Tosty ze szparagami, żółtym serem i szynką szwarcwaldzką
Przyznaję się publicznie - te tosty to mój pierwszy raz ze szparagami.
Ponieważ ich smaku nie znałam, zdecydowałam się na coś, co na pewno zjem z wielkim apetytem, bo chrupiące, maślane kromki pieczywa, szynka długo dojrzewająca i rozpuszczony ser to kombinacja-klasyka, która wszystko udźwignie. Dodatkowo poszłam po najmniejszej linii oporu względem obróbki samych szparagów - jedynie je podpiekłam.
Jaki werdykt? Smaczne! może nie oszalałam na ich punkcie, ale z pewnością będę je wykorzystywać w kuchni. PS Szykujcie się na krem z białych szparagów.
Składniki na 2 tosty:
- 2 duże kromki chleba (lub cztery małe)
- pęczek szparagów - co zostanie i tak się zje :)
- 2-3 plastry szynki szwarcwaldzkiej/długo dojrzewającej
- 4 plastry żółtego sera
- masło do posmarowania tostów
- sól, pieprz do smaku
- olej rzepakowy
Przygotowanie szparagów:
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (200 przy termoobiegu). Szparagi umyć, odciąć końce i pokroić na dwie lub trzy części. Na blasze do pieczenia wyłożyć papier, skropić go olejem (około 1 łyżka), ułożyć kawałki szparagów i obsypać je solą i pieprzem. Następnie wymieszać szparagi w oleju - tak by nim były całe pokryte (a przy okazji równomiernie wymieszają się z solą i pieprzem). Szparagi wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut - zależy od ich grubości. Dwa, trzy razy przemieszać w trakcie pieczenia.
Przygotowanie tostów:
Rozgrzać patelnię.
Kromki chleba przekroić na pół (jeśli są duże). Każdą z połówek posmarować z jednej strony masłem.
Na kromkach (po nieposmarowanej masłem stronie) ułożyć plaster sera, kawałek szynki, szparagi, znowu szynkę i raz jeszcze ser. Przykryć drugą kromką tak, aby posmarowana masłem strona była na zewnątrz. Tak przygotowanie kanapki smażyć na patelni (jeśli mamy ceramiczną czy teflonową nie potrzeba dodatkowego tłuszczu) do zarumienia z każdej strony. Przy smażeniu można patelnię nakryć pokrywką by ser się szybciej rozpuścił.
Smacznego!
42 komentarze:
A ja się zastanawiam co zrobić ze szparagami:)
Genialnie to wygląda :D
Co za tosty :)
fajna propozycja :)
Smakowicie, chyba sobie zrobię :)
ojejku, takie tosty wpałaszowałabym w sekund 5 i jeszcze prosiła o dokładkę. świetna wersja, koniecznie muszę się zainspirować.
Tak się zapatrzyłam na te niezmiernie apetyczne tosty, że chyba zaraz polecę do sklepu, kupię szparagi i zrobię takie same :)
tam gdzie szparagi, tam jestem ja:) świetny pomysł podania ich:) wygląda bardzo apetycznie:)
Niby prosta przekąska, ale jakże pomysłowa!Tosty musiały być pycha!
Pyszności!
Takie tosty zrobię jutro z focaccią.
Dziękuję Kasiu!
I masz mój głos...
Idealne tosty :)
Ten rozpuszczony ser jest tu dla mnie niczym prawdziwe foodporn <3 Mega!
wygląda przepysznie i te szparagi .... mmmmm
Mniam! Potrafisz sprawić, żeby nawet po obiedzie człowiek był głodny:)
Raz jadłam szparagi, ale jako że nie potrafiłam ich zrobić to były niedobre ;)
Na tym skończyła się moja przygoda ze szparagami a kombinować więcej nie będę, bo to jednak drogo wychodzi.
fajny pomysł na śniadanie, jutro też sobie takie zrobię:)
ale kusicie tymi szparagami!!:)
Wow, niby prosta rzecz, ale efekt zniewalający :)
Ale wyglądają! :D
Z tymi szparagami pierwsza klasa :)
Już sam wygląd tych tostów sprawia, że mamy na nie ochotę:)
Ale świetny pomysł!
Też chcę to zrobić!
WoW! Pośliniłam klawiaturę-pycha!:)
ja też chciałam mieć swój czas ze szparagami, ale nie mogłam dziś ich dostać:( Twoje tosty wyglądają apetycznie:)
Szykuję się na krem ze szparagów, ale wcześniej poproszę tost ze szparagami, niezwykle apetyczne jedzonko.
(klik konkursowy oddany, melduję posłusznie) i pozdrawiam
Jaki inny skład tych tostów;-) Choć nie wiem czy by mi podpasowało, może jakbym spróbowała;-)
Tosty są zawsze strzałem w dziesiatke ;D !
Wyglądają bardzo chrupiąco i apetycznie :)
Budzę się, zaglądam do Ciebie a tu takie tosty! :D co prawda nie mam szparagów ale zrobiłaś mi smaka na tosta, włączam toster ;)
Idealnie wyglądają te tosty ! Jaka szkoda, że nie mam szparagów :<
Jak dla mnie-tosty bomba:) W życiu bym nie pomyslała, żeby dodać szparagi do tostów:)
Łał, takich tostów jeszcze nie widziałam! Musiały smakować naprawdę ciekawie :)
tosty - zawsze i wszędzie! :D
a Twoje - bardzo na bogato, szparagi, szynka szwardzwaldzka, fiu fiu, posiłek szlachty :DD
Przecież one muszą genialnie smakować!
Ten rozpuszczony ser i szyna, pycha!
A myślałam , że już grillowane szparagi mnie nie zaskoczą : a Ty je tak fajnie w grzanki wkomponowałaś :)
Wspaniałe! Zostało mi jeszcze parę szparagów, chyba się skuszę :)
No i proszę Kaś, u Ciebie też szparagi i to na dodatek w jakim smacznym wydaniu :-D
Po prostu śniadaniowa poezja... ja też chcę takiego tosta!:)
tosty ze szparagami? genialne! :)
Świetny przepis !!!!!!
Woow! Super przekąska!
Schrupałabym, chyba wyciągnę jutro toster...
Daaemonette Di, wystarczy patelnia ;)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!