sobota, 26 maja 2012

Tarta z rabarbarem, białą czekoladą i owsianą kruszonką



Znakomita.
Rabarbar i biała czekolada - chyba nie trzeba zachwalać tego połączenia.
A owsianka kruszonka? Fantastyczna! Chrupie!!! Oj jak ona chrupie :)




Proporcje na formę o średnicy 23cm
przepisem zachwyciłam się u Rocksanki na blogu Tęcza w Słoiku; pochodzi z Around The Kitchen Table; na podstawie 'Book of Baking' Sue Lawrence 'Book of Baking' S

  • 225g mąki pszennej
  • 25g drobnego cukru do wypieków
  • 115g niesolonego zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany kremówki [u mnie zwykła]
  • 750g rabarbaru pokrojonego na większe kawałki
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 50g cukru brązowego
  • 115g białej czekolady, schłodzonej i posiekanej na kawałki
  • 75g zimnego masła
  • 75g cukru brązowego
  • 100g płatków owsianych (zwykłych)
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej (bez mąki) 
  • szczypta cynamonu [dałam 2 łyżeczki cynamonu zamiast kardamonu i przyprawy korzennej]
  • szczypta imbiru

Na początku robimy ciasto. Mąke mieszamy z cukrem i dodajemy schłodzone masło pokrojone na małe kawałki. Siekamy nożem, aż masło zacznie łączyć się z mąka (kto ma dobry blender może to zrobić w blenderze). Na koniec dodajemy jajko, łyżkę śmietany i bardzo szybko łączymy wszystkie składniki tak, by powstała nam gładka kula. Owijamy ją folią i wkładamy na godzinę do lodówki.

Po godzinie ciasto wyjmujemy, cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Ponownie wstawiamy do lodówki na godzinę. Piekarnik rogrzewamy do 190 st.C. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na papier wsypujemy groch ceramiczny i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie papier i groch zdejmujemy i tartę dopiekamy kolejne 5 minut. Studzimy.

W rondlu o grubym dnie umieszczamy rabarbar, cukier i sok z pomarańczy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy nie dłużej niż 5(!) minut, od czasu do czasu mieszając. Rabarbar nie może nam sie rozpaść. Delikatnie odcedzamy na sitku, ale zachowujemy powstały sok. Sok przelewamy z powrotem do rondla i redukujemy, aż zostanie nam ok. półtorej łyżki syropu.

W dużej misce mieszamy płatki z cukrem i przyprawami. Dodajemy kawałki zimnego masła i za pomocą rąk robimy kruszonkę.

Na schłodzony spód tarty wykładamy posiekaną czekoladę, na nią kawałki rabarbaru i polewamy zredukowanym sokiem. Całość posypujemy kruszonką i pieczemy przez ok. 30 minut, aą kruszonka będzie złoto-brązowa.








PS
Aaaa Bieg Ulicą Piotrkowską już dziś! 
Niemal 1000 zawodników i Kaś!
Zaciśnięte kciuki mile widziane :)
A może ktoś z Was też będzie? 

Edit
Dziękuję Wszystkim trzymającym kciuki!!! :*
Czasówka na dychę poprawiona (51'36) :)
Oficjalne wyniki: 53'12 (52'38 netto)
558/850. K20: 23/56. 47/168 (kobiety)
Biegło się bosko!



43 komentarze:

1 pisze...

cudna! czekolada i rabarbar...mmm!
pozdrawiam;)

Gosia pisze...

Wstyd się przyznać, ale nigdy nie próbowałam rabarbaru :o w moich stronach nie jest zbyt popularny ;/. W końcu musi być ten pierwszy raz bo wszyscy go niesamowicie zachwalają :)

Usagi pisze...

Trzymamy kciuki za Kaś, reszta z 1000 zawodników nie miała takiej tarty, nie będzie miała sił, by biec :D

Kaś pisze...

Patrycja, dokładnie - mmm :)
Gosia, oj to koniecznie musisz spróbować!!!
Usagi, hehe coś w tym jest! będę się trzymać tej teorii :)

fiolka pisze...

Kciuki trzymamy innym zawodnikom Twej tarty nie damy(więc przegrają huhuehue)
Mrauuuumaśna na tarta! Och i ach i biała czekolada? Pastwisz się moja droga pastwisz ! =)

Nemi pisze...

Rewelka! Nigdy do głowy by mi nie przyszło łączyć rabarbar z czekoladą;) Trzymam kciuki! Zostawisz ich daleko w tyle;)

lutka40 pisze...

Tarta obłędna ,z takim połączeniem musi być pyszna .Kciuki już zaciśnięte .Powodzenia

Bee pisze...

Słodka biała czekolada i kwaśny rabarbar, to musi by świetny duet ;)

one big creative mess pisze...

Tarta cudna, a kciuki trzymam za udany i szybki bieg Kasi ;)

Lovelykate pisze...

Wygląda bajecznie!
Ta kruszonka... biała czekolada, rabarbar. Mniam :)

Kaś pisze...

ola, dzięki! czuję moc :)
Nemi, moim cichym marzeniem jest zostawić w tyle przynajmniej 500 osób, zobaczymy :)
lutka40, nie-dziękuję! :)
Drui, buziaki! mam nadzieję, że bieg taki będzie :)

Ola pisze...

pysznie wygląda
ps. trzymam kciuki:)

Blog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu

Fun&Taste pisze...

Ja przez Ciebie będę wyglądać jak baryła!!!............Jedyne co mi przychodzi do głowy po przeczytaniu i wlepianiu się w fotki to JA CHCĘ ZJEŚĆ JĄ TERAZ, SAMA!!! Jeszcze sobie troszkę się popatrzę!

Rocksanka pisze...

ooh, jaka ona Ci piękna wyszła! ^^ <3

prześlicznie apetyczna! no i tak - owsiana kruszonka to była zdecydowanie moja ulubiona część tego ciasta! :)

Unknown pisze...

cudowna tarta! ale bym zjadła owsianą kruszonkę <3

kikimora pisze...

Mnie do niej przekonywać nie musisz ♥_♥

Anna pisze...

Bajeczna:). Uwielbiam rabarbar i dużo kruszonki;)

Eff pisze...

Wszystko mi się w tym przepisie podoba :). Rabarbar i biała czekolada - masz mnie :D.

Aurora pisze...

Schrupciałabym namiętnie :D

Pokochaj gotowanie pisze...

Po prostu cudowna!

Unknown pisze...

Pięknie wygląda i musi być niesamowicie smaczna :)

Majana pisze...

Jejku, Kasiu, przepysznie to wygląda!Ślinka cieknie na sam widok. Cudowne zdjęcia.
Uściski:*

Kamila pisze...

Doskonale połączyłaś to w jedną smakowitą całość!

pasjonatka pisze...

wole nie myslec jak musiala smaowac ;p

Moja Kariera pisze...

Uwielbiam czekoladę, a takie połączenie jest bardzo interesujące;)

Madleine pisze...

pysznosci!!!!

aga pisze...

jakie fajne smaki:) rabarbar, czekoalda i ta krrruszonka, super:)

Ivka pisze...

Tarta jak marzenie. uwielbiam rabarbar!

Dominika pisze...

Teraz jestem wielką fanką ciast rabarbarowych z kruszonką :) i ciekawi mnie właśnie ta owsiana kruszonka- następnym razem wypróbuję!! :)

skoraq cooks pisze...

Cudo nad cudami:-) No i troszkę zdrowe bo z owsianką :-)

Katarzyna Jankowska pisze...

Taka tarta, nic tylko zajadać nawet o tej poźniej porze, gdy piszę ten komentarz. Ciekawe jak Ci poszło, na jaki dystans ten bieg?

Kaś pisze...

Mama Alergika, a nie wyświetlają Ci się informacje o biegu? edytowałam post. 10 km - to mój ulubiony dystans na zawodach. biegam rekreacyjnie, więc na tego typu biegach walczę głównie sama ze sobą o pobicie małych rekordów :) choć przyznam, że i na tak dalekich miejscach rywalizacja na finiszu jest mega zacięta :)

Angelika Szostak pisze...

Przepyszne połączenie:) Rabarbar, biała czekolada.. po prostu marzenie ;)

Lena pisze...

Za rabarbarem nie przepadam, ale Twoje ciacho wygląda zachęcająco:) Ty też jesteś z Łodzi?:) Ale super! A widziałaś już wątek na forum na durszlaku?!:)

Kaś pisze...

Lena, no prawie z Łodzi :) wątek widziałam, ujawniłam się jakoś na pierwszej stronie. czytałam o spotkaniu, ale niestety obecnie jestem na gorącym etapie kończenia pracy magisterskiej i naprawdę ciężko mi wygospodarować czasu. na razie w Łodzi jestem jedynie w czwartki na parę godzin, ale kiedy wszystko się uspokoi dołączę do dyskusji :)

Barbarella pisze...

Chrupiąca tarta z połączeniem takich smaków musi być obłędna!

Marta @ Co Dziś Zjem Na Śniadanie? pisze...

Po pierwszym zdjęciu myślałam, że to musli domowej roboty, a to ciasto. I to z rabarbarem, jestem na tak :)

Agnieszka Rucińska pisze...

łoj, rabarbarek! pachnące latem , otulone zmysłami czekoladowymi....wspaniałe!

Biedr_ona pisze...

Musi smakować wyśmienicie.. skoro mowa między innymi o kardamonie ;-)


www.przysmakiewy.pl

słodkosłona. pisze...

podczas mojej nieobecności narobiłaś tyle pyszności, że sama nie wiem jak wybrać to,co mnie najbardziej kusi - sernik z budyniem? ; D
Gratuluję biegu - i wyniku! późno bo późno, ale zawsze ; )

Kaś pisze...

słodkosłona., dziękuję bardzo! i za miłe słowa odnośnie przepisów i gratulacje :D

Anonimowy pisze...

Dziękuję za przepis na kruszonkę!!:) Tarty jeszcze nie robiłam ale namiętnie wykorzystuję kruszonkę do muffinek rabarbarowych z tego przepisu http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/05/Babeczki-rabarbarowe-z-orzechami.html - połączenie idealne:)
Pozdrawiam, Zielona

Kaś pisze...

Zielona, ciesze się, że kruszonka tak przypadła do gustu :)
pozdrawiam i dziękuje za pozostawienie komentarza

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add