środa, 11 kwietnia 2012

Fish and chips - orzechowa rybka z chrupiącymi frytkami



Ryba z frytkami. W ramach prywatnej akcji 'polub ryby'.
Rybka, wiadomo, wpływa na wszystko. Warto więc rybki jeść.

A jeśli się nie przepada? Można ją 'przybrać' w ulubione składniki i dodatki.
U mnie orzechy i frytki. Kto od czasu do czasu do mnie zagląda, ten wie, że orzechy dodaję niemal do wszystkiego, a pieczonych ziemniaków można znaleźć u mnie kilka wersji.
Rezultat - rybka zjedzona ze smakiem. Jednak można :)


Składniki
  • 2 filety ulubionej ryby [u mnie mintaj]
  • sól, pieprz, chilli
  • jajko
  • 2 garście zmielonych orzechów
  • 2 łyżki oleju rzepakowego*
Rybkę posypać przyprawami z dwóch stron. Zamoczyć w rozbełtanym jajku, a następnie obtoczyć w zmielonych orzechach. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron.

*Do smażenia polecam właśnie olej rzepakowy. Dzięki swojemu neutralnemu smakowi i zapachowi nie wpływa na smak tudzież zapach smażonych na nim potraw. Co więcej, ma najwięcej nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 pośród olejów roślinnych. A kiedy smażymy na nim akurat ryby, które również stanowią źródło tych dobroczynnych kwasów, serwujemy podwójną porcję zdrowia :)


Frytki
Pieczone w białku, w wersji mocno paprykowej. Przepis tu bądź tu.




Training food

38 komentarze:

Dota Szymborska pisze...

no coz sportowiec moze po tym przytyje ale przepis interesujacy bardzo:)

Ola pisze...

ciekawy pomysł z tymi orzechami, następnym razem musze spróbować!

życie & podróże
gotowanie

Kaś pisze...

Dota, ziemniaki wbrew obiegowej opinii nie stanowią bomby kalorycznej (bez tłuszczu czy ciężkich sosów), a rybka jest w o wiele zdrowszej panierce niż z mąki czy bułki tartej. zapewniam, że nawet bez sportu się po tym nie utyje, a co dopiero ćwicząc :)

Lou pisze...

Jako ze jestem w ciazy, te kwasy sa mi bardzo potrzebne i wygladaja smakowicie na Twoim talerzu:)Jutro Twoja rybke przyrzadzam na obiad:)

pieczarka mySia pisze...

Mniam! Moje ulubione danie! :)

pasjonatka pisze...

boooooskie *.* ale jestem głodna

magda k. pisze...

cudowny obiad :)

Kamila pisze...

Jak rybka to ja chętnie, bo ciągle jej u mnie mało :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

wygląda mega pysznie:)

. pisze...

O rybce w orzechach nie słyszałam, cóż za ciekawe połączenie !

Unknown pisze...

To mój ulubiony zestaw :} A frytki wyglądają tak apetycznie że ..... nie wytrzymam i zaraz sobie zrobię :} Pozdrawiam.

lutka40 pisze...

Ciekawe połączenie

kocie-smaki pisze...

z orzechami jeszcze nie próbowałam. a że orzechy i ryby lubimy, duet doskonały :)

Dota Szymborska pisze...

zapomnialam napisac, ze powinnas to podac po lonynsku w gazecie:)

Eff pisze...

Mniam, rybka w orzechach! Raj! I te domowe frytki, wyglądają przepysznie :)

Majana pisze...

Z orzechami świetny pomysł :) A rybkę to ja lubię :)
Pozdrawiam Cię:)

niebochce pisze...

rybę uwielbiam, a z orzechami jeszcze nie jadłam, więc na pewno się skuszę na taką panierkę :D.

Kaś pisze...

Lou, gratuluję! tym bardziej tak podaną rybkę polecam
Dota, hehe co ja się będę z gazetami bawić. u mnie nie po londyńsku, a po mojemu - zdrowiej i smaczniej :)

Smaczny Kąsek pisze...

Próbowałam już kotleta w panierce z orzechów, ale rybka jeszcze przede mną :P Kasiu, bardzo apetyczna propozycja! :)

Gosia pisze...

nie lubię ryb, ale tą bym chętnie zjadła :)

Unknown pisze...

mmmm pysznie i zdrowo! idealnie ;)

kabamaiga pisze...

Te orzechy do mnie tutaj przemawiają.

Patrycja pisze...

Taka akcja przydałaby się również i mi. Od dziecka nie mogę się przekonać do smażonych ryb. Ale może taka wersja by mi zasmakowała :)

Aga w kuchni pisze...

koniecznie muszę wypróbować tą wspaniałą orzechową panierkę :D

aga pisze...

taki zestaw mi bardzo smakuje:)

kulinarne-smaki pisze...

ale mi narobiłaś ochotę na taką rozkosz :)

Karmel-itka pisze...

orzechowa rybka..?
intrygująca ta panierka!

fiolka pisze...

Uwielbiam,kocham ryby! Po przyjeździe do 3city na pwno zaatakuje skleb rybny! :D

burczymiwbrzuchu pisze...

Ta orzechowa wersja mnie zdecydowanie intryguje..pozytywnie :)

Daria Anna pisze...

Na taką rybkę w orzechowej panierce mam ochotę już od roku, ale zawsze zapomne o niej lub coś innego mi wypadnie. Wygląda zachęcająco. Muszę się wreszcie za nią wziąć.

Ivka pisze...

Lubiłabym taką rybkę. W panierce orzechowej, pycha!

Biedr_ona pisze...

Rybkę? Dlaczego by nie, w końcu jest zdrowa.. a z takimi dodatkami nie może nie smakować ;-)


www.przysmakiewy.pl

Luna pisze...

Wow. :) brzmi fantastycznie! :) uwielbiam ryby przyrządzone w dobry sposób! :) na pewno spróbuję! :)

Karola pisze...

pyyycha, też jem za mało ryb... świetna inspiracja:)

pollyzeczki pisze...

Ta orzechowa posypka ..to musi byc smaczne i takie orginalne ..chyba odgapie :)
Beata

Luna pisze...

Właśnie dzisiaj zrobiłam ją na obiad :) pozdrawiam i dzięki za pomysł

Kaś pisze...

Luna, cieszę się, że wypróbowałaś, i że smakowało :)
pozdrawiam!

Karolina Zarębska pisze...

Oj z całą pewnością jest top pyszne danie i jak dla mnie ryba mogłaby być codziennie na moim stole. Właśnie dlatego ja również polecam świetny przepis na łososia z grilla https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-z-grilla-karaibskie-bbq-z-salatka-z-ananasa-i-awokado/ gdyż smakuje on wyśmienicie.

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add