Absolutne odkrycie - nie bez przesady mogę stwierdzić, że to jeden z najlepszych domowych słodkich przetworów, jakie jadłam. Cudowny w smaku, aromacie, no i kolorze. Zdjęcia nie przekłamują, autentycznie jest intensywnie pomarańczowy. Totalnie uzależniający!!! Słoiczek ze zdjęcia wyjadłam w zasadzie łyżeczką :)
I co ciekawe, jest pomarańczowy w smaku, choć obok pomarańczy nawet nie stał. Zawiera jedynie sporą dawkę soku z cytryny, ale koniec końców, gdybyście nie wiedzieli z czego jest zrobiony, na pewno powiedzielibyście, że ma w sobie pomarańcze. Hmm a może to przez ten mocno cytrusowy posmak i obłędny kolor ma się takie wrażenie...
Dla tych, co za marchewką nie przepadają i obawiają się jej posmaku - nic a nic jej nie czuć!
Dżem z marchewki
Trzy składniki, trzy proste kroki - tak więc kupujemy zapas marchewki i robimy :)
PS Wybaczcie, że zdjęcia nieostre, ale mój aparat nie rodzi sobie z intensywnymi kolorami.
Składniki:
- 1 kg marchewki
- 1 szklanka cukru
- 2 cytryny - sok i starta skórka
1. Marchewkę zalać wodą i gotować do miękkości - ok. 40-50 minut. Następnie odcedzić z wody i odstawić do przestygnięcia.
2. Chłodną marchewkę zmiksować blenderem na puree. Przełożyć je do garnka, dodać cukier i smażyć 30-40 minut - aż nadmiar wody odparuje, a dżem zgęstniej do pożądanej konsystencji (u mnie w wersji gęstej). Smażyć na bardzo małym ogniu, bez przykrycia, co jakieś 10 minut mieszając, by się nie przypalił.
3. Pod koniec smażenia dodać sok i skórkę otartą z cytryn. Wmieszać do dżemu i gotować jeszcze z 5 minut. Gotowy dżem przełożyć do słoików, zakręcić nakrętkę i ułożyć do góry dnem.
Z podanych proporcji wychodzą dwa, średniej wielkości słoiczki (ten ze zdjęcia plus jeden większy).
Z podanych proporcji wychodzą dwa, średniej wielkości słoiczki (ten ze zdjęcia plus jeden większy).
Z warzywnych dżemów polecam również pomarańczowy dżem z cukinii.
74 komentarze:
Wyglada rewelacyjnie i gdybym nie wiedziała, że to konfitura z marchewki to ochoczo bym go dodała do herbaty ;)
Wow, wspaniały, bardzo jestem ciekawa jego smaku, może się skusze i zrobię? :)
Ale się zaciekawiłam tym przepisem. Dżem i to jeszcze marchewkowy ;) Ciekawa jestem smaku.
Warzywny dżemik wygląda świetnie:)
Blog bardzo inspirujący dodaję do obserwowanych:D
Świetny, na pewno zrobi furorę:D
kolor ma fantastyczny :)
Musi smakować cudownie, a ile wychodzi słoiczków z jednego kilograma marchewki?
Ma piekny kolorek :) chetnie bym sprobowala takiego dzemu :)
domowacukierniaewy.blox.pl, koniecznie, jest przepyszny!
Łucja, smak też :)
Angie, dwa średniej wielkości słoiczki, już dopisuje
gorąco polecam!!!
dżem z marchewek! dobry pomysł :)
Hmm szukałam w składnikach pomarańczy, a tu tylko marchewka. Ciekawy przepis:)
wow, wow, wow... będę robić! i to dzisiaj!
A powiedz mi czy można marchewkę zrobić na parze, zamiast gotowania?
Też robiłam dżem marchewkowy, dodałam jeszcze cynamon :)
już za sam kolor mi się podoba! <3
Musi smakować rewelacyjnie :)
Ale cudnie wygląda :)
Marchewkowy dżem, no nieźle! Ciekawa propozycja :)
Żanet, keśli chcesz możesz ją ugotować na parze, ale tak naprawdę nie ma to większego znaczenia - ważne by po ugotowaniu była bardzo miękka
Kasiu,
piękny widok!
Ja robię bardzo podobny z przepisu z Weradna country sprzed paru lat.
I ciągle go powtarzam.
Już zapisuję do zrobienia, dżem wygląda obłędnie, pozdrawiam :-).
zaintrygowałaś mnie tym dżemem, on musi być po prostu boski!:)
WoooooW! Chcę to i będę jeść! :D Tylko musszę znaleźć jakiegoś łosia, ktory obierze mi 2 kilo marchwi :D
Rany jaki kolor! I pomyśleć, że to tylko lub aż marchewka! Strasznie jestem ciekawa jak taki dżem smakuje... Znowu mnie gonisz do kuchni :)
Boski! Inaczej już nie potrafię go określić:)
Musze przyznać, że dżem marchewkowy o smaku pomarańczowym już sama nazwę ma intrygującą!!
Ma piękny kolorek, musi mieć ciekawy smak :)
bardzo lubię marchewkowy dżem, jest przepyszny!
Cudowny, dziękuję za przepis!!!!
pozdrowienia,
ps. a zdjęcia i tak piękne:)
O rety! Coś pięknego! I takie proste!
Wygląda rewelacyjnie!
Będę musiała kiedyś podkraść przepis i też taki zrobić :))
Pozdrawiam,
http://ewakuchennie.blogspot.com
na szczęście mam duży zapas marchewki w ogródku :) jak tylko znajdę chwilę, będę musiała zrobić ten dżem, bo zapowiada się pysznie :)
dżem absolutnie wyjątkowy:) ten kolor... a smak musi być znakomity.
Znakomity! Musi być przepyszny!
absolutna rewelacja:) mniammmm
W zeszłym roku robiłam dżem dyniowo-pomarańczowy i był pyszny. Dzisiaj u Ciebie Kasiu kolejne mega odkrycie - robię:-))
Piękny! :)
O mamo ale kolor! Pysznie wygląda, i jeszcze ta kromka chleba :) mniam! Dżemów jeszcze nie robiłam, zawsze tylko od babci dostawałam i zjadałam, może bym wzięła się za jakiś, trudny się nie wydaje :)
Marcelina, u mnie to był tak naprawdę pierwszy dżem robiony bez niczyjej pomocy i gwarantuję, że jest mega łatwy :)
jaki świetny pomysł:) prezentuje się rewelacyjnie:)
Mnie by tam smak marchewki zupełnie nie przeszkadzał :). Ale smakowity kolor!
Dosłownie genialny! Chyba się skuszę :-)
Zrobiłam! I powiem ci że mnie miło zaskoczył ten dżemik - jest pyszny, lecz troszkę czuć goryczkę, ale mi akurat to nie przeszkadza. Myślałam, że może będzie czuć troszkę tą marchewkę, ale smak znikł, a został tyko kolorek! Dzięki za przepis =)
żanet, goryczkę? ale od czego? bo u mnie niczego takiego czuć nie było - jest słodziutki, z cytrusowym posmakiem (robiłam go już dwa razy, za drugim z większej porcji). może Ci się ciut przypalił? a może zmniejszyłaś ilość cukru bądź soku z cytryny? hmm a może to kwestia marchewki...
REWELACJA ! Na pewno zagości u mnie w kuchni :) Już nie mogę się doczekać :D
Kolor jest boski :D Kusisz Kasia, chyba wypróbuję, chociaż dżemy tak rzadko jemy, że raczej u mnie stoją latami :)
Toż to magia! :)
Niesamowity pomysł :) Nigdy nie słyszałam o dżemie z marchewki, ale kolorek ma piękny, dodatek pomarańczy intrygujący, a całość bardzo zachęcająca. Mogę zamówić słoiczek? :D
Przepisem na dżem marchewkowy rozłożyłaś mnie na łopatki :-)
Ale mnie zaskoczylas tym dzemem :P robilam z cukinii i dyni, ale nie z marchewki :P rewelacja kolor cudowny
Jejku jejku ! Pierwszy raz słyszę ale zjadłabym !! :D
Już kocham ten dżem! Wygląda bajecznie i już sobie wyobrażam jak musi być pyszny. Kradnę przepis :)
Wiesz co ??? Zachęciłaś mnie, żeby spróbować zrobić:)
Merchewkowy ???!!! Że ja na to nigdy nie wpadłam...wygląda i brzmi niesamowicie:) I mój pies, miłośnik marchewki, na pewno by się w nim zakochał;p
matulu.. to wygląda nieziemsko!
Trochę jak z dyni, a mówisz, że tam tylko marchew i cytryna? A wychodzi pomarańcza?
Robię na dniach, bez dwóch zdań! :D
Salvador Dali, magiczny :) czekam na opinię :)
Pamiętam, jak lata temu Tato wyciął identyczny przepis z czasopisma Burda :) I do tej pory robi marmoladę marchewkową np. do przekładania ciasta czekoladowego.
Jestem bardzo ciekawa smaku :)
Czuję, że to idelany dżem dla mnie. Koniecznie muszę zrobić! :)
Koniecznie wypróbuję!
Kulinarna Ja, tak jak podałam - dwa, średniej wielkości słoiczki (ten ze zdjęcia plus jeden większy)
Zjadam"oczami" tą apetyczną kromeczkę:)
Na liście do zrobienia już widnieje Twój przepis:) jestem ciekawa tego smaku:)
Zawsze wydawało mi się, że dżemy to trudna sztuka, a tu proszę ;)
Zrobiłam, jest przepyszny, dziękuję za przepis, pozdrawiam :-).
anytsujx, ogromnie się cieszę, że smakował!
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za pozostawienie komentarza :)
Fantastyczny:) .... muszę go spróbować, zwłaszcza że tak naprawdę to można go zrobić przez cały rok:)
Jolu, gorąco polecam! i nieskromnie powiem, że to prawdziwy hit - kiedy robiłam go wystawiając się na eko targach, rozchodził się w mgnieniu oka :)
Dajcie mi wielką łyżeczkę, duży słoik tego dżemu a będę szczęśliwy :)
Fajny przepis :) Nie licząc czekania aż marchewka zmięknie na tyle żeby zrobić z niej puree - dżem bardzo szybko jest gotowy :) Ma ładny kolor, mi wyszedł bardzo słodki, z wyraźną cytrynową nutą :) Chyba nie zdąży wystygnąć ;)
Marta, super, miło mi, że skorzystałaś z przepisu a dżem tak przypadł do gustu :)
pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz z opinią
Czy można zamiast cukru użyć fruktozy. Jaśli tak to w jakich proporcjach?
Na imię mam Bożena. Przepraszam, że się wcześniej nie przedstawiłam, ale nie umiem się zalogować. Starość nie radość. Pozdrawiam
Bożeno, na pewno można użyć fruktozy, ale jeśli chodzi o proporcje to mogę tylko orientacyjnie "strzelać" bo na co dzień nie używam jej w kuchni. Myślę, że można dać tak od 3/4 do połowy mniej niż zwykłego cukru (to też zależy jak słodkie lubisz dżemy). Pozdrawiam
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!