czwartek, 19 czerwca 2014

Sos truskawkowy z octem balsamicznym



Uwielbiam słodko-słone połączenia, a szczególnie owoce w wytrawnym wydaniu. Na blogu pojawiły się między innymi tosty z karmelizowanym ananasem albo z jabłkami, które łączyłam z wędliną i serami. Jakiś czas temu jadłam burgera z marynowaną gruszką i nie omieszkam przyrządzić go również w domowym zaciszu, bo był to bezbłędny dodatek. W tych klimacie jest dzisiejszy sos. Słodkie truskawki przełamane, charakterystycznym w smaku i aromacie, octem balsamicznym. Taki sos to idealny dodatek do niezliczonej ilości potraw - do mięs, ryb, wędlin, serów, klusek, blin, sałatek, pasztetów, puree, czego tylko chcemy. Na zdjęciach moje ulubione wydanie, czyli na pieczywie ze słonymi dodatkami - maślany croissant, sałata i camembert. Czysta prostota, a genialny smak gwarantowany.



Składniki:
  • 200 g truskawek (2 garście)
  • szalotka, drobno pokrojona
  • ząbek czosnku, drobno posiekany
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżeczka miodu
  • szczypta pieprzu
  • olej rzepakowy do smażenia


Na patelni rozgrzać olej (łyżkę lub dwie) i zeszklić cebulę. Następnie dorzucić czosnek, chwilę razem przesmażyć, po czym dodać truskawki (te małe przekroić na pół, większe na ćwiartki), wlać ocet oraz miód, wsypać szczyptę pieprzu. Całość smażyć ok. 10 minut na niedużym ogniu, co jakiś czas lekko mieszając, aby truskawki zachowały jędrność i kształt. Pod koniec spróbować (uwaga gorący) - wedle własnego smaku można dodać więcej octu. Jeśli okaże się, że za słodki, można też dodać trochę soku z cytryny.

Sos można przechowywać w lodówce (w słoiczku) do kilku dni.




33 komentarze:

Natalie pisze...

Nigdy nie miałam okazji jeść tak apetycznej kanapki :D

Krystyna Boner pisze...

Kasiu, masz nosa do łączenia smaków. Świetnie. Twoja kanapka wygląda fantastycznie i kusząco :)

Justyna Żak pisze...

pyszności jak zwykle u Ciebie smaczne rzeczy:)

Renata Walczak pisze...

z serkiem brie musi być wyjątkowe:) a gruszkę w occie dodaję do schabowego i mielonego- pychota:)

Kraina miodem płynąca pisze...

Bardzo ciekawy przepis, czas sprawdzić jak smakuje :)

Back Taste pisze...

Fantastyczny sos, zapewne wykorzystam u siebie, dziękuję Kasiu;)

Łucja pisze...

Bardzo apetyczne zdjęcia :) aż ślinka leci!

Poezja Smaku pisze...

Kiedyś robiłam w takim sosie polędwiczki, nawet nie pomyślałam że może się sprawdzić na kanapce :) super pomysł!

teenager ;) pisze...

świetny pomysł! aż nabrałam ochoty na takiego croissanta!

Anulla pisze...

kanapka kusi, a sosu bym chętnie spróbowała :)

Patrycja pisze...

Dla mnie nie ma nic lepszego, uwielbiam szczególnie z mięsem

MałaGosia pisze...

Muszę spróbować, póki truskawki na straganach :)

Ola pisze...

ale apetyczne do zdjecie!

Magdalena Wasilewska pisze...

MMmm aż ślinka cieknie ; )

Cytrynka pisze...

Musi być kuszący ze świeżym, chrupiącym pieczywem na lekkiej sałatce! :)

SMAKOWE KUBKI pisze...

Bardzo smacznie łamiesz przepisy (jak Okrasa) , intrygujące połączenie, ale czuję ten smak i wiem z całą pewnością,że to strzał w dziesiątkę. Zrobię.

Marcela pisze...

Łaaaał! jestem zdecydowanie na tak!

Joanna Pabich pisze...

bardzo fajne i dziwne zarazem połączenie smaków, chętnie bym wypróbowałą ;)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Pomysł przedni, wart wypróbowania :)

Luka Li pisze...

Wygląda ciekawie i zachęcająco!

lutka40 pisze...

RACZEJ NIE MOJE SMAKI ,ALE WYGLĄDA PRZECUDNIE I SMAKOWICIE .

DżemDżus pisze...

Czemu tam dręczysz me ciało na diecie tymi przecudnymi zdjęciami. Skonam z głodu (po 18 nie jem glutenu - taki wybryk) do rana :))

M. pisze...

genialne połączenie! :D

ugotujmyto.pl pisze...

Bardzo apetyczne zdjęcie i sos do wypróbowania :)

Marcela pisze...

Mmm... Niezwykle mnie zaintrygowałaś tym przepisem! Muszę wypróbować!

Marzena pisze...

Zdjęcia po prostu dech zapierają:-) Aż chciałoby się ręką sięgnąć po taką kanapkę:-)

Antenka pisze...

ojoj ja również jestem fanką takich połączeń:) cudowna kompozycja!

Urszula - Proste potrawy pisze...

Brzmi znakomicie, na pewno wypróbuję, bo mam ciągle jeszcze truskawki, pozdrawiam :)

Paulina Urbańczyk pisze...

:OOO
Foodporn, aż ślinianki szaleją na sam widok :D

JustInka pisze...

Poezja jak dla mnie :) Genialne połączenie!

Veggie pisze...

Bardzo apetyczne, koniecznie muszę zastosować to interesujące połączenie :-)

Magda C. pisze...

Bardzo ciekawy sos, muszę spróbować! :)

pizzeria cosanostra pisze...

sos wygląda bardzo ciekawie :) muszę spróbować :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add