Bułki drożdżowe z owocami - smak lata! Podjadane jeszcze cieplutkie, z lejącym się po chciwych łapkach sosem z owoców. Znacie to? :) Nigdy nie umiałam wytrzymać, aby bułki należycie przestygły, zawsze wykradałam choć jedną tuż po upieczeniu, a gorące owoce wewnątrz nie raz poparzyły język. Nie raz, bo mimo tego, że dobrze wiem co mnie czeka, jak można się oprzeć domowym, świeżo upieczonym drożdżówkom?! No nie da się :)
Bułeczki z tego przepisu są proste i w miarę szybkie w przygotowaniu. Bez rozczynu zagniatamy ciasto drożdżowe, ono sobie lekko podrasta, później formujemy bułki i niemal od razu wkładamy do piekarnika. Te drożdżówki to takie z serii "mało ciasto, dużo owoców", wypchane malinami i truskawkami po brzegi. Pełni smakowego szczęścia dopełnia lekka kruszonka. MNIAM!
PS Drożdżówki z tego przepisu zachowują świeżość także dzień po upieczeniu. Jest tu niewiele ciasta, a mega dużo owoców, więc nie wysycha ono zbyt szybko. Ja robiłam je wczoraj pod wieczór, a ponieważ wyszło 15 sztuk, ostało się jeszcze na dzisiejsze przedpołudnie i wciąż smakowały rewelacyjnie. Mocno polecam!
Składniki na ciasto drożdżowe, proporcje na 15 drożdżówek
- 50 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki cukru
- 3 żółtka, nie z lodówki
- 750 g mąki pszennej
- 1 1/2 szklanki mleka, ciepłego
- 150 g masła, stopionego i przestudzonego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Składniki na kruszonkę
proporcje plus minus, tak by powstały grudki
- 60 g masła
- 60 g cukru
- 60 g mąki pszennej
Dodatkowo
- ok. 250 g malin i truskawek
Przygotowanie ciasta drożdżowego
W dużej misce umieścić drożdże, żółtka i cukier po czym utrzeć. Następnie dodać przesianą mąkę, mleko, masło oraz olej. Całość wymieszać dużą drewnianą łyżką, a następnie zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta odchodzącego od ścianek miski. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do lekkiego wyrośnięcia - na godzinę/półtorej.
Formowanie bułek
Po wyrośnięciu zagnieść ciasto rękoma, by je odgazować, po czym podzielić na części, każda ok. 80-90 g. Z ciasta formować płaski placek, do środka włożyć owoce, zwinąć krańce ciasta do góry i zlepić formując bułeczki. Nie dodawałam cukru do owoców, słodziutkie są same w sobie. Przygotowane bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i odstawić na około 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować z wierzchu białkiem (tym, które zostało po żółtkach) oraz posypać kruszonką (można ją wcześniej przygotować, ale należy pamiętać żeby przechowywać w lodówce).
Uwaga: ponieważ ciasta w porównaniu z owocami jest niewiele, to drożdżówki nie rosną spektakularnie - jedynie na tyle, by otulić owoce, którymi są wypełnione dosłownie po brzegi.
Pieczenie
Drożdżówki piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (170 przy termoobiegu) przez ok. 20 minut (u mnie 18 minut grzanie góra-dół, plus 2-3 minuty tylko góra, by się ładnie przyrumieniła). Wyszło mi 15 bułek, a ponieważ mam mały piekarnik elektryczny, w jednej partii piekło się tylko 5 bułek. Przy normalnej blasze powinno się upiec bułki tylko w dwóch turach, a jeśli mamy możliwość włożenia dwóch blach, wtedy za jednym razem. Bułki przygotowywane w kolejnych partiach można uformować odpowiednio później.
Upieczone bułki delikatnie przenieść na kratkę i tam pozostawić do przestudzenia.
Uwaga: ponieważ ciasta w porównaniu z owocami jest niewiele, to drożdżówki nie rosną spektakularnie - jedynie na tyle, by otulić owoce, którymi są wypełnione dosłownie po brzegi.
Pieczenie
Drożdżówki piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (170 przy termoobiegu) przez ok. 20 minut (u mnie 18 minut grzanie góra-dół, plus 2-3 minuty tylko góra, by się ładnie przyrumieniła). Wyszło mi 15 bułek, a ponieważ mam mały piekarnik elektryczny, w jednej partii piekło się tylko 5 bułek. Przy normalnej blasze powinno się upiec bułki tylko w dwóch turach, a jeśli mamy możliwość włożenia dwóch blach, wtedy za jednym razem. Bułki przygotowywane w kolejnych partiach można uformować odpowiednio później.
Upieczone bułki delikatnie przenieść na kratkę i tam pozostawić do przestudzenia.
42 komentarze:
Lubię takie drożdżowy napchane owocami, mniam!
Wyglądają o wiele lepiej niż te z cukierni ;)
Mniam, ale pysznie nadziane! :)
Ach, częstuję się ;)
ja zawsze na gorąco jem! :)
i jem do końca, jedyne, co może mnie powstrzymać to zamrożenie ich :)
Ale pysznie wypchane<3
wyglądają obłędnie i owoce są jeszcze w całości:)
Świetnie wyglądają te drożdżówki! ; )
Pysznościowe!
No to ja się piszę na takie drożdżóweczki. Wyglądają niesamowicie. Zjadłabym nawet gorące :)
Marzy mi się taka drożdżówka wypełniona owocami po brzegi ze szklanką mleka, mmm... :)
Smak lata i beztroskiego dzieciństwa :) Piękne bułeczki! :)
Ależ apetyczne drożdżówki :) ja dziś piekę z czerwoną porzeczką :)
Wyglądają pysznie! Chociaż moim wakacyjnym hitem są jagodzianki :)))
Fantastyczne! Smak lata! Słonka!
Ależ apetycznie wyglądają! Lubię takie wypchane nadzieniem :)
zdecydowanie, jeszcze ciepłe, chwilę po wyjęciu z piekarnika są najlepsze :)
a ile bułeczek wychodzi z przepisu? :)
BeautyKiss, 15 - tak jak podałam w przepisie ;)
Absolutnie nie potrafię wybrać z pośród malinowej a truskawkowej, poległam na sam widok;]
Zjadam oczami ;]
Pozdrawiam Kasiu:)
super buły! ;)
Absolutnie biorę w ciemno i z malinami i z truskawkami, Boże jak ja kocha takie drożdżówy. Pięknie je zrobiłaś.
No nie da się oprzeć :). Ale napakowane!
Cudowne drożdżóweczki. :) Zjadłabym takie bardzo chętnie.:)
Mogłabym jeść na okrągło :)
ojejuniu... ślinotok!!!!!!!!!!!!!!!! :D
Już bym się wgryzła w taką bułkę :) smakowite wnętrze i kruszonka - idealna taka drożdżówka :)
Muszę Ci Kasiu powiedzieć, że to niemoralne aż tak kusić...;-))
Wyglądają niesamowicie apetycznie. Pół królestwa za taką drożdżówkę! :)
Aż mi przez monitor zapachniało tymi drożdżówkami i do tego ta kruszonka - mniam
Przepięknie wyglądają, ale u mnie 15 szt. to zdecydowanie za mało ;)))
Uwielbiam drożdżówki domowe :) zapraszam do mnie na konkurs:) Pozdrawiam:)
Cudowne drożdżówki! Ślinka cieknie... :)
Wspaniałe i nieźle nadziane :)!
Czy m8zna zastąpić drożdżami instant ? jesli tak to jakie proporcje ? weronika
Weronika, zwykle 25 g świeżych drożdży to 7 g instant, więc tutaj będzie trzeba użyć 14 g
ja zawsze jem takie cieplutkie :p pychaaa
Przepis idealny. Proste, szybkie i pyszne. Robiłam i polecam.
A., Super, bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził a drożdówki posmakowały.
Pozdrawian serdecznie i dziękuję za pozostawienie komentarza
Jestem kompletnym beztaleniciem kulinarnym, a te drożdżowki wyszly mi idealne. Dziękuję za przepis! Kinga
Kinga, świetnie, że przepis się sprawdził, a drożdżówki tak przypadły do gustu :)
pozdrawiam ciepło i dziękuję za komentarz
Piekłam bułki już drugi raz z tego przepisu. Bułeczki wychodzą bardzo dobre. Polecam i dziękuję za super przepis. Dodam, że są to moje pierwsze bułki , które w swoim życiu robiłam ;) Pozdrawia Małgosia :)
Małgosiu, niezwykle miło mi czytać takie słowa :) cieszę się, że bułeczki smakują a przepis się sprawdził. polecam z przeróżnymi owocami :)
pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!