Pyszne!
Kruche, lekkie i maślane.
Polecam tym bardziej, że wykonanie jest banalne - polega na dorzucaniu kolejnych składników do malaksera.
Składniki
przepis z cupcake project, podaję z moimi zmianami
- 3 szklanki mąki
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- dwa razy 1/2 łyżeczki soli
- 6 łyżek zimnego masła [120 g] + 3 łyżki stopionego masła [60 g]
- 2 łyżki oleju roślinnego [rzepakowego]
- 1/2 szklanki wody
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni*.
- W malakserze umieścić mąkę, proszek do pieczenia, cukier i 1/2 łyżeczki soli - połączyć.
- Dodać zimne masło - połączyć.
- Dodać olej - połączyć.
- Dodawać stopniowo wodę - włączać malakser po każdorazowym dodaniu wody. Ciasto powinno tworzyć zwartą kulę.
- Przełożyć ciasto na blat i cienko rozwałkować - jak najcieniej nam się uda.
- Foremką wycinać ciastka. Widelcem ponakłuwać w nich dziurki.
- Piec ok. 10 minut lub do momentu, w którym zaczną brązowieć (*ja piekłam w nagrzanym do 150 stopni opiekaczu ok. 15 minut - termoobieg plus parę minut góra do zarumienienia).
- Podczas gdy krakersy się pieką, stopić pozostałe masło i wymieszać z 1/2 łyżeczki soli.
- Po wyjęciu ciastek z pieca, od razu posmarować je słonym masłem.
- Studzić na kratce. Najlepsze jak już przeleżą dobre pare godzin.
45 komentarze:
A wyglądają jak kruche ciasteczka:)
Ładne, Kaś!
Rewelacja:-)
Ostatnio znalazłam przepis na krakersy i też planuję je zrobić :) Ty jeszcze dodatkowo mnie to tego zachęciłaś :) Pozdrawiam!
takich domowych jeszcze nie jadłam, wyglądają świetnie!
życie & podróże
gotowanie
Fajne krakersy!
Na początku się zdziwiłam, myślałam że zrobiłaś słodkie krakersy, ale czytam uważnie dalej i w wykonaniu jest już słone masło:) Fajnie wyszło, podoba mi się:)
ostatnio robiłam krakersy i średnio wyszły, Twój przepis będzie czekać w kolejce:)
Super przepis :). Krakersy są pyszne ! :)
Świetny pomysł! Takich domowych jeszcze nie próbowałam - zapisuję!
Wow, w przekroju wyglądają na idealnie kruche i chrupiące :)
Domowe krakersy to jest to! :)
Koniecznie wypróbuję!
Ale kusząco wyglądają! piękne i jaki mają świetny kształt! U Ciebie zawsze znajdzie się coś pysznego :)
idealne do chrupania! wyglądają świetnie :)
To wykrawaczki z kropeczkami czy patyczkiem - widelcem zrobiony wzór?:) Fajny przepis, jestem ich ciekawa.
Nieśka, widelcem :)
Śliczne:) Zamarzyły mi się w wersji z kminkiem:)
Jakie cudne, ale kuszą :-) Pozdrawiam serdecznie!
Piękne! I jakie mają cudne dziureczki:)
no właśnie... wyglądają jak słodkie ciasteczka, to serio krakersy? takie na slono ;)
Tak czy siak schrupałabym ;)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)
MartynCia ^^, a nie widać soli, przynajmniej na ostatnim zdjęciu w zbliżeniu? ;)
krakersy!! ach muszą być fantastyczne!!
Proste, ładne i zapewne smaczne, czego chcieć więcej? Krakersów?
wyglądają pięknie:)
mniam :) kocham krakersy
Fantastyczne, muszę sobie takie upiec :)
I po co w sklepie kupować skoro można samemu zrobić? ;)
Krakersy są przepyszne, ale zgubne :P
z przyjemnością bym takie krakersy domowej roboty zjadła :)
przepis brzmi bajecznie prosto, a takie lubię najbardziej. A Twoje już gotowe pięknie wyglądają. Super przepi, na pewno wykorzystam!
Boję się nawet zaczynać robić bo uwielbiam krakersy i zaraz pewnie pochłonęłabym całą porcję a to takie strasznie kaloryczne ;-)
a sa takie chrupiace jak sklepowe? Jeśli tak biorę w ciemno:)
Jolu, chrupiące są, ale ponieważ nie są tak twarde jak sklepowe, więc chrupią trochę mniej :)
Może parę godzin by przeleżały,ale nie dłużej!
Kaś jak się czujesz Słodziaku?
olala, :)
dziękuję, jest dobrze! żadnych komplikacji, nadprogramowego bólu czy niespodzianek. hehe upiekłam już ciasto znaczy, że siły powoli wracają :) a dziś ciastka - przez fakt, że jestem na razie uziemiona trochę poszarżuję w kuchni :p
buziaki!!!
ja bym chętnie takie zjadła posmarowane białym serkiem puszystym :) pyszności!
Krakersy uwielbia moja córcia, warto byłoby zrobić je w domu, super przepis!
Ale fajne te Twoje krakersy! i o ile ładniej prezentują się od tych sklepowych! Przepis dodany do obowiązkowych! :)
Musze je koniecznie zrobic :)
buziaki :*
Mmmm wspaniałe krakersy, nigdy nie robiłam takich sama ale widzę że warto!:)
Pyszne ciacha, przepis zapisuję, pozdrawiam :))
Urocze!W sam raz do schrupania ;-D Choćby i teraz ;-))
www.przysmakiewy.pl
I zrobię :)
Poemi, jeśli zrobisz, daj znać, jak wyszły :)
Witam zrobiłam krakersy i są bardzo smaczne, Twój przepis to ratunek bo mam dziecię z nietolerancją na jajka a wszystkie spotkane w sklepie krakersy mają jajka. Bardzo lubię karpatkę i rafaello na krakersach. Czy można upiec cały płat ciasta w blaszce bez podziału na pojedyncze ciasteczka?
cyga, cieszę się, że krakersy posmakowały!
jeśli chodzi o ciasto, to gwarancji, że wyjdzie dać nie mogę, bo nie próbowałam upiec z tego przepisu całego płatu ciasta, ale myślę, że jak najbardziej można spróbować - powinno się udać. dla bezpieczeństwa można też upiec powiedzmy cztery większe kawałki ciasta - każda powiedzmy na 1/4 blachy. myślę, że takie wyjście szczególnie sprawdzi się, przy górnej warstwie, bo obawiam się, że tak kruche i stosunkowo cienkie ciasto może się łatwo połamać, jeśli upiecze się jeden duży płat
daj znać, jeśli wypróbujesz :)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!