niedziela, 4 sierpnia 2013

Tosty z jabłkami, serem camembert i szynką wędzoną



Słodko-wytrawne tosty, w których mieszam owoce z serem czy szynką, to moje małe uzależnienie. Prezentowałam już Wam karmelizowane ananasy z camembertem w tostach francuskich, na publikcję czekają tosty z brie i winogronami, a po głowię chodzą już kolejne pomysły na niecodzienne połączenia.

Inspiracją do dzisiejszych tostów był nowy smak Warki Radler, właśnie jabłkowy. To orzeźwiające połączenie piwa i lemoniady jest idealne na lato, szczególnie ostatnie upały. Sprawdzi się zarówno przy spotkaniu ze znajomymi, jak i wypadkach na piknik czy grilla. Duży plus za to, że ma tylko 2% alkoholu, a smakuje autentycznie jak gazowana lemoniada :) (piwo stanowi tylko 40%). Polecam podane z tostami - tak w wersji ze słodkmi, karmelizowanymi jabłkami, jak i z pieczonymi, z cytrusową nutą.



Składniki na 4 tosty (2 porcje)
  • 8 kromek chleba 
  • 4-6 plastrów szynki dojrzewającej (u mnie surowa, wędzona; może też być parmeńska)
  • ok. 100 g sera camembert
  • 1 duże jabłko lub 2 mniejsze
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego / sok z cytryny

Przygotować składniki: Jabłko obrać ze skórki i pokroić w ósemki, jednocześnie pozbywając się gniazda nasiennego. Następnie pokroić powstałe kawałki w plasterki o grubości ok. 3-4 mm. W podobnej grubości plastry pokroić camemberta.

Wersja z karmelizowanymi jabłkami
Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier i poczekać aż się rozpuści. Gdy powstanie gęsty, płynny karmel, na patelnię dorzucić plasterki jabłka. Doprowadzić je do miękkości, przewracając co jakiś czas z boku na bok, uważając by się nie przypaliły (zajmie to ok. 5 minut). Kiedy jabłka będą się karmelizować należy przygotować tosty - jabłka przekłada się bezpośrednio po skarmelizowaniu z patelni na tosty, by nie przywarły do patelni po skończeniu podgrzewania.

Wersja z pieczonymi jabłkami
Plasterki jabłek ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową, zostawiając wolne brzegi aby móc później szczelnie zwinąć folię. Z wierzchu skropić je sokiem z cytryny. Jabłka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (160 termoobieg) ok. 10-15 minut do miękkości. Można je też upiec w folii na grillu.

Przygotowanie tosta: Wziąć dwie kromki i każdą z jednej strony posmarować masłem. Następnie na nieposmarowanej części ułożyć kolejno: szynkę, kawałki jabłka i sera (jak puzzle, tak by tworzyły jedną warstwę, a tosty nie były zbyt grube), szynkę. Całość przykryć drugą kromką, warstwą posmarowaną masłem na zewnątrz.
Tak przygotowane tosty smażyć na patelni na złoty kolor z każdej strony - najlepiej pod przykryciem, dzięki czemu ser się szybciej rozpuści.



28 komentarze:

Anulla pisze...

świetne połączenie smaków:)

Justyna Bąk pisze...

wyglądają pysznie:)

Nemi pisze...

Biorę i tosty i piwo:)

Jey pisze...

Ale szalone! Z chęcią bym jednak spróbowała, ostatnio jestem chłonna na takie eksperymenty. jedynie bez szynki, bo nie jadam mięsa :)

Yourii pisze...

ciekawe zestawienie :)

Spoongirl pisze...

O! U mnie też dziś królował tost tyle, że z jajem :)Połączenie twoich tostów zdecydowanie jest niecodzienne, a mnie aż kusi spróbować z jabłkiem. Jestem ciekawa tego smaku ;)A to piwo uwielbiam na upały ;)

pieczarka mySia pisze...

Brzmi super pysznie ;D

Buziaki ;*

Salvador Dali pisze...

ależ to wygląda! Super, choć miłośnikiem camembert nie jestem, to takie tosty zapowiadają się rewelacyjnie ;)
A co do piwa-wolę dużooo bardziej cytrynowego :D

Marzena pisze...

Bardzo lubię połączenie owoców z serami, ale w toście nigdy nie próbowałam.
Jesteś niesamowita:-)!

Antenka pisze...

genialna kanapka, również bym takiej nie wymyśliła;)

Evitaa pisze...

Kuszące. Wspaniała kompozycja smakowa :)

pasjonatka pisze...

smak musi byc niesamowity ;)

no i tylko warka do tego ;p

Agata pisze...

Wow, pycha! Szkoda, ze ze wzgledu na ciaze nie moge jesc serow plesniowych..ale za 3 miesiace z pewnoscia taka kanapke sobie strzele :-)

Daktyle w czekoladzie pisze...

Ciekawa kombinacja kanapkowa!

Bandur pisze...

Pycha i piwko do tego :)

galantyna.pl pisze...

Świetna kompozycja smakowa...jabłko w takim zestawie to super pomysł.

Renula pisze...

Osobiście nie przepadam za mieszanką słodko-wytrawną, więc nie wiem, czy bym się skusiła, ale wyglądaja pięknie!;) Pozdrawiam!

ugotujmyto.pl pisze...

Bardzo lubię serowo-owocowe połączenia a te tosty prezentują się fantastycznie :)

Back Taste pisze...

Uwielbiam kanapki:) już jestem fanką Twojej;]

Nawet nie zdawałam sobie sprawy, że masz taką nazwę bloga;] Moja jest troche przewrotna, "powrót smaku"pisane z błędem.

Pozdrawiam
Będę zaglądać:)

Kaś pisze...

Back Taste, heh jak pierwszy raz pospiesznie rzuciłam okiem na Twoją nazwę, to przeczytałam jako moją ;)
ale bardzo mi się podoba, na pewno mi nie wypadnie z głowy :)

MartynCia ^^ pisze...

świetny tost! uwielbiam połączenie camemberta z jabłkiem ;) polecam dodać jeszcze prażone orzechy włoskie do tego ;)

Angie Schneider pisze...

The sandwiches look so crusty and tasty!

lutka40 pisze...

BARDZO CIEKAWE

agattekh pisze...

Z takim wsadem :-) tostów jeszcze nie robiłam, ciekawy pomysł :-)

aga pisze...

Mój żołądek oszalał. musze takie zrobic. idealne połączenie.i ogólnie fajny fajny blog. napewno zajrzę częściej.

Paulinka pisze...

Oooo, ciekawe połączenie smaków :)

Anonimowy pisze...

rzeczywiscie, nietypowe zestawienie, ale bardzo smaczne, ja dalam szynki wedoznej od henryka kani i mi smakowalo, serek od turka

Kaś pisze...

A., dziękuję! niezależnie od producentów, wyjdą smaczne :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add