Tort ziemniaczano-migdałowy z polewą z białej czekolady
W skrócie - cudowny!
Warzywny, bez mąki, bez tłuszczu - niemal samo zdrowie ;)
A szerzej - ciasto jest sprężyste, dość lekkie, choć wilgotne, w strukturze takie... gąbczaste niczym babka (a dokładnie piaskowa babka - tylko taka nietypowa, bo właśnie lekko wilgotna). Po prostu trzeba spróbować!
W smaku migdałowo-cytrynowe, ze słodką polewą z białej czekolady i chrupiącymi płatkami migdałów. I jak pachnie! Co do ziemiaków - nie czuć nic a nic. Testerzy, wrażliwi na moje kuchenne występki, nie rozpoznali "tajemniczego" składnika.
Ciasto zniknęłoby najpewniej w jedno popołudnie, ale z poświęceniem
odjęłam sobie od ust ostatni kawałek, by zobaczyć, jakie będzie na drugi
dzień. No i rewelacja! Dokładnie takie, jak w dniu pieczenia, nie zeschło się w nawet w najmniejszym stopniu.
Składniki
przepis na ciasto pochodzi z książki "Domowe wypieki" red. E. Adamska
- 400 g rozgotowanych ziemniaków (waga po ugotowaniu)
- 5 jajek
- 180 g cukru
- 50 g startych migdałów
- skórka otarta z jednej cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
- 1/2 łyżki rumu (opcjonalnie)
- 50 g kaszy manny
- 1/2 łyżeczki proszuk do pieczenia
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach do miękkości. Następnie odcedzić, schłodzić, obrać ze skórki i porządnie przecisnąć przez praskę na puree.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Żółtka oddzielić od białek, po czym utrzeć je z cukrem na puszystą masę. Dodać starte migdały, skórkę i sok z cytryny, szczyptę soli oraz alkohol. Wszystko razem zmiksować. Nastepnie, do masy wsypać kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i znowu użyć miksera. Na koniec dodać ziemniaki i jeszcze raz zmiksować całość.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto (porcjami).
Gotową masę przełożyć do tortownicy (24-26 cm) wysmarowanej tłuszczem (lub jak u mnie wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 30 minut na środkowym poziomie piekarnika. Moje ciasto piekło się 35 minut. Po upieczeniu pozostawiłam na ok. pół godziny w zamkniętym piekarniku, później studziło się już przy uchylonych drzwiczkach.
Polewa w oryginale: 200 g cukru pudru i sok z jednej cytryny wymieszać na na gęsty syrop, polać wystudzone ciasto i poczekać aż stwardnieje.
Moja polewa:
- 1/4 szklanki kremówki
- 1/2 tabliczki białej czekolady
- dwie garści płatków migdałowych
Kremówkę zagotować, po czym zdjąć z ognia i dodać do niej pokruszoną czekoladę - mieszać cierpliwie całość aż do rozupszczenia czekolady. Polewę wylać na ostudzone ciasto, następnie posypać płatkami migdałowymi.
Mała uwaga: Warto ponakłuwać ciasto wykałaczką w kilku miejscach przed nałożeniem polewy, dzięki czemu dodatkowo wsiąknie w ciasto. Tak właśnie się stało z nakłuciami powstałymi przy spawdzaniu czy ciasto jest upieczone. Efekt przypadkowy, ale zdecydowanie warty celowego zastosowania przy kolejnym pieczeniu.
PS Muszę się Wam przyznać, że były momenty zwątpienia w powodzenie tego wypieku. Po
pierwsze, po upływie czasu pieczenia, kiedy wsadziłam patyczek w środek
ciasta, nie miało całkiem stałej konsystencji. Nie chciałam jednak
dłużej trzymać w piekarniku, bo jeszcze by się spiekło z wierzchu.
Kolejny fakt, który mnie zaniepokoił, to fakt, że ciasto zachowało jak
sernik: wyrosło, a później opadło... Na szczęście mini nerwy okazały się
nieuzasadnione, bo przy degustacji okazało się, że jest jak najbardziej
upieczone i pyszne. Jeśli więc będziecie próbować przepisu - do czego
gorąco zachęcam - nie przejmujcie się tymi drobnymi mankamentami :)
Przy krojeniu może się wydawać, że ciasto jest zakalcowate, ale nic bardziej mylnego - wystarczy "oderwać" kawałek widelcem czy ugryźć i widziny jego wręcz puszystą strukturę - jak na ostatnim zdjęciu.
59 komentarze:
Kasiu, wiem jedno - po tak entuzjastycznym opisie, muszę ten przepis wypróbować. NIEBAWEM!!! :-))
no proszę jakie to magiczne mogą być ziemniaki :)
wygląda bosko!
Blog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
aaaaa... z ziemniaków? Bajer, zaskoczenie całkowite:) A jak genialnie wygląda!
oo ciekawe! chętnie bym spróbowała! :)
świetne!:) haha i to jest najlepszy patent- nie mówić co jest w środku dopóki nie spróbują:P
eeee takiego to ja jeszcze nie piekłam ,abym chciała , wygląda rewelacyjnie
Ciekawy przepis! Wygląda pysznie!
z ziemniakami to jeszcze ciasta nie widziałam :) ale wygląda naprawdę wspaniale :)
wow, świetny pomysł! dodaję przepis do zakładek i jako największa miłośniczka ziemniaków na na pewno wypróbuję!
Kaś skąd Ty bierzesz takie niesamowite przepisy! Zapewne niebawem ujrzysz na moim blogu, przepis kradnę.
pysznie wygląda, bardzo ciekawy pomysł na ciasto:)
Bardzo fajne ciasto!
Bardzo ciekawy pomysł :D
No i ziemniak może słodko uwodzić :)
Przepis warty zapisania i wypróbowania...
Ten tort to dla mnie totalne zaskoczenie! Oczywiście pozytywne i to bardzo :-) Jestem baaardzo ciekawa smaku, zapisuję przepis i muszę kiedyś zrobić!
Intrygujące ciasto Kaś :) Z ziemniakami na słodko jadłam jedynie sernik :)
Bardzo ciekawa propozycja, ciekawa jestem jak smakuje :)
No to mnie nieźle zaskoczyłaś, choć obawiałabym się ziemniaczanego posmaku w tym wypieku i tak chciałabym spróbować! Jestem bardzo ciekawa smaku :)
Wspaniały ! W życiu bym nie pomyślała, że z ziemniaków może wyjść coś tak puszystego :)
totalnie mnie zaskoczyłaś! ciasto z ziemniaków? i to jeszcze tort!!! no, no... poczęstujesz mnie kawałkiem? :)
Ciasta z ziemniaków to jeszcze nie widziałam :)Pięknie Ci wyszedł, ach skusiłabym się na kawałek !
Z ziemniakami to ciasta nie jadłam i chyba się nie odważę. Ale polewa z białe czekolady to co innego ;)
Ale ekstra Ci wyszedł,coś nowego i innego.
Podobno to ciasto 'w moim guście' więc zamierzam wypróbować :D
Ale super! Intryguje mnie to ciacho i jestem bardzo ciekawa smaku!:-)
wow co za pomysł :) świetnie wygląda :)
Wooooow, efekt powalający. Nigdy bym nie przypuszczała nawet, że to ciasto jest z ziemniaków. Wygląda bosko :-) I do tego ta migdałowa posypka na wierzchu. Zastanawiam się, ile musiałaś mieć w sobie siły woli, żeby poczekać ze zjedzeniem kawałka następnego dnia :-)
o wow, ale cudo!
Pierwszy raz taki widzę, ale z białą czekoladą i płatkami migdałów to na pewno pycha!:)
Zaskakujący, mega apetyczny:-) Przepis wart zrobienia, Kasiu:-)
genialne, koniecznie do wypróbowania! :)
alez niesamowity przepis..zapisalam bo brzmi tak tajeminczo i smacznie :)
Cudownie wygląda ten torcik ,a ja jestem zakochana we wszystkim co ma biała czekolade :) Widać jaki jest soczysty :)
O kurcze ale fajny pomysł! Ciasto musi być wyjątkowe.
wow, jestem pod wrażeniem, takiego przepisu nie znałam :)
Witam, jakiego sprzetu uzywasz do robienia zdjec?
Pozdrawiam, Agata.
Agata, Nikon Coolpix P80 - już bardzo wysłużona cyfrówka
Ostatnio znalazłam starą książkę z przepisami i tam właśnie znalazłam takie cudeńka jak ten u Ciebie. Ziemniaki i ciasto świetne pomysły na "słodkości" ;)
cynamon, ja przepis wzięłam z całkiem niedawno wydanej książki, ale jak widać znany i doceniany jest od dawna :)
Z ziemniaków a tak apetycznie wygląda. Świetny i nietuzinkowy pomysł
Jak dla mnie SUPER !!!!
Ma naprawde piękną strukturę .... a tymi ziemniakami to mnie niesamowicie zaskoczyłaś:)
Bardzo lubię babkę ziemniaczaną ale babka ziemniaczana jest raczej mało wykwintnym daniem (aczkolwiek mega smacznym) a Twój tort jakbyś nie napisała, że jest z ziemniaków to bym w życiu nie pomyślała, że ziemniaki mogą się tak prezentować :) Wygląda rewelacyjnie. Zaintrygowałaś mnie połączeniem cytryny, rumu i ziemniaków. Koniecznie muszę wypróbować!
Wygląda cudownie! No i w ogóle nie wygląda na ziemniaczany wytwór! Bomba :)
Małgosia, bo to zupełnie co innego od babki ziemniaczanej - przypomina tradycyjne słodkie baby :)
Zaskakująca propozycja ... zaintrygowałaś mnie tym smakiem :)
Wygląda obłędnie:) jeszcze nigdy takiego nie jadłam:) fajny pomysł:)
Wygląda na bardzo smakowite i dzięki Tobie pewnie się skuszę...:)!
Świetny ten blog i zdjęcia!
Cieszę się, że do Ciebie trafiłam!
Una, miło mi niezmiernie :)
dziękuję za komentarze
świetne połączenie smaków:) wygląda rewelacyjnie:)
Kusi mnie przeogromnie ten przepis i jest szansa na wypróbowanie bo zbliżają się urodziny mojej mamy, ale mam pytanie: czy konsystencja ciasta pozwala na przecięcie blatów i przełożenie jakąś masą, i jeśli tak to jaki smak według Ciebie posowałby najlepiej? Pozdrawiam. Agnieszka.
Agnieszka, lepiej nie przecinać akurat tego ciasta. Po pierwsze jest mocno wilgotne i mogłoby się rozpaść. Po drugie jest bardzo niskie, więc próba przecięciu na pól byłaby sporym wyzwaniem. Poza tym, w oryginale tort był posmarowany masą z wierzchu, więc jeśli chcesz jakiejś użyć, to na górze, a później można udekorować tort. Myślę, że sprawdzi się masa taka jaką daje się np.do ciasta marchewkowego, czyli śmietankowo kremowe klimaty.
Dodaję ugotowane ziemniaki do ciasta drożdżowego. Dłużej trzyma świeżość. Np. bułeczki, pączki.
Super przepis! Wczoraj zrobiłam ciasto. Pachnie cytryna, mokry w środku. Nie pomyślałabym ze moze wyjąc aż taki dobry. Polecam spróbować. Dziekuje za przepis.
A., suuuuper, bardzo się cieszę, że ciasto tort posmakował :)
pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pozostawienie komentarza
To jest pycha.zajęło 2 miejsce w Dniu Ziemniaka w przedszkolu.wszyscy zachwyceni...dziekuję.mogę zamieścić foto?
A., cieszę się, że ciasto tak przypadło go gustu <3
chciałabyś zamieścić u mnie swoje foto wyróżnionego ciasta? jasne! podeślij na bakeandtaste@gmail.com z informacją, jakim podpisem ma być opatrzone
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!