piątek, 8 listopada 2013

Croissanty na słono - z szynką i serem



Zapiekany croissant w wytrawnej wersji? Wielkie omnnomnom! Mój ostatni hit śniadaniowy, i w sumie często obiadowy.

Z podsmażoną szynką czy polędwicą (co mam pod ręką), roztopionym serem (zwykle pleśniowym), czerwoną cebulką podkręcającą smak, no i "czymś zielonym", jak roszponka, rukola czy po prostu sałata lodowa. W geście szaleństwa dodaję czasem miodu lub domowego golden syrup - bo właśnie słodko-słone połączenia kanapkowe to moje małe uzależnienie i ulubione comfort food.

Polecam!

PS Zdjęcie jedno, na szybko, bo... chrupki, ciepły croissant... i ciągnąąący się ser... no rozumiecie :)



Składniki (na dwie porcje)
  • 2 croissanty, bez nadzienia
  • 4 plastry ulubionej szynki/polędwicy
  • ok. 50 g sera camembert
  • garść roszponki
  • mała czerwona cebula
  • olej rzepakowy do smażenia
  • opcjonalnie miód/golden syrup

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (180 przy termoobiegu). W międzyczasie przygotować składniki: na patelni rozgrzać łyżkę oleju, po czym przesmażyć na niej plastry szynki - z obu stron, na chrupiąco. Cebulę obrać i pokroić w krażki. Ser pokroić na plasterki. Croissanty przekroić.

Na spodzie croissantów ułożyć kolejno: roszponkę, cebulę, ser, opcjonalnie miód/golden syrup, plastry mięsa, roszponkę, drugą cześć rogala.

Croissanty zapiekać przez około 5 minut - aż ser się całkiem rozpuści. Smacznego!




Przypominam o KONKURSIE :)

50 komentarze:

moja pasja smaku pisze...

Ojeeejjjj ale dostałam ślinotoku :) Kasiu poproszę o 2 z dostawą do pracy :D

Antenka pisze...

robię podobne tylko z patelni:D wspaniałe są!

Kamila pisze...

Pycha! Uwielbiam!

RedHead pisze...

Cudowny pomysł na śniadanie! Kubki smakowe pewnie eksplodowały po spróbowaniu :)

Anonimowy pisze...

Weszłam bo spodziewałam się znaleźć przepis na takiego croissanta, a tu taaakie rozczarowanie :( Po prostu kupiony rogalik z szynka, serem itp. Kanapka.

Kaś pisze...

A., no bardzo mi przykro. prawda - kanapka, ale wydaję mi się, że na tyle niecodzienna, że warto polecić. poza tym to propozycja na co dzień, na szybko, już i teraz, na małego głoda - stety albo niestety tak u mnie się jada :)

Karola pisze...

Serio? Zazdroszczę wolnego czasu w takim razie anonimie... kupienie croissanta w dobrej piekarni to jakiś wstyd? W takim razie ciasto francuskie też róbmy sami, masło ubijajmy sami... bez przesady może bo to się śmieszne robi.

Marzena pisze...

Ha, ha oczywiście, że rozumiemy. Pamiętam takie rogaliki z szynką i z serem z Monachium, z piekarni , w której w czasach studenckich pracowałam i na każde śniadanie zajadałam:-))

Anula pisze...

Pyszna i szybka przekąska:)

Kasia pisze...

Nooo kobieto, to pojechałaś... Praca dziś odchodzi na drugi plan, sen też, dopóki takiego rogala nie zjem! :)

BasJula pisze...

To musi być rewelacyjne! :) następne gotowanie na bloga musimy rozpocząć od takiego śniadania, zdecydowanie :)

Angie pisze...

Ale to musiało być pyszne! Ach, ale bym zjadła...; )

Justyna Bąk pisze...

świetny pomysł, zazwyczaj jadłam takie rogaliki an słodko:)

Ola pisze...

po prostu pycha!

Natalie pisze...

Wyjmuję szynkę i porywam ! :)

Magda C. pisze...

Kasiu znowu kusisz! Świetny pomysł na wykorzystanie croissantów! Normalnie ślinka leci :) Muszę przygotować koniecznie takie śniadanie :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Ale pyszności, aż ślinka leci na sam ich widok... :)

czarownica pisze...

mega wypasione :D

Evitaa pisze...

Od samego patrzenia głodna się robię. Aaaale smakowite.

krzywa kromeczka pisze...

Jaa chce , jaaaaa chce !! Cudo

Anette Pe pisze...

Ale pyszności - ja podałabym z boczkiem! :)

SMAKOWE KUBKI pisze...

Taka prosta propozycja , a ile smaków w jednym rogaliku! A zdjecie tak sugestywne,że bolą mnie slinianki od patrzenia.

Krystyna Boner pisze...

Kasiu często kupowałam croissanty, ale nie pomyślałam, że można wyczarować z tego takie pyszności. Ale narobiłaś mi smaka :)

teenager ;) pisze...

przyznam, że nigdy takie rogala na słodko nie jadłam ;D jednak zapowiada się bardzo smakowicie !

Olimpia Davies pisze...

Takie połączenie nie jest mi znane ale bardzo mnie przekonuje Twój opis, a zdjęcie zachęca jeszcze bardziej:-)

Renata Walczak pisze...

Fajny, smaczny i szybki pomysł:)mniam

Ewa Paszkiewicz pisze...

OMG pewnie, że rozumiecie :D I tak cud, że w ogóle udało Ci się zrobić zdjęcie :)

Renula pisze...

zdjęcie oszałamia i wpływa pobudzająco na kubki smakowe!

Kamciss pisze...

Pyszna śniadaniowa wersja!

Salvador Dali pisze...

jadłam taki, jeeest mega <3
Pięknie podany!

kruszyna pisze...

Ale ciekawe połączenie. Nigdy nie wpadłabym na to, żeby zrobić sobie kanapkę w croissancie :D z resztą najczęściej jak je kupuję to nie daje rady donieść ich do domu i zjadam po drodze, więc i tak by nic z tego nie wyszło ;p

pieczarka mySia pisze...

Taki croissant na śniadanie mi się marzy :)

Magda pisze...

Taką wersję croissantów mam nadal przed sobą, ale chcę to jak najszybciej nadrobić! :))

Jey pisze...

Awangardowo, ale zupełnie świetnie!

Urszula - Proste potrawy pisze...

Apetycznie wygląda co by to nie było, super zdjęcie, pozdrawiam:)

lutka40 pisze...

zjawiskowo wygląda !

Majana pisze...

Fajny pomysł Kasiu! :)

Zafascy Nowane pisze...

pysznie wyglądają :)

Anna pisze...

Cudnie wyglądają, do schrupania :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

No oczywiście, ze rozumiemy:) Fantastyczny pomysł na śniadanie:) .... z tym, że ja bez miodu poproszę:)

ugotujmyto.pl pisze...

Zdecydowanie moje smaki :)!

cook and look pisze...

Oj tak, ja również uwielbiam w takiej wersji :) Pycha!

agattekh pisze...

To zdecydowanie coś dla mnie :-)

Sto Łyżek Szczęścia pisze...

Ale pychota ! ;)

judik pisze...

Zapisałam do zrobienia z dopiskiem "JAK NAJSZYBCIEJ" . Takie śniadanie to coś co uwielbiam!!

JustInka pisze...

Cudowne! Wyglądają bosko, aż zgłodniałam i muszę się kanapką posilić.

Krystian pisze...

bardzo ciekawy pomysł na Croissanty, na pewno niedługo spróbuje ;)

siekanka pisze...

Pysznie wyglada i zaluje ze przez tableta nie pachnie:-) mysle ze na pewno sprobuje je zrobic, a jak bede robic to z dedykacja dla Ciebie, bo pomysl mistrzowski:-) pozdrawiam

judik pisze...

Zrobiłam, wyszły wyśmienite! Są już u mnie na blogu :-)
Dziękuję za przepis!!

Kaś pisze...

judik, super, cieszę się że się skusiłaś no i że posmakowały :)
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za pozostawienie komentarza

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add