sobota, 4 maja 2013

Tort ziemniaczany (ciasto ziemniaczane na słodko)



Tort ziemniaczano-migdałowy z polewą z białej czekolady


W skrócie - cudowny! 
Warzywny, bez mąki, bez tłuszczu - niemal samo zdrowie ;)


A szerzej - ciasto jest sprężyste, dość lekkie, choć wilgotne, w strukturze takie... gąbczaste niczym babka (a dokładnie piaskowa babka - tylko taka nietypowa, bo właśnie lekko wilgotna). Po prostu trzeba spróbować! 

W smaku migdałowo-cytrynowe, ze słodką polewą z białej czekolady i chrupiącymi płatkami migdałów. I jak pachnie! Co do ziemiaków - nie czuć nic a nic. Testerzy, wrażliwi na moje kuchenne występki, nie rozpoznali "tajemniczego" składnika.

Ciasto zniknęłoby najpewniej w jedno popołudnie, ale z poświęceniem odjęłam sobie od ust ostatni kawałek, by zobaczyć, jakie będzie na drugi dzień. No i rewelacja! Dokładnie takie, jak w dniu pieczenia, nie zeschło się w nawet w najmniejszym stopniu.




Składniki
przepis na ciasto pochodzi z książki "Domowe wypieki" red. E. Adamska
  • 400 g rozgotowanych ziemniaków (waga po ugotowaniu)
  • 5 jajek
  • 180 g cukru
  • 50 g startych migdałów
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżki rumu (opcjonalnie)
  • 50 g kaszy manny
  • 1/2 łyżeczki proszuk do pieczenia

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach do miękkości. Następnie odcedzić, schłodzić, obrać ze skórki i porządnie przecisnąć przez praskę na puree.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Żółtka oddzielić od białek, po czym utrzeć je z cukrem na puszystą masę. Dodać starte migdały, skórkę i sok z cytryny, szczyptę soli oraz alkohol. Wszystko razem zmiksować. Nastepnie, do masy wsypać kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i znowu użyć miksera. Na koniec dodać ziemniaki i jeszcze raz zmiksować całość.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto (porcjami).

Gotową masę przełożyć do tortownicy (24-26 cm) wysmarowanej tłuszczem (lub jak u mnie wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 30 minut na środkowym poziomie piekarnika. Moje ciasto piekło się 35 minut. Po upieczeniu pozostawiłam na ok. pół godziny w zamkniętym piekarniku, później studziło się już przy uchylonych drzwiczkach.

Polewa w oryginale: 200 g cukru pudru i sok z jednej cytryny wymieszać na na gęsty syrop, polać wystudzone ciasto i poczekać aż stwardnieje.

Moja polewa:
  • 1/4 szklanki kremówki
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • dwie garści płatków migdałowych
Kremówkę zagotować, po czym zdjąć z ognia i dodać do niej pokruszoną czekoladę - mieszać cierpliwie całość aż do rozupszczenia czekolady. Polewę wylać na ostudzone ciasto, następnie posypać płatkami migdałowymi. 

Mała uwaga: Warto ponakłuwać ciasto wykałaczką w kilku miejscach przed nałożeniem polewy, dzięki czemu dodatkowo wsiąknie w ciasto. Tak właśnie się stało z nakłuciami powstałymi przy spawdzaniu czy ciasto jest upieczone. Efekt przypadkowy, ale zdecydowanie warty celowego zastosowania przy kolejnym pieczeniu.




PS Muszę się Wam przyznać, że były momenty zwątpienia w powodzenie tego wypieku. Po pierwsze, po upływie czasu pieczenia, kiedy wsadziłam patyczek w środek ciasta, nie miało całkiem stałej konsystencji. Nie chciałam jednak dłużej trzymać w piekarniku, bo jeszcze by się spiekło z wierzchu. Kolejny fakt, który mnie zaniepokoił, to fakt, że ciasto zachowało jak sernik: wyrosło, a później opadło... Na szczęście mini nerwy okazały się nieuzasadnione, bo przy degustacji okazało się, że jest jak najbardziej upieczone i pyszne. Jeśli więc będziecie próbować przepisu - do czego gorąco zachęcam - nie przejmujcie się tymi drobnymi mankamentami :)

Przy krojeniu może się wydawać, że ciasto jest zakalcowate, ale nic bardziej mylnego - wystarczy "oderwać" kawałek widelcem czy ugryźć i widziny jego wręcz puszystą strukturę - jak na ostatnim zdjęciu.

57 komentarze:

Droczilka pisze...

Kasiu, wiem jedno - po tak entuzjastycznym opisie, muszę ten przepis wypróbować. NIEBAWEM!!! :-))

M. pisze...

no proszę jakie to magiczne mogą być ziemniaki :)

Ola pisze...

wygląda bosko!
Blog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu

Salvador Dali pisze...

aaaaa... z ziemniaków? Bajer, zaskoczenie całkowite:) A jak genialnie wygląda!

Martyna pisze...

oo ciekawe! chętnie bym spróbowała! :)

Anulla pisze...

świetne!:) haha i to jest najlepszy patent- nie mówić co jest w środku dopóki nie spróbują:P

margot pisze...

eeee takiego to ja jeszcze nie piekłam ,abym chciała , wygląda rewelacyjnie

Kamila pisze...

Ciekawy przepis! Wygląda pysznie!

Łucja pisze...

z ziemniakami to jeszcze ciasta nie widziałam :) ale wygląda naprawdę wspaniale :)

Kiedy Zjemy pisze...

wow, świetny pomysł! dodaję przepis do zakładek i jako największa miłośniczka ziemniaków na na pewno wypróbuję!

Anula pisze...

Kaś skąd Ty bierzesz takie niesamowite przepisy! Zapewne niebawem ujrzysz na moim blogu, przepis kradnę.

Justyna Bąk pisze...

pysznie wygląda, bardzo ciekawy pomysł na ciasto:)

Daktyle w czekoladzie pisze...

Bardzo fajne ciasto!

Ervisha pisze...

Bardzo ciekawy pomysł :D

Moni pisze...

No i ziemniak może słodko uwodzić :)
Przepis warty zapisania i wypróbowania...

Magda pisze...

Ten tort to dla mnie totalne zaskoczenie! Oczywiście pozytywne i to bardzo :-) Jestem baaardzo ciekawa smaku, zapisuję przepis i muszę kiedyś zrobić!

Agniesia pisze...

Intrygujące ciasto Kaś :) Z ziemniakami na słodko jadłam jedynie sernik :)

Beatrice pisze...

Bardzo ciekawa propozycja, ciekawa jestem jak smakuje :)

Lola pisze...

No to mnie nieźle zaskoczyłaś, choć obawiałabym się ziemniaczanego posmaku w tym wypieku i tak chciałabym spróbować! Jestem bardzo ciekawa smaku :)

Paulina Podgórska pisze...

Wspaniały ! W życiu bym nie pomyślała, że z ziemniaków może wyjść coś tak puszystego :)

kuchcikOla pisze...

totalnie mnie zaskoczyłaś! ciasto z ziemniaków? i to jeszcze tort!!! no, no... poczęstujesz mnie kawałkiem? :)

Spoongirl pisze...

Ciasta z ziemniaków to jeszcze nie widziałam :)Pięknie Ci wyszedł, ach skusiłabym się na kawałek !

Lakarela pisze...

Z ziemniakami to ciasta nie jadłam i chyba się nie odważę. Ale polewa z białe czekolady to co innego ;)

Alina Waliczek pisze...

Ale ekstra Ci wyszedł,coś nowego i innego.

Capacitier pisze...

Podobno to ciasto 'w moim guście' więc zamierzam wypróbować :D

judik pisze...

Ale super! Intryguje mnie to ciacho i jestem bardzo ciekawa smaku!:-)

Kasia Cukier pisze...

wow co za pomysł :) świetnie wygląda :)

Joanna Skoraczyńska pisze...

Wooooow, efekt powalający. Nigdy bym nie przypuszczała nawet, że to ciasto jest z ziemniaków. Wygląda bosko :-) I do tego ta migdałowa posypka na wierzchu. Zastanawiam się, ile musiałaś mieć w sobie siły woli, żeby poczekać ze zjedzeniem kawałka następnego dnia :-)

lekki brzusio pisze...

o wow, ale cudo!

GrowingUp pisze...

Pierwszy raz taki widzę, ale z białą czekoladą i płatkami migdałów to na pewno pycha!:)

Marzena pisze...

Zaskakujący, mega apetyczny:-) Przepis wart zrobienia, Kasiu:-)

Kulinarna Ja pisze...

genialne, koniecznie do wypróbowania! :)

pollyzeczki pisze...

alez niesamowity przepis..zapisalam bo brzmi tak tajeminczo i smacznie :)

frambuesa pisze...

Cudownie wygląda ten torcik ,a ja jestem zakochana we wszystkim co ma biała czekolade :) Widać jaki jest soczysty :)

ola in the kitchen pisze...

O kurcze ale fajny pomysł! Ciasto musi być wyjątkowe.

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

wow, jestem pod wrażeniem, takiego przepisu nie znałam :)

Anonimowy pisze...

Witam, jakiego sprzetu uzywasz do robienia zdjec?
Pozdrawiam, Agata.

Kaś pisze...

Agata, Nikon Coolpix P80 - już bardzo wysłużona cyfrówka

http://cynamon.net.pl pisze...

Ostatnio znalazłam starą książkę z przepisami i tam właśnie znalazłam takie cudeńka jak ten u Ciebie. Ziemniaki i ciasto świetne pomysły na "słodkości" ;)

Kaś pisze...

cynamon, ja przepis wzięłam z całkiem niedawno wydanej książki, ale jak widać znany i doceniany jest od dawna :)

Zenon pisze...

Z ziemniaków a tak apetycznie wygląda. Świetny i nietuzinkowy pomysł

lutka40 pisze...

Jak dla mnie SUPER !!!!

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Ma naprawde piękną strukturę .... a tymi ziemniakami to mnie niesamowicie zaskoczyłaś:)

Qchenne-inspiracje, Małgosia pisze...

Bardzo lubię babkę ziemniaczaną ale babka ziemniaczana jest raczej mało wykwintnym daniem (aczkolwiek mega smacznym) a Twój tort jakbyś nie napisała, że jest z ziemniaków to bym w życiu nie pomyślała, że ziemniaki mogą się tak prezentować :) Wygląda rewelacyjnie. Zaintrygowałaś mnie połączeniem cytryny, rumu i ziemniaków. Koniecznie muszę wypróbować!

JustInka pisze...

Wygląda cudownie! No i w ogóle nie wygląda na ziemniaczany wytwór! Bomba :)

Kaś pisze...

Małgosia, bo to zupełnie co innego od babki ziemniaczanej - przypomina tradycyjne słodkie baby :)

ankawell pisze...

Zaskakująca propozycja ... zaintrygowałaś mnie tym smakiem :)

martawkuchni.blog.pl pisze...

Wygląda obłędnie:) jeszcze nigdy takiego nie jadłam:) fajny pomysł:)

ugotujmyto.pl pisze...

Wygląda na bardzo smakowite i dzięki Tobie pewnie się skuszę...:)!

Una pisze...

Świetny ten blog i zdjęcia!
Cieszę się, że do Ciebie trafiłam!

Kaś pisze...

Una, miło mi niezmiernie :)
dziękuję za komentarze

martawkuchni.blog.pl pisze...

świetne połączenie smaków:) wygląda rewelacyjnie:)

Anonimowy pisze...

Kusi mnie przeogromnie ten przepis i jest szansa na wypróbowanie bo zbliżają się urodziny mojej mamy, ale mam pytanie: czy konsystencja ciasta pozwala na przecięcie blatów i przełożenie jakąś masą, i jeśli tak to jaki smak według Ciebie posowałby najlepiej? Pozdrawiam. Agnieszka.

Kaś pisze...

Agnieszka, lepiej nie przecinać akurat tego ciasta. Po pierwsze jest mocno wilgotne i mogłoby się rozpaść. Po drugie jest bardzo niskie, więc próba przecięciu na pól byłaby sporym wyzwaniem. Poza tym, w oryginale tort był posmarowany masą z wierzchu, więc jeśli chcesz jakiejś użyć, to na górze, a później można udekorować tort. Myślę, że sprawdzi się masa taka jaką daje się np.do ciasta marchewkowego, czyli śmietankowo kremowe klimaty.

Maria D pisze...

Dodaję ugotowane ziemniaki do ciasta drożdżowego. Dłużej trzyma świeżość. Np. bułeczki, pączki.

Anonimowy pisze...

Super przepis! Wczoraj zrobiłam ciasto. Pachnie cytryna, mokry w środku. Nie pomyślałabym ze moze wyjąc aż taki dobry. Polecam spróbować. Dziekuje za przepis.

Kaś pisze...

A., suuuuper, bardzo się cieszę, że ciasto tort posmakował :)
pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pozostawienie komentarza

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add