poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Domowy golden syrup - złoty syrop



Przyznam, że długo się zbierałam za przygotowanie domowego złotego syropu, a kiedy w końcu nadeszła ta wiekopomna chwila, cała zabawa skończyła się porażką - przelany do słoiczków syrop zmienił się w kamień, przez co w koszu wylądowały nie tylko składniki, ale też nowe, śliczne słoiki... W końcu przepłakałam stratę i podjęłam drugą próbę - heh nie lubię jak mi coś nie wychodzi i mogę męczyć jakiś przepis do perfekcji :) Tym razem efekt przerósł moje oczekiwania - syrop wyszedł idealnie złocisty, klarowny, o pożądanej konsystencji. W sieci znajdziecie sporo przepisów, ale zdecydowałam, że dorzucę swoje trzy grosze - może komuś pomogą moje wskazówki, może uda mi się kogoś zachęcić do jego zrobienia, bo zdecydowanie warto.

Golden syrup to świetny dodatek do wielu potraw, a jego samodzielne przygotowanie wyjdzie na dobre naszym portfelom. Idealny do naleśników i placuszków, owsianek, twarożku, napojów czy jako składnik wypieków. Sprawdzi się się również jako dodatek do marynat. Z powodzeniem może zastąpić miód czy syrop klonowy.


tu w towarzystwie placków w cukinii - przepis w kolejnym poście



Metoda przygotowania podpatrzona na blogu Moje Wypieki - podaję jednak zmniejszone i lekko zmienione proporcje.

Składniki:
  • 50 g cukru
  • 15 g wody

  • 250 g cukru
  • szklanka wrzącej wody (250 ml)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny (można dać trochę więcej)

1. Skarmelizowanie cukru - 50 g cukru + 15 g wody

W średniej wielkości garnku zagotować wodę z cukrem, na niedużym/średnim ogniu. Cukier zacznie powoli rozpuszczać się w wodzie. Podgrzewać aż do momentu, w którym cukier  się skarmelizuje - będzie miał ciemnozłoty kolor, a całość będzie klarowna i o rzadkiej konsystencji. Zdjąć z palnika i od razu dodać wrzątek (patrz niżej).


2. Zagotowanie syropu

Do skarmelizowanego cukru dodać wrzątek - ostrożnie, bo całość będzie mocno "syczeć" i pryskać -  a następnie od razu pozostały cukier i sok z cytryny.
Całość dobrze wymieszać i gotować na minimalnym ogniu przez około 45 minut (można parę razy w nim zamieszać), aż syrop trochę zgęstnieje. Wystudzić go w garnku, a następnie przelać do słoiczka.


Syrop przechowywać w temperaturze pokojowej. Z podanych proporcji wyszła mi ponad szklanka syropu - na naczynko ze zdjęcia plus 1/4 szklanki.


Małe uwagi:

Dotyczące pierwszego etapu:
*Gdy widzimy, że cukier już się rozpuścił i zaczyna się złocić - czuwajmy przy garnuszku i pilnujmy, by się nie przypalił. Spód garnka może być nierówno podgrzewany, warto więc od czasu do czasu zamieszać łyżką w miejscach, gdzie cukier szybciej nabiera złotego koloru.
** Kiedy cukier zaczyna się złocić wstawiamy wodę w czajniku do zagotowania, by mieć ją od razu pod ręką. Bardzo ważne, by do skarmelizowanego cukru dodać wrzątek, więc jeśli zobaczymy, że cukier już się w pełni zezłocił, a woda zagotowała się wcześniej, jeszcze raz doprowadzamy ją do wrzenia.

Dotycząca drugiego etapu:
*** Pod żadnym pozorem nie przelewajcie gorącego syropu do naczynek, bo choć po zagotowaniu jest rzadki, to później gęstnieje. Trzymamy go do wystudzenia w garnku - kiedy będzie zimny sprawdzamy konsystencję. Jeśli będzie niczym płynny miód/syrop klonowy możemy go spokojnie przelać, zaś jeśli zgęstnieje za mocno, należy raz jeszcze zagotować całość i dodać odrobinę wody. Później znowu wystudzić i sprawdzić, czy konsystencja jest odpowiednia. Jeśli z kolei golden syrup okaże się zbyt rzadki - wystarczy dodać cukru.




44 komentarze:

teenager ;) pisze...

dobry pomysł! nie ma to jak domowe wyroby ;) jeszcze bardziej smakuje, polewając np. pyszne pancakes ;D

Inspirowane Smakiem pisze...

Dobrze wygląda, cieszę się, że się nie zniechęciłaś przy pierwszym podejściu. ;)

Kamila pisze...

Fantastyczny! Wyszedł Ci doskonale! Pozdrawiam

Unknown pisze...

Kolor piękny! A domowy to na pewno znaczna oszczędność jeśli chodzi o finanse :)

Anulla pisze...

nigdy nie robiłam, aczkolwiek ceny sklepowe bardzo bolą. Domowa wersja widać, że tańsza i że trzeba poświęcić jej czas, ale z pewnością warto:)
A ja też jestem z natury perfekcjonistką i to nie tylko kulinarnie, we wszystkim do tego dążę:) Wreszcie się udało i to z dużym rozmachem:)

whiness pisze...

To obowiązkowy element kuchni :) Zwłaszcza, jeśli prawie każdego dnia robi się pancakes lub owsianki. Na pewno go zrobię, to będzie o wiele większa satysfakcja niż kupienie go w sklepie.

Anula pisze...

Do naleśniczków będzie w sam raz:)Pierwsze koty za płoty jak to mówia.

Unknown pisze...

Piękny złocisty kolorek :) Chciałabym go spróbować :)

Antenka pisze...

genialny:) idealny golden syrup:)jestem pod wrażeniem:)

Angie pisze...

Zdecydowanie zapisuję do zrobienia, akurat mam wolną buteleczkę: )
ps. Śliczny ma kolor!

Marcelina pisze...

Zostałam skuszona! Czasem do moich placuchów brakuje mi syropu, a wiem, że w okolicy nigdzie nie znajdę np. klonowego, to taki był by idealny. Cudne zjd buteleczki z góry, aż miło zagląda się do środka ;)

AZgotuj! pisze...

Rewelacja. Przepis zapisuje do MUST DO!

Marzena pisze...

Pieknie się prezentuje w butelce:-) Ja raczej stosuję w takich wypadkach miód lejący;-)

Magda C. pisze...

Genialny pomysł! A jaka oszczędność! Ten złocisty napój w szklanej butelce robi wrażenie :)

martawkuchni.blog.pl pisze...

warto zapamiętać ten przepis:) na pewno zrobię:)

Evi pisze...

No i pięknie, druga próba zakończona sukcesem :). Świetne zdjęcia.

JustInka pisze...

Piękny kolor! Nie wiem tylko czy miałabym cierpliwość tak pilnować ten syrop. Ale kuszą Twoje zdjęcia!

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Wyszedł Ci cudowny :) U mnie obowiązkowo do placuszków - pycha! :)

madlene17 pisze...

Syrop wyszedł Ci idealnie złocisty:) Kiedyś przymierzałam się i ja do jego produkcji jednak później zamiary zostały zepchnięte na dalszy plan i...tak juz zostało:)

Katka pisze...

Ja się zbieram od zeszłego roku ,może teraz go w końcu zrobię:)

Dominika pisze...

mojej koleżance tez kiedyś ten syrop zamienił się w kamień i pamiętam, że jakoś go odłupywała, podgrzewała i nawet się nie zmarnował ;)

Dusia pisze...

ja się jeszcze boję :) ale kiedyś - porady cenne!

Unknown pisze...

muszę spróbować :)

Amber pisze...

Domowy syrop z placuszkami musi smakować wybornie!
I jaki złocisty kolor.
Podziwiam.

Back Taste pisze...

Złoty i fantastyczny:)i można go wykorzystać do tak wielu potraw. Ja nawet dodaję do sosów.
Cudowny;]

Manufaktura Ciastek i nie tylko pisze...

Hej Kasiu, idealna sprawa:) Naleśniki aż się proszą:)

Łucja pisze...

zawsze zastępuje go miodem :) może kiedyś zrobię sama skoro mówisz że warto :D piękne zdjęcia!

Ola pisze...

cudnie to wygląda na plackach!
U mnie na blogu czeka na Ciebie mała nominacja :)

Salvador Dali pisze...

dlatego ja nie podejmuję tego ryzyka-boje się porażki! :( Ale gratuluję Tobie, wyszedł ideeealny! :D

ugotujmyto.pl pisze...

Niestety....uwielbiam ;) Ale jeszcze nie robiłam...

Tosia pisze...

Musi być przepyszny :) może kiedyś się odważę i zrobię :)

Paulina pisze...

pięknie wygląda i jest zrobiony z prostych składników, świetna rzecz! :D

Anonimowy pisze...

Wygląda jak rodem wyjęty z jakiegoś amerykańskiego filmu! Koniecznie muszę wypróbować- zwłaszcza do moich ukochanych pancakesów ;)

Karola pisze...

no i teraz się boję...ostatnio nad nim myślałam w m&s, ale jak tu nie podjąć wyzwania?:)

SMAKOWE KUBKI pisze...

Kasiu, ja też miałam podobną przygodę z tym syropem, ale dodałaś mi odwagi , by wrócić do tego przepisu i ponownie spróbować, mam nadzieję,że kierując się Twoim doświadczeniem i mi sie uda.
Pozdrawiam. Super zdjęcie

Kaś pisze...

Karola, nie ma się czego bać - wystarczy podążać za przepisem, tu wyjątkowo improwizacje nie są wskazane :)

Smakowe Kubki, zdecydowanie warto spróbować raz jeszcze! mam nadzieję, że moje wskazówki pomogą :)

agattekh pisze...

Nigdy takiego syropu nie robiłam i nie jadłam, zapisuję do zrobienia,bo bardzo prosty przepis :-)

Smakiem Pisany pisze...

fantastyczny pomysł ;)
z ochotą skorzystam!

PS. U mnie mały konkurs w formie rozdania. Trzeba odpowiedzieć na jedno, krótkie pytanko. Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału ;)

skoraq cooks pisze...

Nie no Kasia tak nie można kusić syropem, który zapewne piłabym jak lemoniadę zgodne z zasadą, że nie ma rzeczy za słodkich, są tylko za mało słodkie ;-)

Kaś pisze...

Asia, "nie ma rzeczy za słodkich, są tylko za mało słodkie" chyba muszę sobie spreparować tapetę z tym hasłem :) so true!

Ewa Paszkiewicz pisze...

Piękny ma kolor :D

Unknown pisze...

Chcę go :D !

Anonimowy pisze...

Witam, jak długo można go przechowywać?
I w jakich warunkach? Szafka, ciemność, lodówka?

Kaś pisze...

A., wystarczy szafka, suche, chłodne miejsce (byle nie nad kaloryferem). jeśli chodzi o przydatność, taki syrop kiedyś max wytrzymał miesiąc - ogólnie szybko schodzi i myślę, że więcej nie postoi ;)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add