sobota, 23 czerwca 2012

Jagodzianki z orzechową kruszonką



Tym pięknym (prawda?) jagodziankom nadaję tytuł 'najlepsiejszych'!
Puchate i lekkie jak chmurka ciasto wypełnione po brzegi jagodowym nadzieniem.
Orzechowa kruszonka wieńczy dzieło :)
Swoją drogą jest tak dobra, że wyjadałam okruszki, które ostały się na blaszce...

I jak one pachną!




Składniki na ciasto - szczerze polecam! rewelacyjny przepis bazowy, z którego będę często korzystać
przepis z gazetki Palce Lizać. dostępny również na stronie gazeta.pl, skąd go cytuję
  • 1/2 szklanki (125 ml) mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 75 g roztopionej margaryny
  • 75 g cukru
  • 2 żółtka
  • 250 g mąki pszennej [dałam 300 g, przy 250 ciasto niemiłosiernie się lepiło]
  • szczypta soli
  • około 200 g jagód [plus 1 łyżka cukru]
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek

kruszonka*
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 80 g zimnej margaryny
  • szczypta soli

Krok 1
Mleko podgrzej. Drożdże pokrusz do miseczki, dodaj połowę podgrzanego mleka i 1 łyżkę cukru. Delikatnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 10-15 minut.

Krok 2
Resztę mleka wymieszaj z roztopioną margaryną.

Krok 3
Do dużej miski wsyp mąkę i sól, dodaj żółtka i pozostały cukier. Dodaj zaczyn drożdżowy i mleko z margaryną.

Krok 4
Wyrób gładkie, miękkie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na co najmniej godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość.

Krok 5
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 8 części. Każdą rozpłaszcz ręką na placuszek, wypełnij jagodami wymieszanymi z cukrem i uformuj bułeczki [ciasto może się lekko lepić, ale wystarczy każdy oderwany kawałek ciasta oprószyć lekko mąką - bułeczki formują się bardzo łatwo i zgrabnie]. Bułeczki ułóż na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Pamiętaj, żeby zachować odległość między bułeczkami - będą rosły też w piekarniku.

Krok 6
Wszystkie składniki kruszonki wysyp na stolnicę i utrzyj z pokrojoną w kostkę zimną margaryną tak, aby konsystencja przypominała mokry piasek.

Krok 7
Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Krok 8**
Następnie posyp jagodzianki kruszonką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C z termoobiegiem (170 st. C zwykły piec). Po 15 minutach zwiększ temperaturę do 170 st. C (190 st. C) i piecz jeszcze około 15 minut - jagodzianki powinny być rumiane. Wyjmij z piekarnika i wystudź.

*kruszonki wychodzi bardzo dużo! do posypania wystarczy połowa lub nawet 1/3 podanych składników. niemniej bardzo polecam przygotować jej podaną ilość a resztę zamrozić. już część wykorzystałam do crumble, reszta czeka na chałkę ;)
** piekłam w niedużym opiekaczu elektrycznym - ok. 25 minut w 150 stopniach z termoobiegiem, plus 2-3 minuty z grzaniem od góry żeby nabrały ładnego kolorku z wierzchu


63 komentarze:

Asiek pisze...

CU-DO-WNE!!! i jak mam teraz zasnąć? no ja pytam jak???

Kaś pisze...

Asiek, przesyłam bułeczkę na dobry sen :)

Kamila pisze...

Wyglądają bajecznie, chętnie się skuszę na upieczenie!

mojetworyprzetwory pisze...

Pyszności! Wspaniały przepis! Pozdrawiam!

Sandy pisze...

Mmmmm! Kupiłam dzisiaj sobie jagodziankę, ale nie mogę jej nawet porównać do tych Twoich! Idealne! Uwielbiam takie hojnie wypełnione nadzieniem ^^

Kamciss pisze...

To musi być niesamowicie pyszne! :)

ILoveBake.pl pisze...

Jej jak pysznie :)

pollyzeczki pisze...

Na prawdę wygladaja kusząco i duzo nadzienia...mmnnnnn

Paula pisze...

nigdy nie widziałam czegoś tak obłędnie wyglądaącego <3

bartoldzik pisze...

A właśnie dziś rano biegając marzyłem o jagódkach :-) Ależ bym schrupał taką bułeczkę... No dobra bułeczki!

Amber pisze...

Przepiękne!
I ta kruszonka.Co za kompozycja.
Chciałabym choć jedną...

Maggie pisze...

Cudne! A te orzechowa kruszonke pewnie dyskretnie bym wyjadala ;)

Marzena pisze...

A ja jestem na diecie:-(
Ależ smakowicie wyglądają, dostałam ślinotoku:D

kerala pisze...

A ile ich wyszło z tej ilości składników? :)

kerala pisze...

Ok, już doczytałam, że 8 ;D

AnnaA-G pisze...

uwielbiam jagodzianki:) zjadłabym jedną:)

Agata Pachla pisze...

Jak pachną, niestety nie wiem. Swoją drogą, szkoda, że nie ma opcji "powąchaj" :) W każdym razie muszą być cudowne, tak przynajmniej wyglądają. Uwielbiam jagody.

Kaś pisze...

Agata, gdyby tylko była taka opcja, to nawet zdjęcia byłyby zbędne :)

Kasia pisze...

Zakochałam się w nich <3

Dominika pisze...

mam juz co prawda swoje jagodzianki numer jeden, ale te tez wyprobuje jak wroce!! :) SA CUDOWNE!

sniadankomania pisze...

cudowne! porywam porywam <3

mania179 pisze...

Są prześliczne! <3

Cysia pisze...

Czuję ten zapach !

Drui... pisze...

W takich jagodziankach można się zakochać! Dobrze, że sezon jagodowy już się zaczął :-)

Barbara pisze...

Cudownie puchate nadziane chmurki :-) A okruszki też bym wyjadła, nic nie może się zmarnować ;-)

slyvvia pisze...

Już je kocham :D

Marzena pisze...

Jej jak ja uwielbiam jagodzianki!!!! Ale czasu mi brak na wykonanie:((( Twoje wygladaja uroczo!:)

Karmel-itka. pisze...

te Twoje jagodzianki rozpieszczają podniebienie i rozbudzają rządze!

Majana pisze...

Jejku jakie one są piękne!
Uwielbiam jagodzianki i na pewno zrobię jakieś,bo kusisz nieziemsko.
Piękne foty.
Pozdrawiam:)

Joanna Skoraczyńska pisze...

Takim jagodziankom aż trudno się oprzeć :-)

karto_flana pisze...

Wspaniale buleczki :)

Antenka pisze...

Prze cudne te jagodzianki! wyglądają obłędnie, ach te kolorki. Porwałabym taką na śniadanko:)

Aleksandra Rybińska pisze...

Alez buleczki :) Kocham lato wlasnie za takie wypieki :)

aga pisze...

wspaniale wygladaja te Twoje buleczki i mam nieodparta ochote siegnac po taka pyszniutka jagodzianke:)

Kalyan pisze...

looks lovely and delicious...mouthwatering!

Emcia Pichci! pisze...

przepięknie wyszły! i jaka kruszonka!!! cudo!

codojedzenia pisze...

Bardzo fajne jagodzianki. Musze koniecznie wyprobowac

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Oj ja też mam swój nr 1 w jagodziankach:) ...ale ten przepis jest bardzo, bardzo interesujacy:)

rozowe.chmurki pisze...

wspaniale wyglądają te Twoje jagodzianki! a co do Twojego komentarza u mnie - przepraszam za niedopatrzenie, już poprawione i link działa :) ps. jesteś też u mnie po prawej stronie w polecanych blogach :) pozdrawiam!

pasjonatka pisze...

wygladaja bajecznie ;)

katie pisze...

Ślicznie wyglądają Kaś :)

akanak pisze...

coś pysznego! czemu ja nie mam piekarnika :(

M. pisze...

poproszę jedną! :)

olala pisze...

Pyszności! I ile jagódek! ♥ a jaka kruszonka och Kaś! :D

Biedr_ona pisze...

Właśnie ślinka mi pociekła na samą myśl o takiej bułeczce ;-D


www.przysmakiewy.pl

Evitaa pisze...

W obliczu tych jagodzianek nawet mój koktajl morelowy z cynamonem na drugie śniadanie stracił swój blask ;). Pysznie wyglądają.

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Kasiu! Rozmarzyłam się... Jagodzianki! Mniam!!!

Nemi pisze...

Rewelacyjne! Nie mogę oderwać od nich wzroku!

DarkANGELika pisze...

Zjadłabym taką jedną, przepysznie wyglądają;)

magda k. pisze...

to sobie od razu zapisałam, bo jak z tego takie cuda wychodzą to też muszę spróbować :)

Lovelykate pisze...

O nie. Teraz to się zaśliniłam. Niech no ja tylko dorwę jagody! :)

Elexis pisze...

Piękne to mało powiedziane. Są przecudowne! Aż chce się je zjeść:) Muszę je zrobić, tylko niestety bez orzechowej kruszonki, ale czymś je na pewno zastąpię:)

co by tu zjeść? pisze...

O raju jakie napakowane jagodami aż mi jęzor ucieka;)

Grażyna pisze...

Uwielbiam takie jagodzianki :-)

agattekh pisze...

Ta bułeczka wygląda mega pysznie :-)

Konwalie w kuchni pisze...

Cudowne!
Pełne jagód i z kruszonką!
Pychota:)

Sandra pisze...

Oooo właśnie podałaś idealny przepis na jagodzianki... muszę zrobić w przyszłym tygodniu... koniecznie !!! :)

Karolina pisze...

Kasiu w tym roku jeszcze jagodzianek nie piekłam ale zrobię na pewno z taką kruszonką jak twoja! Pozdrowienia

Canette pisze...

Ale masz dobrze tymi bułeczkami, ja się przymierzam już 2 tygodnie do jagodzianek i szukam 'idealnego' przepisu, a te wyglądają bardzo zachęcająco :D

Kaś pisze...

Karolina, oj kruszonka jest genialna! a wychodzi jej całkiem sporo, więc posłuży też przy innych wypiekach
Canette, w takim razie polecam ten :) wstyd się przyznać, ale z tych, które wyszły ja sama zjadłam 5 :D najlepsze!

Ewa pisze...

Jagodzinki pyszne nie mogłam się oprzeć tej orzechowej kruszonce i musiałam je zrobić. Efekt zamieściłam u siebie na blogu http://ewusiowesmaki.blogspot.com/2012/07/moje-jagodzianki-z-orzechowa-kruszonka.html

Kaś pisze...

Ewa, miło mi, że wypróbowałaś przepis, no i że posmakowały :) a wyszły cudowne!

Olciaky vel Olcik pisze...

jak one wyglądają! MNIAM!

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add