Przepyszna! Zupełnie inna od tradycyjnych - czytaj kruchych - szarlotek.
Ciasto jest mięciutkie i wilgotne, choć jednocześnie z wierzchu tworzy przyjemnie chrupiącą skorupkę. Idealnie współgra ze sporymi, soczystymi kawałkami jabłek, którymi jest mocno nadziane.
Choć miejscami (między jabłkami) ciasto wygląda na niedopieczone - zapewniam, że w smaku jest boskie. Zapewne to kwestia ciasta twarogowego, które wokół jabłek tworzy masę a'la kremowy sernik. Dla mnie rewelacja!
Musicie wypróbować - serdecznie polecam!!! Tym bardziej, że robi się ją bardzo szybko.
Składniki (blaszka 22x35 cm lub nieco mniejsza - u mnie 25x25 cm)
przepisem zachwyciłam się u Majany na blogu Majanowe Pieczenie, a pochodzi od Agnieszki z blogu Kuchnia nad Atlantykiem
- 300 g mąki
- 200 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 250 g tłustego twarogu
- 2 jajka
- 1,5 kg jabłek obranych i pokrojonych w plastry
- sok i skórka starta z 1/2 cytryny
- 1,5 łyżeczki cynamonu (mój dodatek)
- 1 łyżka cukru (jeśli jabłka są bardzo kwaśne) [u mnie antonówki, cukru nie dodałam]
W oryginale ciasto wyrabiane jest za pomocą malaksera. Ponieważ mój malakser zakończył swój żywot wyrabiałam ciasto ręcznie. Najpierw połączyłam suche składniki, później dodałam masło i manualnie stworzyłam kruszonkę. Kolejno dodałam ser, pokruszyłam w dłoniach i wmieszałam do kruszonki. Na koniec dodałam jajka i zagniotłam całość.
Ciasto wychodzi bardzo miękkie, nie daje się wałkować. Wstawić je do lodówki.
Kiedy ciasto się chłodzi należy obrać jabłka, usunąć środki i pokroić w plastry (cieńsze/grubsze - jak wolicie). Posypać je skórką z cytryny i skropić sokiem cytrynowym, dodać cynamon. W przypadku jabłek kwaśnych dodać łyżkę cukru.
Po obraniu jabłek piekarnik nagrzać do 190ºC (u mnie mały opiekacz - 160 stopni z termoobiegiem). Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą część ciasta przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarować na całej powierzchni. Ciasto może się lepić, więc najlepiej odrywać kawałki i wylepiać nimi blachę. Na przygotowane ciasto wysypać jabłka, przyklepać, po czym wyłożyć na nie drugą część ciasta - tą samą metodą, co w przypadku spodu: odrywać po kawałku ciasta, rozpłaszczać je w dłoni a następnie układać na jabłkach niczym puzzle. Nie trzeba robić tego dokładnie, nawet jeśli jabłka będą prześwitywać, to w czasie pieczenia ciasto urośnie i się wyrówna.
Szarlotkę piec przez ok. 40 min - do zezłocenia wierzchu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
73 komentarze:
Wierzę, że jest przepyszna, bo jeśli wyobrażę sobie połączenie szarlotki i sernika, kreśli mi się naprawdę kusząca wizja :) I jak to apetycznie wygląda!
Ostatnio wszędzie ją widzę:D
Wygląda kusząco!
Cudne ciasto i kocham ten Twój talerzyk :)
Koniecznie musze spróbować , wygląda bosko:)
lubie dodatek twarogu do ciast ;)
wygląda idealnie, jak udało Ci się tak świetnie pokroić?
piekłam ostatnio dokładnie taką szarlotkę, potwierdzam jest boska:)
ciasto rewelacja, zupełnie nie przypomina zwykłego kruchego:) mniammm
Wygląda na mega sycące :) I pyszne :)
o wow, jabłka rządzą :)
pychota!
życie & podróże
gotowanie
Veggie, bo ona bardzo dobrze się kroi - nic nie odpada, nie kruszy
Monica, sycąca... no nie :) wbrew pozorom jest dość 'lekka', a za jednym razem spokojnie można wsunąć 5-6 kawałków :)
wow i w opiekaczu TAKIE ciasta powstają...:))
brzmi świetnie!
uściski!
J
Swietna! To ciasto musi byc niesamowicie miekkie i wilgotne.
Każda szarlotka od Ciebie jest wspaniała:) .... takiej z ciasta twarogowego nie miałam jeszcze okazji próbować:) pozdrawiam ciepło
Rewelacja!
Wygląda rewelacyjnie, dla mnie bomba :-)
Następne ciacho z jabłkami od Ciebie, które koniecznie wypróbuję bo wygląda wspaniale :)
Porywam kawałek!
Chyba nigdy nie jadłam takiej szarlotki i coś czuję,że wiele mnie ominęło! :) Jest wspaniała, kusi niesamowicie! :)
To jest to! na pewno skorzystam z przepisu, twaróg i jabłka to świetne połączenie, u mnie sprawdzone;)
Wyglada niesamowicie! Zrobie napewno :)_
kolejna wspaniała szarlotka, aż pobiegnę do sklepu i kupię jabłka :)
Wspaniała !!!!!!! Zapisuję :)
No, no ładnie wygląda. Często ją widzię na blogach to gwarancja, że rzeczywiście jest smaczna. Miłego dnia. ;)))
Kocham wszystkie szarlotki! :) Twoja wyglada przepysznie :) ja dzisiaj tez upieklam szarlotke,
Buziaki ;*
druge zdjecie mega apetyczne (:
pieknie Ci wyszla !
O Kasiu tak bardzo się cieszę,że Cię zainspirowałam do upieczenia tej szarlotki! Ona tak pięknie u Ciebie wygląda, super.
Cieszę sie,że posmakowała:)
Pozdrowienia:*
Szarlotka wygląda wspaniale :}
Pięknie i przepysznie wygląda, znakomicie ułożyłaś warstwy jabłek, cudnie, to wygląda :) Pozdrawiam :)
świetne to połączenie, koniecznie muszę taką zrobić, wygląda przepysznie... *.* o i mój talerzyk ;))
SZarlotkowe szaleństwo u Ciebie :)
ależ ono pięknie wygląda! :) i jakie musi być pyszne :)
Bardzo fajny przepis, jabłek mam całe mnóstwo więc może się skuszę na to ciasto :)
Czeka w kolejce do wypróbowania!
Jak Ty to robisz, że Twoje ciasta wyglądają tak idelanie...:) I tak pysznie :)
Te kosteczki jabłek wyglądają uroczo.
I samo ciasto musi być pyszne.
Cudowna szarlotka Kasiu!
Ciasto wygląda cudownie, a talerz (pewnie już mówiłam) - piękny <3
Wygląda fantastycznie i już sobie wyobrażam, ten kremowy, "sernikowy" smak wokół jabłek :)
Wygląda pysznie:-D
Śliczne! i ciacho, i talerzyk! Zapraszam do siebie na coś czekoladowego!:)
Szarlotka na cieście serowym od dawna mnie kusi....:-)
Szarlotka jak patrzy
Brzmi niesamowicie, Kremowe nadzienie z jabłkami :) I znów jabłka - prześladują mnie. Boję się zajrzeć na balkon. Czekają na mnie znów :)
So delicious as always. Thank you so much for being so generous in sharing your recipes :)
Witam :)
Nominowałam Twojego bloga do Liebster Blog. Serdecznie zapraszam do zaglądnięcia i wzięcia udziału w zabawie :)
http://relishmeals.blogspot.de/2012/11/118-saturday-tag-placki-i-jezyny.html
A juz myślałam, że o szarlotkach powiedziano wszystko. A tu takie czary-mary!!
No świetna, dawno nie widziałam takiego fajnego przepisu :).. mniam :).. plus, ciasto twarogowe to jedno z moich ulubionych:)
szarlotka idealna ;) wierzę na słowo.
niezastąpiona szarlotka ... :)
talerzyk! mam taki sam talerzyk! :)
To znów ja:) piekłam dziś to cudo, jest pyyyyyyyyyszna, fotki zrobione, pozwolisz że wkrótce zamieszczę u siebie?
pozdrawiam
zufik, bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu! no i że smakowała ;)
a tę szarlotkę warto rozpowszechniać - chętnie zobaczę Twoją wersję
pozdrawiam!
piekne jak z obrazka aż slinka leci!!
Wizualnie ciasto jest boskie!
Takiej wersji nie jadłam, ale muszę spróbować. Mam już tyle przepisów do wypróbowania, że nie wiem czy zdążę do końca życia. pozdrawiam
Wyglądają jak spod "igły":)Piękne porcje
ja chcę taki talerz :) moja słabość do pierdół i pysznych ciast na nich...
Wygląda niesamowicie :) Jabłka ułożone w ten sposób dają niesamowity efekt! Przepiękna i na pewno pyszna!!
Kradnę kawałek :)
Własnie zrobiłam, wyszło mi bardzo płaskie, ale za to mega pyszne. Rodzince zaserwuje z gałką sorbetu malinowego z grycana, świetna kompozycja.
dziękuje za przepis!
Własnie zrobiłam, wyszło mi bardzo płaskie, ale za to mega pyszne. Rodzince zaserwuje z gałką sorbetu malinowego z grycana, świetna kompozycja.
dziękuje za przepis!
Otagowałam Cię na swoim blogu :)
mniam, mniam, mniam ...
GrażynaPolem, cieszę sie, że wypróbowałaś przepis i mimo tego, że wyszło płaskie (może miałaś większą blachę?), to jednak Ci tak smakowało :) wersja z sorbetem brzmi obłędnie!
pozdrawiam!
konkretny kawalek pysznej szarlotki:)
Szarlotkowe szaleństwo.. to co lubię ;-)
www.przysmakiewy.pl
Jestem chora i raczej nic mi się nie chce jeść, ale ta Twoja szarlotka robi wrażenie...:-)) I wiesz co, poproszę o malutki kawałeczek, jeśli coś zostało;-)?
widzę, że jabłka u Ciebie królują :) też muszę zrobić szarlotkę, Twoja wygląda pysznie
Szalejesz kochana .Co jedna to ładniejsza .
Piękna !!!
Dziś u mnie ta cudowna szarlotka:) zapraszam
zufik, widziałam, widziałam - pysznie Ci się upiekła! serdecznie dziękuję za komentarz :)
Prezentuję się znakomicie ;) Nigdy takiej nie jadłam :)
Upiekłam dziś i jest pyszna! Wygląda inaczej, trochę... mniej regularnie :D. Ale jest urocza i smakuje dobrze :).
A., bardzo się cieszę, że smakowała :)
i dziękuję za komentarz!
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!