poniedziałek, 23 czerwca 2014

Drożdżówki z malinami / z truskawkami i kruszonką



Bułki drożdżowe z owocami - smak lata! Podjadane jeszcze cieplutkie, z lejącym się po chciwych łapkach sosem z owoców. Znacie to? :) Nigdy nie umiałam wytrzymać, aby bułki należycie przestygły, zawsze wykradałam choć jedną tuż po upieczeniu, a gorące owoce wewnątrz nie raz poparzyły język. Nie raz, bo mimo tego, że dobrze wiem co mnie czeka, jak można się oprzeć domowym, świeżo upieczonym drożdżówkom?! No nie da się :) 

Bułeczki z tego przepisu są proste i w miarę szybkie w przygotowaniu. Bez rozczynu zagniatamy ciasto drożdżowe, ono sobie lekko podrasta, później formujemy bułki i niemal od razu wkładamy do piekarnika. Te drożdżówki to takie z serii "mało ciasto, dużo owoców", wypchane malinami i truskawkami po brzegi. Pełni smakowego szczęścia dopełnia lekka kruszonka. MNIAM!

PS Drożdżówki z tego przepisu zachowują świeżość także dzień po upieczeniu. Jest tu niewiele ciasta, a mega dużo owoców, więc nie wysycha ono zbyt szybko. Ja robiłam je wczoraj pod wieczór, a ponieważ wyszło 15 sztuk, ostało się jeszcze na dzisiejsze przedpołudnie i wciąż smakowały rewelacyjnie. Mocno polecam!





Składniki na ciasto drożdżowe, proporcje na 15 drożdżówek
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 żółtka, nie z lodówki
  • 750 g mąki pszennej
  • 1 1/2 szklanki mleka, ciepłego
  • 150 g masła, stopionego i przestudzonego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego


Składniki na kruszonkę
proporcje plus minus, tak by powstały grudki
  • 60 g masła
  • 60 g cukru
  • 60 g mąki pszennej


Dodatkowo
  • ok. 250 g malin i truskawek

Przygotowanie ciasta drożdżowego
W dużej misce umieścić drożdże, żółtka i cukier po czym utrzeć. Następnie dodać przesianą mąkę, mleko, masło oraz olej. Całość wymieszać dużą drewnianą łyżką, a następnie zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta odchodzącego od ścianek miski. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do lekkiego wyrośnięcia - na godzinę/półtorej. 

Formowanie bułek
Po wyrośnięciu zagnieść ciasto rękoma, by je odgazować, po czym podzielić na części, każda ok. 80-90 g. Z ciasta formować płaski placek, do środka włożyć owoce, zwinąć krańce ciasta do góry i zlepić formując bułeczki. Nie dodawałam cukru do owoców, słodziutkie są same w sobie. Przygotowane bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i odstawić na około 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować z wierzchu białkiem (tym, które zostało po żółtkach) oraz posypać kruszonką (można ją wcześniej przygotować, ale należy pamiętać żeby przechowywać w lodówce).
Uwaga: ponieważ ciasta w porównaniu z owocami jest niewiele, to drożdżówki nie rosną spektakularnie - jedynie na tyle, by otulić owoce, którymi są wypełnione dosłownie po brzegi.

Pieczenie
Drożdżówki piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (170 przy termoobiegu) przez ok. 20 minut (u mnie 18 minut grzanie góra-dół, plus 2-3 minuty tylko góra, by się ładnie przyrumieniła). Wyszło mi 15 bułek, a ponieważ mam mały piekarnik elektryczny, w jednej partii piekło się tylko 5 bułek. Przy normalnej blasze powinno się upiec bułki tylko w dwóch turach, a jeśli mamy możliwość włożenia dwóch blach, wtedy za jednym razem. Bułki przygotowywane w kolejnych partiach można uformować odpowiednio później.
Upieczone bułki delikatnie przenieść na kratkę i tam pozostawić do przestudzenia.





42 komentarze:

Olga Pi pisze...

Lubię takie drożdżowy napchane owocami, mniam!

Joanna Pabich pisze...

Wyglądają o wiele lepiej niż te z cukierni ;)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Mniam, ale pysznie nadziane! :)

Monika W pisze...

Ach, częstuję się ;)

toffi pisze...

ja zawsze na gorąco jem! :)
i jem do końca, jedyne, co może mnie powstrzymać to zamrożenie ich :)

Angie pisze...

Ale pysznie wypchane<3

Renata Walczak pisze...

wyglądają obłędnie i owoce są jeszcze w całości:)

Martha pisze...

Świetnie wyglądają te drożdżówki! ; )
Pysznościowe!

Krystyna Boner pisze...

No to ja się piszę na takie drożdżóweczki. Wyglądają niesamowicie. Zjadłabym nawet gorące :)

kuchcikOla pisze...

Marzy mi się taka drożdżówka wypełniona owocami po brzegi ze szklanką mleka, mmm... :)

Poezja Smaku pisze...

Smak lata i beztroskiego dzieciństwa :) Piękne bułeczki! :)

Łucja pisze...

Ależ apetyczne drożdżówki :) ja dziś piekę z czerwoną porzeczką :)

Inspirowane Smakiem pisze...

Wyglądają pysznie! Chociaż moim wakacyjnym hitem są jagodzianki :)))

Kamila pisze...

Fantastyczne! Smak lata! Słonka!

RedHead pisze...

Ależ apetycznie wyglądają! Lubię takie wypchane nadzieniem :)

Basiuchna Ś. pisze...

zdecydowanie, jeszcze ciepłe, chwilę po wyjęciu z piekarnika są najlepsze :)

BeautyKiss pisze...

a ile bułeczek wychodzi z przepisu? :)

Kaś pisze...

BeautyKiss, 15 - tak jak podałam w przepisie ;)

Back Taste pisze...

Absolutnie nie potrafię wybrać z pośród malinowej a truskawkowej, poległam na sam widok;]

Zjadam oczami ;]

Pozdrawiam Kasiu:)

zufik pisze...

super buły! ;)

SMAKOWE KUBKI pisze...

Absolutnie biorę w ciemno i z malinami i z truskawkami, Boże jak ja kocha takie drożdżówy. Pięknie je zrobiłaś.

Evi pisze...

No nie da się oprzeć :). Ale napakowane!

Majana pisze...

Cudowne drożdżóweczki. :) Zjadłabym takie bardzo chętnie.:)

Aga pisze...

Mogłabym jeść na okrągło :)

Pola A pisze...

ojejuniu... ślinotok!!!!!!!!!!!!!!!! :D

Marcelina pisze...

Już bym się wgryzła w taką bułkę :) smakowite wnętrze i kruszonka - idealna taka drożdżówka :)

Marzena pisze...

Muszę Ci Kasiu powiedzieć, że to niemoralne aż tak kusić...;-))

Ivka pisze...

Wyglądają niesamowicie apetycznie. Pół królestwa za taką drożdżówkę! :)

BabaLuca pisze...

Aż mi przez monitor zapachniało tymi drożdżówkami i do tego ta kruszonka - mniam

Kasia pisze...

Przepięknie wyglądają, ale u mnie 15 szt. to zdecydowanie za mało ;)))

kasia pisze...

Uwielbiam drożdżówki domowe :) zapraszam do mnie na konkurs:) Pozdrawiam:)

Magda C. pisze...

Cudowne drożdżówki! Ślinka cieknie... :)

ugotujmyto.pl pisze...

Wspaniałe i nieźle nadziane :)!

Anonimowy pisze...

Czy m8zna zastąpić drożdżami instant ? jesli tak to jakie proporcje ? weronika

Kaś pisze...

Weronika, zwykle 25 g świeżych drożdży to 7 g instant, więc tutaj będzie trzeba użyć 14 g

Ewa W pisze...

ja zawsze jem takie cieplutkie :p pychaaa

Anonimowy pisze...

Przepis idealny. Proste, szybkie i pyszne. Robiłam i polecam.

Kaś pisze...

A., Super, bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził a drożdówki posmakowały.
Pozdrawian serdecznie i dziękuję za pozostawienie komentarza

Anonimowy pisze...

Jestem kompletnym beztaleniciem kulinarnym, a te drożdżowki wyszly mi idealne. Dziękuję za przepis! Kinga

Kaś pisze...

Kinga, świetnie, że przepis się sprawdził, a drożdżówki tak przypadły do gustu :)
pozdrawiam ciepło i dziękuję za komentarz

Anonimowy pisze...

Piekłam bułki już drugi raz z tego przepisu. Bułeczki wychodzą bardzo dobre. Polecam i dziękuję za super przepis. Dodam, że są to moje pierwsze bułki , które w swoim życiu robiłam ;) Pozdrawia Małgosia :)

Kaś pisze...

Małgosiu, niezwykle miło mi czytać takie słowa :) cieszę się, że bułeczki smakują a przepis się sprawdził. polecam z przeróżnymi owocami :)
pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add