Chleb bananowy z maszyny do chleba
Najlepszy pszenny chleb, jaki jadłam.
W smaku i zapachu przypomina bardziej wypiek drożdżowy niż tradycyjne pieczywo - idealnie puszysty, mięciutki, lekko słodkawy, w ogóle nie suchy i tak aromatyczny. Moi testerzy zgodnie stwierdzili, że jego miąższ przypomina buchty/kluski na parze.
Myślę, że jeśli dodałoby się więcej cukru wyszłoby całkiem niezłe ciasto drożdżowe.
Piekłam go już pięć tygodni z rzędu i jeszcze mi mało...
A kanapka ze zdjęcia (z miodem i masłem orzechowym) to najlepsze przedbiegowe przedśniadanie.
Swoją drogą, mimo przeszło dwóch lat regularnego wypieku pieczywa, to mój pierwszy w życiu chleb wyłącznie na białej mące :)
15 cm wysokości! |
Składniki:
- 750 g mąki pszennej typ 450
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 3 dojrzałe banany - ok. 450 g
- 300 ml mleka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Banany obrać ze skórki i pokroić na większe kawałki. Wrzucić do wysokiego pojemnika, dolać mleko i olej, a całość potraktować blenderem (wyjdzie około 600 ml płynu).
Do formy wlać powstały "koktajl", dorzucić sól i cukier. Następnie dodać przesianą mąkę. Na koniec wsypać drożdże.
Nastawić maszynę na program do wypieku chleba podstawowego.
mini wersja z 2/3 składników |
37 komentarze:
Piękny bochenek. Już sobie wyobrażam jak wyśmienicie musi smakować;)
Bardzo dobry przepis, trzeba spróbować :) Pięknie wyrośnięty! Pozdrawiam!
świetnie wygląda, dodaję do listy do wypróbowania!
życie & podróże
gotowanie
O rany, chętnie bym go spróbowała:)
też muszę wypróbować ale w wersji nie maszynowej bo nie posiadam :(
Muszę odkurzyć swoją maszynę do pieczenia chleba :)
ps. mam taki sam talerzyk :)
o kurczę, wyższy poziom zniewolenia smakowego się szykuje! boski <3
Piękny i taki smakowity .Taką kanapeczkę z masłem orzechowym i miodem z wielką ochotą bym zjadła na śniadanie .Do tego mleczko i bajka
Piękny chleb i z bananem, wspaniały przepis :)
Wygląda super i jak pięknie wyrośnięte :-)
ale super Kaś! to taki idealny chlebek na wakacyjne błogie śniadanko :)
Pięknie wygląda! Chętnie bym spróbowała kawałeczek...
Nie piekłem bananowego jeszcze, a wygląda naprawdę zachęcająco.
Tak, chleb bananowy jest najlepszy! Spróbuj podsmażyć do na łyżeczce masła, stworzy w ten sposób chrupiącą skórkę. Mniam.
Pycha! Uwielbiam go!
Wow! :) ciekawy przepis Kochana ;*
Ale wyrośnięty ładnie
Wygląda wspaniale!
Na pewno się skuszę.
Co prawda nie mam maszyny do wypieku chleba ale i tak sie skusze, przepis ciekawy a i chlebek wyszedl piękny!
Swietny chlebek! Pięknie wygląda. Ciekawa jestem tego dodatku bananów.
Pozdrowienia:)
pięknie wyrósł ci ten chlebek :)
piękny i ksztaltny:)
mmm wygląda pysznie! z pysznymi dodatkami <3
Świetny pomysł na chlebek. Będzie wyśmienity z nutellą ;-)
mniammm!! musi być idealny z masłem orzechowym:) iii i jeszcze bym dała plasterki truskawek na wierzch! a co!;)
uściski!
J
wyglada bosko ;)
Hmm, hmm, hmm, ale pyszności! Przepis zapisany, zrobię w weekend!!! Dziękuję za inspirację!
Zapisuję do wykonania, bo zapowiada się niezwykle kusząco :)
Wow. Mistrzowski chleb na śniadanie mistrza :)
Ale bomba! I jeszcze te dodatki...mmm...:))))
Porywam krome na drugie sniadanie, a kubas mleka sama sobie skombinuje;)
Piękny chlebek:) Jak jest trochę słodki w smaku to dla mnie:) Przepis zapisuję!
jaki fajny chlebus:)
Cudny chlebek, coraz częściej marzy mi się automat do chleba... :)
Wygląda wspaniale :-)
Ja jestem natomiast fanką pszennych wypieków.
Kurcze świetny, muszę w końcu zrobić ten chlebek bananowy, bo wszyscy zachwalają :)
katie, to akurat nie jest "ten" zachwalany chlebek (pewnie masz na myśli ciasto Sophie Dall), niemniej polecam mój bochenek :)
Dzień dobry
A chlebek w maszynie silvercrest na jakim programie piec i te składniki to na jaką gramaturę chleba są podane: na 1000, 1250 czy na 1500?
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!