piątek, 9 listopada 2012

Szarlotka w cieście twarogowym



Przepyszna! Zupełnie inna od tradycyjnych - czytaj kruchych - szarlotek.
Ciasto jest mięciutkie i wilgotne, choć jednocześnie z wierzchu tworzy przyjemnie chrupiącą skorupkę. Idealnie współgra ze sporymi, soczystymi kawałkami jabłek, którymi jest mocno nadziane.
Choć miejscami (między jabłkami) ciasto wygląda na niedopieczone - zapewniam, że w smaku jest boskie. Zapewne to kwestia ciasta twarogowego, które wokół jabłek tworzy masę a'la kremowy sernik. Dla mnie rewelacja!
Musicie wypróbować - serdecznie polecam!!! Tym bardziej, że robi się ją bardzo szybko.





Składniki (blaszka 22x35 cm lub nieco mniejsza - u mnie 25x25 cm)
przepisem zachwyciłam się u Majany na blogu Majanowe Pieczenie, a pochodzi od Agnieszki z blogu Kuchnia nad Atlantykiem
  • 300 g mąki
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 250 g tłustego twarogu
  • 2 jajka
  • 1,5 kg jabłek obranych i pokrojonych w plastry
  • sok i skórka starta z 1/2 cytryny
  • 1,5 łyżeczki cynamonu (mój dodatek)
  • 1 łyżka cukru (jeśli jabłka są bardzo kwaśne) [u mnie antonówki, cukru nie dodałam]

W oryginale ciasto wyrabiane jest za pomocą malaksera. Ponieważ mój malakser zakończył swój żywot wyrabiałam ciasto ręcznie. Najpierw połączyłam suche składniki, później dodałam masło i manualnie stworzyłam kruszonkę. Kolejno dodałam ser, pokruszyłam w dłoniach i wmieszałam do kruszonki. Na koniec dodałam jajka i zagniotłam całość.

Ciasto wychodzi bardzo miękkie, nie daje się wałkować. Wstawić je do lodówki. 

Kiedy ciasto się chłodzi należy obrać jabłka, usunąć środki i pokroić w plastry (cieńsze/grubsze - jak wolicie). Posypać je skórką z cytryny i skropić sokiem cytrynowym, dodać cynamon. W przypadku jabłek kwaśnych dodać łyżkę cukru.

Po obraniu jabłek piekarnik nagrzać do 190ºC (u mnie mały opiekacz - 160 stopni z termoobiegiem). Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą część ciasta przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarować na całej powierzchni. Ciasto może się lepić, więc najlepiej odrywać kawałki i wylepiać nimi blachę. Na przygotowane ciasto wysypać jabłka, przyklepać, po czym wyłożyć na nie drugą część ciasta - tą samą metodą, co w przypadku spodu: odrywać po kawałku ciasta, rozpłaszczać je w dłoni a następnie układać na jabłkach niczym puzzle. Nie trzeba robić tego dokładnie, nawet jeśli jabłka będą prześwitywać, to w czasie pieczenia ciasto urośnie i się wyrówna. 

Szarlotkę piec przez ok. 40 min - do zezłocenia wierzchu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



73 komentarze:

whiness pisze...

Wierzę, że jest przepyszna, bo jeśli wyobrażę sobie połączenie szarlotki i sernika, kreśli mi się naprawdę kusząca wizja :) I jak to apetycznie wygląda!

GrowingUp pisze...

Ostatnio wszędzie ją widzę:D

Inspirowane Smakiem pisze...

Wygląda kusząco!

Zielaczek pisze...

Cudne ciasto i kocham ten Twój talerzyk :)

Anula pisze...

Koniecznie musze spróbować , wygląda bosko:)

pasjonatka pisze...

lubie dodatek twarogu do ciast ;)

Veggie pisze...

wygląda idealnie, jak udało Ci się tak świetnie pokroić?

Antenka pisze...

piekłam ostatnio dokładnie taką szarlotkę, potwierdzam jest boska:)
ciasto rewelacja, zupełnie nie przypomina zwykłego kruchego:) mniammm

Monica pisze...

Wygląda na mega sycące :) I pyszne :)

lekki brzusio pisze...

o wow, jabłka rządzą :)

Ola pisze...

pychota!
życie & podróże
gotowanie

Kaś pisze...

Veggie, bo ona bardzo dobrze się kroi - nic nie odpada, nie kruszy

Monica, sycąca... no nie :) wbrew pozorom jest dość 'lekka', a za jednym razem spokojnie można wsunąć 5-6 kawałków :)

dotblogg pisze...

wow i w opiekaczu TAKIE ciasta powstają...:))
brzmi świetnie!
uściski!
J

Maggie pisze...

Swietna! To ciasto musi byc niesamowicie miekkie i wilgotne.

Jolanta szyndlarewicz pisze...

Każda szarlotka od Ciebie jest wspaniała:) .... takiej z ciasta twarogowego nie miałam jeszcze okazji próbować:) pozdrawiam ciepło

Kamila pisze...

Rewelacja!

agattekh pisze...

Wygląda rewelacyjnie, dla mnie bomba :-)

Olivia pisze...

Następne ciacho z jabłkami od Ciebie, które koniecznie wypróbuję bo wygląda wspaniale :)

Nemi pisze...

Porywam kawałek!

CARUNIA pisze...

Chyba nigdy nie jadłam takiej szarlotki i coś czuję,że wiele mnie ominęło! :) Jest wspaniała, kusi niesamowicie! :)

zufik pisze...

To jest to! na pewno skorzystam z przepisu, twaróg i jabłka to świetne połączenie, u mnie sprawdzone;)

Madleine pisze...

Wyglada niesamowicie! Zrobie napewno :)_

Danusia pisze...

kolejna wspaniała szarlotka, aż pobiegnę do sklepu i kupię jabłka :)

kuchennefascynacje pisze...

Wspaniała !!!!!!! Zapisuję :)

Drui... pisze...

No, no ładnie wygląda. Często ją widzię na blogach to gwarancja, że rzeczywiście jest smaczna. Miłego dnia. ;)))

pieczarka mySia pisze...

Kocham wszystkie szarlotki! :) Twoja wyglada przepysznie :) ja dzisiaj tez upieklam szarlotke,

Buziaki ;*

Pauli pisze...

druge zdjecie mega apetyczne (:
pieknie Ci wyszla !

Majana pisze...

O Kasiu tak bardzo się cieszę,że Cię zainspirowałam do upieczenia tej szarlotki! Ona tak pięknie u Ciebie wygląda, super.
Cieszę sie,że posmakowała:)
Pozdrowienia:*

ola in the kitchen pisze...

Szarlotka wygląda wspaniale :}

Samantha pisze...

Pięknie i przepysznie wygląda, znakomicie ułożyłaś warstwy jabłek, cudnie, to wygląda :) Pozdrawiam :)

sniadankomania pisze...

świetne to połączenie, koniecznie muszę taką zrobić, wygląda przepysznie... *.* o i mój talerzyk ;))

Ivka pisze...

SZarlotkowe szaleństwo u Ciebie :)

kuchcikOla pisze...

ależ ono pięknie wygląda! :) i jakie musi być pyszne :)

Brenia pisze...

Bardzo fajny przepis, jabłek mam całe mnóstwo więc może się skuszę na to ciasto :)

Capacitier pisze...

Czeka w kolejce do wypróbowania!

madlene17 pisze...

Jak Ty to robisz, że Twoje ciasta wyglądają tak idelanie...:) I tak pysznie :)

Amber pisze...

Te kosteczki jabłek wyglądają uroczo.
I samo ciasto musi być pyszne.
Cudowna szarlotka Kasiu!

Kamciss pisze...

Ciasto wygląda cudownie, a talerz (pewnie już mówiłam) - piękny <3

burczymiwbrzuchu pisze...

Wygląda fantastycznie i już sobie wyobrażam, ten kremowy, "sernikowy" smak wokół jabłek :)

Joanna Skoraczyńska pisze...

Wygląda pysznie:-D

Renula pisze...

Śliczne! i ciacho, i talerzyk! Zapraszam do siebie na coś czekoladowego!:)

Droczilka pisze...

Szarlotka na cieście serowym od dawna mnie kusi....:-)

codojedzenia pisze...

Szarlotka jak patrzy

katie pisze...

Brzmi niesamowicie, Kremowe nadzienie z jabłkami :) I znów jabłka - prześladują mnie. Boję się zajrzeć na balkon. Czekają na mnie znów :)

Lea pisze...

So delicious as always. Thank you so much for being so generous in sharing your recipes :)

whiness pisze...

Witam :)
Nominowałam Twojego bloga do Liebster Blog. Serdecznie zapraszam do zaglądnięcia i wzięcia udziału w zabawie :)
http://relishmeals.blogspot.de/2012/11/118-saturday-tag-placki-i-jezyny.html

Magda pisze...

A juz myślałam, że o szarlotkach powiedziano wszystko. A tu takie czary-mary!!

Bity Kęs pisze...

No świetna, dawno nie widziałam takiego fajnego przepisu :).. mniam :).. plus, ciasto twarogowe to jedno z moich ulubionych:)

MartynCia ^^ pisze...

szarlotka idealna ;) wierzę na słowo.

Magda pisze...

niezastąpiona szarlotka ... :)
talerzyk! mam taki sam talerzyk! :)

zufik pisze...

To znów ja:) piekłam dziś to cudo, jest pyyyyyyyyyszna, fotki zrobione, pozwolisz że wkrótce zamieszczę u siebie?
pozdrawiam

Kaś pisze...

zufik, bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu! no i że smakowała ;)
a tę szarlotkę warto rozpowszechniać - chętnie zobaczę Twoją wersję
pozdrawiam!

pollyzeczki pisze...

piekne jak z obrazka aż slinka leci!!

Arcoiris pisze...

Wizualnie ciasto jest boskie!
Takiej wersji nie jadłam, ale muszę spróbować. Mam już tyle przepisów do wypróbowania, że nie wiem czy zdążę do końca życia. pozdrawiam

zjedz_mnie pisze...

Wyglądają jak spod "igły":)Piękne porcje

Ola pisze...

ja chcę taki talerz :) moja słabość do pierdół i pysznych ciast na nich...

agnieszka pisze...

Wygląda niesamowicie :) Jabłka ułożone w ten sposób dają niesamowity efekt! Przepiękna i na pewno pyszna!!

Amy pisze...

Kradnę kawałek :)

GrażynaPolem pisze...

Własnie zrobiłam, wyszło mi bardzo płaskie, ale za to mega pyszne. Rodzince zaserwuje z gałką sorbetu malinowego z grycana, świetna kompozycja.

dziękuje za przepis!

GrażynaPolem pisze...

Własnie zrobiłam, wyszło mi bardzo płaskie, ale za to mega pyszne. Rodzince zaserwuje z gałką sorbetu malinowego z grycana, świetna kompozycja.

dziękuje za przepis!

slodkiswiatwypiekow pisze...

Otagowałam Cię na swoim blogu :)

jelka pisze...

mniam, mniam, mniam ...

Kaś pisze...

GrażynaPolem, cieszę sie, że wypróbowałaś przepis i mimo tego, że wyszło płaskie (może miałaś większą blachę?), to jednak Ci tak smakowało :) wersja z sorbetem brzmi obłędnie!
pozdrawiam!

aga pisze...

konkretny kawalek pysznej szarlotki:)

Biedr_ona pisze...

Szarlotkowe szaleństwo.. to co lubię ;-)


www.przysmakiewy.pl

Marzena pisze...

Jestem chora i raczej nic mi się nie chce jeść, ale ta Twoja szarlotka robi wrażenie...:-)) I wiesz co, poproszę o malutki kawałeczek, jeśli coś zostało;-)?

Marta pisze...

widzę, że jabłka u Ciebie królują :) też muszę zrobić szarlotkę, Twoja wygląda pysznie

lutka40 pisze...

Szalejesz kochana .Co jedna to ładniejsza .
Piękna !!!

zufik pisze...

Dziś u mnie ta cudowna szarlotka:) zapraszam

Kaś pisze...

zufik, widziałam, widziałam - pysznie Ci się upiekła! serdecznie dziękuję za komentarz :)

Kasia Cukier pisze...

Prezentuję się znakomicie ;) Nigdy takiej nie jadłam :)

Anonimowy pisze...

Upiekłam dziś i jest pyszna! Wygląda inaczej, trochę... mniej regularnie :D. Ale jest urocza i smakuje dobrze :).

Kaś pisze...

A., bardzo się cieszę, że smakowała :)
i dziękuję za komentarz!

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add