czwartek, 13 czerwca 2013

Słodki chleb z cynamonem



Ciasto drożdżowe z cukrem cynamonowym i orzechami


"Wypiek" jest wynikiem wspólnego pieczenia ponad dwudziestu blogerek.
Wstawiłam cudzysłów, bo choć miałyśmy ten sam przepis na chleb, to jednak zobaczycie, że nasze wypieki mogą się zupełnie różnić. U mnie jest to na przykład słodkie ciasto, choć u innych znajdziecie nawet niesłodkie razowce. Zapraszam do przejrzenia tego, co się upiekło reszcie!

Jakie jest moje ciasto?

Choć ciasto samo w sobie nie jest słodkie, to jednak za sprawą warstw cukru waniliowego, które wypełniają jego wnętrze oraz wszędobylskich rodzynek, całość ma zdecydowanie słodki charakter.

W strukturze jest jak klasyczna drożdżówka - miękkie i sprężyste. Bardzo puszyste i pełne ogromnych dziur. W zasadzie takie dziury są typowe dla chleba, więc biorąc pod uwagę delikatność ciasta, stanowi to naprawdę niespotykane połączenie.

Dzięki zwijaniu ciasta przed pieczeniem, wyszło takie "ciasto do odrywania". Jednak z tym odrywaniem jest taki haczyk, że nie wiesz, kiedy przestać się zajadać ;)

Ogólnie jestem zachwycona wypiekiem! Na potwierdzenie, przyznam się, że to pierwszy przypadek w mojej blogowej karierze, kiedy rzuciłam się na ciasto przed zrobieniem zdjęć. Jadłam i jadłam.... znaczy "smakowałam".... aż ostało się kilka kawałków - dlatego też zdjęcia takie liche :)

PS Ciasto jest tak genialne, że nawet nie wyjmowałam nielubianych przeze mnie rodzynek - no cud jakiś!


Wracając do akcji,

Wspólnie piekły:

Dziękuję wszystkim za wspólne pieczenie!

Amber, Tobie chwała za ogarnięcie całej akcji!!! Bardzo się cieszę, że mnie zaprosiłaś i dziękuję za późniejszą pomoc.

Przepis pochodzi ze strony Apple Pie, Patis, & Pate, a zaproponowała go Ewelina z Aroud the kitchen table


Składniki
!!! w oryginalnym przepisie występuje wyłącznie mąka razowa - ja użyłam wyłącznie pszennej !!!

Biga
  • 170 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 6 łyżek mleka
  • 1/4 szklanki niesolonego roztopionego masła
  • lekko roztrzepane, duże jajko

Wymieszać wszystkie składniki.wyrabiać ok. 2 minuty aż składniki dobrze się połączą.
Odstawić ciasto na godzinę i zagniatać ponownie przez minutę.
Bigę umieścić w misce i przykryć.Odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej.( bigę można przechowywać w lodówce przez 8 godzin przed użyciem.Najdłużej do 3 dni).


Ciasto
  • 170 g maki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mleka 
  • filiżanka rodzynek [150 g]

Wymieszać mąkę, sól i mleko do połączenia składników. Krótko zagnieść. Dodać rodzynki i wyrobić żeby równomiernie rozłożyły się w cieście.
Przykryć i zostawić w temp. pokojowej na 12 do 24 godzin.


Ciasto właściwe
  • biga
  • ciasto z rodzynkami
  • łyżka mąki pszennej
  • płaska łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki mileonego cynamonu
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich posiekanych
  • u mnie dodatkowo 100 g mąki

Cukier cynamonowy
  • 3 łyżki cukru wymieszać z 2 łyżeczkami mielonego cynamonu


Ciasto chlebowe - przygotowanie

Wymieszać wszystkie składniki za wyjątkiem orzechów aż powstanie miękka kula ciasta.* Wyrabiać 3-4 minuty. Posypać posiekanymi orzechami i wyrabiać aż orzechy równomiernie się rozłożą w cieście. Zostawić ciasto na 5 minut aby odpoczęło.

Wyrabiać kolejną minutę dla wzmocnienia glutenu. Uformować kulę i umieścić w naoliwionej misce. Przykryć i odstawić na 45-60 minut aż ciasto zwiększy objętość półtora raza.**

Rozwałkować ciasto na prostokąt i 3/4 powierzchni posypać cukrem cynamonowym.
Zwinąć ciasto w długi bochenek - długość dostosować do formy, skleić jego końce i ułożyć ,szwem' do dołu w lekko posmarowanej formie. Odstawić do ponownego wyrośnięcia aż podwoi objętość - 45-60 minut.

Nagrzać piekarnik do 200 st.C. Umieścić ciasto w piekarniku i natychmiast obniżyć temperaturę do 165 st.C i piec 20 minut. Jeżeli potrzeba obrócić formę na drugą stronę i piec kolejne 25-40 minut aż chlebek równomiernie się zrumieni.***

Sprawdzić czy upieczony i studzić na kratce co najmniej godzinę.

Moje zmiany/uwagi
*w tym momencie do ciasta musiałam dodać 100 g mąki, bo wyszło bardzo rzadkie i lepiące (dlatego, że użyłam wyłącznie mąki pszennej zamiasta razowej jak w oryginale)
** zostawiłam ciasto na ok. 1,5-2 godziny, ale i tak nie podrosło półtora raza - co najwyżej zwiększyło raz swoją objętość
*** u mnie termoobiegu, więc zmiany temperatur odpowiednio 180 i 145 stopni. ciasto piekło się godzinę


ciasto chlebek cynamonowe

52 komentarze:

pieczarka mySia pisze...

dziekuje za wspolne pieczenie :)

piekny chlebek!

Malarka pisze...

piekna bestia! CO ZA RADOSC ZE WSPOLNEGO PIECZENIA :)

Wiewióra pisze...

wspaniale Ci się upiekł :) dziękuję za wspólny wypiek! miłego wieczoru :)

Unknown pisze...

Marzy mi się taki drożdżowy wypiek :) Kradnę kawałeczek!

Amber pisze...

Cudownie upieczony chlebek!
Dziękuję Kasiu za czas pachnący cynamonem i bliskością.

Kamciss pisze...

Koniecznie muszę zrobić! :)

piegusek1976 pisze...

mój również wyszedł na słodko:) piękny ten Twój, pozdrawiam i dzięki za wspólnie spędzony czas:)

Anula pisze...

Fajna sprawa takie wspólne pieczenie:)Nie dziwię się ze podjadałaś ten chlebek, wygląda obłędnie.

Kasia pisze...

Chlebuś wygląda przepysznie, bardzo chciałabym skubnąć kawałek :)

Ervisha pisze...

Pięknie wyglada.. Z chęcią zjadłabym kawałeczek :D

margot pisze...

o jaki elegancki i kolorowy bochenek , śliczny po prostu

Marta @ Co dziś zjem na śniadanie pisze...

Dziękuję za wspólne pieczenie, piękne zdjęcia i piękny chlebek.

wiosenka27 pisze...

Ten chleb będzie mi się śnił po nocach:)

ugotujmyto.pl pisze...

Ale mi narobiłaś apetytu....:)

zjedz_mnie pisze...

Kilka pajdek na śniadanie i pełnia szczęścia:)

SMAKOWE KUBKI pisze...

Jak zwykle , świetne zdjęcia i udany wypiek.
Podziwiam te dziury, wyrośnięty znakomicie.
Dzięki za wspólne spotkanie przy dzieży chlebowej

Kamila pisze...

Pyszne ciasto :) Dziękuję za wspólny czas! W pułapkę smakowania i ja dałam się wciągnąć, pycha!

Una pisze...

jaka fajna akcja! :-)


Ty też nie lubisz rodzynek?! Zanim zamieściłam przepis na ciasto z rodzynkami nie wiedziałam, że w ogóle można ich nie lubić. ;-)

2 dni temu upiekłam rogale wg. Twojego przepisu na ciasto drożdżowe i wyszły przepysznie! Będę częściej takie piekła. Dziękuję za przepis! :-D

Łucja pisze...

cudowny chlebek :) wygląda przepysznie :) faktycznie chlebki się różnią :D

Daktyle w czekoladzie pisze...

Wygląda wyśmienicie! Głupio zapytam, ale jeszcze nigdy nie brałam udziału we wspólnym pieczeniu, gdzie można umówić się na taką akcję?

Kaś pisze...

Una, oj nie znoszę! od dziecka wydłubuję :) i naprawdę aż się sobie dziwię, że w tym przypadku nic a nic mi nie przeszkadzały

super, że smakowały! i dziękuję za sygnał, że skorzystałaś z przepisu na blogu :)

Kaś pisze...

Daktyle w czekoladzie, to różnie - czasem informacja pojawia się na czyimś blogu, czasem na fan page'u, albo - jak w tym przypadku - dostaje się informacje drogą mailową. jeśli będę coś wiedziała o kolejnej, mogę do Ciebie napisać :)

Marzena pisze...

No właśnie skojarzył mi się Twój chlebek z ciastem:-) Pysznie!

Marzena pisze...

Sliczny i ale musialo pachniec u CIebie jak go pieklas :) Zdjecia tez super!:)

Aciri pisze...

Wyszedł idealny!!! Tak właśnie go sobie wyobrażałam czytając przepis. Pozdrawiam:)

Ola pisze...

no dla mnie bomba ;)

Bee, Magazyn Kuchenny pisze...

U mnie też słodki, bo lubię. Nawet sypnęłam dodatkową łyżkę cukru, a co :-) Ładnie ci wyrósł!

Droczilka pisze...

Pyszny chlebek i pyszna akcja! :-)

Anna Wlezień pisze...

Wspaniała faktura w Twoim chlebie ... cudowne są te pęcherze w miąższu :)
I zdjęcia przepiękne !
Dziękuje Ci za czas spędzony na wspólnym chleba pieczeniu ...
Pozdrawiam serdecznie ...

Konwalie w kuchni pisze...

Zdjęcia liche?
Aż mi ślinka cieknie, jak patrzę na to cudne wnętrze:)
Dzięki za wspólny weekend przy piekarniku!

Moni pisze...

Pięknie nadziany ... miło było wspólnie kucharzyć :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Oj mi też smakowało:) Dziękuję za wspólnie spędzony na chlebkowaniu czas:)

Renata Czelny-Kawa pisze...

Przepiękny ten chlebek!;)

Jewels pisze...

Cudo <3

madlene17 pisze...

Wygląda genialnie... i ten wzorek w środku...<3

JustInka pisze...

Pychota :) Ależ mi smaka narobilaś!

Ola pisze...

jedyna wada, że do odrywania, co powoduje zjadanie w nielimitowanych ilościach:)))
Blog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu

Marcelina pisze...

sama bym się na taki chlebek rzuciła! Pysznie wygląda!

urtica1 pisze...

Kasiu pięknie Ci się chlebek nasz wspólny udał. Piękne ma wnętrze a zdjęcia mega apetyczne. Dziękuję za wspólne pieczenie i ciepło pozdrawiam.

Unknown pisze...

Nonono z cynamonem nie robiłam jeszcze :D Ale jadłam- pyszny był !

Unknown pisze...

Ja bym oderwała tyle, że zostałby ledwie okruszek...

kasiac pisze...

bardzo mi się podoba ten cynamonowy zawijas w środku :)Dziękuję za wspólne pieczenie :)

zufik pisze...

Uwielbiam takie chlebki, te warstwy tak ładnie wyglądają i kuszą!

Patrycja pisze...

Wspaniale wygląda! Bardzo sympatyczne są takie akcje wspólnego pieczenia :))

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Fajny chlebek, musi niesamowicie pachnieć i smakować :)

Patrycja (photoopassion) pisze...

Świetny wpis ! :) pozdrawiam.

lutka40 pisze...

Muszę koniecznie wypróbowac ,bo wygląda mega apetycznie

Majana pisze...

Kasiu, cudownie piękny :)

Anulla pisze...

wygląda apetycznie!:) wspólne pieczenie też fajny pomysł akurat z tym chlebem:D

Capacitier pisze...

Ten wypiek zdecydowanie trafia w moje kubki smakowe, pycha! :)

Karola pisze...

fajny pomysł, muszę się dołączyć następnym razem:)

alucha pisze...

Śliczny :) i bardzo ładne zdjęcia :)
Dziękuję za wspólne pieczenie :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add