czwartek, 26 kwietnia 2012

Boeuf Stroganow



Dziś obiadowo, krótko i konkretnie.

Boeuf Stroganow - bardzo smaczne i sycące danie. 
Może być podawane z pieczywem, ryżem, makaronem, kluskami czy frytkami.
Przepis i wykonanie mamine, więc tym bardziej polecam :)


Składniki:
  • 1/2 kg wołowiny (najlepiej polędwicy, ale można dać "tańszą" część)
  • 1/2 kg pieczarek (jeszcze nieobranych)
  • 2 duże cebule
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • przyprawy: sól, pieprz do smaku, płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • olej rzepakowy do smażenia

Wołowinę pokroić w cienkie, podłużne paski i oprószyć w mące. Cebulę pokroić w piórka a obrane pieczarki w grubsze plastry.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pieczarki. Kiedy już się zarumienią zdjąć je z patelni i przełożyć do miseczki. Na tą samą patelnię wrzucić cebulę. Zarumienić i przełożyć do pieczarek.
Oprószoną w mące wołowinę smażyć na patelni, a kiedy się zarumieni dodać: pieczarki i cebulę, śmietanę, koncentrat pomidorowy. Doprawić przyprawami. Całość dusić na średnim ogniu około 10 minut - w ciągu tego czasu sos powinien zgęstnieć.
Smacznego!


36 komentarze:

Anonimowy pisze...

oj, lubię i to bardzo:)

. pisze...

Swego czasu często gościł na moim stole :)

Dusia pisze...

będę musiała kiedyś zrobić, domownicy by za tym daniem szaleli :)

mojetworyprzetwory pisze...

Dawno nie jadłam, dziękuję za przypomnienie! Pysznie! Ja tylko muszę pominąć pieczarki, bo nie mogę ich jeść, chyba, że zrobię dla domowników a sama nie będę jadła;(

pieczarka mySia pisze...

Specjal mojej mamy :) wszyscy za nim przepadaja!

U Ciebie wyglada pysznie!

buziaki ;*

Angelika Szostak pisze...

Brzmi pysznie;)

Kasia | Na walizkach pisze...

Uwielbiam. Dzisiaj mam, od mojej mamy :)

agnieszka pisze...

Uwielbiam to danie ;) Od razu mam przed oczami XIX wieczną, daleką Rosję :)

Ola pisze...

uwielbiam, choć rzadko robię:)

życie & podróże
gotowanie

Maggie pisze...

Lubie takie konkretne, tresciwe dania, zwlaszcza, gdy za oknem chlodno.

Emcia Pichci! pisze...

Kocham! <3

Unknown pisze...

mmm pychota! ;)

kulinarne-smaki pisze...

Podoba mi się bardzo zwłaszcza, że już dano nie jadłam tego dania
Zapraszam na mini rozdanie na moim facebokowym kanale https://www.facebook.com/photo.php?fbid=316038481798489&set=a.125950384140634.21290.123861534349519&type=1&theater

Majana pisze...

Smacznie się prezentuje.Konkretne i sycące danie:)

Barbarella pisze...

Ciekawa nazwa. Jeszcze nie jadłam takiego dania.
Mamine jest zawsze dobre ;-)

Amber pisze...

Pyszny widok!
Wieki nie jadłam a bardzo lubię.
Czyli do zrobienia.
Pozdrawiam Cię!

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Kasiu uwielbiam to danie, a tak dawno go nei robiłam:) czas nadrobić:)

moje pasje pisze...

nie robiłam 100 lat :) Pysznie się prezentuje :)

pollyzeczki pisze...

Tak to coś pysznego. Musze zrobić kiedys bo dawno nie robiłam

aga pisze...

konkretne i smaczne danie:)

Dominika pisze...

wydaje mi się, że jeszcze tego nie jadłam ;)

Agata - Dietetyczne Fanaberie pisze...

Swego czasu często był u nas strogonow aż.. sie przejadł:)
Aczkolwiek już tak dawno nie było, że chętnie zjadłabym odrobinę ze świeżym pieczywem.
Widzę, że u Ciebie ma jednak nieco inną formę, u nas to była raczej konsystencja.. bograczu czy fasolki po bretońsku.. :)

Ivka pisze...

Nieczęsto serwujesz nam obiady, ale jak już coś ugotujesz to zawsze konkretnie i pysznie :)

Dota Szymborska pisze...

lubie taka klasyke:)

burczymiwbrzuchu pisze...

Ojj zjadłabym dobrze przyrządzone boeuf stroganow, a tak się właśnie zapowiada w Twoim wykonaniu :)

Kamila pisze...

Smaczniutka ta Twoja wersja :)

pasjonatka pisze...

troche jak bigos ale jednak nie ;D lubie, ale w wersji wege hehe

niebochce pisze...

stroganow to była moja ulubiona potrawa z wołowiny za czasów jak jadłam ssaki ^^.

bartoldzik pisze...

Pychotka. To chyba pierwsza potrawa jaką samodzielnie w życiu robiłem. Muszę koniecznie powtórzyć :-)

ANNA pisze...

Uwielbiam strogonowa, a Twój wygląda przepysznie!

Kasia pisze...

Szukałam sprawdzonego przepisu, bo chodził za mną ten przysmak i odczepić się nie chciał. Zrobię mojemu głodomorowi i ja z chęcią zjem :)

Anonimowy pisze...

http://www.facebook.com/pages/Gotuj-Oceniaj-Baw-si%C4%99/278994662190835

przepraszam za spam i zapraszam!

Lucy- Does It Better pisze...

o ja , ale to apetycznie wyglada :D

lutka40 pisze...

Pycha .

Smaczny Kąsek pisze...

O tak, nie ma to jak sprawdzone, rodzinne przepisy! A jeśli jest to przepis na fantastyczne mięsne danie... Oj, rewelacja! ;)

Biedr_ona pisze...

Dobry pomysł na obiad ;-)


www.przysmakiewy.pl

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add