niedziela, 9 listopada 2014

Tarta z mąki pełnoziarnistej. Z jabłkami



Miała być rustykalna, jesienna tarta, a wyszło mi mega słoneczne, lekkie, letnie ciacho. Cienka warstwa idealnie kruchego ciasta plus jabłka. To połączenie się zawsze sprawdza. Kiedyś pokazywałam już podobną tartę z jabłkami, tym razem jednak zarówno w innym wydaniu wizualnym, jak i sporo zdrowszym. Do jej przygotowania użyłam wyłącznie mąki z pełnego przemiału. I powiem szczerze, że nie wiem, czy trafiłam na jakąś wyjątkową mąkę, ale kto by powiedział, że to tarta pełnoziarnista? W domu każdy się dziwił :) Polecam mocno!




Składniki:
inspiracja przepisem bloga Z piekarnika; podaję z moimi zmianami
  • 300 g ciemnej mąki pszennej z pełnego przemiału, typ 1850
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie, jeśli będzie konieczna; u mnie bez)

Dodatkowo:
  • 4-5 niedużych jabłek
  • 3-4 łyżki marmolady / dżemu z jabłek  *
  • garść płatków migdałowych
  • białko z jajka do posmarowania ciasta przed pieczeniem
*u mnie domowy dżem; jeśli używamy sklepowego, zwykle gęstego, można go lekko podgrzać w rondelku z odrobiną wody do rozcieńczenia 


Przygotowanie ciasta kruchego
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone w kawałki masła, po czym rozetrzeć je dłońmi z sypkimi składnikami. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. W razie konieczności dodać łyżkę lub dwie wody, u mnie nie było to potrzebne. Gotowe, jednolite ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę*.
*U mnie ciasto przeleżało całą noc. Zamarzło na kamień, więc wyjęłam je do lekkiego ocieplenia jakieś 30 minut przed wałkowaniem

Przygotowanie tarty 
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić na plasterki. 
Rozwałkować ciasto: na stolnicy wyłożyć papier do pieczenia, wysypać go mąką i rozwałkować na nim ciasto na prostokąt - na grubość ok. 3 mm. Jeśli brzegi są nierówne, wykroić. Poukładać na cieście jabłka, zostawiając 2-3 cm wolnego miejsca przy bokach, które następnie nałożyć na jabłka. Brzegi posmarować białkiem. Na koniec posmarować jabłka dżemem i wysypać na nie płatki migdałowe.

tu jeszcze przed pieczeniem, Instagram

Pieczenie
Tartę piec przez 35-40 minut (u mnie 35 wystarczyło), brzegi powinny się zarumienić. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.




33 komentarze:

Kamila pisze...

Pyszne jesienne słoneczne ciacho!

Ola pisze...

apetyczny weekend z takim ciastem!

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Mmm, fantastycznie Ci wyszła, kruchutkie ciasto, jabłkowe nadzienie... Świetna!

Renata Walczak pisze...

ciacho wyszło mega apetycznie!! porywam kawałek:)

Wilczyca Aga Strzęciwilk pisze...

cudnie wygląda i strasznie kusi, oj kusi bardzo

Justyna Żak pisze...

pysznie:)

Angie pisze...

Taki klasyk, który powinien zrobić każdy, bo jest tego wart; )

Natalie pisze...

Obłędna! Uwielbiam takie :)

Kasia pisze...

O tej porze roku jadłoby się tylko takie ciasta z jabłkami. Twoja tarta wygląda naprawdę pięknie :)

Mątewka pisze...

Bardzo smaczne ciasto. A mąki pełnoziarniste rzeczywiście się od siebie różnią. Może użyłaś Lubelli? Bo mnie ona właśnie zadziwiła przy podobnym wypieku.

Majana pisze...

Piękna jest! mega słoneczna i pyszna z pewnoscią. Pozdrowienia :)

Magda Lena pisze...

Cudowne zdjęcia przedstawiające niesamowicie kuszącą tartę! :) Chociaż z początku myślałam, że to na cieście francuskim :)

Krystyna Boner pisze...

Kasiu, tarta jak marzenie. Ale piękne duże kawałki jabłek. Ślinka leci na sam widok :)

Kaś pisze...

Mątewka, nie, użyłam niejakiej "Basi" ;)

skoraq cooks pisze...

Jak taka zdrowa i pełnoziarnista i do tego pyszna, to grzechem byłoby takiej nie upiec <3 <3 <3

Sandra Kozłowska pisze...

Ojeju ale mi apetytu narobilas! Koniecznie zrobie taką tarte:) zdrowo i smacznie;)

Kamciss pisze...

Kusisz takimi pysznościami! Szarlotka dla mnie zawsze na tak :>

Marzena pisze...

Kasiu, czarujesz tymi ciastami:-))

Marcelina pisze...

Przepyszna! Jeszcze te płatki migdałowe na górze, no pycha! :)

DżemDżus pisze...

Piękna, chyba zabiorę całą. :)

Łukasz Majchrowski pisze...

Cudowna, taka radosna, słoneczna i na pewno pyszna :D

gin pisze...

Mmm, pyszności :)

Paulina Urbańczyk pisze...

Cudowna tarta :O Rozumiem, że zostawiłaś dla mnie kawałeczek ;> ?

Galantyna.pl pisze...

Ale pyszna tarta, ja też teraz przerzuciłam się na mąkę pełnoziarnistą :)

Anulla pisze...

uwielbiam takie ciacha! a z jabłkami to moje ulubione :)

Patrycja pisze...

Bardzo smakowita, ze wszystkim co lubię....

ugotujmyto.pl pisze...

Zdrowo i pysznie.... czego chcieć więcej :)!

Magda C. pisze...

Wspaniała tarta, cudo! :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Patrząc na kolor ciasta powiedziałabym, że jest z białej mąki:) ... tak więc też bym się zdziwila:) ... a tarta urokliwa:)

elle pisze...

Zjadłabym, jakoś nie mam przekonania do szarlotek i okołopodobnych ciast, ale to bym zjadła ;) Czyli muszę zrobić :D

mariola1903 pisze...

Duża ilość jabłek i cieniutki spód- ideał:-) Pozdrawiam

Ola Machnikowska pisze...

Czy w tarcie i tych ciasteczkach, mogę zamienić masło na margarynę? http://bakeandtaste.blogspot.com/2014/11/owsiane-ciasteczka-z-czekolada.html#more
Pozdrawiam, Ola :)

Kaś pisze...

Ola, tak, można podmienić :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add