sobota, 20 października 2012

Sałatka z brokułów (z pomidorami, kukurydzą i jajkami)



Klasyka. Moja ulubiona sałatka, od lat przygotowywana u nas w domu.
Idealna jako dodatek do obiadu, ale równie dobrze może być samodzielnym daniem.
Zdrowa, kolorowa, smaczna i pożywna - polecam serdecznie, jeśli nie próbowaliście.


Składniki:
  • 1 brokuł
  • 3 jajka
  • 4-5 pomidorów
  • kukurydza konserwowa z kartonu (250-300 g po odsączeniu z zalewy)
  • sos: pół szklanki oleju, sok wyciśnięty z połowy cytryny, 3-4 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę), łyżeczka bazylii, łyżeczka oregano

Obrane różyczki brokułu wrzucić na gotującą (i osoloną) wodę. Od chwili ponownego zagotowania wody, gotować ok. 3 minut. Ugotowane różyczki odcedzić i pozostawić do wystudzenia. 
Przygotować pozostałe składniki: Jajka ugotować na twardo i pokroić w ćwiartki. Większe pomidory również pokroić w ćwiartki, zaś mniejsze w połówki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Składniki na sos połączyć razem.
Różyczki brokułu, jajka, pomidory oraz kukurydzę przełożyć do dużej salaterki, delikatnie wymieszać i na koniec polać sosem. Odstawić na ok. godzinę do lodówki.




Jak pewnie zauważyliście, w przepisie podałam wykorzystanie kukurydzy z kartonu. Wpisem tym chciałabym zwrócić Waszą uwagę na kampanię Tetra Pak - Karton zamiast konserwantów.

Dlaczego kartony? Jak możemy przeczytać na stronie kampanii, opakowanie kartonowe jest wielowarstwowe. Poszczególne warstwy kartonu mają różne właściwości ochronne. Chronią przed tlenem, światłem, wnikaniem obcych zapachów. Połączenie tych cech opakowania kartonowego z oddziaływaniem na produkty podwyższoną temperaturą (np. pasteryzacja) zapewnia trwałość żywności przez dłuższy czas bez potrzeby stosowania konserwantów.

Należy przy tym zaznaczyć, że nie tylko unikamy konserwantów, ale również dbamy o środowisko -
opakowanie kartonowe wytwarzane jest przede wszystkim z naturalnego, odnawialnego surowca – celulozy. Drewno do jej produkcji pochodzi z upraw leśnych prowadzonych wg zasad zrównoważonego rozwoju. Opakowania Tetra Pak mogą zostać poddane ponownemu przetworzeniu. Warstwa papieru zawarta w kartonie w procesie recyklingu staje się surowcem do produkcji m.in. tektury falistej, ręczników papierowych, czy chusteczek higienicznych.

Tyle w dużym skrócie. Więcej szczegółów znajdziecie na stronie kampanii KLIK.

Zaznaczę, że nie chcę Was zachęcać do konkretnego produktu, ale do pewnej idei - wyboru produktów w kartonach zamiast w puszkach. Sama jestem do tego w pełni przekonana, przez co chętnie dołączyłam do akcji Tetra Pak.

Na koniec, pozostając w temacie, fotorelacja z konferencji połączonej z warsztatami kulinarnymi, która promowała kampanię Karton zamiast konserwantów. Odbyła się w nowo otwartej restauracji Roberta Sowy - Sowa i Przyjaciele.


Było smacznie, miło i profesjonalnie. Z dostępnych produktów przyrządzono pięć pysznych i - jak się później okazało - zaskakujących i zachwycających w smaku potraw. Wszystko sprawnie i w miłym towarzystwie. Degustacja każdej z potraw to była czysta przyjemność :)

Jednocześnie dziękuję Agnieszce (Najsmaczniejsze.pl), Rafałowi (Old White Table), Oli (2 smaki) i Magdzie (Kulinarna Piniata) za miło i jakże owocnie spędzony czas :)

pieczona kaczka z karmelizowanymi gruszkami - dzieło blogerów :)

krewetki królewskie z pomidorami na białym winie 

zupa hiszpańska z chorizo

łosoś na ragout z soczewicy

sorbet z marchewki i rokitnika z sałatką owocową


kilka migawek - ku pamięci :)



Dziękuję serdecznie Rafałowi oraz Agnieszce za udostępnienie swoich zdjęć!!!


**********

Chciałabym ogromnie podziękować Każdemu, który zagłosował na mnie w konkursie Kuchnia 24/7. Spamowałam i namawiałam Was na głosy, ale nie będę ściemniać - bardzo mi zależało!
I tak oto dzięki Wam w listopadzie wybiorę się na warsztaty kulinarno-fotograficzne :D
Jestem niezmiernie Wam za to wdzięczna!!!


57 komentarze:

Patrycja Reszko pisze...

O! Już robię tę sałatkę. Pyszna, zdrowa i kolorowa!

Droczilka pisze...

Gratuluję warsztatów i...zazdroszczę:-). A co do sałatki, to bardzo podobną jadało się i u mnie w domu. Zawsze ją lubiłam.

Capacitier pisze...

Nie wiedziałam o tej kartonowej przewadze. FAjnie, że powstała taka akcja :)

Rafał pisze...

Pozdrawiam i również dziękuję za świetnie spędzony czas :)
A co do sałatki - często przyrządzam niemalże identyczną, w mojej wersji z sosem czosnkowym...
Pycha :D
p.s. wkrótce zabiorę się za sernik klasyczny bez spodu wg. Twojego przepisu... :)

Rafał pisze...

btw...
chodziło mi o sos śmietanowo-czosnkowy ;)
sorry za spam ;)

Kaś pisze...

ralpheek, Twój sos też brzmi apetycznie!
no to czekam na opinię dotyczącą sernika :)

NATALiJA WANTS YOU! ♥ pisze...

omg, so delicious ♥♥♥♥♥

whiness pisze...

Och, ile smakowitości :) Co do samej sałatki, to jedna z moich ulubionych.

Ola pisze...

naprawdę pieknie wygląda ta sałatka!
i gratuluję warsztatów!

Blog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu

Kamciss pisze...

Sałatka prezentuje się świetnie, takie połączenia bardzo lubię :)

bartoldzik pisze...

Pyszności, narobiłaś mi ochoty na taką sałatkę. Dodam jeszcze prażony słonecznik, bo jestem uzależniony :-)

Triple Mint pisze...

Uwielbiam takie sałatki...jeszcze dziś ją zrobię ;)
Pozdrawiam Kasiu :)

Magdalens. pisze...

Kocham kukurydzę. Pycha sałatka:D

Amber pisze...

Jaka słoneczna sałatka!
Żółty pysznie kontrastuje z zielonym.

Magda pisze...

sałatka wygląda pysznie!

Unknown pisze...

Pyszna sałatka, podobna robi się u mnie w domu.

Loreta - Kulinarna Ja pisze...

Ale piękne zdjęcia - jak zawsze! Pojadłabym :)

ola in the kitchen pisze...

Sałatka wygląda smakowicie :]
Gratuluję wygranej :}

fiolka pisze...

Genialna sałatka-prosta,smakowita, świetnie wyglądająca mmm pyszności! A co do warsztatowych zdjęć-pozazdrościć! ;)

Ervisha pisze...

Wspaniale wygląda ta sałatka ;D

skoraq cooks pisze...

A wyobraź sobie, że ja takiej sałatki nie jadłam jeszcze nigdy. Ale zapowiada się zdrowo i kolorowo no i to prościuch, więc niedługo przetestuję na własnych kubkach smakowych :-D

Veggie pisze...

Sałatka z brukułem, owszem, bywa u mnie, ale takiej kombinacji jeszcze nie próbowałam, a wygląda bardzo zachęcająco.

Ola pisze...

zapisałam! :)

agattekh pisze...

Sałatka prezentuje się bosko, jaka kolorowa :-)

Marzena pisze...

You're welcome:-))
A klasyka zawsze się sprawdza. Zazdroszczę każdych warsztatów:-)

Emcia Pichci! pisze...

co za kolory! a warsztatów oczywiście zazdroszczę :)

Maja Skorupska pisze...

fajna relacja z warsztatów, bardzo lubię warsztaty, chodziaż Pana Sowę średnio; trochę cieżkie dla mnie to jego gotowanie. Pozdrawiam:)

emigr pisze...

Ale piekna, kolorowa i na pewno baaaardzo smaczna i zdrowa salatka!:)
Ostatnio wyczytalam, ze brokuly wzmacniaja chrzastke w stawach, wiec jest to salatka w sam raz na moje biedne kolana;)

Aleksandra Rybinska pisze...

Ślinka cieknie na widok takiej sałatki! Super!

pollyzeczki pisze...

piekna salatka i zazdroszcze warsztatow :)

Renata Czelny-Kawa pisze...

Śliczna sałatka! Bardziej przypomina wiosenny czas! :)

CQUEK pisze...

I love the rich simplicity and warmth that this dish seems to promise!

pieczarka mySia pisze...

Mniam, Kasiu! :) ale pysznosci u Ciebie! Az Ci zazdroszcze ;-)

Jolanta szyndlarewicz pisze...

Gratuluję wygranych warsztatów:) ....co do sałatki to ja dodałabym do niejjeszcze fetę ....jakoś tak mi do tej mieszanki podpasowała:)

Magda Baran pisze...

Fajne spotkanie i ciekawa akcja kartonowa :) gratulacje :))

Grażyna pisze...

Wspaniałe zdjęcia.
Moje gratulacje Kasieńko :-)

Ivka pisze...

Sałatka super- jakaż ona kolorowa!
Gratuluję i czekam na relacje z warsztatów :)

Katarzyna Jankowska pisze...

Sałatka przypomina wiosnę:) Lubię ten zestaw i gratuluję udziału w warsztatach fotograficznych!

lutka40 pisze...

Sałatka wygląda bajecznie kolorowo
Kasiu gratuluję Ci ,jedz na te warsztaty,ucz się i patrz ,a pózniej może sprzedasz nam tu trochę ciekawostek .Powodzenia

ugotujmyto.pl pisze...

Lubię takie odlotowe sałatki;)! Gratuluję warsztatów:)!

Patrycja pisze...

Świetna sałatka, taka kolorowa, aż nabrałam ochoty na coś zdrowego :) ps Serdecznie gratuluję! :))

Marta @ Co dziś zjem na śniadanie pisze...

klasyka jest zawsze na czasie.

grazyna pisze...

Pyszna sałatka i ciekawa relacja :)
Pozdrawiam !

Evi pisze...

Królewskie dania :).
Sałatki brokułowej dawno nie jadłam, chyba sobie przyrządzę w ramach jesiennego dowitaminizowania. Pozdrawiam!

Ewa pisze...

a bardzo proszę :)) jakby co, to na moje głosy zawsze możesz liczyć :)))
gratuluję szkolenia.
sałatkę podobna robię z jajek i brokułów, jeszcze sałata i rzodkiewki w sosie śmietanowo-czosnkowym :))

Ewa pisze...

zamiast kukurydzy oczywiście :)))

Unknown pisze...

Z tymi kartonami to ciekawa sprawa. No i gratuluję wygranej:)

lekki brzusio pisze...

hiszpańską zupkę to bym chętnie spróbowała :)

Lovelykate pisze...

Uwielbiam połączenie brokułów, jajka w sałatce.
A dania przygotowane przez blogerów? Wyglądają nieziemsko. Aż zgłodniałam :)

Kaś pisze...

Lovelykate, co prawda blogerzy byli skupieni tylko przy kaczce, ale to prawda - wszystkie danie były nieziemskie (w wyglądzie i smaku :))

Arcoiris pisze...

Im więcej kolorów na talerzu tym bardziej jestem na tak:)

blogmenow pisze...

ciekawy blog. ;) dodałam Cię do polecanych na moim blogu. :)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Jaka piękna, kolorowa sałatka - dla mnie idealna!
Pozdrawiam:)

Biedr_ona pisze...

Kusząca ta Twoja sałateczka ;-))


www.przysmakiewy.pl

Marta pisze...

mam brokuły w lodówce, już wiem jak je wykorzystam :)

Anonimowy pisze...

Pyszna sałatka :) Ja ją jeszcze lekko zmodyfikowałam, dodając nasiona słonecznika :)

Kaś pisze...

A., bardzo się cieszę, że smakowała :) świetny pomysł z nasionami słonecznika
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za komentarz :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add