Niejedno pesto się w życiu jadło, ale niepodzielnie moim ulubionym z "tych zielonych" pozostaje szpinakowe. Niemal dokładnie dwa lata temu (jak ten czas leci!!!) publikowałam wersję z orzechami włoskimi i parmezanem, dziś orzechy zastąpione migdałami, a parmezan niebieskim serem pleśniowym. Z dodatkiem rukoli dla podkręcenia smaku.
Pesto robi się krócej niż przyrządza makaron, domowa produkcja jest dużo bardziej ekonomiczna niż zaopatrywanie się w kupne, a smak możemy komponować wedle własnego gustu. Nic tylko zabrać się do miksowania :)
Składniki:
- 300 g świeżego szpinaku
- 50 g rukoli
- 100 g płatków migdałów
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku (po połowie płaskiej łyżeczki)
Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów. Pozostawić chwilę do przestudzenia.
Wszystkie składniki umieścić w dużym pojemniku i zmiksować blenderem / użyć malaksera. Kiedy pesto będzie już gotowe sprawdzić czy nie potrzeba więcej soli czy pieprzu - dodać wedle własnego smaku. Przełożyć do słoików. Przechowywać w lodówce. Jeśli chcemy, by pesto dłużej postało, na powierzchni pesto należy wylać odrobinę oleju.
Z podanych proporcji wychodzą dwa średniej wielkości słoiczki.
39 komentarze:
Zestawienie smaków idealne :)
Bardzo ciekawy przepis na pesto.
Masz rację Kasiu, domowe jest najlepsze. Jak pierwszy raz zrobiłam sama, już nie kupuję gotowych. Szpinakowe rukolą i migdałami to świetne składniki. Chętnie wypróbuję:)
prześliczne, ale dla mnie niezjadliwe :< ja to dziwak jedzeniowy jestem i dużo rzeczy nie lubię :)
nabrałam znów ochoty na jakiś pesto-eksperyment:)
Ma piękny kolor, a ser nadaje mu na pewno takiej pikanterii, super przepis: )
przepięknie wyszło, w smaku co najmniej pewnie tak dobre jak zdjęcia :) no i ten śmierdzący ser - pyszności!
To po prostu musi dobrze smakować! :)
Uwielbiam pesto ! :)
jeszcze z serem z pleśnią, to musiało byc boskiee <3
z rukoli robiłam i takie jest przepyszne, ale chyba pora wypróbować i takiego połączenia.
tak dobrze dobrane składniki do pesto! :)
Twoje pesto ma fantastyczny kolor! Pycha podane!
Jaki piękny kolor, super :>
w sam raz dla mnie :D
mmmm... wygląda to bardzo apetycznie! szkoda, że już zjadłam dzisiaj 2 kolacje;p
Bardzo lubię pesto szpinakowe, idealne do makaronu na szybki obiad :)
świetny przepis na pesto! teraz mam wielką ochotę na tak pyszny obiad :)
A ja zawsze robie w mozdzierzu, kupilam sobie taki wielki, bardzo zmienia smak! Duzo lepsze!
Ja już , Kasiu, jadłam pokrzywowe i z dodatkiem mleczu, ale szpinakowe i bazyliowe jest ponad wszystkie inne. Pyszne to Twoje, trzeba zrobić.
idealne pesto do makaronu! piękny kolor :) taki soczysty! :)
Fantastyczne pesto:) dawno nie jadłam szpinaku właśnie.
:)
Super musi smakować, pewnie nie tylko z makaronem
Niepopularna opinia: uwielbiam szpinak. Ale ten kolor! Jak myślisz, sprawdziła by się tam odrobina bazylii?
Cytrynka, podmieniłabym rukolę na bazylię, bo trzy "zielone smaki" w jednym pesto mogą się gryźć
Świetne to szpinakowe pesto, takiego jeszcze nie robiłam!
Niestety szpinakowi muszę powiedzieć nie...
Nie jadłam jeszcze pesto z niebieskim serem pleśniowym, bardzo interesujący przepis! A z tymi 2-3 ząbkami czosnku... to nie zabija smaku szpinaku? Chciałabym przetestować Twój przepis
Pola A, polecam dodatek właśnie tego sera
a co do czosnku, nie zabija, a raczej świetnie uzupełnia. szpinak i czosnek bardzo się lubią, choć jeśli chcesz otrzymać łagodniejsze pesto możesz dodać jedynie 1 duży ząbek. heh gdyby pesto było tylko dla mnie, dałabym nawet z 4 ;)
po składnikach widzę, że musiało być pysznie, choć tak podane musiałabym sama zjeść:(
Muszę spróbować, do tej pory robiłam klasyczne z bazylii lub z rukoli, ale to z samej rukoli jest nieco gorzkawe, co nie każdy lubi, pewnie szpinak na to zaradzi :-)
OMG ślinoootttoooook <3
Szpinakowego nie jadłam, ale ciągle się do niego przymierzam:-) Wygląda mega:-))
Takiego pesto nie jadłam ale teraz zamierzam spróbować :)
Całkiem niedawno robiłam pesto, ale z bazylii. Może nie wyszło mi idealne, ale smakowało :) Kiedyś skuszę się i wykorzystam twój przepis : >
Ja ze szpinaku nie robiłam ale teraz zrobię na pewno :)
Jestem wielką miłośniczką pesto z różnych zielonych roślin, szczególnie z rukoli!
Zaciekawiłaś mnie tym serem pleśniowym w pesto.... musi wybornie smakować :)
Pesto szpinakowe? Super! Muszę przetestować!
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!