czwartek, 3 kwietnia 2014

Sernik z advocatem i polewą kajmakową



Nieśmiało wchodzę w przygotowania do Świąt Wielkanocnych. Choć... w sumie całkiem śmiało, bo z procentami :) Sernik na specjalne okazje, bo advocat jest dość mocno wyczuwalny - oczywiście, wedle gustu, można zmniejszyć jego ilość - ale nam bardzo odpowiada nieco bardziej "odświętna" wersja. Zresztą advocat świetnie równoważy słodycz kajmaku o smaku czekoladowym - obłęd! Do tego spód z czekoladowych ciasteczek. Mało? Dorzucę jeszcze orzechy włoskie z wierzchu :) Polecam! U nas na pewno zagości na Wielkanoc.





Składniki na sernik:
  • 1 kg twarogu, tłustego
  • szklanka advocatu
  • 6 jaj Farmio (rozmiar M)
  • szklanka cukru
  • 65 g proszku budyniowego
  • 150 g masła 
  • 150 g kruchych ciastek czekoladowych

Składniki na polewę kajmakową
  • 200 g masy kajmakowej o smaku czekoladowym
  • 50 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • orzechy włoskie do posypania z wierzchu


Przygotowanie spodu
Masło rozpuścić i pozostawić do lekkiego przestudzenia. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni (170 przy termoobiegu). Tortownicę (o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciastka pokruszyć, po czym wlać do nich 50 g rozpuszczonego masła (reszta pójdzie do masy serowej). Całość dobrze wymieszać, a następnie przesypać do tortownicy i wylepić okruszkami spód. Tortownicę włożyć do piekarnika i podpiec spód przez 10 minut. W międzyczasie zająć się za masę serową.

Przygotowanie masy serowej
Twaróg zmielić trzykrotnie. Następnie, ciągle mieszając, dodawać po jednym jajku (całym), później rozpuszczone masło, advocat, a na koniec cukier oraz proszek budyniowy. Ma powstać idealnie gładka masa, którą to należy przelać do tortownicy z podpieczonym spodem. Sernik piec przez 60-70 minut w temperaturze 160 stopni (140 przy termoobiegu). Po upieczeniu nie uchylać piekarnika przez ok. pół godziny. Po tym czasie uchylić drzwiczki i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Kiedy już ostygnie, włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Po "zahartowaniu" w lodówce polać go kajmakiem.

Przygotowanie kajmakowej polewy
Masę kajmakową i mleko umieścić w niedużym garnuszku i, często mieszając, podgrzewać na niedużym ogniu. Kiedy masa będzie już lekko płynna dodać masło i rozpuścić w kajmaku. Powinna powstać gładka, aksamitna masa - jeśli mimo mieszania pojawią grudki, wystarczy zmiksować masę blenderem (już po zestawieniu z ognia). Polewę od razu wylać na sernik, równomiernie rozprowadzając go na jego powierzchni. Na koniec posypać sernik drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

Sernik najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej. Jeśli był trzymany w lodówce, należy wyjąć go na kilka godzin przed podaniem.





62 komentarze:

Natalie pisze...

Istny cud świata! Po prostu zestawienie nie z tej ziemi ;)

Magda C. pisze...

O rany! Ale mi smaku narobiłaś... litości na noc! Rewelacja :)

Kasia pisze...

Ależ ten sernik obroni się sam i adwokat nie jest mu potrzebny ;)

Oczywiście żartuję, wygląda doskonale i nawet nie wyobrażam sobie, jak cudownie musi smakować :)

Paulina Urbańczyk pisze...

OMG zrób go kiedyś dla mnie <3 ! Jest i gwiazdeczka :D

Salvador Dali pisze...

umarłam... <3

Krystyna Boner pisze...

Sernik jest tak niesamowity, że ślinka mi cieknie, a oczy... już się napatrzeć nie mogą na to cudo :)

Kamila pisze...

Przyjedziesz do mnie z tym pysznym serniczkiem? Pyszności!

Justyna Żak pisze...

wygląda rewelacyjnie, pycha:)

Marcela pisze...

mmm... to dopiero musi być prawdziwa rozkosz dla podniebienia..

Łucja pisze...

Advocat uwielbiam i chyba upiekę sobie taki serniczek na święta :D Wspaniały!

toffi pisze...

nie!!!!!!!!!!!! piękny!!!!!!!! :D
szkoda, że nie jesteśmy sąsiadkami :P
na szczęście mam na pocieszenie sernik z serków homo, no ale to nawet wstyd o tym pisać ;)

babka z rodzynkiem pisze...

Wygląda (i na pewno smakuje) doskonale:-)

Dark Raven pisze...

Kasia ale Ty kusisz tymi sernikami. Choć dla mnie kajmak kojarzy się z czymś aż zbyt słodkim. Przypuszczam więc, że na świątecznym stole raczej zagości tradycyjny.
Niemniej wygląda pięknie i zapewne zacnie smakuje.

A przepis na dobrą świąteczną, rozpływającą się w ustach babkę??

Poezja Smaku pisze...

Chcę! Chcę! Chcę!

Renata Walczak pisze...

Bardzo lubię ajerkoniak, niestety z uwagi na dzieci wyłączyłam go ( cały alkohol) z wypieków, ale sernik wygląda tak pysznie że chyba zrobię na większą imprezę tylko dla dorosłych :)

Dominika pisze...

Nie mam teraz piekarnika, ale dowiedziałam się, że można upiec sernik w maszynie do ryżu :D więc u mnie na Wielkanoc też na pewno jakiś zagości :D

Evitaa pisze...

Rzeczywiście śmiałe te przygotowania :)). Pysznie się prezentuje!

justyna kaminska pisze...

A może masz jakiś pomysł czym mogłabym zastąpić tą masę kajmakowa, niestety u mnie jest tylko jeden polski sklep i takich rarytasow nie sprzedają!

Kaś pisze...

Dark Raven, ale kajmak jest tylko jako polewa - a ta słodka musi być :) zresztą jego warstwa jest w sumie nieduża, naprawdę polecam! co do babki, w pierwszej kolejności podaję moją ulubioną cytrynową http://bakeandtaste.blogspot.com/2011/11/babka-cytrynowa.html robiona na święta i nie tylko. pyszna też jest majonezowa (nie czuć go oczywiście) http://bakeandtaste.blogspot.com/2013/03/babka-majonezowa.html oraz czekoladowa z orzechami/migdałami http://bakeandtaste.blogspot.com/2011/04/czekoladowa-babka-z-migdaami.html

Justyna, za granicą szukaj pod ang. nazwą dulce de leche (lub innym lokalnym odpowiednikiem). można ją też samemu zrobić ze skondensowanego mleka. a jeśli nie znajdziesz, dałabym zwykłą polewę czekoladową, też będzie pasować

Antenka pisze...

wszystko co kocham najbardziej w jednym serniku:) achhhhhhhhhhhh umarłam z pragnienia:D

Życie z apetytem pisze...

Ja też się rozpłynęłam w zachwycie jak zobaczyłam Twój serniczek! Bajeczny! I to połączenie sernika z advocatem i kajmakiem - wprost idealne dla takiego łasucha jak ja! :)

Marzena pisze...

Kaśka, tak się nie godzi...jestem przed śniadaniem;-(

Małgorzata Z pisze...

Cudowności, aż ślinka cieknie!

Una pisze...

O mamo! Jakie pyszności od samego rana!
Sernik i jeszcze kajmak w jednym!

Angie pisze...

Sernik ZDECYDOWANIE do zrobienia, kocham adwokat<3 i masę kajmakową też... i sernik też; D

Gosia Szulc pisze...

Wow, przepiękny! Nie za bardzo lubię advocat, ale właśnie nabrałam ochoty :D

Ola pisze...

2 słowa: rozkosz podniebienia!

zjedz_mnie pisze...

Serniki to moja słabość, Twój biorę w ciemno :)

What's Baking?? pisze...

An awesome looking cake, Kas! Well done.. you managed to make me drool by just looking at it.

pieczarka mySia pisze...

bajeczny wypiek ;) kocham serniki!

Marcelina pisze...

Sernikom zawsze mówię TAK :)

ella kropka com pisze...

sernik - bajka i jak tu wytrwać w postanowieniach - muszę go spróbować!

Shine Rose pisze...

Już niedułgo święta i te wszystkie pyszne ciasta <3

Renula pisze...

Boski! I kropka. ;)

Szpinakożerca pisze...

tylko jedno słowo przychodzi mi do głowy - majestatyczny :)

Marta pisze...

CUDO!

Back Taste pisze...

Pięknie wygląda:)

Podoba mi się zmiana w Twoich zdjęciach:) i to wcale nie w związku z bielą ;]
teraz jesteśmy jak siostry!

gin pisze...

Ależ rozpustne ciasto... Idealne na Święta :)

Ela Kłuc pisze...

DELICJE:))

http://cynamon.net.pl pisze...

Tyle dobroci w jednym cieście ;)

Kaś pisze...

Back Taste, dziękuję!!! hehe jak siostry :) no razie biel rządzi i dzieli, zobaczymy na jak długo :)

lutka40 pisze...

Chciałabym kiedyś odwiedzic Twój blog i powiedziec ( napisac )- o Kasia dzisiaj się nie postarała - brzydko i niesmacznie ! NIESTETY - małe szanse .
Jak zwykle pięknie i kusząco

DżemDżus pisze...

Sernik pychotka. Wprowadziłaś mnie w świąteczny nastrój. :)

ozzie pisze...

mistrzowski!!

Patrycja pisze...

Dawno nie jadłam takiego pysznego, kremowego sernika....

ugotujmyto.pl pisze...

Wspaniałe połączenie smaków :)!

JustInka pisze...

Ostatnio piekę tyle serników, że zacznę się w nich specjalizować :) Ale szczególnie upodobałam sobie dodatek kajmaku :)

wenus-lifestyle pisze...

Naprawdę wygląda obłędnie :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Ideał:)

Marzena pisze...

Wyglada super! :) Takie cudo bym zjadla nie tylko od swieta!:)

AZgotuj! pisze...

dwie porcje żądam:)

Ania pisze...

Straciłam głowę dla tego sernika, wygląda tak kusząco...
:)

Pozdrawiam
Ania

pieczarka mySia pisze...

Sernik - marzenie! :) wyglada bosko ; )

BabaLuca pisze...

nieziemski po prostu

Anonimowy pisze...

Witam!
Sernik rewelacja - ale czy można czym zastąpić adwokat, żeby dzieci też mogły zjeść.
Pozdrawiam!
Beti

Kaś pisze...

Beti, dziękuję bardzo - może zrobić po prostu sernik kajmakowy? http://bakeandtaste.blogspot.com/2012/10/sernik-kajmakowy.html jest słodziutki, myślę, że dzieciom przypadnie do gustu. albo można też wykorzystać podstawowy przepis na masę serową - http://bakeandtaste.blogspot.com/2010/05/klasyczny-sernik-bez-spodu.html, a dodać spód i polewę z tego sernika
pozdrawiam serdecznie!

Anonimowy pisze...

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź - zrobię ten kajmakowy - wygląda pyyysznie. Pozdrawiam serdecznie i życzę wesołego jajka ;-)))
Beti

Kaś pisze...

Beti, super :) daj znać o wrażeniach po kajmakowym :)
pozdrawiam i również życzę Wesołych!

Anonimowy pisze...

Anonimowy pisze.....
Witam, sernik upiekl sie pięknie, nie popękał i nie opadł.Taki jak dawniej był pieczony i do tego był bardzo smaczny.Mam pytanie ,czy do sernika kajmakowego mozna dodać 40 gramowy budyń? Pozdrawiam
24 kwiecień 2014. 22:54.

Kaś pisze...

A., Bardzo się cieszę, że sernik się udał i posmakował!
Co do kajmakowego - jak najbardziej, można dać do niego małe opakowanie budyniu
Pozdrawiam i serdecznie dziękuję za pozostawienie komentarza

Anonimowy pisze...

Budyń oczywiście w zamian za łyżkę maki.Zapomniałem dodać gdy pisałem wczoraj wieczorem.
Dziekuje za podpowiedź.

Anonimowy pisze...

A Pani już odpisała wczoraj wieczorem.Dziekuje serdecznie.

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add