środa, 6 czerwca 2012

Chleb bananowy



Chleb bananowy z maszyny do chleba


Najlepszy pszenny chleb, jaki jadłam.

W smaku i zapachu przypomina bardziej wypiek drożdżowy niż tradycyjne pieczywo - idealnie puszysty, mięciutki, lekko słodkawy, w ogóle nie suchy i tak aromatyczny. Moi testerzy zgodnie stwierdzili, że jego miąższ przypomina buchty/kluski na parze. 
Myślę, że jeśli dodałoby się więcej cukru wyszłoby całkiem niezłe ciasto drożdżowe.

Piekłam go już pięć tygodni z rzędu i jeszcze mi mało...
A kanapka ze zdjęcia (z miodem i masłem orzechowym) to najlepsze przedbiegowe przedśniadanie.

Swoją drogą, mimo przeszło dwóch lat regularnego wypieku pieczywa, to mój pierwszy w życiu chleb wyłącznie na białej mące :)


15 cm wysokości!


Składniki:
  • 750 g mąki pszennej typ 450
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 3 dojrzałe banany - ok. 450 g
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Banany obrać ze skórki i pokroić na większe kawałki. Wrzucić do wysokiego pojemnika, dolać mleko i olej, a całość potraktować blenderem (wyjdzie około 600 ml płynu).

Do formy wlać powstały "koktajl", dorzucić sól i cukier. Następnie dodać przesianą mąkę. Na koniec wsypać drożdże.
Nastawić maszynę na program do wypieku chleba podstawowego. 


mini wersja z 2/3 składników

37 komentarze:

Panna Malwinna pisze...

Piękny bochenek. Już sobie wyobrażam jak wyśmienicie musi smakować;)

Bo(ro)n Appétit pisze...

Bardzo dobry przepis, trzeba spróbować :) Pięknie wyrośnięty! Pozdrawiam!

Ola pisze...

świetnie wygląda, dodaję do listy do wypróbowania!


życie & podróże
gotowanie

wiosenka27 pisze...

O rany, chętnie bym go spróbowała:)

agnes pisze...

też muszę wypróbować ale w wersji nie maszynowej bo nie posiadam :(

Unknown pisze...

Muszę odkurzyć swoją maszynę do pieczenia chleba :)
ps. mam taki sam talerzyk :)

Emcia Pichci! pisze...

o kurczę, wyższy poziom zniewolenia smakowego się szykuje! boski <3

lutka40 pisze...

Piękny i taki smakowity .Taką kanapeczkę z masłem orzechowym i miodem z wielką ochotą bym zjadła na śniadanie .Do tego mleczko i bajka

Kamila pisze...

Piękny chleb i z bananem, wspaniały przepis :)

agattekh pisze...

Wygląda super i jak pięknie wyrośnięte :-)

Dominika pisze...

ale super Kaś! to taki idealny chlebek na wakacyjne błogie śniadanko :)

Aga pisze...

Pięknie wygląda! Chętnie bym spróbowała kawałeczek...

bartoldzik pisze...

Nie piekłem bananowego jeszcze, a wygląda naprawdę zachęcająco.

Marta @ Co Dziś Zjem Na Śniadanie? pisze...

Tak, chleb bananowy jest najlepszy! Spróbuj podsmażyć do na łyżeczce masła, stworzy w ten sposób chrupiącą skórkę. Mniam.

Jagoda pisze...

Pycha! Uwielbiam go!

pieczarka mySia pisze...

Wow! :) ciekawy przepis Kochana ;*

Dusia pisze...

Ale wyrośnięty ładnie

Amber pisze...

Wygląda wspaniale!
Na pewno się skuszę.

zufik pisze...

Co prawda nie mam maszyny do wypieku chleba ale i tak sie skusze, przepis ciekawy a i chlebek wyszedl piękny!

Majana pisze...

Swietny chlebek! Pięknie wygląda. Ciekawa jestem tego dodatku bananów.
Pozdrowienia:)

Aga w kuchni pisze...

pięknie wyrósł ci ten chlebek :)

pollyzeczki pisze...

piękny i ksztaltny:)

Unknown pisze...

mmm wygląda pysznie! z pysznymi dodatkami <3

skoraq cooks pisze...

Świetny pomysł na chlebek. Będzie wyśmienity z nutellą ;-)

Rita pisze...

mniammm!! musi być idealny z masłem orzechowym:) iii i jeszcze bym dała plasterki truskawek na wierzch! a co!;)
uściski!
J

pasjonatka pisze...

wyglada bosko ;)

mojetworyprzetwory pisze...

Hmm, hmm, hmm, ale pyszności! Przepis zapisany, zrobię w weekend!!! Dziękuję za inspirację!

wedelka pisze...

Zapisuję do wykonania, bo zapowiada się niezwykle kusząco :)

Arvén pisze...

Wow. Mistrzowski chleb na śniadanie mistrza :)

emigr pisze...

Ale bomba! I jeszcze te dodatki...mmm...:))))
Porywam krome na drugie sniadanie, a kubas mleka sama sobie skombinuje;)

justka2712 pisze...

Piękny chlebek:) Jak jest trochę słodki w smaku to dla mnie:) Przepis zapisuję!

aga pisze...

jaki fajny chlebus:)

Patrycja pisze...

Cudny chlebek, coraz częściej marzy mi się automat do chleba... :)

Grażyna pisze...

Wygląda wspaniale :-)
Ja jestem natomiast fanką pszennych wypieków.

katie pisze...

Kurcze świetny, muszę w końcu zrobić ten chlebek bananowy, bo wszyscy zachwalają :)

Kaś pisze...

katie, to akurat nie jest "ten" zachwalany chlebek (pewnie masz na myśli ciasto Sophie Dall), niemniej polecam mój bochenek :)

Anonimowy pisze...

Dzień dobry
A chlebek w maszynie silvercrest na jakim programie piec i te składniki to na jaką gramaturę chleba są podane: na 1000, 1250 czy na 1500?

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add