piątek, 18 kwietnia 2014

Babka z advocatem i krówkami



Babka, której nie mogło u mnie zabraknąć. Za krówkami w wielkanocnych wypiekach przepadam (patrz mazurek z krówkami), a z kolei z advocatem mocno się polubiliśmy przy okazji ostatnio publikowanego sernika. Babka stała się więc wypadkową ulubionych smaków - i to jakże udaną!

Specjalnie nie siekałam zbyt drobno krówek, dzięki czemu drobne kawałki są wyczuwalne w cieście - bajka! Smak advocatu na tyle subtelny, aby kawałka babki nie trzeba było odmówić najmłodszym. Całość oczywiście jest przesłodka, ale to w końcu wielkanocna baba. I co ważne, połączenie krówkowo-adwokatowych smaków daje obłędne wrażenia zapachowe - zabójczo pachnie już podczas pieczenia, później aromatem może zdobić świąteczny stół.

Ponieważ to już ostatni post przed świętami...


Życzę Wam Pogodnych, Radosnych, Rodzinnych
i Przesmacznych Świąt Wielkanocnych!




Składniki na ciasto
przepisem zachwyciłam się na blogu Gzik i Pyry, pochodzi ze strony Pieprz czy Wanilia
  • 150g masła
  • 120g cukru
  • 4 jaja
  • 125 ml advocatu
  • 190g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150g kruchych krówek*
*moje były półkruche: kruche z wierzchu, ale lekko ciągnące w środku

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni (170 przy termoobiegu). Foremkę na babkę (średniej wielkości) wysmarować masłem i obsypać mąką. Krówki pokruszyć lub posiekać na drobne kawałki.

Przygotowanie ciasta
Masło utrzeć z cukrem, po czym - ciągle mieszając - dodawać po jednym jajku. Wlać advocat i ponownie dobrze utrzeć masę. 
W osobnym pojemniku wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie, ciągle ucierając, stopniowo dodawać do płynnej masy. Na koniec wmieszać do ciasta krówki.

Pieczenie
Ciasto przelać do foremki, położyć ją na blasze i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Według przepisu piec 40 minut, ale u mnie zajęło to godzinę - należy więc sprawdzić patyczkiem wbitym w środek babki, czy już upieczona. *Jeśli babka zacznie się zbyt szybko rumienić z wierzchu, przykryć ją kawałkiem papieru do pieczenia.
Po upieczeniu trzymałam babkę ok. godziny w formie, później wyjęłam i studziłam już na kratce.


Składniki na polewę
ze strony Gzik i Pyry; bez cukru
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100g masła
  • 50 g krówek kruchych

Przygotowanie polewy
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i doprowadzić do ich zagotowania. Następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 5-7 minut aż masa się zredukuje i zgęstnieje. Gotową masę, przelać na wystudzoną babkę - możemy zrobić to bezpośrednio po jej przyrządzeniu bądź 5-10 minut później, kiedy lekko się przestudzi i jednocześnie zgęstnieje.




34 komentarze:

pollyzeczki pisze...

absolutna pycha!! wesołych Świąt

Magda C. pisze...

Kasieńko wspaniała babka Ci wyszła! Zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt :) Dużo odpoczynku!

Amanda Michalak pisze...

Mniaam ;D Chyba ją upiekę, ale dopiero po Wielkanocy. Już jest wystarczająco dużo ciast :)

Natalie pisze...

U'lala jaka rozpustna! :)

Paulina Urbańczyk pisze...

Wspaniała babka Kasiu Katarzyno :*

zufik pisze...

Super babka :) i Tobie wesołych i pogodnych Świąt!

Marta U pisze...

cóż za smaki :) szkoda, że nie lubimy babek :)

Nemi pisze...

Za rok ją upiekę;D Radosnych Świat;)

Joanna Pabich pisze...

Ta babka z krówkami wygląda obłędnie!

MałaGosia pisze...

Już to pisałam na insta, ale powtórzę i tak. Bardzo apetyczne zdjęcia :)

Majana pisze...

Robiłam kiedyś tę babkę. Jedna z najlepszych pod słońcem. Pieknie wygląda u Ciebie.
Radosnych Świąt Kasiu! :)

Kamila pisze...

Smakowita!
Zdrowych i pogodnych Świąt Wielkanocnych,
pełnych wiary, nadziei i miłości.
Radosnego nastroju i serdecznych spotkań z najbliższymi!

Kamciss pisze...

Jaki świetny pomysł! Musi być mega słodka, ale chyba warto :)

Inspirowane Smakiem pisze...

Babek u mnie pod dostatkiem, ale na taką też by się znalazło jakieś miejsce. Piękna!

Salvador Dali pisze...

o mamooo.. advocat <3 <3
Kurde, wiedziałaś jak trafić w moje smaki.. a do tego, tak apetyczne zdjęcia! :)

Basiuchna Ś. pisze...

już wczoraj jak ujrzałam ją na instagramie pomyślałam, że musi być niesamowita. teraz przekonuję się, że miałam rację! :)

ugotujmyto.pl pisze...

Szkoda, że juz nie zdążę jej upiec...:( Kasiu, Zdrowych i Spokojnych Świąt Ci życzę :)!!!

lutka40 pisze...

Porywam kawałek
Kasiu zdrowych i szczęśliwych Świąt

Ania pisze...

Piękna i bardzo smakowita baba :)
Przyznam, że piekłam ją już 3 razy :)

Życzę Spokojnych i radosnych Świąt :)

Pozdrawiam
Ania

serwis kas fiskalnych pisze...

przepysznie wygląda ta babka :)

Marzena pisze...

Ależ ona wygląda...:-)
Kasiu,
Zdrowych, Spokojnych i spędzonych w rodzinnym gronie Świąt Wielkiej Nocy!

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Taka babeczka musi wyjątkowo smakować :) Zdrowych i radosnych Świąt oraz mokrego Dyngusa :)

AZgotuj! pisze...

Wspaniałych pachnących świąt:)

judik pisze...

Aj cudowna babeczka! :-) Życzę Zdrowych i Wesołych Świąt Wielkanocnych! :-)

Amber pisze...

Z advoccatem ciasta uwielbiam, a z krówkami moja ciocia robi mazurek.
Pysznie skomponowana babka.
Świątecznego odpoczynku Kasiu!

agattekh pisze...

Babka z adwokatem mega pyszna, jadłam taka ostatnio :-) wszystkiego dobrego :-)

marinia pisze...

Wszystko brzmi pysznie!!!

Patrycja pisze...

Mniam, ale pyszności!

Mirek pisze...

Fajny blog!

Kaś pisze...

Mirek, bardzo dziękuję!

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Kasiu alkohol w wysokiej temperaturze paruje, więc spokojnie można takowa babkę podac nawet najmłodszym:) .... a baba cudna, warta sprobowania:) .... tylko u mnie jakos krówki nigdy nie moga pieczenia dotrwać:)

Kaś pisze...

Jolu, tak oczywiście - chodziło mi nie tyle o procentowe aspekty :) ale o jednak mocny i charakterystyczny posmak advocatu
hehe co do krówek, musiałam specjalnie zachomikować partię, bo też od razu znikają :D

Anonimowy pisze...

Witaj Kasiu,
Piekłam babeczkę adwokatową, ale niestety bardzo szybko (już po 5 minutach) się zrumieniła,
w konsekwencji czego była przypalona i z zakalcem.
Piekłam na 2-giej półce od dołu, góra - dół w temp. 160 st.
Pozdrawiam Cię Kasiu,
Maria

Kaś pisze...

Witam serdecznie Mario,
Przepraszam, że wcześniej nie odpisałam, ale tymczasowo przebywam za granicą i mój dostęp do internetu jest mocno ograniczony. Co do pieczenia, ja umieszczam formę do pieczenia tak, by znajdowała się pośrodku. Jeśli widzisz, że góra szybko się zarumienia, najlepiej przykryć ciasto kawałkiem papieru do pieczenia. W taki sposób ciasto może piec się nawet cały czas - ja sama mam bardzo mały piekarnik i nawet jak wierzch ciasta znajduje się jakieś 10 cm od grzałki, to papier pomaga uniknąć przypieczenia
PS jeśli papier będzie z wierzchu, można spokojnie wydłużyć czas pieczenia - koniecznie sprawdź przed wyłączeniem piekarnika, czy babka jest upieczona w środku (np. za pomocą patyczka do szaszłyków czy wykałaczki). niestety w niektórych ciasta pieką się szybciej, w niektórych trochę dłużej
Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że choć spóźniona, to może moja odpowiedź przyda się przy kolejnych wypiekach :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add