Dziś obiadowo, krótko i konkretnie.
Boeuf Stroganow - bardzo smaczne i sycące danie.
Boeuf Stroganow - bardzo smaczne i sycące danie.
Może być podawane z pieczywem, ryżem, makaronem, kluskami czy frytkami.
Przepis i wykonanie mamine, więc tym bardziej polecam :)
Przepis i wykonanie mamine, więc tym bardziej polecam :)
Składniki:
- 1/2 kg wołowiny (najlepiej polędwicy, ale można dać "tańszą" część)
- 1/2 kg pieczarek (jeszcze nieobranych)
- 2 duże cebule
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki
- przyprawy: sól, pieprz do smaku, płaska łyżeczka słodkiej papryki
- olej rzepakowy do smażenia
Wołowinę pokroić w cienkie, podłużne paski i oprószyć w mące. Cebulę pokroić w piórka a obrane pieczarki w grubsze plastry.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pieczarki. Kiedy już się zarumienią zdjąć je z patelni i przełożyć do miseczki. Na tą samą patelnię wrzucić cebulę. Zarumienić i przełożyć do pieczarek.
Oprószoną w mące wołowinę smażyć na patelni, a kiedy się zarumieni dodać: pieczarki i cebulę, śmietanę, koncentrat pomidorowy. Doprawić przyprawami. Całość dusić na średnim ogniu około 10 minut - w ciągu tego czasu sos powinien zgęstnieć.
Smacznego!
36 komentarze:
oj, lubię i to bardzo:)
Swego czasu często gościł na moim stole :)
będę musiała kiedyś zrobić, domownicy by za tym daniem szaleli :)
Dawno nie jadłam, dziękuję za przypomnienie! Pysznie! Ja tylko muszę pominąć pieczarki, bo nie mogę ich jeść, chyba, że zrobię dla domowników a sama nie będę jadła;(
Specjal mojej mamy :) wszyscy za nim przepadaja!
U Ciebie wyglada pysznie!
buziaki ;*
Brzmi pysznie;)
Uwielbiam. Dzisiaj mam, od mojej mamy :)
Uwielbiam to danie ;) Od razu mam przed oczami XIX wieczną, daleką Rosję :)
uwielbiam, choć rzadko robię:)
życie & podróże
gotowanie
Lubie takie konkretne, tresciwe dania, zwlaszcza, gdy za oknem chlodno.
Kocham! <3
mmm pychota! ;)
Podoba mi się bardzo zwłaszcza, że już dano nie jadłam tego dania
Zapraszam na mini rozdanie na moim facebokowym kanale https://www.facebook.com/photo.php?fbid=316038481798489&set=a.125950384140634.21290.123861534349519&type=1&theater
Smacznie się prezentuje.Konkretne i sycące danie:)
Ciekawa nazwa. Jeszcze nie jadłam takiego dania.
Mamine jest zawsze dobre ;-)
Pyszny widok!
Wieki nie jadłam a bardzo lubię.
Czyli do zrobienia.
Pozdrawiam Cię!
Kasiu uwielbiam to danie, a tak dawno go nei robiłam:) czas nadrobić:)
nie robiłam 100 lat :) Pysznie się prezentuje :)
Tak to coś pysznego. Musze zrobić kiedys bo dawno nie robiłam
konkretne i smaczne danie:)
wydaje mi się, że jeszcze tego nie jadłam ;)
Swego czasu często był u nas strogonow aż.. sie przejadł:)
Aczkolwiek już tak dawno nie było, że chętnie zjadłabym odrobinę ze świeżym pieczywem.
Widzę, że u Ciebie ma jednak nieco inną formę, u nas to była raczej konsystencja.. bograczu czy fasolki po bretońsku.. :)
Nieczęsto serwujesz nam obiady, ale jak już coś ugotujesz to zawsze konkretnie i pysznie :)
lubie taka klasyke:)
Ojj zjadłabym dobrze przyrządzone boeuf stroganow, a tak się właśnie zapowiada w Twoim wykonaniu :)
Smaczniutka ta Twoja wersja :)
troche jak bigos ale jednak nie ;D lubie, ale w wersji wege hehe
stroganow to była moja ulubiona potrawa z wołowiny za czasów jak jadłam ssaki ^^.
Pychotka. To chyba pierwsza potrawa jaką samodzielnie w życiu robiłem. Muszę koniecznie powtórzyć :-)
Uwielbiam strogonowa, a Twój wygląda przepysznie!
Szukałam sprawdzonego przepisu, bo chodził za mną ten przysmak i odczepić się nie chciał. Zrobię mojemu głodomorowi i ja z chęcią zjem :)
http://www.facebook.com/pages/Gotuj-Oceniaj-Baw-si%C4%99/278994662190835
przepraszam za spam i zapraszam!
o ja , ale to apetycznie wyglada :D
Pycha .
O tak, nie ma to jak sprawdzone, rodzinne przepisy! A jeśli jest to przepis na fantastyczne mięsne danie... Oj, rewelacja! ;)
Dobry pomysł na obiad ;-)
www.przysmakiewy.pl
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!