środa, 29 maja 2013

Chrupiące tosty ze szparagami



Tosty ze szparagami, żółtym serem i szynką szwarcwaldzką


Przyznaję się publicznie - te tosty to mój pierwszy raz ze szparagami.

Ponieważ ich smaku nie znałam, zdecydowałam się na coś, co na pewno zjem z wielkim apetytem, bo chrupiące, maślane kromki pieczywa, szynka długo dojrzewająca i rozpuszczony ser to kombinacja-klasyka, która wszystko udźwignie. Dodatkowo poszłam po najmniejszej linii oporu względem obróbki samych szparagów - jedynie je podpiekłam.

Jaki werdykt? Smaczne! może nie oszalałam na ich punkcie, ale z pewnością będę je wykorzystywać w kuchni. PS Szykujcie się na krem z białych szparagów.




Składniki na 2 tosty:
  • 2 duże kromki chleba (lub cztery małe)
  • pęczek szparagów - co zostanie i tak się zje :)
  • 2-3 plastry szynki szwarcwaldzkiej/długo dojrzewającej
  • 4 plastry żółtego sera
  • masło do posmarowania tostów
  • sól, pieprz do smaku
  • olej rzepakowy

Przygotowanie szparagów:
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (200 przy termoobiegu). Szparagi umyć, odciąć końce i pokroić na dwie lub trzy części. Na blasze do pieczenia wyłożyć papier, skropić go olejem (około 1 łyżka), ułożyć kawałki szparagów i obsypać je solą i pieprzem. Następnie wymieszać szparagi w oleju - tak by nim były całe pokryte (a przy okazji równomiernie wymieszają się z solą i pieprzem). Szparagi wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut - zależy od ich grubości. Dwa, trzy razy przemieszać w trakcie pieczenia.

Przygotowanie tostów:
Rozgrzać patelnię.
Kromki chleba przekroić na pół (jeśli są duże). Każdą z połówek posmarować z jednej strony masłem.
Na kromkach (po nieposmarowanej masłem stronie) ułożyć plaster sera, kawałek szynki, szparagi, znowu szynkę i raz jeszcze ser. Przykryć drugą kromką tak, aby posmarowana masłem strona była na zewnątrz. Tak przygotowanie kanapki smażyć na patelni (jeśli mamy ceramiczną czy teflonową nie potrzeba dodatkowego tłuszczu) do zarumienia z każdej strony. Przy smażeniu można patelnię nakryć pokrywką by ser się szybciej rozpuścił.

Smacznego!




   


42 komentarze:

Anula pisze...

A ja się zastanawiam co zrobić ze szparagami:)

slyvvia pisze...

Genialnie to wygląda :D

Ervisha pisze...

Co za tosty :)

Kasia Cukier pisze...

fajna propozycja :)

Kamila pisze...

Smakowicie, chyba sobie zrobię :)

Jey pisze...

ojejku, takie tosty wpałaszowałabym w sekund 5 i jeszcze prosiła o dokładkę. świetna wersja, koniecznie muszę się zainspirować.

Lovelykate pisze...

Tak się zapatrzyłam na te niezmiernie apetyczne tosty, że chyba zaraz polecę do sklepu, kupię szparagi i zrobię takie same :)

martawkuchni.blog.pl pisze...

tam gdzie szparagi, tam jestem ja:) świetny pomysł podania ich:) wygląda bardzo apetycznie:)

Droczilka pisze...

Niby prosta przekąska, ale jakże pomysłowa!Tosty musiały być pycha!

Amber pisze...

Pyszności!
Takie tosty zrobię jutro z focaccią.
Dziękuję Kasiu!
I masz mój głos...

Zielaczek pisze...

Idealne tosty :)

whiness pisze...

Ten rozpuszczony ser jest tu dla mnie niczym prawdziwe foodporn <3 Mega!

Qchenne-inspiracje, Małgosia pisze...

wygląda przepysznie i te szparagi .... mmmmm

Nemi pisze...

Mniam! Potrafisz sprawić, żeby nawet po obiedzie człowiek był głodny:)

Lili pisze...

Raz jadłam szparagi, ale jako że nie potrafiłam ich zrobić to były niedobre ;)
Na tym skończyła się moja przygoda ze szparagami a kombinować więcej nie będę, bo to jednak drogo wychodzi.

Justyna Bąk pisze...

fajny pomysł na śniadanie, jutro też sobie takie zrobię:)

Daria pisze...

ale kusicie tymi szparagami!!:)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Wow, niby prosta rzecz, ale efekt zniewalający :)

Cookie pisze...

Ale wyglądają! :D
Z tymi szparagami pierwsza klasa :)

basjula pisze...

Już sam wygląd tych tostów sprawia, że mamy na nie ochotę:)

Una pisze...

Ale świetny pomysł!

Też chcę to zrobić!

judik pisze...

WoW! Pośliniłam klawiaturę-pycha!:)

Anulla pisze...

ja też chciałam mieć swój czas ze szparagami, ale nie mogłam dziś ich dostać:( Twoje tosty wyglądają apetycznie:)

Smakowe Kubki pisze...

Szykuję się na krem ze szparagów, ale wcześniej poproszę tost ze szparagami, niezwykle apetyczne jedzonko.
(klik konkursowy oddany, melduję posłusznie) i pozdrawiam

Marzena pisze...

Jaki inny skład tych tostów;-) Choć nie wiem czy by mi podpasowało, może jakbym spróbowała;-)

Anonimowy pisze...

Tosty są zawsze strzałem w dziesiatke ;D !

Capacitier pisze...

Wyglądają bardzo chrupiąco i apetycznie :)

Spoongirl pisze...

Budzę się, zaglądam do Ciebie a tu takie tosty! :D co prawda nie mam szparagów ale zrobiłaś mi smaka na tosta, włączam toster ;)

claudia u pisze...

Idealnie wyglądają te tosty ! Jaka szkoda, że nie mam szparagów :<

madlene17 pisze...

Jak dla mnie-tosty bomba:) W życiu bym nie pomyslała, żeby dodać szparagi do tostów:)

gin pisze...

Łał, takich tostów jeszcze nie widziałam! Musiały smakować naprawdę ciekawie :)

Rocksanka pisze...

tosty - zawsze i wszędzie! :D

a Twoje - bardzo na bogato, szparagi, szynka szwardzwaldzka, fiu fiu, posiłek szlachty :DD

GrowingUp pisze...

Przecież one muszą genialnie smakować!
Ten rozpuszczony ser i szyna, pycha!

ankawell pisze...

A myślałam , że już grillowane szparagi mnie nie zaskoczą : a Ty je tak fajnie w grzanki wkomponowałaś :)

Ivka pisze...

Wspaniałe! Zostało mi jeszcze parę szparagów, chyba się skuszę :)

Joanna Skoraczyńska pisze...

No i proszę Kaś, u Ciebie też szparagi i to na dodatek w jakim smacznym wydaniu :-D

Luka Li pisze...

Po prostu śniadaniowa poezja... ja też chcę takiego tosta!:)

gar-grafika pisze...

tosty ze szparagami? genialne! :)

lutka40 pisze...

Świetny przepis !!!!!!

ugotujmyto.pl pisze...

Woow! Super przekąska!

Daaemonette Di pisze...

Schrupałabym, chyba wyciągnę jutro toster...

Kaś pisze...

Daaemonette Di, wystarczy patelnia ;)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add