Nieśmiało wchodzę w przygotowania do Świąt Wielkanocnych. Choć... w sumie całkiem śmiało, bo z procentami :) Sernik na specjalne okazje, bo advocat jest dość mocno wyczuwalny - oczywiście, wedle gustu, można zmniejszyć jego ilość - ale nam bardzo odpowiada nieco bardziej "odświętna" wersja. Zresztą advocat świetnie równoważy słodycz kajmaku o smaku czekoladowym - obłęd! Do tego spód z czekoladowych ciasteczek. Mało? Dorzucę jeszcze orzechy włoskie z wierzchu :) Polecam! U nas na pewno zagości na Wielkanoc.
Składniki na sernik:
- 1 kg twarogu, tłustego
- szklanka advocatu
- 6 jaj Farmio (rozmiar M)
- szklanka cukru
- 65 g proszku budyniowego
- 150 g masła
- 150 g kruchych ciastek czekoladowych
Składniki na polewę kajmakową
- 200 g masy kajmakowej o smaku czekoladowym
- 50 g masła
- 3 łyżki mleka
- orzechy włoskie do posypania z wierzchu
Przygotowanie spodu
Masło rozpuścić i pozostawić do lekkiego przestudzenia. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni (170 przy termoobiegu). Tortownicę (o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciastka pokruszyć, po czym wlać do nich 50 g rozpuszczonego masła (reszta pójdzie do masy serowej). Całość dobrze wymieszać, a następnie przesypać do tortownicy i wylepić okruszkami spód. Tortownicę włożyć do piekarnika i podpiec spód przez 10 minut. W międzyczasie zająć się za masę serową.
Przygotowanie masy serowej
Twaróg zmielić trzykrotnie. Następnie, ciągle mieszając, dodawać po jednym jajku (całym), później rozpuszczone masło, advocat, a na koniec cukier oraz proszek budyniowy. Ma powstać idealnie gładka masa, którą to należy przelać do tortownicy z podpieczonym spodem. Sernik piec przez 60-70 minut w temperaturze 160 stopni (140 przy termoobiegu). Po upieczeniu nie uchylać piekarnika przez ok. pół godziny. Po tym czasie uchylić drzwiczki i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Kiedy już ostygnie, włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Po "zahartowaniu" w lodówce polać go kajmakiem.
Przygotowanie kajmakowej polewy
Masę kajmakową i mleko umieścić w niedużym garnuszku i, często mieszając, podgrzewać na niedużym ogniu. Kiedy masa będzie już lekko płynna dodać masło i rozpuścić w kajmaku. Powinna powstać gładka, aksamitna masa - jeśli mimo mieszania pojawią grudki, wystarczy zmiksować masę blenderem (już po zestawieniu z ognia). Polewę od razu wylać na sernik, równomiernie rozprowadzając go na jego powierzchni. Na koniec posypać sernik drobno posiekanymi orzechami włoskimi.
Sernik najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej. Jeśli był trzymany w lodówce, należy wyjąć go na kilka godzin przed podaniem.
61 komentarze:
Istny cud świata! Po prostu zestawienie nie z tej ziemi ;)
O rany! Ale mi smaku narobiłaś... litości na noc! Rewelacja :)
Ależ ten sernik obroni się sam i adwokat nie jest mu potrzebny ;)
Oczywiście żartuję, wygląda doskonale i nawet nie wyobrażam sobie, jak cudownie musi smakować :)
OMG zrób go kiedyś dla mnie <3 ! Jest i gwiazdeczka :D
umarłam... <3
Sernik jest tak niesamowity, że ślinka mi cieknie, a oczy... już się napatrzeć nie mogą na to cudo :)
Przyjedziesz do mnie z tym pysznym serniczkiem? Pyszności!
wygląda rewelacyjnie, pycha:)
mmm... to dopiero musi być prawdziwa rozkosz dla podniebienia..
Advocat uwielbiam i chyba upiekę sobie taki serniczek na święta :D Wspaniały!
nie!!!!!!!!!!!! piękny!!!!!!!! :D
szkoda, że nie jesteśmy sąsiadkami :P
na szczęście mam na pocieszenie sernik z serków homo, no ale to nawet wstyd o tym pisać ;)
Wygląda (i na pewno smakuje) doskonale:-)
Kasia ale Ty kusisz tymi sernikami. Choć dla mnie kajmak kojarzy się z czymś aż zbyt słodkim. Przypuszczam więc, że na świątecznym stole raczej zagości tradycyjny.
Niemniej wygląda pięknie i zapewne zacnie smakuje.
A przepis na dobrą świąteczną, rozpływającą się w ustach babkę??
Chcę! Chcę! Chcę!
Bardzo lubię ajerkoniak, niestety z uwagi na dzieci wyłączyłam go ( cały alkohol) z wypieków, ale sernik wygląda tak pysznie że chyba zrobię na większą imprezę tylko dla dorosłych :)
Nie mam teraz piekarnika, ale dowiedziałam się, że można upiec sernik w maszynie do ryżu :D więc u mnie na Wielkanoc też na pewno jakiś zagości :D
Rzeczywiście śmiałe te przygotowania :)). Pysznie się prezentuje!
A może masz jakiś pomysł czym mogłabym zastąpić tą masę kajmakowa, niestety u mnie jest tylko jeden polski sklep i takich rarytasow nie sprzedają!
Dark Raven, ale kajmak jest tylko jako polewa - a ta słodka musi być :) zresztą jego warstwa jest w sumie nieduża, naprawdę polecam! co do babki, w pierwszej kolejności podaję moją ulubioną cytrynową http://bakeandtaste.blogspot.com/2011/11/babka-cytrynowa.html robiona na święta i nie tylko. pyszna też jest majonezowa (nie czuć go oczywiście) http://bakeandtaste.blogspot.com/2013/03/babka-majonezowa.html oraz czekoladowa z orzechami/migdałami http://bakeandtaste.blogspot.com/2011/04/czekoladowa-babka-z-migdaami.html
Justyna, za granicą szukaj pod ang. nazwą dulce de leche (lub innym lokalnym odpowiednikiem). można ją też samemu zrobić ze skondensowanego mleka. a jeśli nie znajdziesz, dałabym zwykłą polewę czekoladową, też będzie pasować
wszystko co kocham najbardziej w jednym serniku:) achhhhhhhhhhhh umarłam z pragnienia:D
Ja też się rozpłynęłam w zachwycie jak zobaczyłam Twój serniczek! Bajeczny! I to połączenie sernika z advocatem i kajmakiem - wprost idealne dla takiego łasucha jak ja! :)
Kaśka, tak się nie godzi...jestem przed śniadaniem;-(
Cudowności, aż ślinka cieknie!
O mamo! Jakie pyszności od samego rana!
Sernik i jeszcze kajmak w jednym!
Sernik ZDECYDOWANIE do zrobienia, kocham adwokat<3 i masę kajmakową też... i sernik też; D
Wow, przepiękny! Nie za bardzo lubię advocat, ale właśnie nabrałam ochoty :D
2 słowa: rozkosz podniebienia!
Serniki to moja słabość, Twój biorę w ciemno :)
An awesome looking cake, Kas! Well done.. you managed to make me drool by just looking at it.
bajeczny wypiek ;) kocham serniki!
Sernikom zawsze mówię TAK :)
sernik - bajka i jak tu wytrwać w postanowieniach - muszę go spróbować!
Już niedułgo święta i te wszystkie pyszne ciasta <3
Boski! I kropka. ;)
tylko jedno słowo przychodzi mi do głowy - majestatyczny :)
Pięknie wygląda:)
Podoba mi się zmiana w Twoich zdjęciach:) i to wcale nie w związku z bielą ;]
teraz jesteśmy jak siostry!
Ależ rozpustne ciasto... Idealne na Święta :)
DELICJE:))
Tyle dobroci w jednym cieście ;)
Back Taste, dziękuję!!! hehe jak siostry :) no razie biel rządzi i dzieli, zobaczymy na jak długo :)
Chciałabym kiedyś odwiedzic Twój blog i powiedziec ( napisac )- o Kasia dzisiaj się nie postarała - brzydko i niesmacznie ! NIESTETY - małe szanse .
Jak zwykle pięknie i kusząco
Sernik pychotka. Wprowadziłaś mnie w świąteczny nastrój. :)
mistrzowski!!
Dawno nie jadłam takiego pysznego, kremowego sernika....
Wspaniałe połączenie smaków :)!
Ostatnio piekę tyle serników, że zacznę się w nich specjalizować :) Ale szczególnie upodobałam sobie dodatek kajmaku :)
Naprawdę wygląda obłędnie :)
Ideał:)
Wyglada super! :) Takie cudo bym zjadla nie tylko od swieta!:)
dwie porcje żądam:)
Straciłam głowę dla tego sernika, wygląda tak kusząco...
:)
Pozdrawiam
Ania
Sernik - marzenie! :) wyglada bosko ; )
nieziemski po prostu
Witam!
Sernik rewelacja - ale czy można czym zastąpić adwokat, żeby dzieci też mogły zjeść.
Pozdrawiam!
Beti
Beti, dziękuję bardzo - może zrobić po prostu sernik kajmakowy? http://bakeandtaste.blogspot.com/2012/10/sernik-kajmakowy.html jest słodziutki, myślę, że dzieciom przypadnie do gustu. albo można też wykorzystać podstawowy przepis na masę serową - http://bakeandtaste.blogspot.com/2010/05/klasyczny-sernik-bez-spodu.html, a dodać spód i polewę z tego sernika
pozdrawiam serdecznie!
Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź - zrobię ten kajmakowy - wygląda pyyysznie. Pozdrawiam serdecznie i życzę wesołego jajka ;-)))
Beti
Beti, super :) daj znać o wrażeniach po kajmakowym :)
pozdrawiam i również życzę Wesołych!
Anonimowy pisze.....
Witam, sernik upiekl sie pięknie, nie popękał i nie opadł.Taki jak dawniej był pieczony i do tego był bardzo smaczny.Mam pytanie ,czy do sernika kajmakowego mozna dodać 40 gramowy budyń? Pozdrawiam
24 kwiecień 2014. 22:54.
A., Bardzo się cieszę, że sernik się udał i posmakował!
Co do kajmakowego - jak najbardziej, można dać do niego małe opakowanie budyniu
Pozdrawiam i serdecznie dziękuję za pozostawienie komentarza
Budyń oczywiście w zamian za łyżkę maki.Zapomniałem dodać gdy pisałem wczoraj wieczorem.
Dziekuje za podpowiedź.
A Pani już odpisała wczoraj wieczorem.Dziekuje serdecznie.
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!