niedziela, 25 maja 2014

Francuskie ciasto z rabarbarem i migdałami - Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów



Rabarbarowych wypieków ciąg dalszy. W tytule widnieje 'ciasto z rabarbarem', ale równie dobrze mogłoby być 'rabarbar w cieście', bo wypełnia ciasto po brzegi! Kilka razy mogłam się przekonać, że jego kwaskowy smak bardzo lubi się z ciastem maślanym, ale przy okazji tego przepisu odkryłam jednocześnie jak świetnie komponuje się z migdałami. Chrupiące, uprażone płatki z wierzchu z powodzeniem mogą zastąpić kruszonkę, a przy tym nie odejmują lekkości wypiekowi. Ciasto robi się w kilka minut, jest bardzo proste w przygotowaniu, a na smak na pewno Was nie zawiedzie.





Składniki
przepis znaleziony u Kamili z blogu Ogrody Babilonu; oryginał na blogu My Kitchen in the Rockies; podaję z moimi drobnymi zmianami
  • 800 g rabarbaru, już po pokrojeniu
  • 115 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • 3 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g płatków migdałowych
  • cukier puder

Rabarbar przepłukać pod bieżącą wodą, lekko osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć końce i pokroić w kostkę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).

Do miski przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia i solą. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysty, biały krem, po czym - ciągle ucierając na wysokich obrotach - dodawać po jednym jajku aż składniki dobrze się połączą. Następnie dodać olejek, wymieszać, a na koniec - stopniowo i ciągle ucierając, już na małych obrotach - wsypywać mąkę. Ucierać do powstania ciasta o jednolitej, gładkiej konsystencji. Do ciasta dodać pokrojony rabarbar i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu wysypać płatki migdałowe. 

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut, aż patyczek wbity w środek będzie suchy. Jeśli płatki migdałowe zaczną się rumienić wcześniej, należy nakryć formę papierem do pieczenia. Studzić w formie, po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.



Ciasto pieczone w ramach Majowego Wyzwania Blogerek i Blogerów, którego tematem przewodnim był piknik. Zapraszam na blogi!


Organizatorki
PAULINA www.mojapasjasmaku.blogspot.com
MARTA www.magicznezyciemarty.pl

UCZESTNICY :
AGATA www.myszkagotuje.blogspot.com
ALINA www.ala-piecze.blogspot.com
ANNA
www.cafeamaretto.blogspot.com
www.aronia-wiemcojem.blogspot.com
BEATA www.staregary.blogspot.com
DANUSIA www.mojewypiekiinietylko.com
EWA www.ewakuchennie.blogspot.com
GOSIA www.daylicooking.pl
IWONA www.izioni-smaki.blogspot.com
JUSTYNA www.tysiagotuje.pl
JUSTYNA www.mamaipomocnicy.blogspot.com

61 komentarze:

Paulina Urbańczyk pisze...

Oojojjjj ! Jakie wspaniałe ciacho :)
Kocham rabarbar więc porywam 2 kawałeczki ! Takie ciacho tylko z dokładką <3
Dziękuję za wspólne piknikowanie :)

Justyna Gonczaronek pisze...

przepiekne!!! :))))

dziękuję za wspólną zabawę ;)

Agata pisze...

W następny weekend koniecznie muszę wypróbować Twój przepis ! Wyglada i brzmi pyszne a w tym roku nie miałam jeszcze okazji wykazać sie żadnymi wypiekami...

Małgorzata K pisze...

za rabarbarem nie przepadam, ale zamienię go na truskawki ;)
ciasto prezentuje się super :)
dziękuję za kolejną wspólną akcję :)

Joanna Malinowska pisze...

a można użyć mąki pełnoziarnistej?

babka z rodzynkiem pisze...

Ciasto wyglada fantastycznie:-)

Wilczyca Aga Strzęciwilk pisze...

Cały rok czeka się na dwie rzeczy: rabarbar i truskawki.... uwielbiam smak rabarbaru we wszelkich wydaniach

Shine Rose pisze...

Dopiero co początek maja i sezon na rabarbar a już teraz zbliżamy się do końca maja a ja dalej jeszcze nie upiekłam z nim ciasta :o

Madlene P pisze...

Te migdały w połączeniu z rabarbarrem to najlepsza część ciasta:D

Justyna Żak pisze...

zjadłabym kawałek:)

Beata pisze...

Piękne :) Pozdrawiam

Gosia Szulc pisze...

Ahhhhh cudne wyszło, kocham te chrupiące przypieczone migdały :)

Ola pisze...

pięknie to wygląda!

Kamciss pisze...

Obłędnie wygląda! :)

Natalie pisze...

To jest niesamowite <3

Kaś pisze...

Joanna, na początek spróbowałam podmienić połowę mąki - przy użycie jedynie pełnoziarnistej może wyjść bardzo ciężkie i straci na swojej delikatności

Marcela pisze...

no nie... znowu tak tu smacznie.... kocham takie ciasta....

Marta U pisze...

bardzo apetyczne ciacho :) i na piknik idealne :)

Magda C. pisze...

Pyszne takie rabarbarowe cudo! Mniam :)

Alina Waliczek pisze...

jak to pysznie wygląda, poproszę o kawałek, dziękuję za wspólną akcję

Myszka pisze...

Na 10000 % ciasto musiało być przepyszne !

Krystyna Boner pisze...

Pyszne, lekkie ciasto :) A migdały to świetny pomysł, żeby dodać do rabarbaru. Rabarbar to takie warzywo, które w ciastach uchodzi owoc. Pyszne i każdy za nim tęskni. Ja też :)

Joanna Pabich pisze...

Jak francuskie to wiadomo, ze dobre!

Angie pisze...

Musi być przesmaczne! Zawsze będę zdania, że rabarbar świetnie pasuje do wypieków; )

Marzena Szkodzińska pisze...

Pyszne ciacho :-) z pysznym rabarbarem :-) dziękuje za wspólne gotowanie :-)

Kamila pisze...

To ciasto doskonale pasuje na piknik, bardzo się cieszę, że smakowało. U mnie na pewno będzie pieczone jeszcze z innymi letnimi owocami. Pozdrawiam majowo!

izioni smaki pisze...

Cudowne i ciasto i zdjęcie :)

aronia pisze...

mam ochotę ogryźć kawałek :) tak pięknie i apetycznie wygląda :)

Anulla pisze...

takiemu ciachu mówię stanowcze tak!:)

Renata Walczak pisze...

takie połączenia to ja lubię, i to bardzo:)

Marzena pisze...

Wygląda rewelacyjnie i pewna jestem, że tak samo smakowało:-) Dzięki za piknikowe chwile:-)

Moje Wypieki I Nie Tylko pisze...

Zabieram na piknik w realu. ;) Super ciacho. Dziękuję za wspólne piknikowanie. :)

Łucja pisze...

Pyszne ciacho :) coś o tym wiem ! ;)

Salvador Dali pisze...

o mamuniu.... <3 <3

pieczarka mySia pisze...

bajeczne te ciacho! :)

Antenka pisze...

widzę, że u nas dzisiaj podobnie:) ale pychota!

lutka40 pisze...

Zawsze coś smacznego wymyślisz !

Basiuchna Ś. pisze...

bardzo podobne piecze moja babcia (bez migdałów) i jest to jedno z moich ulubionych ciast na lato :) Twoje zachwyca!

Evi pisze...

Pochrupałabym :))

DżemDżus pisze...

Melduję się po kawałeczek.

Dark Raven pisze...

A ile tego cukru pudru?

wedelka pisze...

Robiłam już kiedyś podobne ciasto. Rabarbar świetnie łączy się z migdałami. Coś pysznego :)

Kaś pisze...

Dark Raven, a ile Ci się sypnie - on jest tylko do oprószenia migdałów z wierzchu

toffi pisze...

jak zawsze wygląda świetnie :)
mroziłaś kiedyś rabarbar? bo ja właśnie gromadzę trochę w zamrażalniku i zastanawiam się, czy będzie ok ;)

JustInka pisze...

Ciasto rabarbarowe uwielbiam. Z dodatkiem masła i migdałów to już niebo w gębie :)

Kaś pisze...

toffi, nie, nie mroziłam, ale wydaje mi się, że taki mrożony da radę - i tak zostanie totalnie przetworzony w trakcie smażenia :)

SMAKOWE KUBKI pisze...

Ciasto pyszne, zastanawiam się dlaczego nazwane francuskie, skoro to znany przepis na ciasto ucierane z owocami.
Podoba mi sie dodatek migdałów.Na pewno czyni ciasto wykwintniejsze w smaku.

judik pisze...

Cudowne ciasto! Moje smaki :-)

Majana pisze...

Kasiu, piękne to ciasto jest! Muszę je zrobić, zwłaszcza,że rabarbar kocham miłością absolutną :)

Poezja Smaku pisze...

Wygląda doskonale!

agnieszka pisze...

Jeju jakie pyszne!! Koniecznie do zrobienia ;)

Kulinarna Fuzja pisze...

Zapisuję natychmiast. Pokochałam niedawno rabarbar i żyć bez niego nie potrafię :)

bielinka pisze...

wspaniałości! :)

Szpinakożerca pisze...

ciasto idealne :) zdążyłam upiec już dwie blachy i po obu ani śladu ;p

Kaś pisze...

Szpinakożerca, <3 raz jeszcze dziękuję! miło mi, że skusiłaś się na wypróbowanie przepisu, a ciasto tak przypadło do gustu
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za pozostawienie komentarza!

Dark Raven pisze...

Z cukru pudru zrezygnowaliśmy. Nie jesteśmy entuzjastami posypywania nim :) Co do ciasta wyszło całkiem fajnie. Musiałam 10 minutek dłużej piec. Stwierdzam jednak, że dla mnie zbyt maślane i niestety nie stanę się nadal entuzjastą rabarbaru. Chociaż mężowi smakowało i w sumie to sam zjadł 80% tego ciasta. Chyba poszukam coś z truskawkami na Twoim blogu :)

Kaś pisze...

Dark Raven, :) cieszę się, że wyszło i posmakowało szczególnie mężowi :)
rabarbar już się kończy i nadchodzą truskawki, więc pomysłów na ciasta bez liku. polecam tradycyjne kruche http://bakeandtaste.blogspot.com/2013/06/kruche-z-truskawkami-i-kruszonka.html, a sama się przymierzam do wersji kruchego z bezą i truskawkami (albo truskawkami pomieszanymi z rabarbarem). dziś z kolei robię truskawki pod kruszonką i ciasto czekoladowe przekładane kremówką (też z truskawkami). szaleństwo :)

ugotujmyto.pl pisze...

Wygląda bardzo apetycznie :)

justyna kaminska pisze...

Melduje ze zrobilam, co mozna porownac z cudem pomiewaz w itali nie ma rabarbaru!! Zrobilam w slowenii, naprawde ciasto malo skomplikowane i niebiansko rabarbarowe! Polecam serdecznie, smakowalo nawet wlochom ktorzy sa malo otwarci na nowe smaki bo przeciez kuchnia wloska najlepsza na swiecie. Pomalu pomalu podbijam ich Twoimi slodkosciami a zaznaczam ze cukiernik ze mnie zaden, stanowczo bardziej kucharz ;-)

Kaś pisze...

Justyna, ogromnie się cieszę, że ciasto przypadło do gustów, szczególnie włoskim ;) niesamowicie miło czytać takie opinie!
pozdrawiam gorąco i bardzo dziękuję za pozostawienie komentarza

Bea pisze...

Ciasto prezentuje sie niezwykle apetycznie! Choc rownie mocno urzekly mnie Twoje talerzyki - i ksztalt, i ten sliczny kolor; idealnie tu pasuja :)
Pozdrawiam serecznie!

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add