piątek, 24 lutego 2012

Drożdżowa babka na białkach



Drożdżowe

Jeśli zostały Wam białka po ostatkach, proponuję wykorzystać je na tą babkę.
Drożdżowa, aromatyczna, bardzo puszysta!
Jest lekko wilgotna, dzięki czemu zachowuje świeżość nawet drugiego dnia.
Bardzo polecam.




Składniki
przepis znaleziony na blogu Moje Domowe Kucharzenie; "źródło pierwotne" -  Cukrowa Wróżka
  • 50 dag mąki
  • 1 szklanka mleka
  • białka z 6-7 jajek [szklanka]
  • 1 całe jajko
  • 3 dag świeżych drożdży
  • niepełna szklanka cukru
  • 130 dag masła
  • szczypta soli
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub opakowanie cukru wanilinowego

Drożdże rozpuścić w połowie szklanki ciepłego mleka, dodać po łyżce mąki i cukru, a następnie wymieszać.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, żółtko, cukier, ekstrakt waniliowy i resztę mleka. Miksując dolewać stopione masło.
Białka (łącznie z tym z jajka, z którego mamy żółtko) ubić na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Powoli połączyć z ciastem, delikatnie mieszając, aż powstanie gładkie, niezbyt gęste ciasto.
Formę do babki z kominem (lub dużą keksówkę) wysmarować masłem/margaryną i wysypać mąką.
Ciasto przelać do formy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 min. Pieczemy ok. 40 w 180° C.

*U mnie polana gotowym sosem czekaladowym, ale równie dobrze może to być domowa polewa czy lukier.
** Wyszła mi jedna, naprawdę wieeelka baba. Można upiec w dwóch mniejszych formach.








53 komentarze:

Karmel-itka pisze...

wygląda obłędnie!
ach, i ta czekolada. mniaam!

Kamila pisze...

Ale piękna i puchata :)

Kuchnia Doroty pisze...

Śliczna! No i mamy drożdżowy piątek:)

Anonimowy pisze...

pieknie wyglada:)

Monica pisze...

Jak malowana :)
Ja z białek często robię keksa białkowego lub beziki ;)

Pozdrawiam serdecznie!

Dominika pisze...

takiej białkowej jeszcze nie jadłam, a tak pysznie wygląda!

Maggie pisze...

Oblednie wyglada! Az zaluje, ze nie robilam paczkow czy faworkow w tym roku...

kachna pisze...

piękna Ci wyszła :)))

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

oj ja też drożdżowe love:)

zauberi pisze...

fajną masz formę na babkę :), taka babka to dobry sposób na białka

pees pisze...

ojeeej, światło na ostatnim zdjęciu cudowne! od świąt nie jadłam babki:<

margot pisze...

fajna babka tez na Wielkanoc , jedna mocno żółtkowa , druga taka białkowa może być :D
Kaś, śliczna baba , śliczna foremka
pozdrawiam

Siaśka pisze...

taka pyszność kiedy ja nie jem słodkiego?!

Ewam pisze...

Ostatnio,Kasiu tez mam ,,faze na drozdzowe:)Twoja babka wyglada bosko..masz sliczna foremke:)
Ps.Pomizialam kotka...podobalo mu sie ...i mi tez:)))

slyvvia pisze...

Wygląda bardzo lekko. Pyszna musi być :D

Aga w kuchni pisze...

wygląda wspaniale, musi być pyszna :)

Dota Szymborska pisze...

ho ho juz przygotowania do Wielkanocy jak widze po tagu:) smacznego:)

Kaś pisze...

Dota, oczywiście, jutro robię pisanki :p

niebochce pisze...

piękna, dorodna babka ^^.

Patrycja pisze...

Na widok pierwszego zdjęcia, aż zaniemówiłam z wrażenia! Cudna ta baba! :D

Ivon pisze...

Piękna !!! Pokazowa wręcz :) To dopiero musi być smak :)

Angelika Szostak pisze...

Piękna babka, taka wyrośnięta;)

lutka40 pisze...

Piękna ta babeczka ,porywam kawałeczek do jutrzejszej kawki .Pozdrawiam

Sue pisze...

Kusi mnie od dawna. :)

aga pisze...

babeczka prezentuje sie naprawde super:)

Kasia pisze...

mm kojarzy mi się wiosna i święta Wielkanocne :)

Majana pisze...

Kocham drożdżowe! Piękna jest ta Twoja babka, cudowne zdjęcia zrobiłaś.
Pozdrawiam serdecznie!

Barbarella pisze...

Baba jak trzeba ;D Podoba mi się ten czekoladowy wzorek.

Lovelykate pisze...

Wilgotna, drożdżowa, puszysta? Coś idealnego dla mnie :)

Arvén pisze...

Co za zdjęcia! I co za babka...rozpieszczasz nas :)

What's Baking?? pisze...

Great looking bundt, Kas. I can see it has a lovely soft texture in the inside and crusty crisp on the outside..nice work.

pieczarka mySia pisze...

Cudowna babka Kasiu :)

magda k. pisze...

u mnie też uwielbiają drożdżowe, a do tego możliwość wykorzystania białek też mile widziana :)

J. pisze...

Babka kojarzy mi się z Wielkanocą. Taka prosta, smaczna popijana ciepłym mlekiem... :) rozmarzyłam się.

Marta Ziarno pisze...

Dziękuję za wzięcię udziału w mojej akcji Festiwal Śniadaniowy.
Zapraszam do przejrzenia wpisu podsumowującego akcję, zawierającego wszystkie dodane przepis :)

Konwalie w kuchni pisze...

Cudnie wygląda:)

Dorota "Moje Małe Czarowanie" Owczarek pisze...

Piękna baba, lubię baby o każdej porze roku ale na Wielkanoc piekę ich najwięcej:-)

kabamaiga pisze...

Będzie jak znalazł na Wielkanoc (przepis oczywiście, a nie ta konkretna babka)

judik pisze...

Ależ cudowna ta babeczka:)

KuchniaAgatki pisze...

piekna, i jaka prosta:)

Unknown pisze...

Fantastyczny sposób do wykorzystania białek. Super:)

Anna pisze...

Wygląda bardzo delikatnie i 'lekko', to pewnie dzięki białkom? Apetycznie:)!

Ivka pisze...

Czasami zostają mi białka z kruchego ciasta, teraz będę wiedzieć na co można je wykorzystać.
Super babka:)

Monika pisze...

jaka piękna struktura;)na pewno wyśmienita.w drożdżowym najbardziej lubię jego prostotę,niezbyt słodki,nieprzesadzony smak i delikatność.zawsze z uporem maniaka dotykam pierwszy kawałek,by stwierdzić,czy to to;)

Iwona pisze...

Zdjecia cudowne..aż chce sie zjesc:)

Kaś pisze...

Amy, dokładnie, to dzięki dużej ilości białek

Dziękuję Wam za odwiedziny i komentarze. To był mój 250 post :)

Cytrynka pisze...

U nas wszyscy w domu kochają ciasta drożdżowe, przynajmniej raz na dwa tygodnie musi być na stole :)
Piękną strukturę ma ta babka!

emigr pisze...

Nie masz sumienia kobieto...Podkradam kawalek do mojego porannego "caffè-latte";-)

Biedr_ona pisze...

Zapraszam taką babę do mnie na podwieczorek ;-D


www.przysmakiewy.pl

Berunia pisze...

Nie mam przekonania do babek, zwłaszcza drożdżowych.. nie trafiłam jeszcze na taki przepis, który byłby idealny.
Może z czasem wypróbuję ten ;)

margot pisze...

babka jest rewelacyjna, upiekłam średnią i malutka , tak z 2 godziny temu u małej nie ma ,a większej jest góra 1/2
Ja dałam same białka , bez jajka i skórki cytrusowe , pychaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Kaś pisze...

margot, bardzo się cieszę, że tak posmakowała! fakt, to babka szybko znikająca :)

margot pisze...

już jej nie ma
tylko to pozostało
http://kuchniaalicji.blogspot.com/2012/04/ciasto-drozdzowe-z-biaek.html

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add