czwartek, 13 lutego 2014

Pączki z dziurką - gniazdka



Gniazdka. Pączki z dziurką. Pączki wiedeńskie. Pączki hiszpańśkie. Jak zwał, tak zwał - ten charakterystyczny w kształcie pączkowy przysmak jest znany chyba każdemu.

Przygotowywane z ciasta parzonego, które wyrabia się szybko i bezproblemowo. Choć moimi ulubionymi niezmiennie pozostają pączki drożdżowe, to jednak ta ekspresowa wersja jest smakowitą odmianą.

Moje gniazdka nie wyszły perfekcyjnie wizualnie, ale debiutując porwałam się na nie z bardzo małą szprycą - wyszły maleństwa, które jednak miały swój urok :) Pysznie chrupiące z wierzchu i miękkie, delikatne w środku. Polecam!



Składniki na ciasto na około 20-30 gniazdek (zależy od wielkości szprycy)
przepis z blogu Moje Wypieki 
  • 200 g mąki pszennej
  • szklanka wody (250 ml)
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • olej do smażenia

Na glazurę lukrową:
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki gorącej wody

Przygotowanie ciasta parzonego
W średniej wielkości garnku zagotować wodę razem z masłem i solą. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i - jednym ruchem - wrzucić na wrzątek przesianą mąkę, cały czas mieszając. Należy ucierać ciasto (np. drewnianą łyżką) aż będzie jednolite, gładkie i nie będzie się kleić do garnka. Odstawić do przestudzenia.
Kiedy ciasto przestygnie, należy zmiksować je z jajkami - wbijać po jednym jajku i każdorazowo ucierać.

Formowanie i smażenie
W szerokiej i głębokiej patelni / lub garnku rozgrzać olej. W międzyczasie uformować pączki.

Na dużym blacie, lub stolnicy, rozłożyć papier do pieczenia i posmarować go lekko olejem. Gotowe ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej. Na papierze formować kółka o średnicy ok. 6 cm, w niedużych odstępach - następnie należy nożem przekroić papier tak, by każdy pączek znajdował się na pojedynczym skrawku papieru.

Pączki delikatnie wkładać na dobrze rozgrzany olej (ok. 180 stopni *) papierem do góry, a następnie odlepić papier. Smażyć 4-5 minut z każdej strony - im dłużej smażymy tym są ciemniejsze i bardziej chrupiące. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Po przestudzeniu polukrować.

* Jeśli nie mamy termometru kuchennego, możemy sprawdzić, czy olej osiągnął odpowiedną temperaturę poprzez wrzucenie kawałka ciasta - jeśli zacznie skwierczeć, a później szybko wypłynie na powierzchnię, można smażyć.







44 komentarze:

Unknown pisze...

świetne Ci wyszły:)

Kasia pisze...

O, ja te pączki kocham po prostu!

Marta Urbańska pisze...

są pyszne i o niebo lepsze jak z cukierni :)

toffi pisze...

piękne! idealne! chcę je! :)

AJ. pisze...

Trzeba zacząć myśleć o smakołykach na tłusty czwartek, a twoja propozycja jest godna uwagi :)

Łucja pisze...

Uwielbiam :) kiedyś też je robiłam małą szprycą, którą wciąż trzeba było napełniać, trud się opłaca, są najlepsze :)

Krystyna Boner pisze...

Pyszne cacuszka z dziurką Kasiu. Ja nie widzę, że Ci nie wyszły. Są fantastyczne :)

Salvador Dali pisze...

uwielbiam ten rodzaj pączka! Boskość :)
a wizualnie zaaachwycają!

Renata pisze...

Pyszne i piękne pączusie Kasiu:)

kulinarne-smaki pisze...

Wyglądają mega apetycznie. W tym roku też planowałam ich wykonanie, ale chyba się nie odważę - boję się że mi nie wyjdą

Unknown pisze...

Cudne gniazdka :) ! Poproszę z dostawą do domu :D !

Anonimowy pisze...

oponki! :D

PS: wiesz moze dlaczego littlebrainchild.blogspot.com od pazdziernika nie dodala zadnego posta na bloga? cos sie stalo?

Kamila pisze...

Mniam, uwielbiam! Pięknie Ci się udały!

SMAKOWE KUBKI pisze...

Ptysiowe pączki,świetny przepis i udana alternatywa do pączków tradycyjnych.

Kaś pisze...

A., nie, nie mam pojęcia

Magda C. pisze...

Prześliczne są! Uwielbiam te pączki, chociaż nie odważyłaś się jeszcze sama ich robić :)

Ola pisze...

idealne na zbliżający się Tłusty Czwartek:)

JustInka pisze...

Uwielbiam! Pamiętam jak wracając z liceum zawsze zaglądałam po szkole do pobliskiej cukierni, właśnie po te gniazdka. Pyszności :)

Happy Kitchen. pisze...

mogłabym je jeść i jeść! :)

Kamciss pisze...

O tak! Tego mi trzeba :>

Anonimowy pisze...

Jaka ilość wody , bo nie mam pojęcia...

Unknown pisze...

Są świetne, jak ja je uwielbiam! :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Mam zamiar zrobić gniazdka :) Mój facet je uwielbia, a Twoje rewelacyjnie wyglądają!

justynapolska pisze...

same pyszności

Kaś pisze...

A., szklankę (250 ml), już poprawiam, dziękuję!

AZgotuj! pisze...

i raz w roku można jesc bez opamiętanie a jeśli częściej ... a czemu nie!:)

ella kropka com pisze...

pysznie, kiedy mamy Tłusty Czwartek?
Kasiu, zapraszam Cię do siebie na bloga po nominację w Liebster Blog Award :)

Kaś pisze...

Ella, 27.02
dziękuję :)

Back Taste pisze...

Pyszne oponki Kasiu:) zwinęłabym ci jedną...

skoraq cooks pisze...

Uwielbiam, muszę je wreszcie zrobić sama, bo jak na razie polegam na kupnych :-)

Marzena pisze...

Super Ci wyszly! :) Wygladaja bardzo zachecajaco :)

Anulla pisze...

jedne z najlepszych pączków:)

Marcelina pisze...

każda wersja pączka jest dobra :)

BabaLuca pisze...

bardzo smakowicie wyglądają - nigdy ich jeszcze nie robiłam a bardzo je lubię

DżemDżus pisze...

Takie malutkie są najlepsze, oprócz wizualnych walorów mamy mniejsze wyrzuty sumienia po zjedzeniu. Przynajmniej ja tak mam. Mini pączki to u mnie mini wyrzuty sumienia z powodu odstępstwa od diety. :)

Kaś pisze...

DżemDżus, o! świetne podejście, będę je uskuteczniać i u siebie :)

Majana pisze...

Świetne Kasiu !:)

galantyna.pl pisze...

Pyszne i tak ładnie się prezentują!

judik pisze...

Od dłuższego czasu mam ochotę je zrobic, ale dziś muszę jedno smakowite gniazdko Tobie porwać :-)

agattekh pisze...

Uwielbiam takie pączki, a tłusty czwartek już chyba niedługo :-)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Mój Mąż bardzo lubi te pączki ... ja wolę tradycyjne:). Jednak nawet ja od czasu do czasu na Gniazdko się skusze:) pozzdrawiam

Misia pisze...

Bardzo apetyczne i pięknie zrobione, mam na nie chętkę.

ugotujmyto.pl pisze...

Ja tam chętnie się skuszę :)!

lutka40 pisze...

Kurcze .żeby nie moja wieczna dieta to ..........

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add