Rabarbarowych wypieków ciąg dalszy. W tytule widnieje 'ciasto z rabarbarem', ale równie dobrze mogłoby być 'rabarbar w cieście', bo wypełnia ciasto po brzegi! Kilka razy mogłam się przekonać, że jego kwaskowy smak bardzo lubi się z ciastem maślanym, ale przy okazji tego przepisu odkryłam jednocześnie jak świetnie komponuje się z migdałami. Chrupiące, uprażone płatki z wierzchu z powodzeniem mogą zastąpić kruszonkę, a przy tym nie odejmują lekkości wypiekowi. Ciasto robi się w kilka minut, jest bardzo proste w przygotowaniu, a na smak na pewno Was nie zawiedzie.
Składniki
przepis znaleziony u Kamili z blogu Ogrody Babilonu; oryginał na blogu My Kitchen in the Rockies; podaję z moimi drobnymi zmianami
- 800 g rabarbaru, już po pokrojeniu
- 115 g masła, w temperaturze pokojowej
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- kilka kropel olejku waniliowego
- 3 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g płatków migdałowych
- cukier puder
Rabarbar przepłukać pod bieżącą wodą, lekko osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć końce i pokroić w kostkę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Do miski przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia i solą. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysty, biały krem, po czym - ciągle ucierając na wysokich obrotach - dodawać po jednym jajku aż składniki dobrze się połączą. Następnie dodać olejek, wymieszać, a na koniec - stopniowo i ciągle ucierając, już na małych obrotach - wsypywać mąkę. Ucierać do powstania ciasta o jednolitej, gładkiej konsystencji. Do ciasta dodać pokrojony rabarbar i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu wysypać płatki migdałowe.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut, aż patyczek wbity w środek będzie suchy. Jeśli płatki migdałowe zaczną się rumienić wcześniej, należy nakryć formę papierem do pieczenia. Studzić w formie, po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Ciasto pieczone w ramach Majowego Wyzwania Blogerek i Blogerów, którego tematem przewodnim był piknik. Zapraszam na blogi!
Organizatorki
PAULINA www.mojapasjasmaku.blogspot.com
MARTA www.magicznezyciemarty.pl
UCZESTNICY :
AGATA www.myszkagotuje.blogspot.com
ALINA www.ala-piecze.blogspot.com
ANNA
www.cafeamaretto.blogspot.com
www.aronia-wiemcojem.blogspot.com
BEATA www.staregary.blogspot.com
DANUSIA www.mojewypiekiinietylko.com
EWA www.ewakuchennie.blogspot.com
GOSIA www.daylicooking.pl
IWONA www.izioni-smaki.blogspot.com
JUSTYNA www.tysiagotuje.pl
JUSTYNA www.mamaipomocnicy.blogspot.com
MAGDA www.only-my-simple-kitchen.blogspot.com
MAGDA www.z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com
MARZENA www.zaciszekuchenne.blogspot.com
MARZENA www.kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com
MONIKA www.papryczkaa.blogspot.com
NATALIA www.studentskitchenblog.blogspot.com
PATRYK I ADA www.cookpl.blogspot.com
MAGDA www.z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com
MARZENA www.zaciszekuchenne.blogspot.com
MARZENA www.kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com
MONIKA www.papryczkaa.blogspot.com
NATALIA www.studentskitchenblog.blogspot.com
PATRYK I ADA www.cookpl.blogspot.com
61 komentarze:
Oojojjjj ! Jakie wspaniałe ciacho :)
Kocham rabarbar więc porywam 2 kawałeczki ! Takie ciacho tylko z dokładką <3
Dziękuję za wspólne piknikowanie :)
przepiekne!!! :))))
dziękuję za wspólną zabawę ;)
W następny weekend koniecznie muszę wypróbować Twój przepis ! Wyglada i brzmi pyszne a w tym roku nie miałam jeszcze okazji wykazać sie żadnymi wypiekami...
za rabarbarem nie przepadam, ale zamienię go na truskawki ;)
ciasto prezentuje się super :)
dziękuję za kolejną wspólną akcję :)
a można użyć mąki pełnoziarnistej?
Ciasto wyglada fantastycznie:-)
Cały rok czeka się na dwie rzeczy: rabarbar i truskawki.... uwielbiam smak rabarbaru we wszelkich wydaniach
Dopiero co początek maja i sezon na rabarbar a już teraz zbliżamy się do końca maja a ja dalej jeszcze nie upiekłam z nim ciasta :o
Te migdały w połączeniu z rabarbarrem to najlepsza część ciasta:D
zjadłabym kawałek:)
Piękne :) Pozdrawiam
Ahhhhh cudne wyszło, kocham te chrupiące przypieczone migdały :)
pięknie to wygląda!
Obłędnie wygląda! :)
To jest niesamowite <3
Joanna, na początek spróbowałam podmienić połowę mąki - przy użycie jedynie pełnoziarnistej może wyjść bardzo ciężkie i straci na swojej delikatności
no nie... znowu tak tu smacznie.... kocham takie ciasta....
bardzo apetyczne ciacho :) i na piknik idealne :)
Pyszne takie rabarbarowe cudo! Mniam :)
jak to pysznie wygląda, poproszę o kawałek, dziękuję za wspólną akcję
Na 10000 % ciasto musiało być przepyszne !
Pyszne, lekkie ciasto :) A migdały to świetny pomysł, żeby dodać do rabarbaru. Rabarbar to takie warzywo, które w ciastach uchodzi owoc. Pyszne i każdy za nim tęskni. Ja też :)
Jak francuskie to wiadomo, ze dobre!
Musi być przesmaczne! Zawsze będę zdania, że rabarbar świetnie pasuje do wypieków; )
Pyszne ciacho :-) z pysznym rabarbarem :-) dziękuje za wspólne gotowanie :-)
To ciasto doskonale pasuje na piknik, bardzo się cieszę, że smakowało. U mnie na pewno będzie pieczone jeszcze z innymi letnimi owocami. Pozdrawiam majowo!
Cudowne i ciasto i zdjęcie :)
mam ochotę ogryźć kawałek :) tak pięknie i apetycznie wygląda :)
takiemu ciachu mówię stanowcze tak!:)
takie połączenia to ja lubię, i to bardzo:)
Wygląda rewelacyjnie i pewna jestem, że tak samo smakowało:-) Dzięki za piknikowe chwile:-)
Zabieram na piknik w realu. ;) Super ciacho. Dziękuję za wspólne piknikowanie. :)
Pyszne ciacho :) coś o tym wiem ! ;)
o mamuniu.... <3 <3
bajeczne te ciacho! :)
widzę, że u nas dzisiaj podobnie:) ale pychota!
Zawsze coś smacznego wymyślisz !
bardzo podobne piecze moja babcia (bez migdałów) i jest to jedno z moich ulubionych ciast na lato :) Twoje zachwyca!
Pochrupałabym :))
Melduję się po kawałeczek.
A ile tego cukru pudru?
Robiłam już kiedyś podobne ciasto. Rabarbar świetnie łączy się z migdałami. Coś pysznego :)
Dark Raven, a ile Ci się sypnie - on jest tylko do oprószenia migdałów z wierzchu
jak zawsze wygląda świetnie :)
mroziłaś kiedyś rabarbar? bo ja właśnie gromadzę trochę w zamrażalniku i zastanawiam się, czy będzie ok ;)
Ciasto rabarbarowe uwielbiam. Z dodatkiem masła i migdałów to już niebo w gębie :)
toffi, nie, nie mroziłam, ale wydaje mi się, że taki mrożony da radę - i tak zostanie totalnie przetworzony w trakcie smażenia :)
Ciasto pyszne, zastanawiam się dlaczego nazwane francuskie, skoro to znany przepis na ciasto ucierane z owocami.
Podoba mi sie dodatek migdałów.Na pewno czyni ciasto wykwintniejsze w smaku.
Cudowne ciasto! Moje smaki :-)
Kasiu, piękne to ciasto jest! Muszę je zrobić, zwłaszcza,że rabarbar kocham miłością absolutną :)
Wygląda doskonale!
Jeju jakie pyszne!! Koniecznie do zrobienia ;)
Zapisuję natychmiast. Pokochałam niedawno rabarbar i żyć bez niego nie potrafię :)
wspaniałości! :)
ciasto idealne :) zdążyłam upiec już dwie blachy i po obu ani śladu ;p
Szpinakożerca, <3 raz jeszcze dziękuję! miło mi, że skusiłaś się na wypróbowanie przepisu, a ciasto tak przypadło do gustu
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za pozostawienie komentarza!
Z cukru pudru zrezygnowaliśmy. Nie jesteśmy entuzjastami posypywania nim :) Co do ciasta wyszło całkiem fajnie. Musiałam 10 minutek dłużej piec. Stwierdzam jednak, że dla mnie zbyt maślane i niestety nie stanę się nadal entuzjastą rabarbaru. Chociaż mężowi smakowało i w sumie to sam zjadł 80% tego ciasta. Chyba poszukam coś z truskawkami na Twoim blogu :)
Dark Raven, :) cieszę się, że wyszło i posmakowało szczególnie mężowi :)
rabarbar już się kończy i nadchodzą truskawki, więc pomysłów na ciasta bez liku. polecam tradycyjne kruche http://bakeandtaste.blogspot.com/2013/06/kruche-z-truskawkami-i-kruszonka.html, a sama się przymierzam do wersji kruchego z bezą i truskawkami (albo truskawkami pomieszanymi z rabarbarem). dziś z kolei robię truskawki pod kruszonką i ciasto czekoladowe przekładane kremówką (też z truskawkami). szaleństwo :)
Wygląda bardzo apetycznie :)
Melduje ze zrobilam, co mozna porownac z cudem pomiewaz w itali nie ma rabarbaru!! Zrobilam w slowenii, naprawde ciasto malo skomplikowane i niebiansko rabarbarowe! Polecam serdecznie, smakowalo nawet wlochom ktorzy sa malo otwarci na nowe smaki bo przeciez kuchnia wloska najlepsza na swiecie. Pomalu pomalu podbijam ich Twoimi slodkosciami a zaznaczam ze cukiernik ze mnie zaden, stanowczo bardziej kucharz ;-)
Justyna, ogromnie się cieszę, że ciasto przypadło do gustów, szczególnie włoskim ;) niesamowicie miło czytać takie opinie!
pozdrawiam gorąco i bardzo dziękuję za pozostawienie komentarza
Ciasto prezentuje sie niezwykle apetycznie! Choc rownie mocno urzekly mnie Twoje talerzyki - i ksztalt, i ten sliczny kolor; idealnie tu pasuja :)
Pozdrawiam serecznie!
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!