Tort z kremem czekoladowym na biszkoptach
Choć zrobiony i zjedzony w miniony weekend, to jednak przygotowany z myślą o dniu dzisiejszym. W końcu to 14 lutego... nic innego jak urodziny Taty :)
Torcik jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Składa się z trzech podstawowych warstw, z czego zrobienia wymaga tylko jedna - krem maślano-budyniowy. Nakład pracy niewielki, a efekt bardzo smaczny. Szczególnie polecam fanom wypieków z kremową masą - właśnie do nich należy mój Tato i takiego ciacha sobie zażyczył. Uff, chwalił :)
Składniki:
przepis z książki "Łatwe torty" Dr Oetkera; podaję już z moimi zmianami
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki kakao w proszku
- 500 g gotowego budyniu czekoladowego o temperaturze pokojowej (budyń na 3/4 litra wyrobiony w 3 niepełnych szklankach mleka)
- ok. 100 g podłużnych biszkoptów
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- ok. 225 g czekoladowych ciastek (u mnie dodatkowo z orzechami) - mocno pokruszonych
Przygotowanie kremu:
W misce lekko utrzeć mikserem masło. Dodać cukier waniliowy, cukier puder i kakao, po czym połączyć wszystkie składniki ponownie ucierając. Następnie dodawać stopniowo budyń - po dwie łyżki każdorazowo miksując masę.
Przygotowanie tortu:
Na paterze ustawić obręcz od tortownicy (20-22 cm). Spód wyłożyć nasączonymi biszkoptami (część trzeba będzie złamać aby "wylepić" całą powierzchnię). Następnie wyłożyć kolejno: połowę kremu, 3/4 pokruszonych ciastek, resztę kremu (ostrożnie rozsmarowując), resztę ciastek. Całość wstawić na minimum 1-2 godziny do lodówki (choć najlepiej na całą noc). Przed podaniem obkroić brzegi tortownicy nożem i zdjąć obręcz.
Tort przechowywać w lodówce, ale warto wyjąć go na jakąś godzinę przed podaniem aż nabierze temperatury pokojowej.
46 komentarze:
genialny tort , i tak pięknie u ciebie wygląda ;D
Wygląda cudownie :) Moja mama kiedyś dosyć często robiła takie jednowarstwowe ciasto z kremem budyniowym i muszę powiedzieć, że je uwielbiałam :)
Piękny tort Kasiu! Idealny na dzisiejsze święto Zakochanych :)
Torty zwykle kojarzą się z pracochłonnością, a tu, proszę, raz,dwa,trzy i...gotowy:-).
Bardzo smaczny pomysł! Pozdrawiam
Nie kuś!. Ja potrzebuje odwyku od czekolady;)
Ja to mas z masłem nie jadam, ale jakbym dołożyła mascarpone zamiennie, to chętnie:-)
Bardzo efektownie wygląda, nie pomyślałabym że jet taki prosty w wykonaniu:)
Wspaniały torcik, Kochana! :)
wygląda rewelacyjnie :-) gdybym lubiła czekoladę na pewno bym się skusiła na niego :-)
Naprawdę wspaniały:)
cudnie, czekoladowo i słodziutko!:) pycha
pysznie wygląda:) ukochana osoba byłaby wniebowzięta taką dawką czekolady:)
świetny pomysł na szybki tort:) jak dla mnie rewelacja:D
Szybki ,a do tego pewnie przepyszny .Zapiszę sobie
Mniam ,mniam ,mniam - idealny na dzisiejszy wieczór :)
Śliczny ten torcik Kasieńko :-)
z takim szybkim i dość prostym tortem jeszcze się nie spotkałam :) świetny!
a u Ciebie Kasiu standardowo wspaniałości!
bez pieczenia, a takie cudo!
pomyslowy i wyglada wspaniale !!
Torcik wygląda imponująco! Mój tata też by chętnie coś takiego zjadł. To straszny łasuch ;) Chyba jak większość mężczyzn zresztą :D
oo cudeńko... czekolada... Mniam :)
...cudownie wygląda ;D
Wygląda tak cudnie, że zjadłabym w mig! :)
Leciutki jak piórko.
Wspaniały!
Wygląda pysznie!
fajnie się prezentuje :)
mmm..! Cudo-tyle czekolady, takie pyszności <3
genialny ci wyszedł!
Taki torciki chyba lubi każdy. Proste szybkie w przygotownaiu i smaczne :)
No tak, urodziny taty to oczywista okazja teo dnia! ;)
cudny, z moca czekolady!
p.s. 2- gie zdanie posta- najgenialniejsze zdanie o 14 lutego! :3
Patrycja, hehe taka prawda. od zawsze to były urodziny Taty, a tu nagle jakieś inne święto zaczęło być popularne :) no nic, u mnie podejście do 14 lutego już się nie zmieni :)
Prezentuje się wspaniale! Nie dziwie się że tata był zachwycony :D
Poproszę od razu dwa kawałki :D
Lubię takie ciasteczka bez pieczenia, zwłaszcza, że bywam ciągle zabiegana ;)
Ale obłędny... Zjadłabym, oj zjadła :)
Prezentuje się fantastycznie, a do tego mam słabość do czekoladowych, wielowarstwowych deserów :)
Wygląda naprawdę pięknie :)
Prezentuje się oszałamiająco :)!
torcik wygląda obłędnie :)
biszkopty należy nasączyć w soku pomarańczowym, dobrze rozumiem?
te biszkopty czym nasaczone maja byc?
Hana, sokiem pomarańczowym
nie rozumiem tego z tym budyniem, można prosić jakoś jaśniej ? :D
A., budyń na 3/4 l mleka, czyli taki o wadze ok. 64 g, należy tradycyjnie przygotować (wg opisu na opakowaniu) w 3 niepełnych niepełnych szklankach, czyli mniej niż te 3/4 l, aby wyszedł gęstszy
po przestygnięciu miksowany jest z masą maślaną
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!