Znakomita.
Rabarbar i biała czekolada - chyba nie trzeba zachwalać tego połączenia.
A owsianka kruszonka? Fantastyczna! Chrupie!!! Oj jak ona chrupie :)
Proporcje na formę o średnicy 23cm
przepisem zachwyciłam się u Rocksanki na blogu Tęcza w Słoiku; pochodzi z Around The Kitchen Table; na podstawie 'Book of Baking' Sue Lawrence 'Book of Baking' S
- 225g mąki pszennej
- 25g drobnego cukru do wypieków
- 115g niesolonego zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany kremówki [u mnie zwykła]
- 750g rabarbaru pokrojonego na większe kawałki
- 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
- 50g cukru brązowego
- 115g białej czekolady, schłodzonej i posiekanej na kawałki
- 75g zimnego masła
- 75g cukru brązowego
- 100g płatków owsianych (zwykłych)
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej (bez mąki)
- szczypta cynamonu [dałam 2 łyżeczki cynamonu zamiast kardamonu i przyprawy korzennej]
- szczypta imbiru
Na
początku robimy ciasto. Mąke mieszamy z cukrem i dodajemy schłodzone
masło pokrojone na małe kawałki. Siekamy nożem, aż masło zacznie łączyć się z mąka (kto ma dobry blender może to zrobić w blenderze). Na koniec
dodajemy jajko, łyżkę śmietany i bardzo szybko łączymy wszystkie
składniki tak, by powstała nam gładka kula. Owijamy ją folią i wkładamy
na godzinę do lodówki.
Po godzinie ciasto wyjmujemy, cienko
rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Ponownie wstawiamy do
lodówki na godzinę. Piekarnik rogrzewamy do 190 st.C. Ciasto przykrywamy
papierem do pieczenia, na papier wsypujemy groch ceramiczny i pieczemy
przez 10 minut. Po tym czasie papier i groch zdejmujemy i tartę dopiekamy kolejne 5 minut. Studzimy.
W rondlu o grubym dnie
umieszczamy rabarbar, cukier i sok z pomarańczy. Doprowadzamy do wrzenia
i gotujemy nie dłużej niż 5(!) minut, od czasu do czasu mieszając.
Rabarbar nie może nam sie rozpaść. Delikatnie odcedzamy na sitku, ale
zachowujemy powstały sok. Sok przelewamy z powrotem do rondla i
redukujemy, aż zostanie nam ok. półtorej łyżki syropu.
W dużej misce mieszamy płatki z cukrem i przyprawami. Dodajemy kawałki zimnego masła i za pomocą rąk robimy kruszonkę.
Na
schłodzony spód tarty wykładamy posiekaną czekoladę, na nią kawałki
rabarbaru i polewamy zredukowanym sokiem. Całość posypujemy kruszonką i
pieczemy przez ok. 30 minut, aą kruszonka będzie złoto-brązowa.
PS
Aaaa Bieg Ulicą Piotrkowską już dziś!
Niemal 1000 zawodników i Kaś!
Zaciśnięte kciuki mile widziane :)
A może ktoś z Was też będzie?
43 komentarze:
cudna! czekolada i rabarbar...mmm!
pozdrawiam;)
Wstyd się przyznać, ale nigdy nie próbowałam rabarbaru :o w moich stronach nie jest zbyt popularny ;/. W końcu musi być ten pierwszy raz bo wszyscy go niesamowicie zachwalają :)
Trzymamy kciuki za Kaś, reszta z 1000 zawodników nie miała takiej tarty, nie będzie miała sił, by biec :D
Patrycja, dokładnie - mmm :)
Gosia, oj to koniecznie musisz spróbować!!!
Usagi, hehe coś w tym jest! będę się trzymać tej teorii :)
Kciuki trzymamy innym zawodnikom Twej tarty nie damy(więc przegrają huhuehue)
Mrauuuumaśna na tarta! Och i ach i biała czekolada? Pastwisz się moja droga pastwisz ! =)
Rewelka! Nigdy do głowy by mi nie przyszło łączyć rabarbar z czekoladą;) Trzymam kciuki! Zostawisz ich daleko w tyle;)
Tarta obłędna ,z takim połączeniem musi być pyszna .Kciuki już zaciśnięte .Powodzenia
Słodka biała czekolada i kwaśny rabarbar, to musi by świetny duet ;)
Tarta cudna, a kciuki trzymam za udany i szybki bieg Kasi ;)
Wygląda bajecznie!
Ta kruszonka... biała czekolada, rabarbar. Mniam :)
ola, dzięki! czuję moc :)
Nemi, moim cichym marzeniem jest zostawić w tyle przynajmniej 500 osób, zobaczymy :)
lutka40, nie-dziękuję! :)
Drui, buziaki! mam nadzieję, że bieg taki będzie :)
pysznie wygląda
ps. trzymam kciuki:)
Blog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
Ja przez Ciebie będę wyglądać jak baryła!!!............Jedyne co mi przychodzi do głowy po przeczytaniu i wlepianiu się w fotki to JA CHCĘ ZJEŚĆ JĄ TERAZ, SAMA!!! Jeszcze sobie troszkę się popatrzę!
ooh, jaka ona Ci piękna wyszła! ^^ <3
prześlicznie apetyczna! no i tak - owsiana kruszonka to była zdecydowanie moja ulubiona część tego ciasta! :)
cudowna tarta! ale bym zjadła owsianą kruszonkę <3
Mnie do niej przekonywać nie musisz ♥_♥
Bajeczna:). Uwielbiam rabarbar i dużo kruszonki;)
Wszystko mi się w tym przepisie podoba :). Rabarbar i biała czekolada - masz mnie :D.
Schrupciałabym namiętnie :D
Po prostu cudowna!
Pięknie wygląda i musi być niesamowicie smaczna :)
Jejku, Kasiu, przepysznie to wygląda!Ślinka cieknie na sam widok. Cudowne zdjęcia.
Uściski:*
Doskonale połączyłaś to w jedną smakowitą całość!
wole nie myslec jak musiala smaowac ;p
Uwielbiam czekoladę, a takie połączenie jest bardzo interesujące;)
pysznosci!!!!
jakie fajne smaki:) rabarbar, czekoalda i ta krrruszonka, super:)
Tarta jak marzenie. uwielbiam rabarbar!
Teraz jestem wielką fanką ciast rabarbarowych z kruszonką :) i ciekawi mnie właśnie ta owsiana kruszonka- następnym razem wypróbuję!! :)
Cudo nad cudami:-) No i troszkę zdrowe bo z owsianką :-)
Taka tarta, nic tylko zajadać nawet o tej poźniej porze, gdy piszę ten komentarz. Ciekawe jak Ci poszło, na jaki dystans ten bieg?
Mama Alergika, a nie wyświetlają Ci się informacje o biegu? edytowałam post. 10 km - to mój ulubiony dystans na zawodach. biegam rekreacyjnie, więc na tego typu biegach walczę głównie sama ze sobą o pobicie małych rekordów :) choć przyznam, że i na tak dalekich miejscach rywalizacja na finiszu jest mega zacięta :)
Przepyszne połączenie:) Rabarbar, biała czekolada.. po prostu marzenie ;)
Za rabarbarem nie przepadam, ale Twoje ciacho wygląda zachęcająco:) Ty też jesteś z Łodzi?:) Ale super! A widziałaś już wątek na forum na durszlaku?!:)
Lena, no prawie z Łodzi :) wątek widziałam, ujawniłam się jakoś na pierwszej stronie. czytałam o spotkaniu, ale niestety obecnie jestem na gorącym etapie kończenia pracy magisterskiej i naprawdę ciężko mi wygospodarować czasu. na razie w Łodzi jestem jedynie w czwartki na parę godzin, ale kiedy wszystko się uspokoi dołączę do dyskusji :)
Chrupiąca tarta z połączeniem takich smaków musi być obłędna!
Po pierwszym zdjęciu myślałam, że to musli domowej roboty, a to ciasto. I to z rabarbarem, jestem na tak :)
łoj, rabarbarek! pachnące latem , otulone zmysłami czekoladowymi....wspaniałe!
Musi smakować wyśmienicie.. skoro mowa między innymi o kardamonie ;-)
www.przysmakiewy.pl
podczas mojej nieobecności narobiłaś tyle pyszności, że sama nie wiem jak wybrać to,co mnie najbardziej kusi - sernik z budyniem? ; D
Gratuluję biegu - i wyniku! późno bo późno, ale zawsze ; )
słodkosłona., dziękuję bardzo! i za miłe słowa odnośnie przepisów i gratulacje :D
Dziękuję za przepis na kruszonkę!!:) Tarty jeszcze nie robiłam ale namiętnie wykorzystuję kruszonkę do muffinek rabarbarowych z tego przepisu http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/05/Babeczki-rabarbarowe-z-orzechami.html - połączenie idealne:)
Pozdrawiam, Zielona
Zielona, ciesze się, że kruszonka tak przypadła do gustu :)
pozdrawiam i dziękuje za pozostawienie komentarza
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!