Ciasto bananowo-marchewkowe przekładane kremem z orzechami
Zdrowsza, a przy tym równie smaczna, wersja ostatnio publikowanego ciasta marchewkowego.
Część mąki pszennej zastąpiłam mąką typu graham (1850), która jest bogata w błonnik, składniki mineralne jak potas, fosfor czy magnez oraz niektóre witaminy z grupy B. Biały cukier podmieniłam na cukier trzcinowy. Dodałam olej rzepakowy, który jest bardzo bogatym źródłem tak korzystnych dla naszego zdrowia jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, NNKT oraz polifenoli. No i mamy jeszcze warzywa i owoce :) Zarówno marchew jak i banany zawierają niektóre witaminy z grupy B, witaminę C czy tak ważny dla naszego zdrowia beta karoten. Są również źródłem takich składników mineralnych jak potas, wapń, magnez, fosfor.
Jeśli nie przekonałam Was powyższym spisem prozdrowotnych zalet składników tego ciasta, to napiszę, że jest po prostu... pyszne! :)
Ciasto lekko wilgotne, ale niezbyt ciężkie. Cudownie komponuje się z masą kremową. Oczywiście najlepsza jest na mascarpone czy innym dość tłustym białym serku, ale w wersji light zawsze możemy go podmienić na mielony twaróg.
Ciacho najlepsze jest na drugi, czy nawet trzeci dzień po upieczeniu, gdy - niczym biszkopty w tortach - namięknie kremem.
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki pszennej graham
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2 banany
- 1 marchewka
W dużej misce wymieszać przesiane mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W drugiej misce ubić jajko z cukrem trzcinowym i waniliowym na bardzo puszystą masę. Dodać olej i ponownie zmiksować. Dodać rozgniecione widelcem banany i wmiksować do masy - banany się rozpadną, ale nie trzeba miksować do uzyskania idealnie gładkiej masy.
Płynną masę wlać do suchych składników i wymieszać. Na koniec wmieszać w ciasto marchewkę - startą ma drobnych oczkach i porządnie odciśniętą z nadmiaru wody.
Ciasto przełożyć do małej tortownicy (średnica 18-20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30-35 minut w 180 stopniach (160 przy termoobiegu) - do suchego patyczka.
Składniki na krem:
- 350-400 g kremowego serka (mascarpone, philadephia, inny biały ser zawierający przynajmniej kilkanaście % tłuszczu / w wersji light mielony twaróg bez dodatków)
- 50-60 g masła, bardzo miękkiego
- 1/4 - 1/2 szklanki cukru (w zależności od rodzaju sera / wedle uznania)
- ok. 100 g orzechów włoskich, grubo posiekanych (kilka pozostawić do dekoracji)
Serek utrzeć z masłem, po czym dodać cukier - sprawdzając słodycz przy stopniowym dosypywaniu cukru. Na koniec wmieszać w masę dwie garści orzechów włoskich.
Wystudzone ciasto przekroić w poprzek, po czym przełożyć je kremem. Na koniec można je udekorować całymi orzechami bądź posypać już pokruszonymi.
Ciasto schłodzić w lodówce przez parę godzin. Podawać w temperaturze pokojowej, w takiej też można je przechowywać (najlepiej pod przykryciem aby szybciej namiękło).
75 komentarze:
Nawet nie wiesz, jak bardzo mnie to ciasto zachwyca! Marchewkowe, a do tego banany i jeszcze ten krem i jeszcze orzechy - biegnę do Ciebie, wpraszam się na kawałek :) Albo dwa najlepiej!
Wygląda obłędnie!!!
musi być smaczne, takie połączenia to niebo w gębie:) świetne zdjęcia:)
wczoraj robiłam ciasto marchewkowe, ale bardzo podoba mi się pomysł połączenia z bananem:)
Jakie piękne.... Musi smakowac obłędnie :)
coś pięknego!
Absolutnie się zakochałam w tym cieście;)
Wow! ale piękne! ciekawa propozycja!
Ja podobny przepis raz już próbowałam, ale krem mi nie wyszedł. Był bardzo rzadki. Muszę chyba spróbować jeszcze raz ;)
To ciasto jest genialne :) Marchew, banany i jeszcze ten krem! Coś pysznego.
Pysznie wygląda. Od dłuższego czasu chodzi za mną ciasto marchewkowe więc podkradam przepis do wypróbowania. :)
Bardzo smaczne ciasto! Lubię takie zdecydowanie! Pozdrawiam
Mniam mniam! Wróciłam dziś z bananami przeznaczonymi na ciasto, miał być chlebek bananowy, ale zmiana planów - zabieram się za Twoje ciasto!
Serdeczności:)
Cudowne zdjęcie - zachęcająco apetyczne :D
pozdrawiam :*
Bardzo mi się podoba! Ślicznie się prezentuje, uwielbiam takie ciasta:)
Idealne!!! To połączenie wszystkich moich ulubionych smaków. Pycha
Oj, Kasiu, ale Ty kusisz!!! Kremik z Twojego przepisu jest bajeczny.... u mnie marchewkowe znika w dzień, góra dwa, więc nie sposób sprawdzić jakie jest na trzeci dzień:))) W wersji z bananami na pewno wypróbuję:)
Po prostu niebo w gębie:-)
Wspaniały torcik:)
Wygląda jak tort! Przepis zapisuję niebawem zrobię takie pyszne ciacho:)
ależ wspaniałe! Aż slinka leci ; )
pysznie wygląda :) musi świetnie smakowac :)
Wygląda bajecznie.
Lubię ciasto marchewkowe i bananowe, wiesz, że tych składników jeszcze nie łączyłam? Musi być pyszne :).
wow, cudowne ! uwielbiam marchewkowe ;)
Mówi się, ze wszystko co dobre jest niezdrowe. Oto najlepszy dowód, że to bzdura! To niesamowite, że tak pyszne wypieki mogą być zrobione z marchewki ;) niedawno robiłam takie ciasto i byłam zachwycona, Twoje wygląda fantastycznie!
Kasiu Ty się lubisz z mką pełnoziarnistą, a ona lubi Ciebie ...bo takie wspaniałe wypieki Ci zniej wychodzą:) buźka
chyba już wiem jaki podsunąć mamie pomysł na jedno z ciast wielkanocnych :)
wygląda wprost genialnie !:)
uwielbiam ciasto marchewkowe i wszystko, co bananowe :) to ciasto jak dla mnie jest idealne - łączy wszystko, co najlepsze! :)
Wygląda super, jeszcze nie rozbiłam ciasta marchewkowego, a twoje zachęca do spróbowania :)
Przepiękne ciasto ! Prezentuje się tak zacnie i smacznie! Jejku, mniam:)
absolutnie doskonałe!! pycha!!
śliczności, a smak .... o jej muszę upiec, nie potrafię się powstrzymać :D
Banan w marchewkowym cieście to genialny pomysł, który wypróbuję pewnie wkrótce;) najprawdopodobniej na Święta :)
Brak mi słów.... jedyne jakie przychodzą mi do głowy to "muszę to ciasto zrobić" :)
Ja się już chciałam wziąć za odchudzanie, a Ty mi tu takie ciacho... :))
Mnie przekonałaś:) Wygląda bosko:)
Kasiu,
to piękny tort!
Pyszna kompozycja smaków.
Tylko dla mnie jak wiadomo bez orzechów.
Pozdrawiam Cię.
Rewelacja!!!! ;)
No nie, no nie... no ja musze w koncu sie zabrac za ciasto marchewkowe!!!:) Twoje po prostu jest cudne!:))))
mniaaaaam! Znowu to ciasto, a jeszcze zdrowsze... oh;)
Do ciasta marchewkowo-bananowego naprawdę, ale to naprawdę! nikt nie musi mnie przekonywać... czuję się przekonana i zakochana na dźwięk samej nazwy <3
ależ to nie jest żadne tam zwyczajne ciasto:) to jest obłędny tort:)!
ostatnio też piekłam ciasto marchewkowe, ale wersję skromniejszą od Twojej, a szkoda bo ten krem wspaniale się komponuje z całością. pysznie wygląda :)
wygląda wspaniale :) pyszności :)
ładna dekoracja!
Blog about life and travelling
Blog about cooking
jak ładnie ozdobione orzechami! :)
Oj kusisz :) Wygląda super!
kocham marchewkowe, może zrobię na święta? :)
pięknie zrobione, udekorowane, aż widać, że musi być pyszne ; )
muszę znowu zrobić, bo naszła mnie nagła ochota... koniecznie z serkowym toppingiem!
Okazałe i pysznie wygląda
Wyśmienicie wygląda:-)
Królewskie cisto z koroną orzechową. Piękne!!!
jak ja lubię takie zdrowe ciasta!
ubóstwiam takie ciasta! robiłam podobne dyniowe :)
Bardzo smakowicie wygląda ;)
Poszukuję ostatnio idealnego przepisu na ciasto marchewkowe i Twój wydaje się jemu bliski... Kusisz, żeby akurat go wypróbować! ^^
Pozdrawiam,
zamiastczekoladek.blogspot.com
wygląda wspaniale, a do tego zdrowe:D
mm zjadłabym!!
Bardzo apetyczne zdjęcia :-)
Kasiu,to ciasto jest po prostu obłędne:)!
Zapisuję i zrobię! Jedno jajo jakoś zamienimy:) Pięknie wygląda, takie że tylko sięgnąć!
eh, a ja myślałam, że już nie można zrobić zdrowszego ciasta niż marchewkowe. Nie ma opcji, trzeba koniecznie spróbować marchewki z bananem. No i na dodatek ta zdrowa mąka w środku. Nic tylko piec, zjeść całe i nie mieć żadnych wyrzutów sumienia, bo wiadomo, zdrowe :-) hihihihi
Nie dość, że jest na pewno bardzo smaczne to jeszcze świetnie wygląda. Ślinka leci na sam widok :D
ale wygląda rewelacyjnie...jak z dobrej cukierni :) bomba!
Bardzo fajny przepis, wygląda jak tort :-) musi być pyszny :-)
I teraz mam dylemat :) które ciasto przygotowac - marchewkowe czy marchewkowo bananowe ;)
Waniliowa pistacja, najlepiej oba :D
Pysznie wygląda!zaraz wgryzę się w mój monitor, narobiłaś mi smaka ;)
słodko i pięknie na Twoim blogu:)
ja dalam 4 marchewki i szklanke bakalii, przeeeepysszzzznnneeeeeee!
A., bardzo się cieszę, że smakował!
i serdecznie dziękuję za komentarz
To wprost niesamowite co Ty tutaj wyprawiasz, nie wiem na co najpierw patrzeć, wszystko wygląda obłędnie:)
Marta- Taste Eat, pięknie dziękuję :)
Ogromny - i apetyczny. Czasami z dzieciakami pieczemy coś takiego. Smak idealny. Nadaje się świetnie na urodziny.
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!