niedziela, 7 kwietnia 2013

Tosty francuskie z karmelizowanym ananasem i camembertem



Śniadanie totalne, rozpusta i niebo w gębie!

Soczysty ananas w delikatnym, ciągnącym się serze, a całość zamknięta w słodkich, maślanych tostach. Na pewno kojarzycie reklamy, gdy ktoś niespiesznie rozpływa się nad smakiem jakiegoś produktu - jedząc te tosty mniej więcej tak się wygląda :)

W tle świeży sok ananasowo-pomarańczowy, coby jeszcze bardziej sobie dogodzić. 

Muszę Wam się przyznać, że tą kombinacją smaków na nowo odkryłam camemberta. Na słodko smakuje znakomicie! Gorąco polecam wypróbować.



Składniki (na dwa tosty - jedną porcję; odpowiednio dublujemy proporcje dla większej ilości osób)
  • jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • 4 kromki pieczywa, u mnie tostowe
  • 1,5 łyżki masła
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 plastry ananasa (najlepiej małego, reszta ananasa pójdzie na sok)
  • kilka plastrów sera camembert
  • cukier puder do obsypania tostów

W talerzyku jajko porządnie rozbełtać z mlekiem. Ananasa obrać ze skórki, pokroić w plastry i wyciąć z każdego środek. Camembert pokroić w plastry (4-6 powinno wystarczyć).

Na patelni rozpuścić pół łyżki masła, a kiedy zacznie się pienić, położyć na niej plastry ananasa obsypance cukrem. Smażyć na średnim ogniu z obu stron 2-3 minuty. Po tym czasie przełożyć je na talerzyk i oblać mieszanką soku z anansa i sklarowanego cukru, która pozostała na patelni. 

Następnie, na tej samej patelni, ponownie rozgrzać masło (łyżkę). W tym czasie na kromkach pieczywa ułożyć plastry ananasa i sera, przykryć drugą kromką, po czym całość zanurzć w mieszance jajka z mlekiem, z obu stron. Tosty smażyć na średnim ok. 3-4 minut (w zależności, jak bardzo wysmażone lubimy, najlepiej sprawdzając stopień wysmażenia). Kiedy spodnia kromka ładnie się zarumieni, na górną wylać część pozostałej mieszanki jajecznej i przewrócić tosty na drugą stronę. Ponownie smażyć do zezłocenia spodu. Po zdjęciu z patelni, tosty przełożyć na talerzyk i od razu podawać, obsypując chojnie cukrem pudrem.


Sok
Pozostałą część ananasa umieścić w blenderze razem z cząstkami pomarańczy i zmiksować. Sok wyjdzie "mięsisty", gęsty, naturalnie mętny. Wedle uznania można go rozcieńczyć wodą mineralną lub dodać mleka, dzięki czemu otrzymamy pyszny koktajl.





    Kwiecień plecień: przeplatamy smaki 2013  

52 komentarze:

whiness pisze...

Wierzę w Twoje słowa - te tosty nawet wyglądają obłędnie, a składniki mówią same za siebie :) Lubię oryginalne zestawienia, a połączenie sera camembert i ananasa zdecydowanie do nich należy.

Salvador Dali pisze...

Tosty uwielbiam, ale camembert na pewno nie:(
Jednak ich wygląd zniewala!;)

Anula pisze...

Pyszne śniadanko:)Rewelacyjnie wygląda tost i ten soczek!

madlene17 pisze...

To jest właśnie jeden z przepisów, który od razu do mnie krzyczy "zrób mnie koniecznie" i "to jest to". Zrobię na pewno. Im szybciej tym lepiej. To musi być boskie! :)

Capacitier pisze...

No, no. Takich kanapek jeszcze nie jadłam :D

Inspirowane Smakiem pisze...

Wyglądają bardzo fajnie. :) Podobają mi się.

Sy sia pisze...

Nie wierzę, że ludzie jadają takie pyszności w niedzielę z rana! Smacznie, estetycznie, wszystko wręcz idealnie! A przepis wypróbuję w najbliższym czasie, jak już uzbroję się w składniki:)

Patrycja pisze...

Zaskakujące połączenie, ale na pewno pyszne!

Magda pisze...

To połączenie smaków - ananas i camembert - robi wrażenie! Genialne, naprawdę :) Co tu dużo pisać, po prostu MUSZĘ spróbować! :)

agateq pisze...

Nie znam się na kuchni francuskiej, ale gdybym miała restaurację fr., nie powstydziłabym się takiego śniadania w menu :)

Martyna pisze...

Ale to musi być pyszne...

Lola pisze...

Wspaniałe ! I jakie apetyczne zdjęcia :)

Marzena pisze...

Nie przepadam za ananasem ale za tostami francuskimi i owszem:-)) Niewątpliwie wyglądają cudownie:-)

Anulla pisze...

tosty wyglądają wręcz nieziemsko:D kusisz!:D

Pokochaj gotowanie pisze...

mmmm....słodko i wytrawnie, podoba mi się!

Dominika pisze...

ja też się rozpływam kiedy je widzę :)

Josia pisze...

Bardzo fajny pomysł !

Daktyle w czekoladzie pisze...

Super połączenie!

Klauudii ; ) pisze...

Ładnie Tu U Cb ; ) Obserwuję i liczę na to samo ; ) Przeslicznie to wygląda ; ) A pewnie smacznie smakuje ; ) Pozdrawiam ; )

http://vizualny-swiat.blogspot.com/

Joanna Skoraczyńska pisze...

No niezły sposób na dogadzanie. A camemberta w słodkiej oprawie z żurawinami czy borówkami znam, więc zakładam, że z ananasem będzie równie pyszny o ile nie pyszniejszy. Narobiłaś mi smaka na takie śniadanie Kaś, oj narobiłaś :-D

Moni pisze...

Śniadanie w słonecznej oprawie, brązem opalone tosty, soczyste żółcie ananasa, pomarańcze...
oj pysznie tu u Ciebie :)

What's Baking?? pisze...

Oh..looks so melting-ly delicious.

kruszyna pisze...

Iście królewskie śniadanie! W dodatku przywołuje słoneczne, wakacyjne dni :))

pollyzeczki pisze...

o takich jeszcze nie jadłam ....

ewelajna pisze...

No, moja Droga, ślinianki moje zwiększyły obroty... Udało Ci się, Kaś:)

cook and look pisze...

Rozpływam się, razem z tostami :)

Mamusia pisze...

O kurczę :) Pyszność :)

Kamila pisze...

Ale smakowitości!

AnnaA-G pisze...

Kaś, genialny pomysł:)

Moja domowa kawiarenka pisze...

Ale dostojnie ostatnio u Ciebie!:)

pozdrawiam
Magda

Galantyna.pl pisze...

Taka rozpustą mogę grzeszyć codziennie:) Pyszna ta Twoja rozpusta:)

Drui... pisze...

Takich tostów jeszcze nie jadłam. Pysznie wyglądają, no i smakować muszą nieziemsko! Ser plus ananas, mmmm. Wypróbuję. :)

Evitaa pisze...

A nawet gęba w niebie :D. Fiu, fiu, to musi być pyszne!

GrowingUp pisze...

Dostałam ślinotoku!. Boskie!

mnemonique pisze...

co śmieszne - francuskie tosty poznałam z książek do nauki angielskiego, a podobno te nacje nie przepadają za sobą :) wspaniałe tosty, camemberta na słodko faktycznie jeszcze nie próbowałam, ale z chęcią zatestuję - tym bardziej, że szukałam jakiegoś ciekawego przepisu na ananasa.
pozdrawiam
Monika

Qchenne-inspiracje, Małgosia pisze...

Mega smakowicie u Ciebie. Jak dla mnie pomysł na iście królewskie śniadanie !

Antenka pisze...

achhh jaka pychota!:) boskie grzanki!

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

bardzo ciekawe połączenie smaków, wręcz intrygujące ;)

judik pisze...

WoW! Prawdziwie wspaniałe śniadanie!:-)

Ervisha pisze...

Wyglądają obłędnie

http://cynamon.net.pl pisze...

Bardzo lubię camembert. A w tostach jest najlepszy i bardzo delikatny ;)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Camamberta w słodkicm wydaniu nie znam:) ...ale wyglada niezwykle apetycznie:)

ola in the kitchen pisze...

Super! Bardzo apetyczne :D

Viola pisze...

Mmmma ależ apetycznie to opisałaś. W zestawieniu z ananasem nie miałam okazji próbować, muszę nadrobić :)

ugotujmyto.pl pisze...

Wooow!!!! Kasiu, to kiedy mogę wpaść na śniadanko;)?

Pan Deserek :) pisze...

Bardzo smaczne śniadanko i przepiękne zdjęcia :)

Ivka pisze...

Można się rozpłynąć od samego oglądania :)

JustInka pisze...

Uwielbiam tosty francuskie. W wersji na słodko, słono i pikantnie! Każde i w każdych ilościach! Twoje wyglądają absolutnie wspaniale!

lutka40 pisze...

Powala na kolana!

agattekh pisze...

Bardzo ciekawe połączenie, myślę że smakowałoby mi :-)

mariszka pisze...

Przez pół zeszłorocznego lata moje ulubione śniadanie to były grube liście sałaty rzymskiej, plastry camemberta i ananas. Byłam w stanie zjeść cały krążek sera, pół owocu i prawie całą główkę sałaty przy jednym posiedzeniu. Uwielbiam to połączenie! A Twoja propozycja wydaje mi się fajną odmianą, zwłaszcza że poranki nie są jeszcze takie ciepłe.

Kaś pisze...

mariszka, przyznam, że i ja potrafię zjeść camemberta i ananasa w nieprzyzwoitych ilościach :) z dodatkiem sałaty na pewno wypróbuję

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add