niedziela, 25 listopada 2012

Ciasto czekoladowe na twarogu



Ciasto mocno czekoladowe i raczej wytrawne niż słodkie.
Dzięki twarogowi w składzie dość ciężkie, ale też bardzo syte.
Choć lepkie w środku przez rozpuszczone kawałki czekolady, to jednak z wierzchu ma przyjemnie chrupiącą skórką, tworzącą coś na kształt kruchej skorupki - jak w murzynku.
No i pachnie obłędnie! Czekoladowo jest w całym domu.
Polecam!




Składniki:
  • 150 g tłustego twarogu
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej (przesianej)
  • 3 czubate łyżki kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru demerara (lub 3/4 jeśli lubimy słodsze smaki)
  • 1/2 szklanki kropelek czekoladowych + kropelki do posypania wierzchu / można zastąpić pokrojoną czekoladą

W dużej misce zmiksować na jednolitą masę twaróg, jajka, mleko i olej - najlepiej blenderem.
W inne misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier.
Suche składniki wlać do mokrych i wymieszać drewnianą łyżką. Do powstałej masy dodać kropelki czekoladowe (pół szklanki), wymieszać.
Ciasto przełożyć do średniej keksówki. U mnie silikonowa, a jeśli blaszana, to albo wyłożona papierem do pieczenia albo wysmarowana masłem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (u mnie opiekacz z termoobiegiem do 160 stopni) przez 45-50 minut (do suchego patyczka). Po ok. 20-30 minutach od upieczenia, ciasto wyjąć z keksówki i studzić na kratce.




**********

Przypominam o konkursie! klik
wystarczy przysłać przepis na dowolną potrawę ze składnikami dostępnymi w 'kartonach'
m.in. kukurydza, groszek, pomidory, przecier pomidorowy, soki, mleko

79 komentarze:

kasia pisze...

Można użyć chudego twarogu, a olej zastąpić masłem (ile go dać)?

Anulla pisze...

jak nie za słodkie - to coś dla mnie:) i do tego szklanka kakako albo mleczka:)

dorottya pisze...

Ta skorupka świetnie się prezentuje! U mnie też mocno czekoladowo dzisiaj. Potrzeba na kakao związana jest chyba z tą jesienną aurą :)

teenager ;) pisze...

świetna czekoladowa rozkosz ;) fajny pomysł na ciacho *.*

whiness pisze...

Ależ pięknie wygląda :) Uwielbiam twaróg i sernikopodobne , dlatego jestem już pewna, że by mi posmakowało.

kuchcikOla pisze...

ale fantastycznie wygląda! lepkie z chrupiącą skórką, mmm :) przepis zapisuję!

aga i kaja pisze...

Wygląda pięknie! Czekolada dodaje energii dlatego też ją uwielbiamy a najbardziej chyba ten niewiarygodny zapach rozchodzący się po domu w trakcie pieczenia :-) pozdrawiamy

Unknown pisze...

mm, prezentuje się obłędnie pysznie! :)

Magdalens. pisze...

Cudne są te łatki na wierzchu:D

Kaś pisze...

kasia, możesz użyć chudego twarogu, jasne. co do masła - ostatecznie tak, ale z olejem jest zdrowsze :)

skoraq cooks pisze...

Czekoladowe cudo :)

Kasia | Na walizkach pisze...

Już sama nazwa mnie skusiła, a jeśli jest ciężkie i lepi się w środku to dla mnie idealne ;)

Unknown pisze...

smakowite:)

Dominika & Wika pisze...

Wygląda suuper ! A ja akurat mam trochę twarogu : )

Unknown pisze...

świetne, naprawdę!

Marzena pisze...

O tak, takie czekoladowe cudo to jest to:-))

lekki brzusio pisze...

wspaniałe!
Gratuluję miejsca w pierwszej 11 rankingu social media :)

Majana pisze...

Mniam, mega czekoladowe i cudownie nakrapiane :)

asieja pisze...

znam kogoś, kto byłby zachwycony taką porcją czekoladowości :-)

qualietta pisze...

Wygląda mega apetycznie! Bardzo lubię ciasta na bazie twarogu.

Bity Kęs pisze...

pychotka naprawdę :)

Ervisha pisze...

Ono jest wspaniałe.... i wspaniale wyglada ;D

Rocksanka pisze...

o kurcze, następne ciacho konieczne do upieczenia! :))

pieczarka mySia pisze...

Wspaniale ciacho, Kochana :) nigdy nie probowalam takiego na twarogu :) pysznie!

Buziaki ;*

Unknown pisze...

Ależ świetny pomysł :) Musi być przepyszne, prezentuje się obłędnie! Zapisuję przepis;)

Unknown pisze...

wygląda na tak głęboko czekoladowe...
fantastycznie ! :)

Anonimowy pisze...

Ciasto wygląda obłędnie. Mam wielką ochotę na nie ale chciałabym je trochę zmodyfikować. Czy mogę użyć mąki razowej pszennej lub orkiszowej? I czy trzeba wtedy zwiększyć ilość mleka (oleju)i o ile? Jaka jest konsystencja surowego ciasta?

Kaś pisze...

lekki brzusio, dziękuję bardzo!

A., ciasto na mące razowej również powinno wyjść, choć będzie zapewne dużo bardziej zbite. dodałabym wtedy trochę więcej mleka. co do konsystencji - surowe ciasto jest gęstsze niż takie typowo muffinowe czy ucierane. nie leje się, ale raczej ciągnie - mam nadzieję, że choć trochę pomogłam :)

Agata pisze...

Oj wygląda pysznie i już wiem co upiekę na Święta mojej rodzince ;)

Anonimowy pisze...

Wygląda super, a smakuje pewnie jeszcze lepiej niż wygląda, jestm fanką czekolady to coś dla mnie:)

Marta pisze...

Te czekoladowe "guziki" na wierchu zachęcają :)

Daria pisze...

cuuudo! ;)

Ola pisze...

wygląda rzeczywiście bardzo miękko w środku!

Blog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu

pollyzeczki pisze...

wyglada obłednie!! aż sie mam ochotę wgryść w monitor!!

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Świetnie wygladają te kropelki czekolady na wierzchu ... a samo ciatso ma fantastyczny przekrój ....czarowne te linie:) pozdrawiam

Magda pisze...

to ciasto .. ono jest obłędne *.* aż u mnie pachnie czekoladą!

Anula pisze...

O rany ale ciacho, ser , czekolada idealne połączenie. POz

Kamila pisze...

Pięknie Ci wyszło! Mniam!

Amber pisze...

Piękny ,rysunek' wewnątrz ciasta!
A taki pyszny kawałek zjadłabym z rozkoszą.

Anna pisze...

Czekoladowości <2

lutka40 pisze...

Zjawiskowe i pewnie obłędnie dobre

Asiek pisze...

Wygląda wspaniale, w szczególności w środku!

Droczilka pisze...

Ciasto wygląda niesamowicie oryginalnie i pysznie. :-)

pasjonatka pisze...

no i robisz smaka ;)

Smakiem Pisany pisze...

mmmm :) mocno czekoladowy ;)

Unknown pisze...

A co to jest na wierzchu, co tworzy takie kropki? W środku te kreski to płynna czekolada?

Kaś pisze...

kaczodajnia, te kropki to kropelki czekoladowe (z czarnej i białej czekolady, która jednak ostatecznie nabrała koloru mlecznej) - tylko niestandardowe, bo rozpływające się pod wpływem temperatury.
co do tych kresek... nie, to nie płynna czekolada. hmm takie napowietrzone dziury, choć pewnie mogły powstać wokół rozpuszczonych kropelek czekolady

Unknown pisze...

super wygląda to ciasto, pierwszy raz widzę coś takiego, genialne!

Ivka pisze...

Już przepadłam oglądając te zdjęcia! Muszę je upiec, muszę :)

chcedobrzezjesc pisze...

obecność czekolady w czymkolwiek zawsze wywołuje we mnie dreszcze :) wygląda apetycznie!

Evi pisze...

Wspaniałe zdjęcia i idealnie wyrośnięte ciasto :)

Monika pisze...

To jest coś dla uzależnionych od czekolady (czyli dla mnie :P )! Lubię słodkości z twarogiem.
Dziękuję za pomysł :)
Pozdrawiam

Angelika Szostak pisze...

Bardzo ciekawą ma strukturę zarówno na zewnątrz jak i w środku;)

Rafał pisze...

przepiękny przekrój - działa na wyobraźnię :)
i cóż rzec - twaróg w lodówce czeka!

Renata Czelny-Kawa pisze...

To ciasto jest jak z książki kucharskiej! Ugotowałaś mnie nim ;)))

Unknown pisze...

wygląda przepysznie!

Patrycja pisze...

Interesujące to ciasto, ciekawi mnie ten zawarty w nim twaróg. Może się skuszę i wypróbuję :))

judik pisze...

Cudowne to ciasto, a jakie piękne w środku!:)

asiathinksthings.com pisze...

Rany! Jakie musi być pyyyszne! Te kropeczki czekoladowe na wierzchu wyglądają świetnie :) uwielbiam takie czekoladowe ciasta!

Rafał pisze...

zapraszam do zabawy:
http://old-white-table.blogspot.com/2012/11/o-wyroznieniu-liebster-blog.html

Nemi pisze...

Zamarzył mi się taki kawałek...;)

Agata pisze...

wygląda apetycznie i pewnie też tak smakuje:) mam zamiar zrobić to ciasto, w związku z tym moje pytanie: czy mąkę można zastąpić żytnią razową lub chociaż dać pół na pół?

Kaś pisze...

Agata, zastąpić zawsze można ;) myślę, że jeśli podmienisz połowę mąki na razową ciasto powinno wyjść - na pewno cięższe i pewnie mniej dziurawe, ale powinno się udać. i ja osobiście dałabym razową pszenną a nie żytnią - moim zdaniem jest lepsza do słodkich wypieków, żytnią zostawiam do pieczywa

Ola pisze...

uwielbiam ciężkie i mocno czekoladowe ciasta, propozycja dla mnie!

ugotujmyto.pl pisze...

Boskie! Oj.... zjadłabym kawałeczek.....:)!

gin pisze...

Strukturę ma po prostu niesamowitą :)

agattekh pisze...

Wygląda bardzo smacznie :-)

Monika pisze...

update: upiekłam i...jest obłędne! :)))

Kaś pisze...

Monika, bardzo się cieszę, że je wypróbowałaś ;)

dorottya pisze...

Zrobiłam dzis bratu na urodziny, uzylam jedynie chudego twarogu i mleka. Wyszło przepyszne :)

Kaś pisze...

dorottya, miło mi, że i Ty skorzystałaś z przepisu - tym bardziej robiąc ciasto na urodziny brata :)

ugotujmyto.pl pisze...

Zrobiłam i bardzo nam smakowało! Zamieniłam tylko kropelki czekoladowe na orzechy laskowe ...Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)!

Kaś pisze...

ugotujmyto.pl, Dorotko :) bardzo się cieszę, że się na nie skusiłaś, no i że posmakowało!
z orzechami idealnie!
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za pozostawienie komentarza

Anonimowy pisze...

A te kropelki czekoladowe to się kupuje gotowa? Możesz polecić te których użyłaś?

Kaś pisze...

A., tak kupuje gotowe kropelki. akurat te dostałam od koleżanki, której mąż pracuje w fabryce czekolady, ale tak naprawdę nadają się każde kupne dostępne w sklepie. wielokrotnie korzystałam z różnych marek i jeszcze żadna konkretna mnie nie zawiodła

zosiasamosia pisze...

Ciasto jest świetne. Dodałam chudego twarogu zamiast tłustego. Poza tym zamieniłam mąkę-szklanka pełnoziarnistej i pół pszennej. Ciasto jest bardzo dobre w smaku i dzięki zamiennikom na pewno zdrowsze:)

Kaś pisze...

zosiasamosia, jak zawsze jestem pod wrażeniem Twoich zdrowszych modyfikacji! cieszę się, że przepis przypadł do gustu
pozdrawiam ciepło i dziękuję za opinię!

zosiasamosia pisze...

Dodam jeszcze, że ciasto baaaaaaardzo smakowało moim dzieciom. Obowiązkowy koktajl owocowo-warzywny na bazie maślanki już trochę mniej, ale co zrobić-takie życie;) W niedzielę robiłam powtórkę z ciasta na życzenie mojej dzieciarni:)

Kaś pisze...

zosiasamosia, ooo super!!! to tym większy komplement, jeśli dzieciom tak smakuje ;) pozdrowienia dla Was!

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add