niedziela, 23 marca 2014

Szarlotka z szarą renetą



Krucha szarlotka po brzegi wypełniona jabłkami. Najbardziej lubię wersję antonówkami, kortlandami albo właśnie szarą renetą, która jako lekko kwaskowa idealnie komponuje się ze słodyczą ciasta, obowiązkowo obsypanego cukrem pudrem i dodatkami, typu lody czy bita śmietana. Dodatkowo, jabłka tej odmiany nie rozgotowują się, dzięki czemu zajadając szarlotkę są one idealnie wyczuwalne i nie tworzą czegoś na kształt musu. Mus jak mus, dobry!, ale jak szarlotka, to muszę czuć jabłuszka :) 




Składniki na ciasto
przepis ze strony ugotuj.to; z moimi małymi zmianami
  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g masła, zimnego
  • 150 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 kg jabłek, szara reneta
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania
  • bułka tarta do tortownicy


Przygotowanie ciasta
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Żółtka wymieszać ze śmietaną. 
Masło drobno posiekać razem z sypkimi składnikami, po czym dodać żółtka ze śmietaną i szybko zagnieść jednolite ciasto. Po wyrobieniu zawinąć je w folię i dobrze schłodzić w lodówce (lub szybciej w zamrażalniku).

Przygotowanie jabłek
Kiedy ciasto będzie już twarde "jak kamień", zabrać się za obieranie i krojenie jabłek - pokroić w plasterki (ścierając na tarce). Następnie wymieszać je z cynamonem.

Pieczenie
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (180 przy termoobiegu). Formę do pieczenia (tortownicę o średnicy 24 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (można też wyłożyć sam spód papierem, a boki obsypać bułką). Na dno formy zetrzeć ok. połowy ciasta, następnie przy użyciu ok. 1/3 pozostałej części wykleić boki. Na dno formy wysypać czubatą łyżkę bułki tartej, a następnie wyłożyć ją jabłkami. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta.
Piec 50-60 minut. U mnie była to godzina, choć już po ok. 30 minutach musiałam przykryć górę szarlotki papierem do pieczenia, bo szybko się złociła.

Podawać po całkowitym przestudzeniu. Np. z lodami :)




*****

Szarlotka chodziła za mną od dawien dawna, ale bezpośrednią motywacją do jej przygotowania było pewne ciacho, które zwieńczyło dwudniowy pobyt w bardzo urokliwym miejscu położonym na Pojezierzu Brodnickim - Głęboczek Vine Resort & SPA, które niedawno otrzymało rekomendację Slow Food.

W hotelu spędziłam dwa cudowne dni, podczas których byłam karmiona, masowana i częstowana winem. Dodatkowo mogłam relaksować się w strefie spa oraz cieszyć się spacerami nad pobliskim jeziorem Forbin. Co tu dużo mówić, było wspaniale!!! Miejsce stworzone, by zadbać o nasze ciało i ducha. Ciche, spokojne, ale jednocześnie dające możliwości na aktywny wypoczynek. Hasło przewodnie hotelu "Tam gdzie cisza raduje" w pełni oddaje jego charakter. Wszystko w klimacie dbałości o szczegóły, co w prostej linii przekłada się na dbałość o klienta. Poniżej mała fotorelacja - nie odda wszystkiego, ale może trochę przybliży czar miejsca.


zabudowa łącząca tradycję z nowoczesnością


pobliskie jezioro Forbin

przestronne i przytulne pokoje; urzekły mnie ciasteczka na powitanie <3>

części restauracyjne

live cooking!

owa inspirująca szarlotka - przepięknie podana!

specjały szefa kuchni (restauracja Morellino) - p. Mariana Frankowskiego

wyjazdowa ekipa :)

Dziękuję za zaproszenie i "wypieszczenie" w trakcie pobytu :)

*dwa ostatnie zdjęcia - materiały pr-owe z wyjazdu

54 komentarze:

Kamila pisze...

Uwielbiam tak mocno napakowane szarlotki! Pyszności!

Jey pisze...

Tak zjawiskowej szarlotki jeszcze chyba nie widziałam! Naprawdę prezentuje się rewelacyjnie i nie wątpię w jej obłędny smak! :)
A motto hotelu "tam gdzie cisza raduje" też strasznie mi się spodobało. No i widać obsługa, wszystko na 5 gwiazdek :)

Unknown pisze...

ciasto wygląda pysznie:)

Natalie pisze...

Tak z lodami ,omniomniom *.*

Kasia pisze...

Jaka cudowna! Szarlotka z lodami to jest coś, co kocham :)

Unknown pisze...

Z szarą renetą szarlotka naj, naj :) Twoja prezentuje się pysznościowo.

Krystyna Boner pisze...

Kasiu, szarlotka wygląda obłędnie. Właśnie jem lody i przydałaby mi się taka porcja Twojej szarlotki.
Wyjazd miałaś fantastyczny. Taki relaks to jest coś :)

Małgorzata Kijowska|DayliCooking pisze...

wspaniałe miejsce, ale szarlotka....mmmm...chyba ukradnę przepis :)

Unknown pisze...

Lubię szarlotke a najbardziej z orzechami włoskimi . :)

Łucja pisze...

Szarlotka doskonała :) dawno nie piekłam i będę musiała to szybko nadrobić :D

lutka40 pisze...

Kasiu pięknie Ci wyszła ,wprost zjawiskowo !

toffi pisze...

też uwielbiam tak krojone jabłka :) ślicznie to zawsze wygląda :)

Angie pisze...

Zachwycająca szarlotka, nadzienie jabłkowe wygląda ślicznie!
A miejsce wygląda na sielskie i anielskie: )

Salvador Dali pisze...

o kurde! Ale wyjazd.. dla mnie bomba i nie powiem: zazdroszczę! Jeszcze pogoda się tak udała! :)

A co do szarlotki-bez lodów juz skradła moje serce... chce kawałeeeek!!!! <3

samazlodycz pisze...

szarlotka wygląda mega!

ten hotel mnie zainteresował, fantastyczny na wiosenną regenerację :)

Kamciss pisze...

Pysznie wygląda! Koniecznie muszę spróbować :)

Renata Czelny-Kawa pisze...

Jak po brzegi jabłuszka, to znaczy, że pycha!

Anulla pisze...

moja kochana szarlotka <3

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Poproszę kawałek :) Uwielbiam szarlotki!

teenager ;) pisze...

najlepsza szarlotka to ta z największą ilością jabłek!! <3
jak widzę weekend bardzo udany! ;)

Aurora pisze...

Wczoraj oglądałam "Rzeż" Polańskiego i szarlotka chodzi mi bezustannie po głowie :))

Antenka pisze...

jaka napakowana po brzegi jabłkami:) cudna!

Patrycja Reszko pisze...

Ciężko o tej porze o szarą renetę, ale warto! Szarlotka wygląda rewelacyjnie!

JustInka pisze...

Ależ miałaś rozpustę! Cudownie :) Tylko pozazdrościć :) A taką szarlotkę z lodami to przyjęłabym bez wahania :)

Marzena pisze...

Takie napakowane i zlistkowane szarlotki są najlepsze i cudnie Ci Twoja wyszła:-) A wyjazdu zazdroszczę;-)

Ola pisze...

ja zawsze z szarą renetą!

agattekh pisze...

Reneta jest idealnym jabłkiem na ciasta i desery :-)

Unknown pisze...

Ta szarlotka to cudo! zdecydowania taka z ogromną ilością jabłek jest faworytem :)

Magda C. pisze...

Rewelacyjnie wygląda ta szarlotka! Wyjazdu zazdroszczę, widać po ślicznych zdjęciach, że było bosko!

What's Baking?? pisze...

Kas, my mouth waters just by looking at it.. Delicious

Cooking??Cooking!! pisze...

Oj ślinka cieknie :P

Renata pisze...

jak ja dawno nie miałam szarlotki!! pysznie wygląda i cudne zdjęcia:)

Pan Deserek :) pisze...

Szarlotka fantastyczna :) ! A hotel fantastyczny ! Aż chce się jechać w takie miejsce ;)

pollyzeczki pisze...

doskonała !! tradycyjna prawdziwa szarlotka :)

napiecyku.pl pisze...

W mojej kuchni również ostatnio sezon na jabłka, Twoja szarlotka - wymarzona:))

Unknown pisze...

Po prostu cudowna:) Tort szarlotkowy jak się patrzy!
Buziaki Back Taste

DżemDżus pisze...

Ulubione ciasto mego męża. Jest tak piękna że nic dodać nic ująć :)

Agata pisze...

"karmiona, masowana i częstowana winem" <3 Można powiedzieć, że byłaś w raju :) A co do szarlotki, to muszę Ci przyznać, że to jedno z najapetyczniejszych zdjęć tego ciasta jakie mi się zdarzyło widzieć! Pozdrawiam :)

Marcela pisze...

Kocham szarlotki! A Twoja jest taka... idealna! :)

ella kropka com pisze...

szarlotka - należy do moich ulubionych ciast - Twoja jest idealna i ta szara reneta - the best!

Barbarella pisze...

Obłędna! z taką ilością jabłek jest najlepsza :-)

judik pisze...

Wspaniała szarlotka i do tego lody! Mmm skusiłaś mnie!

Luka Li pisze...

świetne ciacho!

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Cudowna szarlotka ... a i wyjazd widze uroczy i relaksujący:) pozdrawiam

Happy Kitchen. pisze...

jeny jaka piękna! i tyleee jabłek! :)

ugotujmyto.pl pisze...

Piękna ta szarlotka a wyjazd jak widzę bardzo udany !

skoraq cooks pisze...

Kaś wreszcie miałam chwilę, żeby na spokojnie pooglądać Twoją szarlotkę, w której jest wręcz nieprzyzwoita ilość jabłek. Wygląda bosko. No i po cichu zazdraszczam tego wypieszczenia w spa. :-)

Majana pisze...

Wspaniale napakowana jabłuszkami:)

Poezja Smaku pisze...

Gratuluję pobytu w tak miłym i smacznym miejscu :) szarlotka jest obłędna!

Unknown pisze...

Jakie ogromne ciacho! Super :D

Alicja pisze...

Świetna :) wypróbowałam przepis, wyszła idealnie, zrobiłam tylko jedną modyfikację. Niewykorzystane białka na koniec ubiłam z odrobiną pudru i ułożyłam na jabłka pod wierzchnią warstwą ciasta. Zrobiła się krucha beza :)

Kaś pisze...

Alicja, super, bardzo się cieszę, że szarlotka posmakowała! wersja z bezą na wielki plus :)
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za komentarz!

Malina pisze...

Uwielbiam ten przepis, odkąd na niego trafiłam zupełnie przypadkiem około 1,5 roku temu. POLECAM i dziękuje autorce za możliwość korzystania z niego :)

Kaś pisze...

Malina, wspaniale :) bardzo mi miło, że przepis tak przypadł do gustu!
pozdrawiam ciepło i dziękuję za komentarz z opinią :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add