Ciasto mocno czekoladowe i raczej wytrawne niż słodkie.
Dzięki twarogowi w składzie dość ciężkie, ale też bardzo syte.
Choć lepkie w środku przez rozpuszczone kawałki czekolady, to jednak z wierzchu ma przyjemnie chrupiącą skórką, tworzącą coś na kształt kruchej skorupki - jak w murzynku.
No i pachnie obłędnie! Czekoladowo jest w całym domu.
Polecam!
Składniki:
- 150 g tłustego twarogu
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej (przesianej)
- 3 czubate łyżki kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru demerara (lub 3/4 jeśli lubimy słodsze smaki)
- 1/2 szklanki kropelek czekoladowych + kropelki do posypania wierzchu / można zastąpić pokrojoną czekoladą
W dużej misce zmiksować na jednolitą masę twaróg, jajka, mleko i olej - najlepiej blenderem.
W inne misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier.
Suche składniki wlać do mokrych i wymieszać drewnianą łyżką. Do powstałej masy dodać kropelki czekoladowe (pół szklanki), wymieszać.
Ciasto przełożyć do średniej keksówki. U mnie silikonowa, a jeśli blaszana, to albo wyłożona papierem do pieczenia albo wysmarowana masłem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (u mnie opiekacz z termoobiegiem do 160 stopni) przez 45-50 minut (do suchego patyczka). Po ok. 20-30 minutach od upieczenia, ciasto wyjąć z keksówki i studzić na kratce.
**********
Przypominam o konkursie! klik
wystarczy przysłać przepis na dowolną potrawę ze składnikami dostępnymi w 'kartonach'
m.in. kukurydza, groszek, pomidory, przecier pomidorowy, soki, mleko
79 komentarze:
Można użyć chudego twarogu, a olej zastąpić masłem (ile go dać)?
jak nie za słodkie - to coś dla mnie:) i do tego szklanka kakako albo mleczka:)
Ta skorupka świetnie się prezentuje! U mnie też mocno czekoladowo dzisiaj. Potrzeba na kakao związana jest chyba z tą jesienną aurą :)
świetna czekoladowa rozkosz ;) fajny pomysł na ciacho *.*
Ależ pięknie wygląda :) Uwielbiam twaróg i sernikopodobne , dlatego jestem już pewna, że by mi posmakowało.
ale fantastycznie wygląda! lepkie z chrupiącą skórką, mmm :) przepis zapisuję!
Wygląda pięknie! Czekolada dodaje energii dlatego też ją uwielbiamy a najbardziej chyba ten niewiarygodny zapach rozchodzący się po domu w trakcie pieczenia :-) pozdrawiamy
mm, prezentuje się obłędnie pysznie! :)
Cudne są te łatki na wierzchu:D
kasia, możesz użyć chudego twarogu, jasne. co do masła - ostatecznie tak, ale z olejem jest zdrowsze :)
Czekoladowe cudo :)
Już sama nazwa mnie skusiła, a jeśli jest ciężkie i lepi się w środku to dla mnie idealne ;)
smakowite:)
Wygląda suuper ! A ja akurat mam trochę twarogu : )
świetne, naprawdę!
O tak, takie czekoladowe cudo to jest to:-))
wspaniałe!
Gratuluję miejsca w pierwszej 11 rankingu social media :)
Mniam, mega czekoladowe i cudownie nakrapiane :)
znam kogoś, kto byłby zachwycony taką porcją czekoladowości :-)
Wygląda mega apetycznie! Bardzo lubię ciasta na bazie twarogu.
pychotka naprawdę :)
Ono jest wspaniałe.... i wspaniale wyglada ;D
o kurcze, następne ciacho konieczne do upieczenia! :))
Wspaniale ciacho, Kochana :) nigdy nie probowalam takiego na twarogu :) pysznie!
Buziaki ;*
Ależ świetny pomysł :) Musi być przepyszne, prezentuje się obłędnie! Zapisuję przepis;)
wygląda na tak głęboko czekoladowe...
fantastycznie ! :)
Ciasto wygląda obłędnie. Mam wielką ochotę na nie ale chciałabym je trochę zmodyfikować. Czy mogę użyć mąki razowej pszennej lub orkiszowej? I czy trzeba wtedy zwiększyć ilość mleka (oleju)i o ile? Jaka jest konsystencja surowego ciasta?
lekki brzusio, dziękuję bardzo!
A., ciasto na mące razowej również powinno wyjść, choć będzie zapewne dużo bardziej zbite. dodałabym wtedy trochę więcej mleka. co do konsystencji - surowe ciasto jest gęstsze niż takie typowo muffinowe czy ucierane. nie leje się, ale raczej ciągnie - mam nadzieję, że choć trochę pomogłam :)
Oj wygląda pysznie i już wiem co upiekę na Święta mojej rodzince ;)
Wygląda super, a smakuje pewnie jeszcze lepiej niż wygląda, jestm fanką czekolady to coś dla mnie:)
Te czekoladowe "guziki" na wierchu zachęcają :)
cuuudo! ;)
wygląda rzeczywiście bardzo miękko w środku!
Blog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
wyglada obłednie!! aż sie mam ochotę wgryść w monitor!!
Świetnie wygladają te kropelki czekolady na wierzchu ... a samo ciatso ma fantastyczny przekrój ....czarowne te linie:) pozdrawiam
to ciasto .. ono jest obłędne *.* aż u mnie pachnie czekoladą!
O rany ale ciacho, ser , czekolada idealne połączenie. POz
Pięknie Ci wyszło! Mniam!
Piękny ,rysunek' wewnątrz ciasta!
A taki pyszny kawałek zjadłabym z rozkoszą.
Czekoladowości <2
Zjawiskowe i pewnie obłędnie dobre
Wygląda wspaniale, w szczególności w środku!
Ciasto wygląda niesamowicie oryginalnie i pysznie. :-)
no i robisz smaka ;)
mmmm :) mocno czekoladowy ;)
A co to jest na wierzchu, co tworzy takie kropki? W środku te kreski to płynna czekolada?
kaczodajnia, te kropki to kropelki czekoladowe (z czarnej i białej czekolady, która jednak ostatecznie nabrała koloru mlecznej) - tylko niestandardowe, bo rozpływające się pod wpływem temperatury.
co do tych kresek... nie, to nie płynna czekolada. hmm takie napowietrzone dziury, choć pewnie mogły powstać wokół rozpuszczonych kropelek czekolady
super wygląda to ciasto, pierwszy raz widzę coś takiego, genialne!
Już przepadłam oglądając te zdjęcia! Muszę je upiec, muszę :)
obecność czekolady w czymkolwiek zawsze wywołuje we mnie dreszcze :) wygląda apetycznie!
Wspaniałe zdjęcia i idealnie wyrośnięte ciasto :)
To jest coś dla uzależnionych od czekolady (czyli dla mnie :P )! Lubię słodkości z twarogiem.
Dziękuję za pomysł :)
Pozdrawiam
Bardzo ciekawą ma strukturę zarówno na zewnątrz jak i w środku;)
przepiękny przekrój - działa na wyobraźnię :)
i cóż rzec - twaróg w lodówce czeka!
To ciasto jest jak z książki kucharskiej! Ugotowałaś mnie nim ;)))
wygląda przepysznie!
Interesujące to ciasto, ciekawi mnie ten zawarty w nim twaróg. Może się skuszę i wypróbuję :))
Cudowne to ciasto, a jakie piękne w środku!:)
Rany! Jakie musi być pyyyszne! Te kropeczki czekoladowe na wierzchu wyglądają świetnie :) uwielbiam takie czekoladowe ciasta!
zapraszam do zabawy:
http://old-white-table.blogspot.com/2012/11/o-wyroznieniu-liebster-blog.html
Zamarzył mi się taki kawałek...;)
wygląda apetycznie i pewnie też tak smakuje:) mam zamiar zrobić to ciasto, w związku z tym moje pytanie: czy mąkę można zastąpić żytnią razową lub chociaż dać pół na pół?
Agata, zastąpić zawsze można ;) myślę, że jeśli podmienisz połowę mąki na razową ciasto powinno wyjść - na pewno cięższe i pewnie mniej dziurawe, ale powinno się udać. i ja osobiście dałabym razową pszenną a nie żytnią - moim zdaniem jest lepsza do słodkich wypieków, żytnią zostawiam do pieczywa
uwielbiam ciężkie i mocno czekoladowe ciasta, propozycja dla mnie!
Boskie! Oj.... zjadłabym kawałeczek.....:)!
Strukturę ma po prostu niesamowitą :)
Wygląda bardzo smacznie :-)
update: upiekłam i...jest obłędne! :)))
Monika, bardzo się cieszę, że je wypróbowałaś ;)
Zrobiłam dzis bratu na urodziny, uzylam jedynie chudego twarogu i mleka. Wyszło przepyszne :)
dorottya, miło mi, że i Ty skorzystałaś z przepisu - tym bardziej robiąc ciasto na urodziny brata :)
Zrobiłam i bardzo nam smakowało! Zamieniłam tylko kropelki czekoladowe na orzechy laskowe ...Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)!
ugotujmyto.pl, Dorotko :) bardzo się cieszę, że się na nie skusiłaś, no i że posmakowało!
z orzechami idealnie!
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za pozostawienie komentarza
A te kropelki czekoladowe to się kupuje gotowa? Możesz polecić te których użyłaś?
A., tak kupuje gotowe kropelki. akurat te dostałam od koleżanki, której mąż pracuje w fabryce czekolady, ale tak naprawdę nadają się każde kupne dostępne w sklepie. wielokrotnie korzystałam z różnych marek i jeszcze żadna konkretna mnie nie zawiodła
Ciasto jest świetne. Dodałam chudego twarogu zamiast tłustego. Poza tym zamieniłam mąkę-szklanka pełnoziarnistej i pół pszennej. Ciasto jest bardzo dobre w smaku i dzięki zamiennikom na pewno zdrowsze:)
zosiasamosia, jak zawsze jestem pod wrażeniem Twoich zdrowszych modyfikacji! cieszę się, że przepis przypadł do gustu
pozdrawiam ciepło i dziękuję za opinię!
Dodam jeszcze, że ciasto baaaaaaardzo smakowało moim dzieciom. Obowiązkowy koktajl owocowo-warzywny na bazie maślanki już trochę mniej, ale co zrobić-takie życie;) W niedzielę robiłam powtórkę z ciasta na życzenie mojej dzieciarni:)
zosiasamosia, ooo super!!! to tym większy komplement, jeśli dzieciom tak smakuje ;) pozdrowienia dla Was!
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!