Uwielbiam słodko-słone połączenia, a szczególnie owoce w wytrawnym wydaniu. Na blogu pojawiły się między innymi tosty z karmelizowanym ananasem albo z jabłkami, które łączyłam z wędliną i serami. Jakiś czas temu jadłam burgera z marynowaną gruszką i nie omieszkam przyrządzić go również w domowym zaciszu, bo był to bezbłędny dodatek. W tych klimacie jest dzisiejszy sos. Słodkie truskawki przełamane, charakterystycznym w smaku i aromacie, octem balsamicznym. Taki sos to idealny dodatek do niezliczonej ilości potraw - do mięs, ryb, wędlin, serów, klusek, blin, sałatek, pasztetów, puree, czego tylko chcemy. Na zdjęciach moje ulubione wydanie, czyli na pieczywie ze słonymi dodatkami - maślany croissant, sałata i camembert. Czysta prostota, a genialny smak gwarantowany.
Składniki:
- 200 g truskawek (2 garście)
- szalotka, drobno pokrojona
- ząbek czosnku, drobno posiekany
- łyżka octu balsamicznego
- łyżeczka miodu
- szczypta pieprzu
- olej rzepakowy do smażenia
Na patelni rozgrzać olej (łyżkę lub dwie) i zeszklić cebulę. Następnie dorzucić czosnek, chwilę razem przesmażyć, po czym dodać truskawki (te małe przekroić na pół, większe na ćwiartki), wlać ocet oraz miód, wsypać szczyptę pieprzu. Całość smażyć ok. 10 minut na niedużym ogniu, co jakiś czas lekko mieszając, aby truskawki zachowały jędrność i kształt. Pod koniec spróbować (uwaga gorący) - wedle własnego smaku można dodać więcej octu. Jeśli okaże się, że za słodki, można też dodać trochę soku z cytryny.
Sos można przechowywać w lodówce (w słoiczku) do kilku dni.
32 komentarze:
Nigdy nie miałam okazji jeść tak apetycznej kanapki :D
Kasiu, masz nosa do łączenia smaków. Świetnie. Twoja kanapka wygląda fantastycznie i kusząco :)
pyszności jak zwykle u Ciebie smaczne rzeczy:)
z serkiem brie musi być wyjątkowe:) a gruszkę w occie dodaję do schabowego i mielonego- pychota:)
Bardzo ciekawy przepis, czas sprawdzić jak smakuje :)
Fantastyczny sos, zapewne wykorzystam u siebie, dziękuję Kasiu;)
Bardzo apetyczne zdjęcia :) aż ślinka leci!
Kiedyś robiłam w takim sosie polędwiczki, nawet nie pomyślałam że może się sprawdzić na kanapce :) super pomysł!
świetny pomysł! aż nabrałam ochoty na takiego croissanta!
kanapka kusi, a sosu bym chętnie spróbowała :)
Dla mnie nie ma nic lepszego, uwielbiam szczególnie z mięsem
Muszę spróbować, póki truskawki na straganach :)
ale apetyczne do zdjecie!
MMmm aż ślinka cieknie ; )
Musi być kuszący ze świeżym, chrupiącym pieczywem na lekkiej sałatce! :)
Bardzo smacznie łamiesz przepisy (jak Okrasa) , intrygujące połączenie, ale czuję ten smak i wiem z całą pewnością,że to strzał w dziesiątkę. Zrobię.
bardzo fajne i dziwne zarazem połączenie smaków, chętnie bym wypróbowałą ;)
Pomysł przedni, wart wypróbowania :)
Wygląda ciekawie i zachęcająco!
RACZEJ NIE MOJE SMAKI ,ALE WYGLĄDA PRZECUDNIE I SMAKOWICIE .
Czemu tam dręczysz me ciało na diecie tymi przecudnymi zdjęciami. Skonam z głodu (po 18 nie jem glutenu - taki wybryk) do rana :))
genialne połączenie! :D
Bardzo apetyczne zdjęcie i sos do wypróbowania :)
Mmm... Niezwykle mnie zaintrygowałaś tym przepisem! Muszę wypróbować!
Zdjęcia po prostu dech zapierają:-) Aż chciałoby się ręką sięgnąć po taką kanapkę:-)
ojoj ja również jestem fanką takich połączeń:) cudowna kompozycja!
Brzmi znakomicie, na pewno wypróbuję, bo mam ciągle jeszcze truskawki, pozdrawiam :)
:OOO
Foodporn, aż ślinianki szaleją na sam widok :D
Poezja jak dla mnie :) Genialne połączenie!
Bardzo apetyczne, koniecznie muszę zastosować to interesujące połączenie :-)
Bardzo ciekawy sos, muszę spróbować! :)
sos wygląda bardzo ciekawie :) muszę spróbować :)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!