Ciasto drożdżowe z cukrem cynamonowym i orzechami
"Wypiek" jest wynikiem wspólnego pieczenia ponad dwudziestu blogerek.
Wstawiłam cudzysłów, bo choć miałyśmy ten sam przepis na chleb, to jednak zobaczycie, że nasze wypieki mogą się zupełnie różnić. U mnie jest to na przykład słodkie ciasto, choć u innych znajdziecie nawet niesłodkie razowce. Zapraszam do przejrzenia tego, co się upiekło reszcie!
Jakie jest moje ciasto?
Choć ciasto samo w sobie nie jest słodkie, to jednak za sprawą warstw cukru waniliowego, które wypełniają jego wnętrze oraz wszędobylskich rodzynek, całość ma zdecydowanie słodki charakter.
W strukturze jest jak klasyczna drożdżówka - miękkie i sprężyste. Bardzo puszyste i pełne ogromnych dziur. W zasadzie takie dziury są typowe dla chleba, więc biorąc pod uwagę delikatność ciasta, stanowi to naprawdę niespotykane połączenie.
Dzięki zwijaniu ciasta przed pieczeniem, wyszło takie "ciasto do odrywania". Jednak z tym odrywaniem jest taki haczyk, że nie wiesz, kiedy przestać się zajadać ;)
Ogólnie jestem zachwycona wypiekiem! Na potwierdzenie, przyznam się, że to pierwszy przypadek w mojej blogowej karierze, kiedy rzuciłam się na ciasto przed zrobieniem zdjęć. Jadłam i jadłam.... znaczy "smakowałam".... aż ostało się kilka kawałków - dlatego też zdjęcia takie liche :)
PS Ciasto jest tak genialne, że nawet nie wyjmowałam nielubianych przeze mnie rodzynek - no cud jakiś!
Wracając do akcji,
Wspólnie piekły:
Dziękuję wszystkim za wspólne pieczenie!
Amber, Tobie chwała za ogarnięcie całej akcji!!! Bardzo się cieszę, że mnie zaprosiłaś i dziękuję za późniejszą pomoc.
Amber, Tobie chwała za ogarnięcie całej akcji!!! Bardzo się cieszę, że mnie zaprosiłaś i dziękuję za późniejszą pomoc.
Przepis pochodzi ze strony Apple Pie, Patis, & Pate, a zaproponowała go Ewelina z Aroud the kitchen table
Składniki
!!! w oryginalnym przepisie występuje wyłącznie mąka razowa - ja użyłam wyłącznie pszennej !!!
!!! w oryginalnym przepisie występuje wyłącznie mąka razowa - ja użyłam wyłącznie pszennej !!!
Biga
- 170 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki drożdży instant
- 6 łyżek mleka
- 1/4 szklanki niesolonego roztopionego masła
- lekko roztrzepane, duże jajko
Wymieszać wszystkie składniki.wyrabiać ok. 2 minuty aż składniki dobrze się połączą.
Odstawić ciasto na godzinę i zagniatać ponownie przez minutę.
Bigę umieścić w misce i przykryć.Odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej.( bigę można przechowywać w lodówce przez 8 godzin przed użyciem.Najdłużej do 3 dni).
Ciasto
- 170 g maki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki mleka
- filiżanka rodzynek [150 g]
Wymieszać mąkę, sól i mleko do połączenia składników. Krótko zagnieść. Dodać rodzynki i wyrobić żeby równomiernie rozłożyły się w cieście.
Przykryć i zostawić w temp. pokojowej na 12 do 24 godzin.
Ciasto właściwe
- biga
- ciasto z rodzynkami
- łyżka mąki pszennej
- płaska łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki drożdży instant
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki mileonego cynamonu
- 3/4 szklanki orzechów włoskich posiekanych
- u mnie dodatkowo 100 g mąki
Cukier cynamonowy
- 3 łyżki cukru wymieszać z 2 łyżeczkami mielonego cynamonu
Ciasto chlebowe - przygotowanie
Wymieszać wszystkie składniki za wyjątkiem orzechów aż powstanie miękka kula ciasta.* Wyrabiać 3-4 minuty. Posypać posiekanymi orzechami i wyrabiać aż orzechy równomiernie się rozłożą w cieście. Zostawić ciasto na 5 minut aby odpoczęło.
Wyrabiać kolejną minutę dla wzmocnienia glutenu. Uformować kulę i umieścić w naoliwionej misce. Przykryć i odstawić na 45-60 minut aż ciasto zwiększy objętość półtora raza.**
Wyrabiać kolejną minutę dla wzmocnienia glutenu. Uformować kulę i umieścić w naoliwionej misce. Przykryć i odstawić na 45-60 minut aż ciasto zwiększy objętość półtora raza.**
Rozwałkować ciasto na prostokąt i 3/4 powierzchni posypać cukrem cynamonowym.
Zwinąć ciasto w długi bochenek - długość dostosować do formy, skleić jego końce i ułożyć ,szwem' do dołu w lekko posmarowanej formie. Odstawić do ponownego wyrośnięcia aż podwoi objętość - 45-60 minut.
Nagrzać piekarnik do 200 st.C. Umieścić ciasto w piekarniku i natychmiast obniżyć temperaturę do 165 st.C i piec 20 minut. Jeżeli potrzeba obrócić formę na drugą stronę i piec kolejne 25-40 minut aż chlebek równomiernie się zrumieni.***
Sprawdzić czy upieczony i studzić na kratce co najmniej godzinę.
Moje zmiany/uwagi
*w tym momencie do ciasta musiałam dodać 100 g mąki, bo wyszło bardzo rzadkie i lepiące (dlatego, że użyłam wyłącznie mąki pszennej zamiasta razowej jak w oryginale)
** zostawiłam ciasto na ok. 1,5-2 godziny, ale i tak nie podrosło półtora raza - co najwyżej zwiększyło raz swoją objętość
*** u mnie termoobiegu, więc zmiany temperatur odpowiednio 180 i 145 stopni. ciasto piekło się godzinę
52 komentarze:
dziekuje za wspolne pieczenie :)
piekny chlebek!
piekna bestia! CO ZA RADOSC ZE WSPOLNEGO PIECZENIA :)
wspaniale Ci się upiekł :) dziękuję za wspólny wypiek! miłego wieczoru :)
Marzy mi się taki drożdżowy wypiek :) Kradnę kawałeczek!
Cudownie upieczony chlebek!
Dziękuję Kasiu za czas pachnący cynamonem i bliskością.
Koniecznie muszę zrobić! :)
mój również wyszedł na słodko:) piękny ten Twój, pozdrawiam i dzięki za wspólnie spędzony czas:)
Fajna sprawa takie wspólne pieczenie:)Nie dziwię się ze podjadałaś ten chlebek, wygląda obłędnie.
Chlebuś wygląda przepysznie, bardzo chciałabym skubnąć kawałek :)
Pięknie wyglada.. Z chęcią zjadłabym kawałeczek :D
o jaki elegancki i kolorowy bochenek , śliczny po prostu
Dziękuję za wspólne pieczenie, piękne zdjęcia i piękny chlebek.
Ten chleb będzie mi się śnił po nocach:)
Ale mi narobiłaś apetytu....:)
Kilka pajdek na śniadanie i pełnia szczęścia:)
Jak zwykle , świetne zdjęcia i udany wypiek.
Podziwiam te dziury, wyrośnięty znakomicie.
Dzięki za wspólne spotkanie przy dzieży chlebowej
Pyszne ciasto :) Dziękuję za wspólny czas! W pułapkę smakowania i ja dałam się wciągnąć, pycha!
jaka fajna akcja! :-)
Ty też nie lubisz rodzynek?! Zanim zamieściłam przepis na ciasto z rodzynkami nie wiedziałam, że w ogóle można ich nie lubić. ;-)
2 dni temu upiekłam rogale wg. Twojego przepisu na ciasto drożdżowe i wyszły przepysznie! Będę częściej takie piekła. Dziękuję za przepis! :-D
cudowny chlebek :) wygląda przepysznie :) faktycznie chlebki się różnią :D
Wygląda wyśmienicie! Głupio zapytam, ale jeszcze nigdy nie brałam udziału we wspólnym pieczeniu, gdzie można umówić się na taką akcję?
Una, oj nie znoszę! od dziecka wydłubuję :) i naprawdę aż się sobie dziwię, że w tym przypadku nic a nic mi nie przeszkadzały
super, że smakowały! i dziękuję za sygnał, że skorzystałaś z przepisu na blogu :)
Daktyle w czekoladzie, to różnie - czasem informacja pojawia się na czyimś blogu, czasem na fan page'u, albo - jak w tym przypadku - dostaje się informacje drogą mailową. jeśli będę coś wiedziała o kolejnej, mogę do Ciebie napisać :)
No właśnie skojarzył mi się Twój chlebek z ciastem:-) Pysznie!
Sliczny i ale musialo pachniec u CIebie jak go pieklas :) Zdjecia tez super!:)
Wyszedł idealny!!! Tak właśnie go sobie wyobrażałam czytając przepis. Pozdrawiam:)
no dla mnie bomba ;)
U mnie też słodki, bo lubię. Nawet sypnęłam dodatkową łyżkę cukru, a co :-) Ładnie ci wyrósł!
Pyszny chlebek i pyszna akcja! :-)
Wspaniała faktura w Twoim chlebie ... cudowne są te pęcherze w miąższu :)
I zdjęcia przepiękne !
Dziękuje Ci za czas spędzony na wspólnym chleba pieczeniu ...
Pozdrawiam serdecznie ...
Zdjęcia liche?
Aż mi ślinka cieknie, jak patrzę na to cudne wnętrze:)
Dzięki za wspólny weekend przy piekarniku!
Pięknie nadziany ... miło było wspólnie kucharzyć :)
Oj mi też smakowało:) Dziękuję za wspólnie spędzony na chlebkowaniu czas:)
Przepiękny ten chlebek!;)
Cudo <3
Wygląda genialnie... i ten wzorek w środku...<3
Pychota :) Ależ mi smaka narobilaś!
jedyna wada, że do odrywania, co powoduje zjadanie w nielimitowanych ilościach:)))
Blog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
sama bym się na taki chlebek rzuciła! Pysznie wygląda!
Kasiu pięknie Ci się chlebek nasz wspólny udał. Piękne ma wnętrze a zdjęcia mega apetyczne. Dziękuję za wspólne pieczenie i ciepło pozdrawiam.
Nonono z cynamonem nie robiłam jeszcze :D Ale jadłam- pyszny był !
Ja bym oderwała tyle, że zostałby ledwie okruszek...
bardzo mi się podoba ten cynamonowy zawijas w środku :)Dziękuję za wspólne pieczenie :)
Uwielbiam takie chlebki, te warstwy tak ładnie wyglądają i kuszą!
Wspaniale wygląda! Bardzo sympatyczne są takie akcje wspólnego pieczenia :))
Fajny chlebek, musi niesamowicie pachnieć i smakować :)
Świetny wpis ! :) pozdrawiam.
Muszę koniecznie wypróbowac ,bo wygląda mega apetycznie
Kasiu, cudownie piękny :)
wygląda apetycznie!:) wspólne pieczenie też fajny pomysł akurat z tym chlebem:D
Ten wypiek zdecydowanie trafia w moje kubki smakowe, pycha! :)
fajny pomysł, muszę się dołączyć następnym razem:)
Śliczny :) i bardzo ładne zdjęcia :)
Dziękuję za wspólne pieczenie :)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!