czwartek, 19 września 2013

Lazania ze szpinakiem, serami i beszamelem



Dziś propozycja może niezbyt wyględna, ale w smaku znakomita.
Szpinak połączyłam z kremowym mascarpone i charakternym cheddarem. Całość zapieczona pod delikatnym beszamelem z chrupiącym wierzchem. Przyznam, że do beszamelu mam ogromną słabość - nie jest przesadą, jeśli napiszę, że mogłabym go dodawać do wszelkich zapiekanek :) 
Danie gorąco polecam - można się nim zdrowo najeść. 


 --------------------------
 
Składniki:
proporcje w dużej mierze zależą od foremki do zapiekania, u mnie kwadratowa o boku 15-17 cm
  • 8 płatów makaronu do lazanii
  • ok. 300 g liści szpinaku, oczyszczonych, pozbawionych łodyżek
  • duża cebula, drobno pokrojona
  • 4-5 ząbków czosnku, drobno posiekanych
  • sól, pieprz do smaku 
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia 
  • 100-150 g sera mascarpone
  • 150 g sera cheddar, startego na tarce o drobnych oczkach (100 g do szpinaku, 50 g do posypania wierzchu)
  •  beszamel: 2 łyżki masła, 2 pełne łyżki mąki, szklanka mleka, sól i pieprz do smaku


1. Podgotowanie makaronu
Makaron gotować ok. 5 minut aż lekko zmięknie. Po tym czasie odcedzić i ułożyć na kratce bądź talerzu - ważne, by płaty się nie stykały, bo mogą się zlepić.

2. Przygotowanie szpinaku
Na dużej patelni rozgrzać olej, po czym zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek, chwilę przesmażyć, i dodać liście szpinaku. Całość smażyć pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż liście szpinaku stracą na objętości, ale jednocześnie "nie zwiędną" na patelni - pozostaną elastyczne i intensywnie zielone. Kiedy liście dojdą, zestawić patelnię z ognia, a jej zawartość pozostawić do lekkiego przestygnięcia.
Kiedy szpinak przestygnie, posiekać go w miarę drobno. W razie konieczności należy porządnie odcisnąć nadmiar soku, który puścił w trakcie smażenia. 
Szpinak wymieszać z serami. Na koniec dodać sól i pieprz do smaku.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (160 przy termoobiegu).

3. Przygotowanie lazanii
Na spód formy wyłożyć kolejno: porcję makaronu (u mnie po dwa płaty obok siebie), porcję szpinaku, makaron, szpinak, makaron, beszamel. Wierzch posypać cheddarem.

4.Przygotowanie beszamelu
W średniej wielkości garnuszku rozpuścić masło, po czym dodać do niego mąkę i dokładnie z nim wymieszać. Następnie, ciągle mieszając, wlewać stopniowo mleko. Cały czas mieszać - aż do zgęstnienia sosu. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Po zdjęciu z ognia od razu wylać na przygotowaną lazanię.

5. Pieczenie
Lazanię piec przez ok. 25 minut - aż wierzch się ładnie zarumieni.
Jak dla mnie najlepiej smakuje odgrzewana - kiedy po upieczeniu całość "stężeje", a smaki przejdą sobą nawzajem.



49 komentarze:

Ola pisze...

to jedna z pierwszych potraw, jakie nauczyłam się robić:)

Justyna Bąk pisze...

wygląda pysznie:) chętnie bym zjadła taki obiad:)

agattekh pisze...

To coś dla mnie :-) zapisuje do zrobienia :-) a można z mrożonym szpinakiem?

Trilli Urszula pisze...

Powiem Ci że pożarłam wzrokiem ten kawałeczek! I jak lazania przejadła mi się swego czasu,to taką chętnie wykonałabym !

Kaś pisze...

agattekh, jasne, tylko też po uprzednim przesmażeniu

Zielaczek pisze...

Ale bym zjadła coś takiego ciepłego, serowego :)

Danuta pisze...

Ale ślinka mi poleciała;-)))))
Pychotka!!!!!

Magdalena M pisze...

Po prostu świetne, dawno nie jadłam<3

Joanna W. pisze...

Wygląda mega smakowicie! Od dawna chodzi mi po głowie takie cudeńko ;)

Marta J pisze...

uwielbiam szpinak :)

Anulla pisze...

uwielbiam lazanię, ale najczęściej robię ją z mięsem, wersja ze szpinakiem też do mnie trafia:)

Antoniana pisze...

oo! uwielbiam !

Nippi pisze...

Wygląda bardzo apetycznie :)

Angie pisze...

Jak ja lubię lasagne...

judik pisze...

Idealna i moja ulubiona!

Kamciss pisze...

Prezentuje się pysznie :)

wedelka pisze...

Uwielbiam :) Miałam podobne danie w poniedziałek na obiad :)

madlene17 pisze...

Jak ze szpinakiem to od razu duży kawałek poproszę:)

Łucja pisze...

całkiem nieźle wygląda, nie narzekaj :) z beszamelem mam podobnie :) uwielbiam!

Kamila pisze...

Smakuje i to jest najważniejsze :) Pozdrawiam

Kasia Poliwka pisze...

Mmmm...ta chrupiaca skorka i puszysty beszamel...Ale mi zrobilas smaka na lasagne!
Chyba trzeba bedzie sie usmiechnac do tesciowej;)
Pozdrawiam Cie goraco!:)

Ola pisze...

osobiście uwielbiam... ;)

Antenka pisze...

ajajaja alez kocham taką lasagne:D marzę o takiej od kilku dni:)

Smaczny kąsek pisze...

Uwielbiam włoskie smaki! Poproszę kawałek na obiad! :)

Anula pisze...

Ale kusisz Kasiu, proponujesz najlepsza lasagnie:)

Magda C. pisze...

Jej! Wygląda wyśmienicie! Zastąpię czymś szpinak i w niedzielę wiem co mam na obiad :)
Cudo Kasiu :)

cook and look pisze...

Ja beszamel również uwielbiam i mogłabym jeść codziennie :)

Magda pisze...

Lasagne ze szpinakie, dla mnie BOMBA! :-) Pycha!

pieczarka mySia pisze...

Moja ulubiona lasagne :) pysznosci!

Evitaa pisze...

Idealnie zarumieniony wierzch :)

JustInka pisze...

Bajeczna! Lasagne ze szpinakiem i beszamelem to było moje pierwsze spotkanie z tą potrawą. I w sumie moje ulubione. Ale ja dodawałam fety, a Twoja propozycja jest bardzo zachęcająca :)

Salvador Dali pisze...

a ja bezszamelem się nie zachwycam, wystarczy starty ser na wierz, ale ta zapiekanka taaak kusi.. :)
Wyszła ci idealna, zjadłabym choć odrobinę ;)

zufik pisze...

Dla mnie tam bardzo wyględna:) ja zamiast makaronu wytestowałam razową macę, bardzo polecam ten sposób, 2x szybszy a smaku nie ujmuje;)

Tosia pisze...

Wstyd sie przyznać, ale lazanii jeszcze nigdy nie jadłam :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Po prostu pysznie! Taki obiad z chęcią bym zjadła :)

Majana pisze...

Oj, jak lubię! Bardzo.:)

Gary Michy pisze...

Ooo to coś na jesienną pogodę :)

Karola pisze...

a mi się dwa razy kiedyś lazania nie udała i od tamtej pory nie robię, bo się boję, że znowu nie wyjdzie :(

Back Taste pisze...

Szalejesz:) ubóstwiam lazanie, ta gruba warstwa sera wygląda cudnie. Tam gdzie makaron i szpinak tam musi być pysznie.

Marzena pisze...

Szpinakowej jeszcze nie robiłam, ale mam zakupiony kg szpinaku i chyba wiem co z niego zrobię:-)

Paulina Urbańczyk pisze...

No nie wytrzymam ! Muszę iść coś zjeść ! Tak zgłodniałam gdy zobaczyłam to cudo ! Moje smaki :)

pollyzeczki pisze...

moja ulubiona ze szpinakiem ..piekna ~!

AZgotuj! pisze...

moja, moja, moja, :)

lutka40 pisze...

Coś mi mówi ,że to jest pyszne !

lutka40 pisze...

Coś mi mówi ,że to jest pyszne !

ugotujmyto.pl pisze...

Super apetyczna :)

Dominika Zaborowska pisze...

jest przepyszna:) gratuluję i przyłączam się do fanów:)

Patrycja Mionszsc pisze...

Zrobilam wczoraj pierwszy raz lazanie ze szpinakiem i była BOSKA normalnie wszystkim uszy sie trzesly :-)

Kaś pisze...

Dominika, Patrycja,

bardzo się cieszę, że Wam tak posmakowała!!! :)

pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pozostawienie komentarzy

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add