Kruche i niezwykle aromatyczne. Idealne do podjadania solo, ale też jako baza pod wytrawne dodatki. U mnie w połączeniu z białym serkiem, rzodkiewką/ogórkiem i krewetkami w zalewie ziołowej. Myślę, że świetnie sprawdziłby się również wędzony łosoś. Pasty wszelakie też tworzyły zgrane zestawy.
Ciastka są malutkie, akurat na jeden kęs. Zapewniam, że w roli imprezowej przekąski odnajdą się idealnie!
Ciastka są malutkie, akurat na jeden kęs. Zapewniam, że w roli imprezowej przekąski odnajdą się idealnie!
Składniki na ok. 80 mini ciastek:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka cukru
- łyżeczka suszonego koperku
- łyżeczka suszonego tymianku
- łyżeczka granulowanego czosnku
- 50 g prażonej cebuli
- opakowanie Smakowitej Pajdy z ziołami ogrodowymi (120 g)
- 2/3 szklanki wody
Dodatkowo, przed pieczeniem:
- jajko rozbełtane z łyżką mleka
- sól gruboziarnista
Przygotowanie
Wymieszać wszystkie suche składniki, po czym dodać Smakowitą Pajdę i utrzeć całość na kształt kruszonki. Następnie wlać wodę i zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i odstawić na 1-2 godziny (w temp. pokojowej). Po tym czasie podzielić na kilka części i każdą z nich rozwałkować na ok. 3 mm. Z ciasta wycinać nieduże kształty, np. kieliszkiem.
Pieczenie
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (może być ściśle, bo nie rosną na boki, a jedynie minimalnie w górę), posmarować z wierzchu jajkiem (rozbełtanym z mlekiem) i posypać solą. Wstawić do nagrzanego piekarnika - 180 stopni (160 przy termoobiegu) - i piec ok. 20 minut. Po upieczeniu przełożyć na kratkę do przestygnięcia. Przechowywać w puszce lub innym szczelnym pojemniku.
Do przygotowania ciastek użyłam nowości na rynku - smalczyku roślinnego. Był to swego rodzaju eksperyment, ale zaskoczonym pełnym sukcesem. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie - sprawdza się nie tylko jako smarowidło do kanapek, ale można jej używać także w wypiekach.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Tu więcej informacji.
30 komentarze:
Idealne małe co nieco :) Pozdrawiam
Ciekawe są takie ciasteczka na słono ;)
uwielbiam kruche ciastka na słono, i też myślałam o tym, żeby wykorzystać kiedyś taki roślinny smalczyk do ciastek. Super pomysł, pionierko
Pozdrawiam
Monika
na prawdę świetny przepis na imprezową przekąskę :)
Ufff. Wszędzie pysznie i słodko. A u Ciebie coś wytrawnego. Trzeba zrobić sobie przerwę i sięgnąć po coś takiego, dobrego :)
świetny pomysł na imprezę:)
Ps. gotowanie za głosowanie już trwa:)
Cudne zdjęcie Kasiu, aż chce się sięgnąć i zjeść:)
Ależ pięknie się prezentują Kasiu! :)
Dziękuję za udział i przypominam jeszcze o podesłaniu później linków na maila. Pozdrawiam :)
Świetny pomysł na karnawałowe przekąski. Na pewno wypróbuję ;)
Pozdrawiam :)
Przekąsiłoby się małe co nieco:-)
Genialna przekąska, na imprezie by sie sprawdziła :D
rewelacyjne ciasteczka:) świetny pomysł!
Świetne :) ! Ale aż 80 :D ??
Monika, bardzo dobrze sprawdził się w ciastkach, polecam wypróbować
Majana, dziękuję, link wysłałam :)
Paulina, ale one są bardzo malutkie :)
apetyczna przekąska!
Pyszna przekąska!! :-)
Urocze te maleństwa :) Miła odmiana od słodkiego szaleństwa.
Fajne te ciacha :-) Lubię bardzo wytrawne ciasteczka a tak rzadko je piekę. Szkoda...:-/
wygladaja mega pysznie :)
Świetny pomysł na przekąskę! Wygląda to przepysznie :)
świetna imprezowa przekąska :) uwielbiam takie!
Ach... nie mogę na nie patrzeć takie śliczne:)
Bardzo ciekawa propozycja :) Smaczna przede wszystkim!
Niesamowicie wyglądają!
Chętnie się skuszę, bo bardzo lubię takie wytrawne ciasteczka :)
wyglądają bardzo apetycznie :)
Bardzo mi się podobają te ciasteczka. No i w takiej aranżacji stają się cudnymi mini tartinkami! Pięknie jak zawsze :)
Smakowita pajda mnie odstrasza. Nie wiem czemu ;)
Ale to tak smacznie wygląda...
Violet, niech nie odstrasza :) poza tym na zwykłym smalcu też powinny wyjść :)
Kasiu bardzo ciekawe te ciasteczka, a jak z Pajdą to na pewno i aromatyczne:) buziaki
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!