wtorek, 17 czerwca 2014

Pesto szpinakowe z dodatkiem rukoli (z migdałami i serem pleśniowym)



Niejedno pesto się w życiu jadło, ale niepodzielnie moim ulubionym z "tych zielonych" pozostaje szpinakowe. Niemal dokładnie dwa lata temu (jak ten czas leci!!!) publikowałam wersję z orzechami włoskimi i parmezanem, dziś orzechy zastąpione migdałami, a parmezan niebieskim serem pleśniowym. Z dodatkiem rukoli dla podkręcenia smaku. 

Pesto robi się krócej niż przyrządza makaron, domowa produkcja jest dużo bardziej ekonomiczna niż zaopatrywanie się w kupne, a smak możemy komponować wedle własnego gustu. Nic tylko zabrać się do miksowania :)



Składniki:
  • 300 g świeżego szpinaku 
  • 50 g rukoli
  • 100 g płatków migdałów
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku (po połowie płaskiej łyżeczki)

Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów. Pozostawić chwilę do przestudzenia.
Wszystkie składniki umieścić w dużym pojemniku i zmiksować blenderem / użyć malaksera. Kiedy pesto będzie już gotowe sprawdzić czy nie potrzeba więcej soli czy pieprzu - dodać wedle własnego smaku. Przełożyć do słoików. Przechowywać w lodówce. Jeśli chcemy, by pesto dłużej postało, na powierzchni pesto należy wylać odrobinę oleju.

Z podanych proporcji wychodzą dwa średniej wielkości słoiczki.



40 komentarze:

Natalie pisze...

Zestawienie smaków idealne :)

Justyna Żak pisze...

takie dania lubię:)

*Nataleczka* pisze...

Bardzo ciekawy przepis na pesto.

Krystyna Boner pisze...

Masz rację Kasiu, domowe jest najlepsze. Jak pierwszy raz zrobiłam sama, już nie kupuję gotowych. Szpinakowe rukolą i migdałami to świetne składniki. Chętnie wypróbuję:)

toffi pisze...

prześliczne, ale dla mnie niezjadliwe :< ja to dziwak jedzeniowy jestem i dużo rzeczy nie lubię :)

Ola pisze...

nabrałam znów ochoty na jakiś pesto-eksperyment:)

Angie pisze...

Ma piękny kolor, a ser nadaje mu na pewno takiej pikanterii, super przepis: )

Gosia Szulc pisze...

przepięknie wyszło, w smaku co najmniej pewnie tak dobre jak zdjęcia :) no i ten śmierdzący ser - pyszności!

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

To po prostu musi dobrze smakować! :)

Zaneta pisze...

Uwielbiam pesto ! :)

Joanna Pabich pisze...

jeszcze z serem z pleśnią, to musiało byc boskiee <3

lekki brzusio pisze...

z rukoli robiłam i takie jest przepyszne, ale chyba pora wypróbować i takiego połączenia.

Jey pisze...

tak dobrze dobrane składniki do pesto! :)

Kamila pisze...

Twoje pesto ma fantastyczny kolor! Pycha podane!

Kamciss pisze...

Jaki piękny kolor, super :>

Szpinakożerca pisze...

w sam raz dla mnie :D

Marcela pisze...

mmmm... wygląda to bardzo apetycznie! szkoda, że już zjadłam dzisiaj 2 kolacje;p

Poezja Smaku pisze...

Bardzo lubię pesto szpinakowe, idealne do makaronu na szybki obiad :)

teenager ;) pisze...

świetny przepis na pesto! teraz mam wielką ochotę na tak pyszny obiad :)

justyna kaminska pisze...

A ja zawsze robie w mozdzierzu, kupilam sobie taki wielki, bardzo zmienia smak! Duzo lepsze!

SMAKOWE KUBKI pisze...

Ja już , Kasiu, jadłam pokrzywowe i z dodatkiem mleczu, ale szpinakowe i bazyliowe jest ponad wszystkie inne. Pyszne to Twoje, trzeba zrobić.

Marta U pisze...

idealne pesto do makaronu! piękny kolor :) taki soczysty! :)

Back Taste pisze...

Fantastyczne pesto:) dawno nie jadłam szpinaku właśnie.

:)

Mątewka pisze...

Super musi smakować, pewnie nie tylko z makaronem

Cytrynka pisze...

Niepopularna opinia: uwielbiam szpinak. Ale ten kolor! Jak myślisz, sprawdziła by się tam odrobina bazylii?

Kaś pisze...

Cytrynka, podmieniłabym rukolę na bazylię, bo trzy "zielone smaki" w jednym pesto mogą się gryźć

judik pisze...

Świetne to szpinakowe pesto, takiego jeszcze nie robiłam!

Magda C. pisze...

Niestety szpinakowi muszę powiedzieć nie...

Pola A pisze...

Nie jadłam jeszcze pesto z niebieskim serem pleśniowym, bardzo interesujący przepis! A z tymi 2-3 ząbkami czosnku... to nie zabija smaku szpinaku? Chciałabym przetestować Twój przepis

Kaś pisze...

Pola A, polecam dodatek właśnie tego sera
a co do czosnku, nie zabija, a raczej świetnie uzupełnia. szpinak i czosnek bardzo się lubią, choć jeśli chcesz otrzymać łagodniejsze pesto możesz dodać jedynie 1 duży ząbek. heh gdyby pesto było tylko dla mnie, dałabym nawet z 4 ;)

Renata Walczak pisze...

po składnikach widzę, że musiało być pysznie, choć tak podane musiałabym sama zjeść:(

Veggie pisze...

Muszę spróbować, do tej pory robiłam klasyczne z bazylii lub z rukoli, ale to z samej rukoli jest nieco gorzkawe, co nie każdy lubi, pewnie szpinak na to zaradzi :-)

Paulina Urbańczyk pisze...

OMG ślinoootttoooook <3

Marzena pisze...

Szpinakowego nie jadłam, ale ciągle się do niego przymierzam:-) Wygląda mega:-))

Kasia pisze...

Takiego pesto nie jadłam ale teraz zamierzam spróbować :)

Magdalena Wasilewska pisze...

Całkiem niedawno robiłam pesto, ale z bazylii. Może nie wyszło mi idealne, ale smakowało :) Kiedyś skuszę się i wykorzystam twój przepis : >

Łucja pisze...

Ja ze szpinaku nie robiłam ale teraz zrobię na pewno :)

Patrycja pisze...

Jestem wielką miłośniczką pesto z różnych zielonych roślin, szczególnie z rukoli!

ugotujmyto.pl pisze...

Zaciekawiłaś mnie tym serem pleśniowym w pesto.... musi wybornie smakować :)

JustInka pisze...

Pesto szpinakowe? Super! Muszę przetestować!

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add