wtorek, 19 marca 2013

Ciasto bananowo-marchewkowe z kremem



Ciasto bananowo-marchewkowe przekładane kremem z orzechami


Zdrowsza, a przy tym równie smaczna, wersja ostatnio publikowanego ciasta marchewkowego.

Część mąki pszennej zastąpiłam mąką typu graham (1850), która jest bogata w błonnik, składniki mineralne jak potas, fosfor czy magnez oraz niektóre witaminy z grupy B. Biały cukier podmieniłam na cukier trzcinowy. Dodałam olej rzepakowy, który jest bardzo bogatym źródłem tak korzystnych dla naszego zdrowia jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, NNKT oraz polifenoli. No i mamy jeszcze warzywa i owoce :) Zarówno marchew jak i banany zawierają niektóre witaminy z grupy B, witaminę C czy tak ważny dla naszego zdrowia beta karoten. Są również źródłem takich składników mineralnych jak potas, wapń, magnez, fosfor.

Jeśli nie przekonałam Was powyższym spisem prozdrowotnych zalet składników tego ciasta, to napiszę, że jest po prostu... pyszne! :)

Ciasto lekko wilgotne, ale niezbyt ciężkie. Cudownie komponuje się z masą kremową. Oczywiście najlepsza jest na mascarpone czy innym dość tłustym białym serku, ale w wersji light zawsze możemy go podmienić na mielony twaróg. 
Ciacho najlepsze jest na drugi, czy nawet trzeci dzień po upieczeniu, gdy - niczym biszkopty w tortach - namięknie kremem.




Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej graham
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 banany
  • 1 marchewka

W dużej misce wymieszać przesiane mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W drugiej misce ubić jajko z cukrem trzcinowym i waniliowym na bardzo puszystą masę. Dodać olej i ponownie zmiksować. Dodać rozgniecione widelcem banany i wmiksować do masy - banany się rozpadną, ale nie trzeba miksować do uzyskania idealnie gładkiej masy.
Płynną masę wlać do suchych składników i wymieszać. Na koniec wmieszać w ciasto marchewkę - startą ma drobnych oczkach i porządnie odciśniętą z nadmiaru wody.
Ciasto przełożyć do małej tortownicy (średnica 18-20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30-35 minut w 180 stopniach (160 przy termoobiegu) - do suchego patyczka.


Składniki na krem:
  • 350-400 g kremowego serka (mascarpone, philadephia, inny biały ser zawierający przynajmniej kilkanaście % tłuszczu / w wersji light mielony twaróg bez dodatków)
  • 50-60 g masła, bardzo miękkiego
  • 1/4 - 1/2 szklanki cukru (w zależności od rodzaju sera / wedle uznania)

  • ok. 100 g orzechów włoskich, grubo posiekanych (kilka pozostawić do dekoracji)

Serek utrzeć z masłem, po czym dodać cukier - sprawdzając słodycz przy stopniowym dosypywaniu cukru. Na koniec wmieszać w masę dwie garści orzechów włoskich.

Wystudzone ciasto przekroić w poprzek, po czym przełożyć je kremem. Na koniec można je udekorować całymi orzechami bądź posypać już pokruszonymi.
Ciasto schłodzić w lodówce przez parę godzin. Podawać w temperaturze pokojowej, w takiej też można je przechowywać (najlepiej pod przykryciem aby szybciej namiękło).




75 komentarze:

Magda pisze...

Nawet nie wiesz, jak bardzo mnie to ciasto zachwyca! Marchewkowe, a do tego banany i jeszcze ten krem i jeszcze orzechy - biegnę do Ciebie, wpraszam się na kawałek :) Albo dwa najlepiej!

pokonacsiebie pisze...

Wygląda obłędnie!!!

Unknown pisze...

musi być smaczne, takie połączenia to niebo w gębie:) świetne zdjęcia:)

Anulla pisze...

wczoraj robiłam ciasto marchewkowe, ale bardzo podoba mi się pomysł połączenia z bananem:)

Ervisha pisze...

Jakie piękne.... Musi smakowac obłędnie :)

lekki brzusio pisze...

coś pięknego!

Agata pisze...

Absolutnie się zakochałam w tym cieście;)

Agnieszka Rucińska pisze...

Wow! ale piękne! ciekawa propozycja!

Mamusia pisze...

Ja podobny przepis raz już próbowałam, ale krem mi nie wyszedł. Był bardzo rzadki. Muszę chyba spróbować jeszcze raz ;)

whiness pisze...

To ciasto jest genialne :) Marchew, banany i jeszcze ten krem! Coś pysznego.

one big creative mess pisze...

Pysznie wygląda. Od dłuższego czasu chodzi za mną ciasto marchewkowe więc podkradam przepis do wypróbowania. :)

Kamila pisze...

Bardzo smaczne ciasto! Lubię takie zdecydowanie! Pozdrawiam

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Mniam mniam! Wróciłam dziś z bananami przeznaczonymi na ciasto, miał być chlebek bananowy, ale zmiana planów - zabieram się za Twoje ciasto!
Serdeczności:)

Rafał pisze...

Cudowne zdjęcie - zachęcająco apetyczne :D
pozdrawiam :*

Aga pisze...

Bardzo mi się podoba! Ślicznie się prezentuje, uwielbiam takie ciasta:)

Unknown pisze...

Idealne!!! To połączenie wszystkich moich ulubionych smaków. Pycha

Gosia pisze...

Oj, Kasiu, ale Ty kusisz!!! Kremik z Twojego przepisu jest bajeczny.... u mnie marchewkowe znika w dzień, góra dwa, więc nie sposób sprawdzić jakie jest na trzeci dzień:))) W wersji z bananami na pewno wypróbuję:)

Marzena pisze...

Po prostu niebo w gębie:-)

wiosenka27 pisze...

Wspaniały torcik:)

Anula pisze...

Wygląda jak tort! Przepis zapisuję niebawem zrobię takie pyszne ciacho:)

pieczarka mySia pisze...

ależ wspaniałe! Aż slinka leci ; )

Unknown pisze...

pysznie wygląda :) musi świetnie smakowac :)

Evi pisze...

Wygląda bajecznie.
Lubię ciasto marchewkowe i bananowe, wiesz, że tych składników jeszcze nie łączyłam? Musi być pyszne :).

teenager ;) pisze...

wow, cudowne ! uwielbiam marchewkowe ;)

POSZUKIWANY! Żywy, martwy... lub na słodko pisze...

Mówi się, ze wszystko co dobre jest niezdrowe. Oto najlepszy dowód, że to bzdura! To niesamowite, że tak pyszne wypieki mogą być zrobione z marchewki ;) niedawno robiłam takie ciasto i byłam zachwycona, Twoje wygląda fantastycznie!

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Kasiu Ty się lubisz z mką pełnoziarnistą, a ona lubi Ciebie ...bo takie wspaniałe wypieki Ci zniej wychodzą:) buźka

kuchniainspirowananatura pisze...

chyba już wiem jaki podsunąć mamie pomysł na jedno z ciast wielkanocnych :)
wygląda wprost genialnie !:)

kuchcikOla pisze...

uwielbiam ciasto marchewkowe i wszystko, co bananowe :) to ciasto jak dla mnie jest idealne - łączy wszystko, co najlepsze! :)

AJ. pisze...

Wygląda super, jeszcze nie rozbiłam ciasta marchewkowego, a twoje zachęca do spróbowania :)

Majana pisze...

Przepiękne ciasto ! Prezentuje się tak zacnie i smacznie! Jejku, mniam:)

pollyzeczki pisze...

absolutnie doskonałe!! pycha!!

Łucja pisze...

śliczności, a smak .... o jej muszę upiec, nie potrafię się powstrzymać :D

Lola pisze...

Banan w marchewkowym cieście to genialny pomysł, który wypróbuję pewnie wkrótce;) najprawdopodobniej na Święta :)

Unknown pisze...

Brak mi słów.... jedyne jakie przychodzą mi do głowy to "muszę to ciasto zrobić" :)

Kasia pisze...

Ja się już chciałam wziąć za odchudzanie, a Ty mi tu takie ciacho... :))

madlene17 pisze...

Mnie przekonałaś:) Wygląda bosko:)

Amber pisze...

Kasiu,
to piękny tort!
Pyszna kompozycja smaków.
Tylko dla mnie jak wiadomo bez orzechów.
Pozdrawiam Cię.

Agata pisze...

Rewelacja!!!! ;)

Marzena pisze...

No nie, no nie... no ja musze w koncu sie zabrac za ciasto marchewkowe!!!:) Twoje po prostu jest cudne!:))))

Salvador Dali pisze...

mniaaaaam! Znowu to ciasto, a jeszcze zdrowsze... oh;)

agateq pisze...

Do ciasta marchewkowo-bananowego naprawdę, ale to naprawdę! nikt nie musi mnie przekonywać... czuję się przekonana i zakochana na dźwięk samej nazwy <3

Antenka pisze...

ależ to nie jest żadne tam zwyczajne ciasto:) to jest obłędny tort:)!

Moni pisze...

ostatnio też piekłam ciasto marchewkowe, ale wersję skromniejszą od Twojej, a szkoda bo ten krem wspaniale się komponuje z całością. pysznie wygląda :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

wygląda wspaniale :) pyszności :)

Ola pisze...

ładna dekoracja!
Blog about life and travelling
Blog about cooking

wykrywacz smaku pisze...

jak ładnie ozdobione orzechami! :)

cook and look pisze...

Oj kusisz :) Wygląda super!

Taste of Living pisze...

kocham marchewkowe, może zrobię na święta? :)

dżags pisze...

pięknie zrobione, udekorowane, aż widać, że musi być pyszne ; )

Ola pisze...

muszę znowu zrobić, bo naszła mnie nagła ochota... koniecznie z serkowym toppingiem!

lutka40 pisze...

Okazałe i pysznie wygląda

judik pisze...

Wyśmienicie wygląda:-)

AZgotuj! pisze...

Królewskie cisto z koroną orzechową. Piękne!!!

Dominika pisze...

jak ja lubię takie zdrowe ciasta!

Charlotte pisze...

ubóstwiam takie ciasta! robiłam podobne dyniowe :)

Qchenne-inspiracje, Małgosia pisze...

Bardzo smakowicie wygląda ;)

Joon pisze...

Poszukuję ostatnio idealnego przepisu na ciasto marchewkowe i Twój wydaje się jemu bliski... Kusisz, żeby akurat go wypróbować! ^^

Pozdrawiam,
zamiastczekoladek.blogspot.com

Paulina pisze...

wygląda wspaniale, a do tego zdrowe:D

Ciekawska Magdalena pisze...

mm zjadłabym!!

Studnia Miodu pisze...

Bardzo apetyczne zdjęcia :-)

ugotujmyto.pl pisze...

Kasiu,to ciasto jest po prostu obłędne:)!

Katarzyna Jankowska pisze...

Zapisuję i zrobię! Jedno jajo jakoś zamienimy:) Pięknie wygląda, takie że tylko sięgnąć!

skoraq cooks pisze...

eh, a ja myślałam, że już nie można zrobić zdrowszego ciasta niż marchewkowe. Nie ma opcji, trzeba koniecznie spróbować marchewki z bananem. No i na dodatek ta zdrowa mąka w środku. Nic tylko piec, zjeść całe i nie mieć żadnych wyrzutów sumienia, bo wiadomo, zdrowe :-) hihihihi

Patrycja pisze...

Nie dość, że jest na pewno bardzo smaczne to jeszcze świetnie wygląda. Ślinka leci na sam widok :D

Elficzna pisze...

ale wygląda rewelacyjnie...jak z dobrej cukierni :) bomba!

agattekh pisze...

Bardzo fajny przepis, wygląda jak tort :-) musi być pyszny :-)

Waniliowa pistacja pisze...

I teraz mam dylemat :) które ciasto przygotowac - marchewkowe czy marchewkowo bananowe ;)

Kaś pisze...

Waniliowa pistacja, najlepiej oba :D

Marcelina pisze...

Pysznie wygląda!zaraz wgryzę się w mój monitor, narobiłaś mi smaka ;)

Daktyle w czekoladzie pisze...

słodko i pięknie na Twoim blogu:)

Anonimowy pisze...

ja dalam 4 marchewki i szklanke bakalii, przeeeepysszzzznnneeeeeee!

Kaś pisze...

A., bardzo się cieszę, że smakował!
i serdecznie dziękuję za komentarz

Marta- Taste Eat pisze...

To wprost niesamowite co Ty tutaj wyprawiasz, nie wiem na co najpierw patrzeć, wszystko wygląda obłędnie:)

Kaś pisze...

Marta- Taste Eat, pięknie dziękuję :)

korkgeschaft pisze...

Ogromny - i apetyczny. Czasami z dzieciakami pieczemy coś takiego. Smak idealny. Nadaje się świetnie na urodziny.

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add