O chrupiącej skórce i sprężystm miękkiszu z dużymi, nieregularnymi dziurami.
Dodatek karmelizowanej cebuli wzbogaca nie tylko smak, ale i aromat bochenka.
Z wyglądu... rustykalny olbrzym :) Genialnie komponuje się z serami i wędlinami, a dodatek chutney'a z czerwonej cebuli to już czysta poezja. Polecam!
PS Chleb nazwany przez domowników najlepszym z najlepszych - te słowa mówią wszystko :)
Składniki na ciasto chlebowe:
- 150 zakwasu pszennego, dokarmionego dzień wcześniej
- 150 g wody, letniej
- 100 g gęstej śmietany 18%
- 2 łyżki oleju rzepakowego*
- szczypta soli
- 450 g mąki pszennej
*dodatek oleju do ciasta chlebowego, szczególnie neutralnego, takiego jakim jest rzepakowy, sprawia, że jest ono bardziej elastyczne i lepiej się je wyrabia - co jest szczególne przydatne przy cieście zakwasowym, które z reguły należy porządnie zagnieść i spulchnić
W dużej misce połączyć zakwas, wodę, śmietaną, olej i sól. Następnie dodać przesianą mąkę i zagnieść całość - około 5 minut. Pod koniec zagniatania dodać karmelizowaną cebulę i dobrze połączyć ją z ciastem.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny do wyrośnięcia ciasta. Po tym czasie raz jeszcze zagnieść ciasto, uformować bochenek, obsypać mąką i przełożyć go do koszyczka wyłożonego lnianą ściereczką (ją także oprószyć mąką). Koszyk nakryć kolejną ściereczką i odstawić ciasto do ponownego wyrastania - 1,5-2 godziny.
Kiedy chleb mniej więcej podwoi objętość, rozgrzać piekarnik do 250 stopni (230 przy termoobiegu) i piec chleb przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni (200 przy termoobiegu) i piec chleb kolejne 25 minut.
Składniki na karmelizowaną cebulę:
- 2 czerwone cebule, pokrojone w piórka
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka cukru
- łyżka oleju rzepakowego
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebule. Kiedy już zmiękną, dodać ocet i cukier i raz jeszcze smażyć całość, często mięszając, do zdredukowania płynu. Po przygotowaniu zdjąć z gazu i przestudzić.
54 komentarze:
Musi być bardzo ciekawy w smaku ! Fajny :)
przyznaję, może być smaczny
Szczerze mówiąc nie wiem jak smakuje taki chlebek, ale coś mi wyraźnie sugeruje, że zdecydoawnie dobrze :D
domowy chleb to jeszcze dla mnie wyzwanie :)
a jaki on piękny...:)
Jak to przepysznie wygląda! Mniam!
Zdjęcia rewelacyjne, no i obiekt na nich też...
A ja się ciągle nie mogę przełamać do zakwasu...
Już czuję jego zapach! Uwielbiam chleby na zakwasie. Mmmm :)
Kasiu, chleb doskonały. :)
Ale ciekawy! Zapach to musi mieć cudowny<3
Ale piękny, chce taki na śniadanie :D
świetny pomysł na chleb!:)
Wygląda tak apetycznie, że aż pachnie. Uwielbiam domowe chleby. W dodatku jak jest taki świeżutki :) Pozdrawiam :)
Pół niedzieli patrzyłam na Twój chleb aż wreszcie wyjęłam z lodówki dawno niedokarmiany zakwas pszenny:-), jeśli się na mnie nie obraził za zaniedbanie to już za kilka dni upiekę ten bochen:-)
Wygląda znakomicie, wierzę że najlepszy! Pozdrawiam
mama kiedyś kupowała taki chleb właśnie z cebulką, niesamowicie aromatycznie pachnie! i smakuje świetnie, szczególnie z twarożkiem :)
Prześliczny chlebek! Z cebulką nigdy nie jadłam, koniecznie muszę spróbować :)
Bardzo lubię pieczywo z cebulką, a chlebuś wygląda przesmacznie;)
pozdrawiam cieplutko:)
doskonały, cudowny bochenek!:)
Ależ bym spróbowała domowego z cebulką karmelizowaną <3
Dołączam do grona ochów a achów :) wygląda bajecznie!
Boski- tylko tyle mogę powiedzieć :)
Robiłam z karmelizowaną cebulką i zgadzam się, że to jeden z najlepszych...:-) Twój wygląda przecudnie:-) Jestem ciekawa czy Azjatom serwujesz taki chlebek;-)?
imponujący wypiek!
Wspaniały chleb. *.*
Ten blog wciąż zaskakuje cudownymi pomysłami na pieczywo! : ))
Olimpia, jeśli tylko wypróbujesz, daj znać :)
Marzena, tam nawet piekarnika nie miałam :) poza tym "prawdziwe" pieczywo można było znaleźć tylko w zmyślnych i bajecznie drogich piekarniach dla turystów
Martha, dziękuję bardzo!!!
Wcale sie nie dziwie, ze za nim tesknilas :)
tez niedawno robilam chleb z cebula, wyszedł przepyszny!
Ostatnio też wypiekam, nie ma to jak własny chleb:)
Doskonaly, po prostu idealny :) Swietny pomysl z dodatkiem cebuli!
Fantastico :D
Naprawdę jest fantastyczny, nie ma to jak domowy chlebek :)
Chętnie bym Ci ukradła taką jedną kromkę :))
Kasiu, to następny chleb , który wędruje do mojego kajetu, zrobię na 100 %, wszystko mi w nim pasuje,
mogę jeść absolutnie sam , bez żadnych dodatków.
RODZINKA MÓWI ŻE NAJLEPSZY Z NAJLEPSZYCH ? - TO MOŻE JA OFIARA DO KWADRATU DROŻDŻOWYCH WYPIEKÓW CZYTAJ CHLEBÓW SPRÓBUJĘ ?
WYGLĄDA BOSKO !
Wygląda idealnie! Prawdziwy domowy chleb!
Smakowe Kubki, gorąco polecam! rzeczywiście, można go jeść ze smakiem bez żadnych dodatków
lutka, zachęcam! zbierał same pochwały :)
wspaniały ;]
Skoro ten jest najlepszy z najlepszych, to piekę :-)
Kasiu chleb upieczony i połowy już nie ma, jest idealny i przepyszny, gorąco go polecam i pewnie niebawem wyląduje u mnie na blogu:-). Dzięki za przepis:-)
skoraq cooks, koniecznie! :)
Olimpia, bardzo się cieszę, że chlebek wypróbowałaś, a jeszcze bardziej, że tak posmakował! chętnie zobaczę go u Ciebie :)
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za pozostawienie komentarza
To Ty już wróciłaś? ;-)
Marzena, tak, już prawie tydzień jestem w kraju. tak szybko zleciało!
jestem zawsze zachwycona Twoimi wypiekami:)
chlebek fantastyczny:)
wygląda obłędnie!
Kaś , jutro chlebek wędruje do mojego pieca, a nawet dwa, jeden upiekę w garnku żeliwnym , a drugi na kamieniu, podzielę się wrażeniami
martawkuchni, pięknie dziękuję!
Smakowe Kubki, koniecznie się podziel. właśnie się przymierzam do kupna garnka żeliwnego, więc tym bardziej jestem ciekawa
wygląda niesamowicie i składniki też kuszą :) wypróbuję mam nadzieję w ten weekend :)
Kasiu , upiekłam dwa chleby ,
jeden w garnku, drugi na kamieniu, chleb jest wspaniały, ale nie wyszedł mi tak pięknie uformowany jak u Ciebie,
w garnku wyrósł wyższy niż na kamieniu, ale przygotowałam zbyt mały garnek.
Chciałam koniecznie wypróbować nowy (mam też większy) i to mnie zgubiło, bo po wyłożeniu
z koszyka pomarszczył się i wyglądał po upieczeniu jak skóra słonia.
Zapewniam,że smaku mu to nie odjęło, wyglądał bardzo naturalnie i miał mocno chrupiącą
skórkę. Kasiu , dzięki Twojemu doświadczeniu poznałam znowu pyszny chleb, który z pewnością
będę piec często.
Pozdrawiam Cię serdecznie :)
Smakowe Kubki, cieszę się niezmiernie, że mimo niezamierzonego kształtu, to jednak tak posmakował!
już zmykam obejrzeć Twoją wersję :)
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za cenny komentarz!
przepyszny :) dziś upiekłam i jestem bardzo na tak :) ta cebulka bardzo dużo dodaje do chleba aromatu i smaku :)
Szpinakożerca, super, że się na niego zdecydowałaś i ogromnie się cieszę, że i Tobie posmakował!
i bardzo dziękuję za pozostawienie opinii :)
i to wszystko przez Unę ;) od niej trafiłam po rogalach tu i już sobie zanotowałam sporo przepisów do wypróbowania :) po własnych eksperymentach przyszedł czas ruszyć zakładkę z przepisami "koniecznie do wypróbowania" która rozrosła się do niebotycznych rozmiarów :) taki cel na 2014
Szpinakożerca, o! miło mi, że kilka innych przepisów wpadło w oko - jeśli tylko wypróbujesz kolejne, koniecznie daj znać :) hehe moja zakładka przepisów "to do" też wygląda niczym studnia bez dna ;)
pozdrawiam!
Wygląda świetnie!
Uwielbiam karmelizowaną cebulę !
Pięknie wygląda ten chleb ;D
Ja też ostatnio upiekłam taki chleb, o którym moi chłopcy powiedzieli "piecz częściej":) ... chleb a z czerwoną karmelizowaną cebulką nie piekłam ... ale ze zwykłą białą smażoną tak i bardzo nam smakował:)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!