piątek, 6 września 2013

Bagietki na płynnym zakwasie



Dzisiejsze bagietki to efekt wspólnego blogowego pieczenia w ramach sierpniowej Piekarni, nad którą pieczę sprawuje Amber z bloga Kuchennymi Dzrzwiami. Z tego miejsca raz jeszcze dziękuję za zaproszenie do udziału we wspólnej akcji. Poprzedni wypiek mi przepadł ze względu na wakacje, ale tym razem nie było opcji bym odpuścia - tym bardziej, że zawsze chciałam upiec bagietki na zakwasie, ale jakoś z motywacją było mi nie po drodze. Wspólne pieczenie było więc idealnym impulsem. Sam przepis na bagietki zapronowała Renata z bloga Forks'N'Canvas - dziękujęmy za świetny przepis!


A bagietki?
Zacznę od chrupiącej skórki, którą mogłabym zachwalać bez końca! Jest tak chrupiąca, że zamiast zdjęć powinnam raczej podesłać dźwięk nagrany podczas ich przełamywania, krojenia czy jedzenia :) Absolutnie przepyszna! Ponieważ zrobiłam cztery mini bagietki, skórką mogłam się cieszyć do woli.
Sam miękisz jest bardziej chlebowy niż bagietkowy - coś w stylu pośredniego wypieku, jakim jest bułka angielka. Ma mnóstwo małych, regularnych dziurek, dzięki czemu jest bardzo sprężysty. I bagietki w wersji na zakwasie nie są może tak delikatne jak na drożdżach, to jednak zdecydowanie warto się na nie skusić!




Poniżej lista sierpniowych Piekarek - było nas sztuk 24! Zapraszam na ich blogi.

Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/
Aga http://wsezonie.blogspot.com/
Ania http://bajkorada.blogspot.com/
Ania http://jswm.blogspot.com/
Anita http://atinabc.blox.pl/html
Basia http://mozaikazycia.blogspot.com/
Bożenka http://www.smakowekubki.com/
Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/
Gosia http://kochamgary.blogspot.com/
Gosia http://zamoimidrzwiami.blogspot.com/
Jola http://smakmojegodomu.blox.pl/html
Kamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/
Karolina http://stokolorowkuchni.blox.pl/html
Kaś - ja :) http://bakeandtaste.blogspot.com/
Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/
Majka http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/
Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/
Myniolinka http://slodkieimpresje.blox.pl/html
Sara http://www.pieczarkamysia.pl/
Renata S. http://forksncanvas.blogspot.com/
Piegusek http://piegusek1976.blogspot.com/
Wiewióra http://kuchennewojowanie.blogspot.com/
Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/




Bagietki zrobiłam z połowy porcji. Moje propocje podaję obok

Składniki:
  • 280g letniej wody / 140 g
  • 480g zakwasu żytniego, o konsystencji jak na grube naleśniki; dokarmiony lub nie* / 240 g zakwasu pszennego, dokarmionego
  • 480-600 niebielonej mąki (ilość mąki zależy od jej stopnia wilgotności, temperatury otoczenia itp) / 260 g mąki chlebowej, typ 450
  • 2 1/2 łyżeczki soli / 1 łyżeczka
  • 2 łyżeczki cukru / 1 łyżeczka
  • 1 łyżka drożdży instant** / pół płaskiej łyżeczki
  • 4 łyżeczki glutenu (opcjonalnie) / nie dodałam

* Jeśli dokarmisz zakwas przed użyciem, chleb wzrośnie lepiej; ale jeśli jesteś w pośpiechu, niedokarmiony zakwas po prostu użyczy mu smak, a drożdże w recepturze zadbają o wyrastanie ciasta.

** Przy dobrze dokarmionym zakwasie, drożdże pominąć [dla pewności dodałam szczyptę drożdży]

1) W dużej misce połącz wodę, zakwas i 3 szklanki mąki, resztę mąki dosypiesz później. Dobrze wymieszaj.

2) Dodaj sól, cukier, drożdże i gluten, następnie dodatkowe 1 1/2 do 2 szklanki mąki. Mieszaj aż ciasto będzie odchodzilo od ścianki, dodając tylko tyle dodatkowej mąki, ile to konieczne; luźne (lepkie) ciasto da lekki miąższ.

3) Mieszaj ciasto przez 7 minut mikserem; lub 8 do 10 minut ręcznie, na lekko natłuszczonej powierzchni. Ciasto można również zagnieść w automcie do chleba nastawiajac na odpowiedzni cykl. Po zakończeniu, przenieś ciasto ją do miski by rosło, jak poniżej.

4) Umieść ciasto w wysmarowanej olejem misce, przykryj miskę i odstaw dowyrośnięcia aż zwiększy objętość dwukrotnie, około 90 minut.

5) Delikatnie odgazuj ciasto i podziel je na sześć części (dla cienkich bagietek) [podzieliłam na cztery części].

6) Uformuj z każdego kawałka waleczki do 35cm długosci, ułóż je conajmniej 10 cm od siebie, połóż bagietki na blaszkę porytą pergaminem lub w specjalnych formach do bagietek [u mnie małe foremki, bagietki przed włożeniem obsypałam mąką].

7) Pokryj chleby folią spożywczą/ściereczką i zostaw do wyrastania na 1 1/2 do 2 godzin. Pod koniec wyrastania rozgrzej piekarnik do 225°C [u mnie 220 z temoobiegiem].

8) Aby uzyskać klasyczny wygląd bagietek, natnij je trzy razy na 1 cm.

10) Piecz bagietki przez około 25 minut lub do uzyskania złoto-brązowgo koloru. Wyjmij je z piekarnika, a jego wyłącz. Bagietki przełóż na kratkę i wsuń ponownie do piekarnika - zostaw aż do wystygnięcia przy lekko uchylonych dzwiczkach. W ten sposob bagietki zachowają chrupiącą skórkę.




Polecam szczególnie z dżemem marchewkowym :)

54 komentarze:

pieczarka mySia pisze...

Cudne zdjecia :)

Pieknie wyrosly Twoje bagietki!

dziekuje za wspolne pieczenie i swietna zabawe ;*

kabamaiga pisze...

Też zrobiłam z połowy porcji :) Śliczne te Twoje.

Malarka pisze...

Zdjecia totalnie odlotowe! Piekne bagietki, widać, ze niesamowicie chrupiące. Dzieki za wspolna akcje i do następnej!

Aga pisze...

Jestem pod wrażeniem przepisu! Bagietki pięknie wyrosły i co najważniejsze są na zakwasie, którego u mnie w lodówce pod dostatkiem z racji wypieku domowego chleba. Wspaniały przepis, na pewno wypróbuję i dam znać jak wyszły :).
Pozdrawiam

majka pisze...

Sliczne naciecia. A miazsz...idealny!

Dziekuje za wspolne pieczenie :)

atina pisze...

Idealne - i miąższ i nacięcia:) bardzo mi sie podobają:) Dziękuje za wspólną zabawę:)

Kamila pisze...

Doskonałe! Dziękuję za chrupiący czas :)

margot pisze...

ale pięknie się udały

Wiewióra pisze...

cudne, chrupiące, idealne! u mnie ciemniejsze ale to kwestia mąki za pewne :) dzięki za wspólne pieczenie :)

Magda pisze...

Jakie piękne! Lepsze niż z nie jednej piekarni! :)

Anka Wrocławianka pisze...

Rewelacja!
Dziękuję i pozdrawiam :)

Kulinarne przygody Gatity pisze...

Cudne i chrupiące ! Po prostu doskonałe !
Dziękuję za wspólne pieczenie :-)

Salvador Dali pisze...

ależ booooskie! I ta ich skórka, którą taaak zareklamowałaś! <3

akanak pisze...

aaa! niesamowite! to są chyba najlepsze zdjęcia bagietek jakie widziałam! wspaniałe!

Kinga Kornacka pisze...

Zawsze można zrobić bułeczki - skórki będzie jeszcze więcej! :D

Kaś pisze...

Kinga, pójdźmy dalej, można w ogóle przerzucić się na placki typu naan... :) zostańmy jednak przy istocie przepisu i wspólnego pieczenia właśnie bagietek :)

myniolinka pisze...

Cudne Kasiu! i ten marchewkowy dżem... ja swoje pochłonęłam z serem :)

Dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego!

Marcelina pisze...

Wow! Bagietki wyglądają na mega smacznie. Kształt, kolor i grubość mnie powaliła. To już zdecydowanie dla mnie znak muszę upiec swój chociaż pierwszy chleb :)

urtica1 pisze...

Kasiu pięknie Ci się upiekły, w środku też wyglądają rewelacyjnie, z dżemem marchewkowym pycha :)Dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego razu :)

Anula pisze...

Ale apetyczne te bagietki, dla mnie mogłaby byc sucha bez niczego. Wydłubywałabym środek palcem, żeby została sama skórka:)

Majana pisze...

Mają cudowne wnętrze. Muszą smakować wspaniale :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Wspaniałe - rzeczywiście wyglądają na idealnie chrupkie i pyszne :)

Magda C. pisze...

Jezu, te bagietki wyglądają jak milion dolarów! Wyglądają fantastycznie, a smakuję pewnie jeszcze lepiej :) Szkoda, że nie mogłabyś mi takiej jednej podrzucić rano w niedzielę ;)

Jak Ty robisz te zdjęcia, że te Twoje cudeńka są aż tak piękne? :)

Kaś pisze...

Magda C., dziękuję bardzo! hehe właśnie zamierzam zacząć swoją przygodę z dzieleniem się moimi wypiekami na większą (niż domowo-rodzinną) skalę, więc kto wie ;)
a co do zdjęć - stara cyfrówka plus zabawa z kontrastem i tonami :)

ugotujmyto.pl pisze...

Obłędne... na pewno skorzystam z przepisu:)!

Olimpia Davies pisze...

Są cudne , a ich chrupkość wręcz czuć i słychać:-)

Karola pisze...

ta chrupkość...jestem bagietożerna, więc chyba wstawię dziś zakwas żeby spróbować jakoś w tygodniu je upiec;-)

Aga pisze...

W mojej brakowało chrupania niestety, cieszą mnie wyborne efekty Twojej pracy. Zdjęciami się zajadam. Miło było się spotkać i piec wspólnie :)

Anulla pisze...

cudowne!:) chętnie by się taką zjadło na jutrzejsze śniadanko:)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Kasiu moje nie były jakoś bardzo chrupiące, ale pyszne jak i Twoje:) .... urzekły mnie swoim wnętrzem i na pewno będa ie u nas pojawiać częściej:) buziaki zasyłam i dziękuję za wspólne spotkanie przy "chlebie":)

Back Taste pisze...

Pięknie wyglądają, och żebym tylko ja tak potrafiła piec jak Ty:)

Marzena pisze...

Kasiu, Twoje idealne:-) Dzięki za wspólne pieczenie:-) Mam do Ciebie wielki sentyment, tym bardziej miło mi z wspólnej naszej akcji:-)

Jswm pisze...

Piękne zdjęcia!

gotowanie w parze pisze...

wspaniałe połączenie z tym dżemem marchewkowym ! :)

Łucja pisze...

zdecydowanie warto je upiec :) a chrupiąca skórka jest zachwycająca :) dziękuję za wspólne pieczenie!

Aciri pisze...

Wnętrze mają perfekcyjne! Mega apetyczne:)

Amber pisze...

Pieknie upieczone!
Ciezse sie Kasiu,ze Twoje pierwsze na zakwasie takie udane.
Dziekuje za wspolne spotkanie w kuchni!

dawny_basik pisze...

Miąższ wygląda na niezwykle puszysty, moje były dużo bardziej zbite.

dawny_basik pisze...

Miąższ wygląda na niezwykle puszysty, moje były dużo bardziej zbite.

Ola pisze...

ja też chce mieć zapał do domowego pieczywa :(

Evitaa pisze...

No piękne! :)
I w Waszym przypadku nie sprawdza się powiedzenie, że gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść :).

Konwalie w kuchni pisze...

Bardzo mi się podoba pomysł z nagraniem chrupania:))
Wspaniale wyglądają!

http://cynamon.net.pl pisze...

Domowe wypieki to jest coś ;) Bardzo lubię sama piec takie rzeczy. A bagietka wygląda idealnie.

Paula S. pisze...

Wyglądają smakowicie !! :)
Ja póki co to zajadam się tymi z biedronki z czosnkiem ;D Bo sama to się za to nie zabieram ;D

Karla pisze...

Pysznosci! Wlasnie sie nimi zajadam :))

Kaś pisze...

Karła, bardzo się cieszę, że smakowały!
Pozdrawiam i serdecznie dziękuję za pozostawienie komentarza :)

Pakar Seo pisze...

Well, this is my first visit to your blog! But I admire the effort you put into it, especially into interesting articles you share here!

Pusat Grosir Boneka pisze...

którą taaak zareklamowałaś! togel singapore
hasil pengeluaran singapore

rizal sofyan pisze...

visit to your blog! But I togel singapore
hasil pengeluaran singapore

rizal sofyan pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
rizal sofyan pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
rizal sofyan pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
rizal sofyan pisze...

Pysznosci! Wlasnie sie Pochinki prediksi skor bola akurat prediksi liga inggris

rizal sofyan pisze...

Twój komentarz został opublikowany. prediksi skor bola akurat

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add