 40 w 180° C.
*U mnie polana gotowym sosem czekaladowym, ale równie dobrze może to być domowa polewa czy lukier.
** Wyszła mi jedna, naprawdę wieeelka baba. Można upiec w dwóch mniejszych formach.
53 komentarze:
wygląda obłędnie!
ach, i ta czekolada. mniaam!
Ale piękna i puchata :)
Śliczna! No i mamy drożdżowy piątek:)
pieknie wyglada:)
Jak malowana :)
Ja z białek często robię keksa białkowego lub beziki ;)
Pozdrawiam serdecznie!
takiej białkowej jeszcze nie jadłam, a tak pysznie wygląda!
Oblednie wyglada! Az zaluje, ze nie robilam paczkow czy faworkow w tym roku...
piękna Ci wyszła :)))
oj ja też drożdżowe love:)
fajną masz formę na babkę :), taka babka to dobry sposób na białka
ojeeej, światło na ostatnim zdjęciu cudowne! od świąt nie jadłam babki:<
fajna babka tez na Wielkanoc , jedna mocno żółtkowa , druga taka białkowa może być :D
Kaś, śliczna baba , śliczna foremka
pozdrawiam
taka pyszność kiedy ja nie jem słodkiego?!
Ostatnio,Kasiu tez mam ,,faze na drozdzowe:)Twoja babka wyglada bosko..masz sliczna foremke:)
Ps.Pomizialam kotka...podobalo mu sie ...i mi tez:)))
Wygląda bardzo lekko. Pyszna musi być :D
wygląda wspaniale, musi być pyszna :)
ho ho juz przygotowania do Wielkanocy jak widze po tagu:) smacznego:)
Dota, oczywiście, jutro robię pisanki :p
piękna, dorodna babka ^^.
Na widok pierwszego zdjęcia, aż zaniemówiłam z wrażenia! Cudna ta baba! :D
Piękna !!! Pokazowa wręcz :) To dopiero musi być smak :)
Piękna babka, taka wyrośnięta;)
Piękna ta babeczka ,porywam kawałeczek do jutrzejszej kawki .Pozdrawiam
Kusi mnie od dawna. :)
babeczka prezentuje sie naprawde super:)
mm kojarzy mi się wiosna i święta Wielkanocne :)
Kocham drożdżowe! Piękna jest ta Twoja babka, cudowne zdjęcia zrobiłaś.
Pozdrawiam serdecznie!
Baba jak trzeba ;D Podoba mi się ten czekoladowy wzorek.
Wilgotna, drożdżowa, puszysta? Coś idealnego dla mnie :)
Co za zdjęcia! I co za babka...rozpieszczasz nas :)
Great looking bundt, Kas. I can see it has a lovely soft texture in the inside and crusty crisp on the outside..nice work.
Cudowna babka Kasiu :)
u mnie też uwielbiają drożdżowe, a do tego możliwość wykorzystania białek też mile widziana :)
Babka kojarzy mi się z Wielkanocą. Taka prosta, smaczna popijana ciepłym mlekiem... :) rozmarzyłam się.
Dziękuję za wzięcię udziału w mojej akcji Festiwal Śniadaniowy.
Zapraszam do przejrzenia wpisu podsumowującego akcję, zawierającego wszystkie dodane przepis :)
Cudnie wygląda:)
Piękna baba, lubię baby o każdej porze roku ale na Wielkanoc piekę ich najwięcej:-)
Będzie jak znalazł na Wielkanoc (przepis oczywiście, a nie ta konkretna babka)
Ależ cudowna ta babeczka:)
piekna, i jaka prosta:)
Fantastyczny sposób do wykorzystania białek. Super:)
Wygląda bardzo delikatnie i 'lekko', to pewnie dzięki białkom? Apetycznie:)!
Czasami zostają mi białka z kruchego ciasta, teraz będę wiedzieć na co można je wykorzystać.
Super babka:)
jaka piękna struktura;)na pewno wyśmienita.w drożdżowym najbardziej lubię jego prostotę,niezbyt słodki,nieprzesadzony smak i delikatność.zawsze z uporem maniaka dotykam pierwszy kawałek,by stwierdzić,czy to to;)
Zdjecia cudowne..aż chce sie zjesc:)
Amy, dokładnie, to dzięki dużej ilości białek
Dziękuję Wam za odwiedziny i komentarze. To był mój 250 post :)
U nas wszyscy w domu kochają ciasta drożdżowe, przynajmniej raz na dwa tygodnie musi być na stole :)
Piękną strukturę ma ta babka!
Nie masz sumienia kobieto...Podkradam kawalek do mojego porannego "caffè-latte";-)
Zapraszam taką babę do mnie na podwieczorek ;-D
www.przysmakiewy.pl
Nie mam przekonania do babek, zwłaszcza drożdżowych.. nie trafiłam jeszcze na taki przepis, który byłby idealny.
Może z czasem wypróbuję ten ;)
babka jest rewelacyjna, upiekłam średnią i malutka , tak z 2 godziny temu u małej nie ma ,a większej jest góra 1/2
Ja dałam same białka , bez jajka i skórki cytrusowe , pychaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
margot, bardzo się cieszę, że tak posmakowała! fakt, to babka szybko znikająca :)
już jej nie ma
tylko to pozostało
http://kuchniaalicji.blogspot.com/2012/04/ciasto-drozdzowe-z-biaek.html
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!