niedziela, 13 stycznia 2013

Szarlotka sypana



Szarlotka sypana 


Zupełnie inna od tradycyjnych, kruchych szarlotek, w których czuć wyraźną granicę między ciastem a warstwą jabłek. Ta szarlotka dosłownie ropływa się w ustach - jest tak mieciutka, soczysta i delikatna, że nawet gryźć nie potrzeba. "Ciasto" tak nasiąka sokiem z jabłek, że w zasadzie trudno je wyczuć, w rezultacie czego dominującym smakiem są właśnie jabłka. Jedynie górna warstwa ciasta, która de facto tworzy chrupiącą, lekko maślaną skorupkę, przypomina, że nie jemy samych owoców :)

Poza tym, że jest po prostu przesmaczna, to chyba najprostsza szarlotka na świecie - jej przygotowanie zajmuje około 15 minut, z czego 10 to obieranie i ścieranie jabłek. Jeśli więc szukacie przepisu na szybkie ciasto, będzie to idealna propozycja.

U nas piecze się ją regularnie - co tydzień czy dwa - bo biorąc pod uwagę smak i prostotę przygotowania, jest jednym słowem bezkonkurencyjna :) Gorąco polecam!





Składniki:
przepis znaleziony w serwisie Wielkie Żarcie, podaję z moimi drobnymi zmianami 
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka kaszy manny
  • pół szklanki cukru
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • cynamon
  • 2 kg jabłek (przed obraniem) najlepiej miękkich, lekko kwaśnych
  • 160 g masła (zimnego)

Mąkę, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać, po czym podzielić sypkie składniki na trzy części (na oko/przy pomocy wagi).
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Tortownicę wielkości ok. 24 cm wysmarować masłem, a następnie obtoczyć w bułce tartej.

Na dno tortownicy wsypać 1/3 sypkich składników (wyrównać), wyłożyć na nie połowę jabłek (wyrównać, ale ich nie dociskać), oprószyć je lekko cynamonem, wysypać kolejne 1/3 sypkich składników, drugą połowę jabłek (znowu posypać cynamonem), i na koniec pozostałe 1/3 sypkich składników. Na wierch zetrzeć równomiernie masło (na tarce o grubych oczkach).

Tortownicę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (160 przy termoobiegu) i piec przez około godzinę.

Przed podaniem posypać szarlotkę cukrem pudrem

PS Jeśli chcemy by wierzch był chrupiący również następnego dnia po upieczeniu, nie przykrywajmy tortownicy czy patery (jeśli przenieśliśmy na nią szarlotkę) przykrywką/kloszem.




63 komentarze:

Sandra pisze...

O mamusiu co za cudo! Uwielbiam szarlotki :)

whiness pisze...

Ciasto-cudo :D Chyba byłaby to moja nowa ulubiona szarlotka!

kuchcikOla pisze...

robię ją bardzo często :) szybka, prosta i PYSZNA! :)

Unknown pisze...

pięknie się prezentuje, bardzo lubię ten przepis na szarlotkę, pycha:)

Magda111 pisze...

robiłam kiedyś podobną, smakuje obłędnie;)

Anulla pisze...

nigdy nie robiłam sypanej szarlotki, a kocham wypieki z jabłkami. mam przepis w starym zeszycie ale i tak sobie ładnie leży:P

Unknown pisze...

Super ciacho,zawsze smakuje a najważniejsze że robi się je szybciutko :)

BettyL pisze...

ojjj chyba bym zjadła taką :) szarlotki baardzo dawno nie jadłam:P
a ta jest genialna!

Droczilka pisze...

Z przepisem na szarlotkę sypaną spotkałam się wiele razy, ale jakoś tak nie miałam przekonania. Po Twojej rekomendacji spróbuję na pewno:-).

Majana pisze...

Bardzo lubię taką szarlotkę, bo w ogóle szarlotki są pyszne.
Twoja wygląda znakomicie. !
Pozdrawiam:)

Anula pisze...

Robiłam taką i potwierdzam jest pyszna. Chociaż ja na każdą warstwę ułożę troszkę masła, bo ostatnio dolna warstwa miała ślady mąki.

Canette pisze...

uwielbiam ją, u nas też piekło się ją kiedyś najczęściej, jak mogłam o niej zapomnieć na tak długo. Tutaj widzę jest w wersji piętrowej, też ciekawie :))

Kamila pisze...

Rewelacja, pachnie mi tu :)

pieczarkamysia pisze...

uwielbiam te szarlotke! :) zawsze mi smakuje!

Wyszla Ci pieknie! :)

Monika pisze...

Wygląda super :) Zapisuję i na pewno wypróbuję :)
pozdrowienia

Hazaja pisze...

Wygląda cudownie :)

emigr pisze...

15 minut nowisz...? Hmmm...robie dzisiaj po obiedzie!;)
Udanej niedzieli Kasienko!:*

Magdalens. pisze...

Kocham szarlotki, bardzo dawno nie piekłam;).

Dusia pisze...

bardzo lubię to ciasto

jelka pisze...

Czytałam o niej nie jeden raz, ale do tej pory jeszcze nie robiłam. Zupełnie nie wiem dlaczego - przecież szarlotka to ulubione ciasto mojego męża. Pozdrawiam!

What's Baking?? pisze...

this looks marvelous. I like apple pies in any form.

madlene17 pisze...

Teraz mnie dobiłaś!:D Od paru dni chodzi za mną szarlotka i jakoś nie potrafię zabrać się za jej upieczenie. A na widok Twojej nabrałam jeszcze większej ochoty na coś jabłkowego:D Najchętniej "ukradłabym" Ci ten kawałek ze zdjęcia;)

Capacitier pisze...

Jabłka już się kończą, a tak długo stały i ja nie wpadłam na to, żeby upiec szarlotkę, no!

Unknown pisze...

Sypanej nie robiłam, więc poproszę kawałek na spróbowanie :) Wygląda przepysznie!

skoraq cooks pisze...

słyszałam o tej szarlotce dużo dobrego, znaczy się pysznego. Może wreszcie zrobię i ja :-D

Karmel-itka pisze...

moja ulubiona!
od niej zaczęłam swoją przygodę w kuchni.

Nemi pisze...

Niebo!

lutka40 pisze...

Oj ,te Twoje szaarlotki .Wszystkie zjawiskowe

Kamciss pisze...

Taką to ja zawsze z chęcią zjem :)

Unknown pisze...

Pycha!!! proste w wykonaniu i wychodzi nawet jeśli w roztargnieniu pieczenia pierwszego w życiu samodzielnego ciasta zapomni się o cynamonie...:) POLECAM!!

Paulina pisze...

szarlotka dobra na wszystko:)

ola in the kitchen pisze...

Moja ulubiona klasyka.

Antenka pisze...

jedna z lepszych i prostszych jakie jadłam:) zachwyciła mnie u tesciowej teraz sama ją robię:D boska!

Olimpia Davies pisze...

Najszybsza szarlotka na świecie, tez często ją robię z przepisu znalezionego na Moje Wypieki:-), jest niezawodna i rewelacyjna w smaku:-)

Kaś pisze...

Angelika, hehe mnie też raz się zapomniało dać do niej cynamonu, ale i tak wyszła boska :)

Widzę, że szarlotka podbiła podniebienia wielu z Was - tak więc, kto jeszcze nie próbował, koniecznie musi to nadrobić :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Mi niestety ta szarlotka nie wychodzi ....mimo tego, ze biuorę soczyste jabłka i wszsystko robię wg przepisu to i tak zawsze spodnia warstwa jest sypka i niezespolona:( .... ale zawsze zjadamy te górne i te są przepyuszne:)

Ervisha pisze...

Wiele słyszałam o tej szarlotce niestety nie miałam okazji jej przygotować. Teraz widze ze to bład :)

JustInka pisze...

Ja swego czasu sie do niej zabierałam, niestety coś poszło nie tak i wyszła poprostu niedobra :( Myślę jednak, że zachęcona Twoimi rekomendacjami znowu wrócę do niej :)

Evi pisze...

To jest ciasto idealne, uwielbiam :)

Monika - Twoja Asystentka pisze...

znam ten przepis, faktycznie ekspresowa szarlotka, można ją w trakcie wizyty gości robić i jeszcze na ciepło z nimi skonsumować.
Pozdrawiam,
Monika

Josia pisze...

Szarlotka zawsze kojarzy mi się z ciepłem i domową atmosferą :)

pollyzeczki pisze...

porywam kawałek i uciekam :)

ugotujmyto.pl pisze...

Jeszcze nie jadłam....muszę to koniecznie nadrobić:)!

Ivka pisze...

Wprawdzie lubię wyraźnie czuć ciasto w szarlotce, ale tyle osób ją zachwala, musi coś w tym być...

Katarzyna Jankowska pisze...

Przepis jak dla Alergika (o ile nie ma uczulenia na jabłka) a masło zastąpię klarowanym:) Śliczna ta szarlotka!

Marzena pisze...

Wygląda rewelacyjnie. Do tej pory mam jeden przepis na szarlotkę i nie pozwalają mi zrobić innej, ale może by taką przemycić?:-)

Kaś pisze...

Jolu, hmmm u mnie czasem to nawet sok/masło wylewa się ze spodu tortownicy, więc tym bardziej nie ma opcji by spód był 'surowy'. może to kwestia jabłek, jakiś mniej soczystych
Mama Alergika, a nie wiedziałam :) ale bardzo dobrze, że nie ma przeszkód by wszyscy mogli jej spróbować :)
Marzena, hehe znam to! u mnie jest ostatnio mały bulwers, kiedy chcę zrobić inną niż tę :)

Jey pisze...

ekstra super ciasto! mmm <3

Gosia pisze...

tak tak, ta szarlotka jest cudna, robiłam ostatnio i bardzo polecam :)

Renata Czelny-Kawa pisze...

Ciągle wstrzymuję się z jej upieczeniem z obawy, że nie wyjdzie...A co nie zerknę, to każdemu się udaje. Twoja jest piękna!;)

Rita pisze...

to po szarlotce mojej babci moja najbardziej ulubiona szarlotka:) zawsze spiekam górę tak,żeby skarmelizował się cukier;))
uściski!
J

Unknown pisze...

Matko, wygląda pysznie...zjadałabym teraz kawałeczek:)

Kulinarny Zenit pisze...

Świetny pomysł :) Musiało być pysznie!

Anonimowy pisze...

Szarlotka OK.... ale szczerze mówiąc już drugi raz nie zrobię. Zdecydowanie wolę smak tradycyjnej.

Kaś pisze...

A., bardzo dziękuję za opinię i komentarz. ta sypana rzeczywiście jest zupełnie inna od tradycyjnej na kruchym cieście, a która lepsza to już kwestia smaku każdego z nas
pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Szarlotka jest pyszna i słodziutka. Teraz muszę ją piec co tydzień. Podpowiem tylko , że można blaszkę posypać wiórkami kokosowymi zamiast bułką. No i wyjmuję ją z blaszki , gdy już wystygnie.

Kaś pisze...

A., bardzo się cieszę, że tak smakuje! świetny pomysł z wiórkami kokosowymi - na pewno wypróbuję przy najbliższym pieczeniu
pozdrawiam i dziękuję za komentarz

Anonimowy pisze...

Niedawno wyjelam z piekarnika i zjadlam 2 kawalki.PYCHA!!!!!!!

Kaś pisze...

A., super, że przypadła do gustu!
serdecznie dziękuję za pozostawienie komentarza :)

Anonimowy pisze...

Zrobiłam tą szarlotkę kilka dni temu i jest przepyszna :). Dzisiaj będę ją robić jeszcze raz. Dziękuję za przepis :).

P.s. Szukałam w internecie przepisu na sypaną szarlotkę i trafiłam na Twój blog. Na pewno będę tutaj częściej zaglądać :)

Pozdrawiam,

Niki

Kaś pisze...

Niki, bardzo się cieszę, że tak posmakowała!
Serdecznie dziękuje za pozostawienie komentarza i oczywiście zapraszam po inne przepisy :)

Anonimowy pisze...

bardzo dobra szarlotka,zainspirowała mnie Pani,ale ciut zmodyfikowalam,bo zamiast zwyklej mąki dalam mieszanke z zytniej razowej,pszennej razowej i owsianej,a spod posypalam zamiast bulka tarta to otrebami orkiszowymi,a do jablek dalam ciut kardamonu.Super blog pozdrawiam

Kaś pisze...

A., pięknie dziękuję za miłe słowa odnośnie bloga!
co do modyfikacji - świetny pomysł z wykorzystaniem takich składników i stworzeniem bardzo zdrowej wersji szarlotki
pozdrawiam i bardzo dziękuję za pozostawienie komentarza z opinią

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add