Tytuł posta miał brzmieć po prostu tarta z rabarbarem i bezą, ale musiałam położyć akcent na perfekcyjnie kruche ciasto z przepisu. W skali kruchości do 10, otrzymuje 11! Dla zobrazowania napiszę, że spód smakuje jak gdybym wyłożyła go ciastkami, nic a nic nie namięka - ba, nawet się kruszy. Posunę się nawet do stwierdzenia, że mogłabym upiec samo ciasto i zajadać się nim ze smakiem :) Zdecydowanie będę regularnie wracać właśnie do tego przepisu na kruchy spód tarty - już mi się widzi wersja z truskawkami czy klasyczna z jabłkami w klimatach szarlotki.
!!! W tym miejscu duże podziękowania dla Agaty, która podzieliła się przepisem i służyła pomocą w trakcie przygotowywania.
!!! W tym miejscu duże podziękowania dla Agaty, która podzieliła się przepisem i służyła pomocą w trakcie przygotowywania.
Ok, ciasto już pozachwalałam, więc wspomnę tylko, że w tym wydaniu towarzyszy mu soczysty, lekko kwaskowy rabarbar (w końcu jest sezon, więc korzystajmy na całego) w parze z wiórkami kokosowymi oraz chrupiącą bezą. Tak dobrane towarzystwo składników życzy smacznego :)
PS Najlepszego wszystkim Mamom!!!
Składniki na kruche ciasto:
przepis pochodzi z bloga Inspirowane Smakiem
- 500 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 65 g cukru pudru
- 5 żółtek
* w przepisie wykorzystałam 4/5 podanych składników – 1/5 ciasta nie starłam na wierzch bezy jak w oryginale, ale odłożyłam do zamrożenia. jeśli więc nie chcemy ciasta na bezie i nie chcemy mrozić, możemy od razu zmniejszyć składniki o 1/5
Dodatkowo:
- 600 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50-70 g wiórek kokosowych
Składniki na bezę:
- 5 białek
- 150 g cukru pudru
Krok pierwszy – przygotowanie ciasta
Masło rozpuścić w garnuszku i odstawić do wystudzenia.
W dużej misce dobrze utrzeć żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodać chłodne masło i raz jeszcze utrzeć składniki. Na koniec wsypać mąkę (przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia). Zagnieść całość do powstania gładkiego, jednolitego ciasta, po czym owinąć je folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na ok. godzinę.
Krok drugi – podpieczenie spodu
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (u mnie 150 przy termoobiegu).
Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, a następnie zetrzeć do niej 4/5 ciasta (resztę włożyć do zamrażarki – by wykorzystać jako posypkę na bezę bądź „na zaś”). Starte ciasto równo rozłożyć na spód i boki formy, lekko dociskając. Ciasto podpiec przez 25 minut, a po tym czasie wyjąć z piekarnika. Na około 10 minut przed końcem podpiekania zabrać się za rabarbar.
Krok trzeci – przygotowanie rabarbaru
Rabarbar umyć, odciąć końcówki i pokroić w drobną kostkę. Wsypać do miski, zasypać cukrem oraz cynamonem i wymieszać. Odstawić na chwilę i zabrać się za bezę.
Krok czwarty – przygotowanie bezy
Białka ubić na sztywną pianę, po czym stopniowo dodawać cukier puder – dodać łyżkę, wymieszać, dodać kolejną, wymieszać i tak do wsypania całości cukru. Piana powinna wyjść gęsta, dość sztywna i lśniąca.
Krok piąty – przygotowanie tarty
Na podpieczony spód wysypać wiórki kokosowe, następnie wyłożyć rabarbar, a na nim położyć pianę z białek i cukru pudru. Ewentualnie zetrzeć na wierzch resztę ciasta z zamrażalnika. Formę wstawić do piekarnika i piec całość przez ok. 40 minut. Jeśli po upływie połowy czasu pieczenia zauważymy, że beza zbyt mocno się przypieka, możemy przykryć ją delikatnie papierem do pieczenia – u mnie wyjątkowo nie było takiej potrzeby, mimo że mój piekarnik lubi mocno przypiekać górę ciast.
Upieczoną tartę studzimy przy minimalnie uchylonym piekarniku przez ok. pół godziny, po czym zostawiamy do całkowitego ostygnięcia przy uchylonych drzwiczkach.
54 komentarze:
No i przy okazji głosowania dowiedziałam się ze mieszkamy blisko ;)
Ja też upiekłam dzisiaj ciacho z rabarbarem.Twoje zaprezentowane po królewsku!
wygląda pięknie! a u mnie dziś pleśniak z rabarbarem w planach:)
Blog about life and travelling
Blog about cooking
Zagłosowałam na Ciebie! Powodzenia! Piękna i smakowita tarta :)
Trochę taki a'la pleśniak z rabarbarem , musi być pyszne
p.s zagłosowałam , to się glosuje raz tak?
Ja też ostatnio piekłam tartę:D Tylko moja nie była tak cudownie napakowana rabarbarem jak Twoja:)
Ileż rabarbaru w nim...whmmm...cudownie:-)
Kasiu, zagłosowane:-)
Muszę kupić rabarbar i upiec taką tartę! Pysznie się prezentuje :)
Genialny! Patrząc na zdjęcia od razu mam ochotę na piknik w towarzystwie Twojego ciasta:)
nie no, wygląda cuuudnie!
Prezentuje się cudnie! U mnie już w przygotowaniu przepis na Twoją wersję rabarbaru, na dniach się pojawi:))
Kasiu, a Ty jesteś z Łodzi? Nie wiem czemu, ale do dziś żyłam w przeswiadczeniu, żeś Dziewczyna z Trójmiasta:-).
A tarta pyszna i mocno owocowa!
Miłej niedzieli! :-)
Trilli Urszula, o! :) bardzo dziękuję
Daktyle w czekoladzie, wielkie dzięki!
margot, dziękuję bardzo! tak, raz z jednej przeglądarki
Marzena, dziękuję Kochana!
Inspirowane Smakiem, świetny przepis, to i prezentuje się nie najgorzej ;) jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc dosłownie w trakcie jej przygotowywania!
Droczilka, konkretnie to spod Łodzi. hehe no nad morze troszkę mi daleko :) dziękuję
Ja także zagłosowałam na Ciebie, powodzenia! :)
A tarta wygląda niesamowicie smakowicie :)
Niesamowita jest! A ta beza wyszła Ci idealnie :)
Oh, jak ja lubię te pianki, puchy, smaki sezonowe.
Mega ilość rabarbaru !!! Super !
Fantastyczna! Idealna kompozycja smaków!
same pyszności :)
Bosko napakowana rabarbarem! Pyszności :)
mniam, ale wielka beza:)
mm..
Pozdrawiam i dziękuję za Twój udział w akcji rabarbar!
Masz talent bo ciasto wyglada cudownie i apetycznie :)
Wygląda przecudownie!
kusi niesamowicie :)
Popatrzyłam na pierwsze zdjęcie - zatkało mnie, co za bogaty środek! Pysznie!
Z takiej tarty ucieszy się każda mama ;)
Pięknie wygląda ciacho a i zdjęcia fantastyczne
Wczoraj robiłam strudla z rabarbarem i jabłkami :) ale chętnie następnym razem wyprobuje Twoj przepis :)
Dobra - za kawałek Twojej tarty mogę klikac do końca świata ,albo i i dalej .
Myślę ,że bez mojej ciężkiej pracy klikacza bez tarty, niestety i tak wygrasz!!!!!!!!!!!!
seledina, dziękuję!
lutka, raczej szans nie mam, ale za każdy głos będę wdzięczna :)
co tam kawałek, całą bym Ci upiekła!
Mniam, prawdziwe pyszności :)
Wyglada naprawdę smakowicie:) Zaraz zagłosuję, o ile jeszcze tego nie zrobiłam (bo nie pamiętam:))
Pozdrawiam
Wiesz co, chyba sobie takie upiekę :)
Jolu, dziękuję :)
Ivka, gorąco zachęcam! choćby dla naprawdę rewelacyjnie kruchego ciasta :)
Tarta wspaniała i do tego ta beza... już czuje jak rozpływa się w ustach:) Powodzenia w głosowaniu, możesz liczyć na mój głos. Kochana zaśmiecaj tak dalej ten internet:)
Uwielbiam ciasto z rabarbarem, mniam :-)
Mi sie ta beza bardzo podoba. Ciasta rabarbarowe znam, sama często robię w sezonie, ale nigdy jeszcze z bezą.
Kaś, jak możesz mi to robić? ;-) Nie dość, że ciasto z rabarbarem, to jeszcze na dodatek jest na wierzchu moja ukochana beza :-)
Ale super opcja z rabarbarem!
ciacho wygląda bardzo kusząco:)
każda tarta to mój faworyt, a z bezą to już w ogóle :)
Mmm, cudowna ta tarta! Uwielbiam ciasta z rabarbarem :)
kradnę ci kawałek, kradnę!
Matko, to wygląda jakby ktoś zesłał mi skrawek nieba, boooskie <3
Niedawno piekłam takie samo ciasto i było pyszne!
uciekam głosować :) a tarta wygląda cudownie ;)
Chyba się skuszę:)
tarta wygląda po prostu obłędnie!:)
ale pyszności:) mniam mniam:) wygląda obłędnie:)
Pyszna ta tarta :)!
Anula, bardzo dziękuję! no to będę śmiecić :)
Kasia Cukier, dziękuję za głos :)
Twoja tarta wygląda naprawdę smacznie, ja piekłam niedawno ale bez bezy smakowałam naprawdę dobrze,
http://mieszak.pl/recipe_controller/show_recipe/7419
ale dziś skuszę się i zrobię Twoją wersję :)
wygląda apetycznie!:)
Tyle pysznosci z rabarbarem, ze chyba wreszcie sie przekonam do tego warzywa! :)
Bardzo dziekuje za udzial w akcji!
Mam nadzieje, ze spotkamy sie za rok! :)
Kasia (lejdi-of-the-house.bloog.pl)
Witam, a jaka wielkoś tej formy do tarty?
KaJe
KaJe, taka standardowa, forma o średnicy ok. 23 cm
pozdrawiam
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!