czwartek, 14 lutego 2013

Torcik czekoladowy (bez pieczenia)



Tort z kremem czekoladowym na biszkoptach


Choć zrobiony i zjedzony w miniony weekend, to jednak przygotowany z myślą o dniu dzisiejszym. W końcu to 14 lutego... nic innego jak urodziny Taty :)

Torcik jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Składa się z trzech podstawowych warstw, z czego zrobienia wymaga tylko jedna - krem maślano-budyniowy. Nakład pracy niewielki, a efekt bardzo smaczny. Szczególnie polecam fanom wypieków z kremową masą - właśnie do nich należy mój Tato i takiego ciacha sobie zażyczył. Uff, chwalił :)




Składniki:
przepis z książki "Łatwe torty" Dr Oetkera;  podaję już z moimi zmianami
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki kakao w proszku
  • 500 g gotowego budyniu czekoladowego o temperaturze pokojowej (budyń na 3/4 litra wyrobiony w 3 niepełnych szklankach mleka)

  • ok. 100 g podłużnych biszkoptów
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • ok. 225 g czekoladowych ciastek (u mnie dodatkowo z orzechami) - mocno pokruszonych

Przygotowanie kremu:
W misce lekko utrzeć mikserem masło. Dodać cukier waniliowy, cukier puder i kakao, po czym połączyć wszystkie składniki ponownie ucierając. Następnie dodawać stopniowo budyń - po dwie łyżki każdorazowo miksując masę.

Przygotowanie tortu:
Na paterze ustawić obręcz od tortownicy (20-22 cm). Spód wyłożyć nasączonymi biszkoptami (część trzeba będzie złamać aby "wylepić" całą powierzchnię). Następnie wyłożyć kolejno: połowę kremu, 3/4 pokruszonych ciastek, resztę kremu (ostrożnie rozsmarowując), resztę ciastek. Całość wstawić na minimum 1-2 godziny do lodówki (choć najlepiej na całą noc). Przed podaniem obkroić brzegi tortownicy nożem i zdjąć obręcz. 

Tort przechowywać w lodówce, ale warto wyjąć go na jakąś godzinę przed podaniem aż nabierze temperatury pokojowej.




46 komentarze:

teenager ;) pisze...

genialny tort , i tak pięknie u ciebie wygląda ;D

whiness pisze...

Wygląda cudownie :) Moja mama kiedyś dosyć często robiła takie jednowarstwowe ciasto z kremem budyniowym i muszę powiedzieć, że je uwielbiałam :)

Majana pisze...

Piękny tort Kasiu! Idealny na dzisiejsze święto Zakochanych :)

Droczilka pisze...

Torty zwykle kojarzą się z pracochłonnością, a tu, proszę, raz,dwa,trzy i...gotowy:-).

Kamila pisze...

Bardzo smaczny pomysł! Pozdrawiam

GrowingUp pisze...

Nie kuś!. Ja potrzebuje odwyku od czekolady;)

Marzena pisze...

Ja to mas z masłem nie jadam, ale jakbym dołożyła mascarpone zamiennie, to chętnie:-)

Anula pisze...

Bardzo efektownie wygląda, nie pomyślałabym że jet taki prosty w wykonaniu:)

pieczarka mySia pisze...

Wspaniały torcik, Kochana! :)

Kasia Cukier pisze...

wygląda rewelacyjnie :-) gdybym lubiła czekoladę na pewno bym się skusiła na niego :-)

wiosenka27 pisze...

Naprawdę wspaniały:)

Antenka pisze...

cudnie, czekoladowo i słodziutko!:) pycha

Anulla pisze...

pysznie wygląda:) ukochana osoba byłaby wniebowzięta taką dawką czekolady:)

Justyna Bąk pisze...

świetny pomysł na szybki tort:) jak dla mnie rewelacja:D

lutka40 pisze...

Szybki ,a do tego pewnie przepyszny .Zapiszę sobie

frambuesa pisze...

Mniam ,mniam ,mniam - idealny na dzisiejszy wieczór :)

Grażyna J pisze...

Śliczny ten torcik Kasieńko :-)

kuchcikOla pisze...

z takim szybkim i dość prostym tortem jeszcze się nie spotkałam :) świetny!

Daria pisze...

a u Ciebie Kasiu standardowo wspaniałości!

Paulina pisze...

bez pieczenia, a takie cudo!

pollyzeczki pisze...

pomyslowy i wyglada wspaniale !!

Lidka Ka pisze...

Torcik wygląda imponująco! Mój tata też by chętnie coś takiego zjadł. To straszny łasuch ;) Chyba jak większość mężczyzn zresztą :D

Justin&Dorothy pisze...

oo cudeńko... czekolada... Mniam :)

Roz Airad pisze...

...cudownie wygląda ;D

Monia pisze...

Wygląda tak cudnie, że zjadłabym w mig! :)

Amber pisze...

Leciutki jak piórko.
Wspaniały!

JestSmak pisze...

Wygląda pysznie!

Gosia pisze...

fajnie się prezentuje :)

Salvador Dali pisze...

mmm..! Cudo-tyle czekolady, takie pyszności <3
genialny ci wyszedł!

Ervisha pisze...

Taki torciki chyba lubi każdy. Proste szybkie w przygotownaiu i smaczne :)

Capacitier pisze...

No tak, urodziny taty to oczywista okazja teo dnia! ;)

Patrycja Wójcik pisze...

cudny, z moca czekolady!
p.s. 2- gie zdanie posta- najgenialniejsze zdanie o 14 lutego! :3

Kaś pisze...

Patrycja, hehe taka prawda. od zawsze to były urodziny Taty, a tu nagle jakieś inne święto zaczęło być popularne :) no nic, u mnie podejście do 14 lutego już się nie zmieni :)

ola in the kitchen pisze...

Prezentuje się wspaniale! Nie dziwie się że tata był zachwycony :D

madlene17 pisze...

Poproszę od razu dwa kawałki :D

Olivia pisze...

Lubię takie ciasteczka bez pieczenia, zwłaszcza, że bywam ciągle zabiegana ;)

Lovelykate pisze...

Ale obłędny... Zjadłabym, oj zjadła :)

burczymiwbrzuchu pisze...

Prezentuje się fantastycznie, a do tego mam słabość do czekoladowych, wielowarstwowych deserów :)

gin pisze...

Wygląda naprawdę pięknie :)

ugotujmyto.pl pisze...

Prezentuje się oszałamiająco :)!

Łucja pisze...

torcik wygląda obłędnie :)

Anonimowy pisze...

biszkopty należy nasączyć w soku pomarańczowym, dobrze rozumiem?

Hana pisze...

te biszkopty czym nasaczone maja byc?

Kaś pisze...

Hana, sokiem pomarańczowym

Anonimowy pisze...

nie rozumiem tego z tym budyniem, można prosić jakoś jaśniej ? :D

Kaś pisze...

A., budyń na 3/4 l mleka, czyli taki o wadze ok. 64 g, należy tradycyjnie przygotować (wg opisu na opakowaniu) w 3 niepełnych niepełnych szklankach, czyli mniej niż te 3/4 l, aby wyszedł gęstszy
po przestygnięciu miksowany jest z masą maślaną

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add